Litteratur / 2014 / 0       

Vårnyheter hos bokförlagen

  Gökens rop (Robert Galbraith/J. K. Rowling)
När en skandalomsusad fotomodell faller mot sin död från en balkong i Mayfair, London tror man är det är självmord. Det är bara hennes adoptivbror som misstänker att ett brott har begåtts och han kontaktar därför privatdetektiv Cormoran Strike. Detta blir räddningen för detektivbyrån. Ju mer Cormoran och brodern gräver i modellens komplicerade värld med knarkande pojkvänner och udda familjemedlemmar desto mörkare blir det.

1905 slår en förbannelse klorna i ett antal aristokratiska familjer i den fridfulla amerikanska staden Princeton. En brud blir bortrövad från altaret av en mystisk främling - någon med många skepnader. Inom kort drabbas stadens privilegierade av en rad oförklarliga händelser. Något farligt tycks ruva i skogarna, fler unga flickor försvinner och ex-presidentens avlidna dotter börjar visa sig i människors sovrum. Josiah, brudens bror, ger sig själv uppdraget att, mot alla odds, ta reda på vad som har hänt hans försvunna syster.

Författaren guidar till att bli bättre på att springa en mil. Det är en bok för alla som redan håller på med löpning eller för dem som vill komma igång. Att träna för att springa en mil är användbart oavsett om du ska springa Vårruset, Tjejmilen, Göteborgs-varvet eller ett maraton. Och för dig som inte tänker springa något lopp alls är milen ändå något magiskt. Här finns träningsprogram för olika nivåer som sträcker sig över ett helt år, tips och inspiration för att göra dig till en bättre löpare.

En kväll hittas Ashley Cordova, dotter till en skräckfilmsregissören, död i en lagerlokal på Manhattan. Det avskrivs som ett självmord, men journalisten Scott McGrath anar att det finns en berättelse bakom den som iscensatts. Faderns våldsamma filmer är kultförklarade men regissören syns aldrig offentligt. Scotts försök att närma sig honom slutade med att både hans äktenskap och sin karriär kraschade, men med Ashleys död återuppväcks begäret som förra gången förde honom till avgrundens rand. Jakten för honom allt djupare ner mot det kraftcentrum som är Stanislas Cordova, Ashleys fader.
 
Ett slags trolleri som händer inne i huvudet. Det är vad litteratur är, enligt en tioårig pojke citerad i denna bok. Men för många människor är den magiska världen stängd. Trots att de har ”knäckt läskoden” läser de ogärna böcker. Att lära sig läsa är en sak, att bli en aktiv läsare något annat. Här diskuteras vad som behövs för att göra människor till läsare. Vilka faktorer spelar in? Vilka hinder finns det på vägen? Och vad kan vi vuxna göra för att undanröja dem och få fler att upptäcka hur tecknen på boksidorna blir till magi inne i huvudet?
 
Efter fyra år vid första världskrigets västfront återvänder Tom till Australien och tar anställning som fyrvaktare på ö en halv dagsresa från kusten. Med sin unga hustru Isabel som enda sällskap hoppas Tom finna ro för sin sargade själ. Några år senare spolas en båt upp på stranden och i farkosten finner fyrvaktar-paret ett levande spädbarn. Mot bättre vetande beslutar de sig för att behålla den lilla flickan och låta världen tro att hon är deras dotter. Det är först två år senare, när de återvänder till fastlandet, som paret inser att den händelse som gett deras tillvaro en mening samtidigt slagit en annan människas liv i spillror.
 
Tänk dig att varje morgon vakna upp i en ny kropp, i ett nytt liv. Vara en person för en dag, och sedan någon annan. Så ser livet ut för En. Hen vet inte varför, bara att det alltid varit så. Och En anpassar sig, ända tills hen möter Rhiannon och blir förälskad. Den morgonen har En vaknat upp som Justin, Rhiannons pojkvän, men vad händer imorgon, när En är någon helt annan? Samma person, med samma känslor, i en främmande människas kropp. Kan kärleken verkligen övervinna allt?
 
När Silver får en stroke förutsätter alla att han ska opereras. Men Silver vill inte. Samtidigt som hans dotter blir gravid och exfrun ställer in sitt bröllop, börjar Silvers hjärna förändras. Ur hans mun kommer allt som han aldrig tänkt säga högt. En roman som kombinerar humor och allvar i ett engagerande relationsdrama. Hysteriskt roligt och oändligt sorgligt om identitetskriser, komplicerade familjerelationer, och oväntad kärlek.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Namn
Kom ihåg mig?
E-post

URL

Kommentar

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It