Mat & recept / 2015 / 0       

En väldigt god maträtt

En av våra paradrätter som vi brukar laga när vi är sugna på något riktigt gott är marinerad lammytterfilé med potatisgratäng, rödvinsås och sparris. Om man äter detta med en fräsch sallad till så är man redo för soffan resten av kvällen. Det är tung mat som tar ett tag att laga, men det är riktigt gott. Recepten nedan är för fyra personer. Det är mycket att hålla reda på samtidigt men vi har gjort denna maträtt många gånger nu och tycker att det funkar bra att göra så här.
 
Steg 1: Marinera lammytterfiléen
Putsa 600 g lammytterfilé från senor och överflödigt fett. Hacka 4 vitlöksklyftor samt ett rejält knippe av rosmarin och timjan. Blanda med 1 dl olivolja samt saft från en citronklyfta, skal från en halv citron, 1 tsk salt och 1 tsk peppar. Gnid in lammet i marinaden. Vi brukar lägga allt i en stor plastskål. Låt köttet ligga i marinad i några timmar.
Steg 2: Rödvinssås
Hacka 2 morötter i små fyrkanter. Hacka sedan en halv lök, ett knippe timjan och ett knippe rosmarin. Fräs allt i en liten kastrull i smör i 2 min. Tillsätt en halv dl oxfond, 2 dl rödvin, 0,75 dl vatten, 1 tsk soja, 1 msk balsamvinäger och 1 tsk socker. Låt koka på medelhög värme.
 
Steg 3: Potatisgratäng
Välj ut en lagom stor gratängform. Skala lite mjölig potatis och skiva tunt. Lägg potatisen i en stor kastull. Skala en gul lök, hacka fint och lägg ner i kastrullen. Ha i en pressad vitlöksklyfta. Häll ner ca 5 dl matlagningsgrädde och koka potatisen på medelhög värme, akta så det inte blir bränt i botten av kastrullen, rör bland potatisen ofta!  När potatisen har kokat några minuter, häll över hälften i gratängformen. Krydda med piffi allkrydda och svartpeppar och strö över lite riven ost. Häll över resten av potatisen i formen. Toppa till sist med mycket riven ost.
 
Steg 4: Tillaga lammytterfiléen, stek sparris, gör sallad och gör klart såsen
Sätt på ugnen på 175 grader. När du ställt in potatisgratängen i ugnen, ta ut lammytterfiléen ur marinadpåsen. Häll lite smör i en stekpanna och bryn lammet hastigt runt om. Stek klart i ugnen, använd en termometer och ta ut köttet när innertemperaturen när 54 grader. Låt det sedan vila (viktigt!) innan du skär upp det i skivor.
 
Ta fram sparris, skär av de träiga ändbitarna och stek dem i lite smör tills de blir lagom mjuka. Gör en sallad, vår brukar bestå av isbergssallad, gurka och tomat. Ställ fram lammytterfiléen, sparrisen och salladen på bordet. När potatisgratängen är klar, dvs har fått fin färg, ta ut den från ugnen och ställ även den på bordet. Tillbaka till såsen: Sila den och red av med redning till lagom konsistens. Resterna som hamnade i silen består av bland annat lök, morötter och örter och det är gott att servera som en komplemment till såsen, att lägga på potatisgratängen på tallriken. Om inte annars så känns det dumt att slänga det, och det har fått mycket smak av rödvinssåsen.
 
Så där! Nu har vi en riktig kalasmiddag som man kommer hålla sig mätt på länge.
Namn
Kom ihåg mig?
E-post

URL

Kommentar

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It