Film & TV / 2015 / 0       

Recension: Familjen Bélier


Jag och min syster fick möjlighet att se den franska filmen Familjen Bélier gratis via tidningen Amelia. I familjen Bélier är alla döva förutom 16-åriga Paula, som tar hand om alla utom sig själv. Vad hennes föräldrar inte vet är att deras dotter har en fantastisk röst och en talang utöver det vanliga, något Paulas musiklärare upptäcker. Paula ställs nu inför sitt livs svåraste val - att stanna kvar hos sin familj eller uppfylla sina drömmar.
 
Den här filmen har allt - den är rolig, sorglig, spännande och underhållande. Jag, personligen, tycker att den har lite för många komiska inslag - det är främst scener med de döva föräldrarna - för att man ska kunna ta filmen på allvar, men det fungerar ändå ganska bra. Det är tjejen som spelar huvudrollen, en sångerska som var med i den franska versionen av sångtävlingen The Vioce, som är stjärnan i filmen. Hon kan självklart sjunga riktigt bra, men hennes skådespeleri gör att man verkligen tror på hennes problem. Jag tycker visserligen att skådespelaren kanske är lite för gammal för att spela Paula, men hon förmedlar ändå känslor bra. Det är en av filmens styrkor - den är fylld av olika känslor.
 
En tjej upptäcker att hon kan sjunga och får möjligheten att lämna sina döva föräldrar och åka till Paris. Vad väljer hon? Egentligen är det ganska klyschéaktigt, man kan förutspå slutet redan i filmens början. Det är nog det enda negativa som jag ser det. Men allt som allt var det en bra film vars slutscener lockar till tårar i ögonen. Jag själv blir inte så känslosam när jag ser filmer, men jag såg några andra torka sina tårar.
Mode & stil / 2015 / 0       

Vårnyheter från Cubus

Nu är det äntligen säsong för ljusa kläder i pastellfärger. Dags att hänga undan den tjocka vinterjackan och ta fram den lätta vårkappan. Bort med stickade halsdukar och vantar och fram med mönstrade sjalar. Bort med vinterstövlar och fram med de vita tygskorna. Cubus är en sån där affär som jag har blandade åsikter om. Ibland lyckas de riktigt bra, och ibland inte så bra. Men nu till våren har de många fina plagg. Mina favoriter från kollaget är den vita peplumtröjan, den rosa bh:n och den vitgrårandiga tröjan högst upp.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Litteratur / 2015 / 1       

Ett riktigt reafynd

En dag när jag och syrran åkte till ICA Maxi för att veckohandla tittade jag lite på det som var kvar av bokrean. De hade 30% rabatt på reapriset och jag hittade denna bok som då kostade endast 20 kr. Jag måste erkänna, det var först och främst omslaget (som är tryckt i strukturpapper för att koppla till 40-talet, då bokens handling utspelar sig) som gjorde mig nyfiken på boken, men priset påverkade nog också en del. Jag hade inte hört talas om boken tidigare, och om det visar sig att jag inte tycker om den så gör det väl inte så mycket.
Mode & stil / 2015 / 1       

Designa dina egna Nike-skor

Jag tycker verkligen om att titta på träningskläder och träningsskor mer än vanliga kläder och skor. När jag började träna på gym på allvar (i höstas) köpte jag ett par nya träningsskor, det blev ett par Nike. Tidigare gick jag runt i mina joggingskor på gymmet, men mina nya skor kommer jag bara ha inomhus. Nike har skor i fina färger och nu kan man själv välja utseendet på sina Nike-skor, skorna blir helt unika. Jag skulle till exempel inte säga nej till skorna ovan, som jag har valt utseendet på själv.
 
 Här kan du designa dina egna skor.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Skönhet & smink / 2015 / 0       

Mitt favoritsmink för våren

Precis som förra våren så vill jag tipsa om mina favoritprodukter för våren. Jag har knappt sminkat mig alls nu under början av året men jag tycker verkligen att våren är en årstid då man inte behöver så mycket smink. En look med mycket naturligt glow, fräsch doft samt snygga färger på läpparna och naglarna är kanske allt man behöver.
Isadora Jelly Kiss läppstift  - 57 Coral Punsch (se fler bilder på läppstiftet här)
Maybelline Baby Lips - Hydrate
The Body Shop Shower Gel - Olive
CLEAN EdP - Fresh Laundry
Ginatricot Nailpolish - Lilac Me (säljs ej längre, se fler bilder på nagellacket här)>
E.L.F Baked Blush - Passion Pink (se fler bilder på rouget här)
L'Oréal Paris Lumi Magique Concealer - Light
Isadora Inliner kajal - 56 Blonde

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Tankar / 2015 / 0       

Vårpepp!


Att det nu är ljusare på kvällarna
Att cykla på en grusfri cykelbana för första gången i år
Att höra fågelkvitter
Att sitta ute i solen på altanen och fika
Att hänga i vinterjackan i garderoben och ta fram vårkappan istället
Att inte längre behövs skrapa rutorna på bilen varje morgon
Att ta fram vårskorna och längta tills det blir lite varmare så man kan gå i skorna utan strumpor
Att allt får ett nytt lv och man känner sig gladare
Att man vill ha på sig färggladare kläder
Övrigt / 2015 / 3       

I min väska - våren 2015


Det har blivit lite av en tradition för mig att visa vad jag har i min väska varje vår, så i år är inget undantag. Väskan köpte jag i maj förra året på H&M. Den är perfekt i storlek (jag har inte så mycket i väskan, och då behöver man ju inte släpa runt en stor väska), och det följde också med ett längre handtag, men jag tog bort det och använder de här istället. I väskan finns ett mobilfack och ett litet fack med dragkedja. Egentligen skulle jag vilja ha ett till litet fack, men det fungerar ju utan också.
 
Almanacka (personligalmanacka.se) och penna, plånbok (Monki), vantar (fast snart är det så varmt att jag inte längre behöver ha med dem), solglasögon (Ginatricot), nycklar, läppbalsam från Maybelline, buss- och tågkort, MP3 och hörlurar, pappersnäsdukar, paraply (BikBok)
Ytliga saker / 2015 / 0       

Två nya saker från Media Markt

Mixer från C3 Mix & Go
Min syster fyndade en likadan fast svart och silver från ICA Maxi och nu köpte jag denna rosa (mycket finare än den svarta!). Man kan mixa smoothies direkt i flaskan och sätter på ett lock så kan man ta den med sig. Smart att det ingår två bägare. Jag köpte den för 199 kr vilket är riktigt billigt, jag har sett den säljas för 349 kr på andra ställen.
 
Hörlurar "Plattan" från Urbanears
Det blev ett par Urbanears trots allt. Jag tyckte de vita var snyggast så det fick bli dessa. De funkar bra, det är ju bra ljud i dem och de stänger verkligen ute allt bakgrundsljud men jag har märkt att jag får ont bakom öronen om jag har glasögonen på mig när jag använder dem, de trycker ihop öronen. Så jag använder de inte så långa stunder.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mat & recept / 2015 / 1       

Nya kvargsmaker från Lindahls


Nu under vinter/våren har Lindahls lanserat massor av nya kvargsmaker, alla utan tillsatt socker. Lindahl lanserade sin första kvarg för två år sedan och sedan dess har kvargförsäljningen ökat explosionsartat. Jag själv har också blivit mer intresserad av kvarg sen jag började träna på gym. Kvarg har höga halter av protein, kalcium och fosfat, perfekt för människor som tränar, men även för andra människor också.
 
Jag tycker kvarg påminner lite om creme fraische i konsistensen och den har en ganska mild smak. Jag brukar blanda några klickar kvarg med frysta jordgubbar som jag tinat och jag tycker också att kvarg mättar väldigt bra. När jag fick höra talas om de här nya smakerna så var jag inte sen att prova några av dem. Nötchoklad (längst ner till vänster på bilden) luktade som Nutella men det var riktigt äcklig, det var någon konstig eftersmak. Hallon däremot var helt okej. Den hade också en lite konstig eftersmak, men inte lika mycket som Nötchoklad. Produkterna innehåller aspartam, ett sötningsmedel som det pågår vilda debatter om. Kanske är det aspartam som är den konstiga eftersmaken, men jag håller mig i alla fall till den gamla vanliga naturella kvargen. Då kan jag smaksätta med vad jag själv vill.
Film & TV / 2015 / 0       

Ny säsong av Mr Selfridge på SVT

Igår började SVT visa den tredje säsongen av den brittiska serien Mr Selfridge. I serien får man följa Harry Selfridge, grundaren av varuhuset Selfridges i London. Tredje säsongen utspelar sig strax efter första världskrigets slut. Selfridge har förlorat sin hustru men ser samtidigt fram emot äldsta dotters giftemål. Han gör allt för att klara av sorgen och den svåra förlusten av hustrun men hamnar i en depression.
 
Missade du avsnittet igår finns det att se på SVT Play. Mr Selfridge sänds på lördagkvällar kl. 21:00 i SVT1 och i SVT Play.
Vackra saker / 2015 / 0       

Välkommen våren!

Hälsa & träning / 2015 / 0       

Dagens överkroppsträning

Idag tränade jag överkroppen på gymmet. Jag tycker att det är roliga att träna överkropp än underkropp. Det var nu tredje gången jag gjorde de här övningarna enligt mitt schema för mars och jag börjar känna mig bekväm med dem. Den första övningen gör att det verkligen bränner i axlarna och övningen för bröst ger mycket träningsvärk. Jag har också börjat lasta på med mer vikt på magpress-maskinen, då tar det verkligen.
 
Nu ska jag ta och äta något, det blir nog keso och ett kokt ägg. Man blir hungrig av att träna, särskilt om man gör det så tidigt på morgonen som jag gör.
 
10 reps, 3 set
Axlar
Drag till hakan + Raka axellyft åt sidan med hantlar
Biceps
Stående bicepscurl i kabelmaskin
Triceps
Triceps extension över huvudet i bakelmaskin
Bröst
Lutande flyes med hantlar
Mage
Magpress-maskin
Obliques (sidomagmuskler)
Sidodrag i kabelmaskin
Bildkälla: Workout Labs Illustrated Exercise Finder
Mode & stil / 2015 / 0       

Ny halsduk

Sist jag var på stan så gick jag in på Ginatricot för att titta på en träningsjacka som jag sett på deras hemsida. Jackan var lite väl dyr för mig så den följde inte med hem, men när jag skulle gå ut såg jag en ljusrosa halsduk på rean. Den kostade 29 kr så jag kunde ju inte låta den hänga kvar där. Den passar bra med min vinterkappa, synd bara att jag nu hängt in den i klädkammaren, nu är det ju dags att ta fram vårjackan istället!
Skönhet & smink / 2015 / 0       

Produkter jag inte skulle säga nej till - del 3

1. L'Oréal Paris Skin Perfection Unifying Day Moisturiser
2. Max Factor Colour Elixir Lipstick - 827 Bewitching Coral
3. Bubbelbitarna Blue Skies & Fluffy White Clouds och Creamy Candy bubbelbitar från Lush
4. Isadora Volume 2.0 Mascara
5. Maybelline Baby Lips - Cherry Me & Intense Care
6. It's Raining Men Shower Gel från Lush
7. Biotherm Aquasource ansiktsgel
8. Maybelline Color Tattoo 24 HR - 35 On and on Bronze

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Hälsa & träning / 2015 / 0       

Fina träningskläder

Jag vet inte vad som har hänt, men ända sen jag började tycka att det är roligt att träna (mitten av februari) så har jag till och med börjat tycka att det är roligare att titta efter träningskläder än vanliga kläder. Om jag lyckas träna tre gånger i veckan nu i mars så vill jag belöna mig själv med lite nya träningskläder. När jag sorterade mina träningskläderna så upptäckte jag att jag har vissa kläder som inte alls passar ihop med mina träningsskor, rent färgmässigt. Skorna är korallorangerosa och jag har mörklila och turkosa toppar som jag nästan aldrig använder för att de inte passar ihop. Så jag håller nu utkik efter ett par skor som passar till lila och turkos. Jag tror att de blåvita skorna i kollaget ovan skulle bli bra, de finns att köpa på Stadium. Resten av kläderna och skorna i kollaget kommer från H&M, Ginatricot, Lindex, Stadium och XXL Sport.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Film & TV / 2015 / 0       

Filmrecension: Hitchcock

1959, när Hitchcock film I sista minuten precis haft premiär på bio får han frågan: "Du är filmhistoriens största regissör men du är 60 år gammal, borde du inte sluta nu medan du fortfarande är på topp?" Detta blir starten för en ny film. Han läser boken Psycho och belånar sitt  hus då Paramount inte vill finansiera filmen. Till slut börjar även Hitchcock tvivla på filmen. I bakgrunden står hans fru Alma som hjälpt till med manus utan att få beröm för det.
 
Först och främst måste jag säga att skådespelarna är väldigt bra i de här rollerna. Det är Anthony Hopkins i fat-suit som spelar Hitchcock och Helen Mirren som spelar hans hustru. Men när filmen var slut tyckte jag nog ändå att man har fyllt ut verkligheten lite, jag tror man gjort det mer spännande än vad det egentligen var, annars blir det ju ingen film. Viss sanning kan det nog finnas i all Alma stod i sin mans skugga men i filmen känns det ibland överdrivet. Men det som inte känns överdrivet är faktumet att Hitchcock var så känd. Han var gammal när han bestämde sig för att göra tvärtemot vad som förväntades av honom, och det är väl en del av det som gjort honom så känd.
Tankar / 2015 / 0       

Att starta en egen blogg - Del 3 av 3

Att starta en egen blogg - Del 3 av 3: Sen då?
Tidigare har jag gett tips på saker man bör tänka på innan man startar en egen blogg och hur man kommer igång med bloggandet. I inläggsseriens sista inlägg tar jag upp lite ren fakta om bloggandet och hur man går vidare när man väl börjat blogga.

Hur du skriver ditt första inlägg
Även om det än så länge inte finns lagar kring bloggandet så finns det ett antal oskrivna regler, man kan kalla det för bloggvett. Försök att tänka att din blogg ska innehålla ditt material. Man får inspireras av andra, men det är inte okej att kopiera andras inlägg eller bilder utan att ange källa. Även om det är din blogg, och du får skiva vad du vill på den, så får du ändå inte riktigt skriva vad du vill. Det får inte kränka andra människor, så tänk därför om utifall du vill skriva negativ kritik eller åsikter. Då kanske det är bättre att låta bli. Om du publicerat något du ångrat kan du alltid ta bort det, men om bloggen är öppen för andra så kan det redan orsakat skada. Försök att tänka på bloggen som en chans för positiva möten, det handlar om dig och dina läsare. Det blir mycket trevligare om alla är snälla mot varandra.
 
Det där med kommentarer
Har du en öppen blogg med kommentarfunktion får du vara beredd på att få kommentarer. Fundera på hur du ska bemöta dem - vill du ens ha kommentarer (kommentarfunktionen går att stänga av på blogg.se), tänker du svara på alla? Negativa kommentarer och spam går alltid att radera och det går att spärra ett IP-nummer som återkommande skriver elakheter. Att spamma andras kommentarfält för att göra reklam för din egen blogg uppskattas aldrig, så lägg inte ner tid eller energi på det. Försök att ha en dialog med dina läsare genom att vara vänliga mot dem, svara på kommentarer, då kanske de besöker din blogg fler gånger.
 
Få fler läsare
Jag har några tips för er som vill ha fler läsare till sina bloggar. Det mest uppenbara är att skriva om intressanta saker. 90% av besökare lämnar en blogg efter 10 sekunder. Det gäller att locka till vidare läsning snabbt. Gör det enkelt för läsarna - strukturera bloggen i kategorier så att besökarna kan navigera snabbt. Svara på kommentarer för att bygga en relation. Kika på bloggens statistik, vilken tid på dygnet har den flest besökare, vad hade du skrivit om då? Lär känna dina läsare, vilka typer av inlägg får flest kommentarer (för min blogg är det oftast sådana som handlar om mat, skönhet och inredning)? Koppla din blogg till Facebook och Bloglovin så att fler upptäcker den.
 
Hur du kan tjäna pengar på din blogg
Jag kände att jag behövde ha med denna rubrik, trots att jag inte har någon erfarenhet av detta. Det allra vanligaste sättet att tjäna pengar via en blogg är att gå med i ett sk. affiliatenätverk. Då lägger du in en annons på bloggen och får betalt varje gång dina läsare klickar på den. Annonsnätverk är ett annat sätt, där du får betalt per sidvisning. Något som brukar vara ganska tydligt är när en blogg har sponsrat inlägg. Det innebär att ett företag betalar dig för att skriva ett inlägg om deras produkter eller tjänster, du gör reklam för dem helt enkelt. Man kan även starta en webshop och sälja saker som kan intressera dina läsare. Ett lättare sätt är att marknadsföra sina försäljningar på Blocket och Tradera genom sin blogg, perfekt om man har saker hemma som man vill sälja. Jag själv har som sagt ingen erfarenhet av att tjäna pengar på bloggen, men jag undersöker det lite. Jag har starta en egen shop via Tipser, men detta kommer inte ge mycket pengar alls.
 

 
Jag har bloggat i många år och ser det som en del av vardagen. Jag fotar mat jag äter, skriver recensioner om filmer jag sett och böcker jag läst, berättar om min träning och mycket mer. Jag redigerar bilder och skriver inlägg, det sker automatisk. Men när man tänker efter så är det en rätt så stor grej att ha en blogg, det har jag insett när jag skrivit denna inläggsserie. Läser man många andra bloggar och känner att man själv skulle vilja starta en blogg så säger jag - gör det! Det är kul, man lär sig mycket inom olika områden (foto, korrekt språk, bildredigering, webbdesign m.m) som man kan stor ha nytta av. Dessutom blir bloggen som en slags dokumentation som är rolig att gå tillbaka och titta i. Man ser hur man utvecklas och får kontakt med andra med samma intresse.
 
Besök gärna Bloggskolan som blogg.se driver. Där finns fler tips på hur man kan starta en blogg.
Mat & recept / 2015 / 1       

ProViva Lemonad Citron & Hallon

I samarbete med Smartson har jag fått prova en nyhet från ProViva. ProViva Lemonad Citron & Hallon är en läskande dryck som, precis som alla andra produkter från ProViva, innehåller lactobaciller. Den är fri från tillsatt socker och finns även i smaken Citron & Lime. Den har en mörk hallonrosa färg och en stark smak av hallon samt en lite syrlig eftersmak av citron. Citron och hallon kombinerat kan bli surt, men i det här fallet tycker jag att ProViva har lyckats. Drycken är så klart sur, men inte för sur. Helt okej, enligt min mening.
Mat & recept / 2015 / 0       

Min chokladranson för mars

I februari var målet att inte äta något vanligt godis och det lyckades jag hålla. Jag bakade efterrätter och gjorde hemmagjort godis stället. Jag blev överraskad över hur fort mitt chokladsug försvann, jag tror faktiskt att ju mer godis man äter, desto mer sug får man. Nu i mars tillåter jag mig själv att börja äta godis igen, jag har ändå saknat choklad lite. Jag köpte redan i början av mars den mängd choklad som jag får äta under hela mars. Citygross sålde Marabou 200-grams chokladkakor för 10 kr/st, så jag slog till och köpte fyra stycken. Dessa fyra ska räcka under hela mars, jag ska försöka att inte äta mer än så.
 
Det här blir ju ett nytt tillvägagångssätt för att få kontroll över chokladintaget. Att fördela chokladen jämt under veckorna tror jag gör att jag äter mindre, istället för som jag gjort tidigare, köpa alldeles för mycket till varje helg. Vi är nu inne på andra veckan i mars och jag har börjat ätit lite choklad, men jag är inte alls lika sugen som tidigare.
Ytliga saker / 2015 / 0       

En kollektion förvaringsmöbler för fartfyllda morgnar

Inte nog med att IKEA släpper en ny kollektion den 27 mars, de släppte redan i februari en ny kollektion vid namn Skrutt. Kollektionen karaktäriseras av en vit bas med starka färgaccenter. Uttrycket är modernt, grafiskt och lekfullt – perfekt för fartfyllda morgnar och hem av idag. Kollektionen består av förvaringsmöbler och smarta inredningsdetaljer utvecklade för att göra de mest trafikerade stunderna hemma lite lättare. Produkterna finns för att köpa i alla IKEA varuhus i landet.
Övrigt / 2015 / 0       

Andra ställen jag finns på


Jag bloggade på min gamla blogg, Words by Caroline, mellan åren 2008 - 2013. Sedan kände jag att det var dags för något nytt och då föddes den nya bloggen, Caroline WM. Jag skriver inget på den gamla bloggen längre men den finns självklart kvar. Det är kul att gå tillbaka i arkivet och läsa.
 

Beauty Awakens the Soul to Act är en blogg som jag har på Tumblr. Bloggnamnet är ett citat av Dante Alighieri, en italiensk författare som levde på 1300-talet. Egentligen heter bloggen Vackra saker, för jag ville ha en samling över vackra saker, men jag tycker om det här citatet så det fick bli det. Här skriver jag inget själv, jag publicerar bara fina bilder, citat och gifar (rörliga bilder).
 

Training Inspiration är också en blogg jag har på Tumblr. Jag skapade den först för mig själv när jag började bli intresserad av träning, för att få lite träningsinspiration. Här samlar jag andras bilder på övningar, mat, citat och inspiration. Jag läser många andra träningsbloggar på Tumblr.
 

Jag har också en We Heart It-sida. Här kan man skapa album med bilder, gå gärna in och kika på de bilder jag gillar.

Boktipset är en sida där man kan skriva recensioner och ge böcker olika betyg. Jag gillar och läsa och använder denna sida mest för mig själv, för att få lite ordning på mitt läsande.
I samarbete med Tipser har jag en egen shop. Här kan man köpa massor av fina produkter inom inredning och mode. Besök shopen här!
Mode & stil / 2015 / 0       

Smycken av Linda Ulfsdotter

Tipser har nu fått in smycken från Linda Ulfsdotter. Det handlar bland annat om ringar, armband, halsband, örhängen. Linda Ulfsdotter öppnade sin shop 2012 efter att ha fått stora efterfrågningar på smycken som hon skapat till sig själv. Nu har hon utökat sitt sortiment som idag inte bara består av ringar, armband, halsband och örhängen utan även posters och barnaccessoarer. Smyckena är skapta i mässing, koppar, guld och silverpläterade material för att hålla ett bra pris. Varje smycke görs i limiterad upplaga, så det gäller att passa på.

Gå gärna in på min shop, jag har lagt till mina favoriter av Linda Ulfsdotter där!
Skönhet & smink / 2015 / 0       

Vinterfavoriter 2014 - 2015

1. Nivea Visage Daily Essentails Skin Refining Scrub
Jag började få något slags utslag/eksem på halsen och kring pannan när jag började äta gluten igen, så jag har använt denna ansiktsskrubb för att få ordning på det. Egentligen är den ganska mesig, jag vill gärna ha fler skrubbkorn i, men den dög.
 
2. Skrubbhandskar från Kicks
Jag har även varit torr i armvecken och för att ta bort torra hudflagor har jag skrubbat med dessa handskar när jag duschat. Ett tips är att exfoliera med dessa dagen innan man rakar benen, då kommer det fram hår som annars kanske hade legat gömt under huden.
 
3. CLEAN Bath & Shower gel - Shower Fresh
Denna duschkräm luktar jättegott men när jag fick mina utslag fick jag sluta använda denna och ta en parfymfri duschkräm istället.
 
4. E.L.F Baked Blush Passion Pink
Jag gillar verkligen denna rouge, den har små skimmerkorn i och har en fin mörkrosa färg. Men man måste vara ganska försiktig när man använder den, det kan lätt bli för mycket.

5. Burt's Bees Refreshing Lip Balm - Pink Grapefruit
Under vintern har även mina läppar blivit torra så jag har använde detta läppbalsam ofta. Det luktar inte lika gott som den med acaibär, men den har fungerat

6. CCS Healthcare Hydrokortisol 1% kräm
Det som verkligen hjälpte mot utslagen var denna kräm från Apoteket. Den är fet, vilket är perfekt när man är torr, och dryg.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Hälsa & träning / 2015 / 1       

Dagens träning

Nu har vi avklarat första veckan i mars. Enligt mitt nya träningsschema så betyder måndagar för mig lätt träning med kondition. Idag var det dags för underkropp (ben + rygg, enligt mig), nästa måndag blir det istället överkropp (armar + mage). Jag kör en övning per muskelgrupp och avslutar med kondition, idag blev det 20 minuter powerwalk. Jag hade tänkt att cykla till gymmet, men det visade sig att cykeln fått punka, så det får vänta lite.
 
10 reps, 3 set
Övre rygg
Rodd i maskin
Nedre rygg
Rygg- och benlyft på golv
Rumpa
Bulgarian split squat med hantlar
Framsida lår
Air squat
Baksida lår
Sittande lårcurl
Vader
Vadpress på låda med hantlar
 

Film & TV / 2015 / 0       

Fyra nya filmer om inte utspelar sig i nutid







Litteratur / 2015 / 0       

Vad jag fyndade på bokrean

Året är 1953 och polioepidemin härjar. Ella-Kristin på sjuksköterskeutbildningen får hoppa in och praktisera på det fullbelagda lasarettet i Ekstad. Hon oroar sig för fästmannen Carl vars läkarkunskaper sätts på hårda prov och det blir en höst när många liv slås i spillror och friska unga människor drabbas. Ella-Kristins och Carls förlovning stundar men de har svårt att få tid över för varann. Och hur kommer förlovningsmiddagen gå för två med så olika bakgrund? Vi möter läkarfrun Nancy Brandh, som helst vill tillbringa tiden framför spegeln eller på Drotts kappmagasin på jakt efter en ny klänning; tvåbarnsmor Sonja Bengtsson som söker vård för en otäck knöl i bröstet, Kåre Hjelm, överläkare på Epidemin; Ulla och Gittan, som går sista året i flickskolan och gärna spenderar sina eftermiddagar på fiket Atlantic och många många fler. Detta är första delen i en romanserie om människorna kring ett lasarett - en värld fylld av spänning och allvar, skildrat med ett stort mått av tidsfärg och nostalgi.

Den här boken läste jag först om när jag var inne på Walhström & Widstrand hemsida för att få lite nya boktips. Det som lockade mig att köpa den var att den utspelar sig på 50-talet. Det är en svenska författare, vilket är lite ovanligt för mig, jag brukar föredra utländska. Det finns en andra bok i serien, jag kommer köpa den om jag gillar den här.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Hälsa & träning / 2015 / 0       

Nu har jag blivit en gymmänniska

Jag har blivit en gymmänniska, dvs, någon som tycker att träningen är rolig och som inte längre känner sig osäker på gymmet. Jag köpte gymkortet i oktober men började träna på allvar först nu efter nyår. I februari gjorde jag ett schema - träning på tisdagar och fredagar och prova nya maskiner och övningar så jag lär mig mer. Istället för att tycka att det är läskigt och jobbigt så har jag vant mig (eller snarare insett att det inte alls är så jobbigt eller läskigt).
 
Nu, och först nu, känns det roligt att träna. Jag har fått in en rutin, träningen sker oftast mellan kl. 06:15 - 09:00, då det är som minst folk på gymmet. Jag planerar träningen utifrån mina mål och tycker inte längre att det känns meningslöst att lyfta vikter. Jag känner igen folk på gymmet, vi hejar på varandra, och jag provat att träna i bland annat roddmaskin, kabelmaskin och i trappmaskin och tycker att det är riktigt roligt.
 
Nu blickar jag framåt och ökar träningen till tre dagar i veckan. Jag tränar utifrån ett schema baserat på under- och överkropp med samma övningar varje vecka så jag kan utvecklas och bli starkare och mer självsäker i träningen. Och självklart ska det vara roligt, annars tror jag inte att jag orkar så långt.
Mat & recept / 2015 / 0       

Min erfarenhet av glutenfria produkter

Under hösten och vintern hade jag kontakt med en dietist för att få ordning på mina magproblem. Jag uteslöt oligosackarider ur min kost, vilket innebar inget vete, korn, råg, lök, kål m.m. Efter fyra månader kom vi fram till att jag överkänslig mot vete, vetestärkelse (som ofta finns i glutenfri produkter), (socker)betfiber samt laktos. Jag är alltså inte gluten- eller laktosintolerant, jag har gjort flera tester, men jag är överkänslig och får problem med magen när jag ätit produkter som innehåller detta.
 
Fiberhusk
Tar man bort gluten, dvs fiber, ur sin kost så bör man få i sig fibrer från annat håll, för annars blir man oftast hård i magen. För min del blev det Fiberhusk som är pulveriserat psylliumfröskal. Jag tog 2 tsk, blandade i ett glas med vatten och drack som en del av frukosten. Fiberhusk suger åt sig vätska och sväller, det får en geléaktig konsistens och smakar inte gott alls. Man kan även baka med fiberhusk, då får degen en konsistens som är mer lik en vanlig (icke-glutenfri) deg. I matbröd gör fiberhusk brödet mer saftigt och så att det smular mindre samtidigt som degen blir mer lättarbetad.
 
Bröd och kakor
Det finns färdiga glutenfria bakmixer som är lätta att använda om man vill baka bröd eller bakverk. Dessa mixer kan vara gjorda på vetestärkelse, rismjöl, potatismjöl eller majsstärkelse istället. Semper är ett märke som har många glutenfria mixer och de har även kakor, flingor och pasta. Att baka glutenfritt är lite annorlunda än att baka med vanligt mjöl. För det första får degen inte samma konsistens, den blir mycket kladdigare. När brödet väl är klart är det mycket blekare än vanligt, torrare och smuligare. Det tog ett tag att vänja sig vid detta, men om man är glutenintolerant tror jag att man till slut lär sig att äta detta. Det finns även glutenfritt bröd i frysdisken, och jag tyckte att även dessa var lite torra. Hårt bröd och smörgåsrån smakade däremot som vanligt. Glutenfria kakor tyckte jag hade ungefär samma konsistens som vanliga och var ganska goda. När man gör såser kan man byta ut vetemjölet mot vanlig redning (Meizena - består till stor del av potatisstärkelse) för att få den tjockare.
 
Pasta
Det jag tyckte var svårast med att äta glutenfritt var att inte äta vanlig pasta. Glutenfri pasta var nämligen det jag tyckte minst om. Bland annat ICA har ett stort sortiment av glutenfri pasta. Jag tycker att pastan var hård, även när den var färdigkokt och det blev jätteäckligt i rester. Glutenfri pasta har också en speciell smak, jag själv måste ha vant mig vid den snabbt, men när resten av min familj fick smaka tyckte de att det var jätteäckligt. När man häller av pastan är vattnet alldeles vitt så jag sköljde alltid igenom pastan med vanligt vatten innan jag åt den. Det många inte vet är att även couscous består av vete, så det går inte att äta istället för vanlig pasta.
 

 
Glutenfria produkter är dyra, det finns inte så stort sortiment (glutenfri/hälsokost-hyllan står oftast i närheten av vanligt hårt bröd eller flingor i matbutikerna) och det mesta smakar inte så gott. Jag är glad över att jag inte är glutenintolerans, tarmen tar då skada om man äter gluten. Jag kan fortfarande äta gluten men jag får då "vanliga" magproblem istället. Någon gång framöver ska jag dock försöka med glutenfritt igen för att se om jag får samma resultat och för att testa vidare exakt vilka produkter jag kan äta utan att få reaktioner.
Hälsa & träning / 2015 / 0       

Dagens träning - underkropp

Tänk att mars redan är här! Vi hade nästan vårväder i slutet av februari men nu ser det grått ut igen. Jag gick upp tidigt idag och var på gymmet vid öppningsdags, kl. 06:00. Jag har gjort ett nytt träningsschema för mars då jag ska gymma tre gånger i veckan istället för två gånger som jag gjorde i februari. Jag ska variera mellan hård och lätt träning och även få in lite konditionsträning. Idag var det hård träning för underkroppen som stod på schemat. Så här kommer jag träna varannan onsdag och varannan fredag, under olika veckor mars ut.
Klicka på länkarna för att se hur övningarna utförs.
 
10x3, ca 30 sek vila mellan seten
Stående raka latsdrag i kabelmaskin
Omvända flyes på rygg i cable crossover
Cable kickbacks på bänk
Benpress i maskin
Marklyft på låda i kabelmaskin
Enbenspress med hantel
Frontböj med pinne (10x1)
Backsquat med pinne (10x2)
Assisterande chinups
Ytliga saker / 2015 / 0       

IKEAs nya kollektion - ett designsamarbete

IKEA lanserar den 27 mars en tillfällig kollektion vid namn Nipprig som är ett designsamarbete mellan IKEA och lokala producenter i Vietnam och Indonesien. Kollektionen visar upp både svensk design och lokalt hantverkskunnande och består av ett trettiotal produkter till bra priser. Produkterna är gjorda i förnyelsebara material som vattenhyacint, sjögräs, rotting, bananväxt, bambu och kokospalm och säljs i begränsad upplaga.
 
Bildkälla: IKEA
Tankar / 2015 / 0       

Att starta en egen blogg - Del 2 av 3

Att starta en egen blogg - Del 2 av 3: Börja blogga
I den första delen av min bloggskola berättade jag lite om vad man bör tänka igenom innan man startar en egen blogg. Man bör ha målgrupp, syfte och namn klart för sig innan man tar nästa steg. Är allt detta klart så är det bra att sätta igång att blogga.

Hur du skriver ditt första inlägg
Det svåraste med bloggen är att skriva det allra första inlägget. Det enklaste är kanske att skriva en kort presentation om sig själv - hur gammal man är, var man bor och vilka intressen man har. Jag brukar alltid skriva det inlägg jag har tänkt skriva och bestämmer rubriken sist - korta rubriker som är relevanta för inlägget (och undvik helst utropstecken i rubriken). Lägg till bilder om du vill, dela upp inlägget i stycken, det blir lättare att läsa, och kolla igenom så det inte är några stavfel innan du publicerar det.
 
Använd bilder med kvalitet
De flesta som bloggar har en egen kamera som de fotar med. Jag tycker nästan det är ett måste, men det beror så klart på vad bloggen handlar om. Det behöver inte vara en proffskamera, det räcker med mobilkameran. Jag använder en vanlig kamera för att fota saker när jag är hemma och tar mobilen med mig och använder den när jag är ute någonstans. Ljuset är väldigt viktigt när man fotar, dagsljus är att rekommendera och jag använder aldrig blixt. När man tagit en bild kan man redigera den innan man laddar upp den på bloggen. Jag använder Pixlr Editor för att redigera bilder och Picasa för att göra kollage. Om du använder andra bilder än dina egna, ange då källan.
 
Att hitta struktur och motivation
Det som jag tycker att man lär sig med åren med bloggandet, det är att skapa en slags struktur kring det. Jag har som sagt bloggat i 7 år och jag började tidigt använda en bloggbok för att få lite ordning på mina tankar om bloggen. Jag skriver ner vilka inlägg som ska publiceras vilka dagar, förslag på inlägg och andra tankar. Det gör det mycket lättare istället för att ha allt i huvudet. Jag tidsinställer de flesta av mina inlägg, dvs jag skriver dem i förväg och bestämmer när de ska dyka upp på bloggen. Ett inlägg om dagen är mitt mål, i bland blir det två och ibland inget, men ett om dagen känns lagom. Jag har ganska lätt för att komma på idéer till inlägg och har många förslag som bara ligger och väntar. Det tar tid och energi att blogga, det är faktiskt ganska tufft. Det är en hobby som man måste jobba ganska mycket med för att hålla levande. Det handlar ju inte bara om att sätta sig vid datorn och skriva.

Ibland går det trögt - men håll ut!
Jag har ibland dagar då jag inte vet vad jag ska skriva om eller inte känner för att skriva något alls. Då gör jag inte det. Gör hellre en bloggpaus än att skriva om något bara för att skriva. För att hitta inspiration och lust till att blogga läser jag många andra bloggar men även min egen. Det är just det som är så fantastiskt med bloggar, man kan gå tillbaka i arkivet och kanske skriva om något du redan skrivit om, fast med ett nytt perspektiv. Om du inte vet vad du ska blogga om, så skriv om det du gör - bakar du något gott, varför inte fota slutresultatet och dela med dig av receptet? Såg du en bra eller dålig film i helgen, skriv då en recension. Skriv om saker du tänker på och om saker du vill ha, platser du vill besöka och saker du vill göra. Det är okej att tveka på sig själv, men kom ihåg att det är din blogg, du bestämmer vad den innehåller, hur ofta den ska uppdateras. Du kan till och med ta bort din blogg om du tröttnar på den, men kom ihåg att det inte går att återställa, allt försvinner för gott. Ett sista förslag vid skrivkramp är att fråga läsarna vad de vill läsa. Ha en frågestund där de får ställa frågor till dig, det är ett bra tillfälle för de att lära känna dig.
 

 
Del 3 och sista delen kommer handla allmänt om hur saker och ting fungerar i bloggvärlden. Copyright, bloggetik, kommentarer och sociala medier är några saker jag kommer ta upp.
 
Övrigt / 2015 / 0       

En lista

Dagens frisyr
En gammal hederlig inbakad fläta. Mitt hår bor i princip i en fläta nu för tiden, antingen det eller en knut.
 
Dagens kläder
Leopardmönstrade mjukisbyxor, en blå- och vitrandig tröja och en rosa morgonrock. Det är kallt inne nu, och då tycker jag morgonrocken hjälper bäst.
 
Dagens mat
Havregrynsgröt till frukost, rester från helgens middag till lunch och till kvällsmat ska vi faktiskt koka risgrynsgröt.  
 
Dagens händelse
Ett besök till gymmet med en ny träningsplan.
 
Dagens planer
Ta en skön dusch, baka ett gott bröd och söka några jobb.
 
Dagens vill ha
Ett par nya träningsskor, helst ett par gråa eller svart- och vitmönstrade.
 
Dagens saknad
Inget speciellt, förutom ett jobb, kanske.
 
Dagens tråkigaste
Att vädret är lite grått, jag vill ha solsken.
 
Dagens godis
Inget, jag försöker äta mindre godis och tillåter mig själv att bara äta det på fredag- och lördagskvällar. 
 
Dagens humör
Pepp för att mars äntligen är här, nu är vi närmare våren.
 
Dagens komplimang
Nja, det där var svårt. Inga speciella komplimanger idag.
 
Dagens längtan
Våren, våren, våren! Solsken, värme och promenadväder.
 
Dagens tv-serie
Grey's anatomy. Jag kollade inte på förra säsongen när den gick på tv men nu har jag börjat igen.
 
Listan kommer från Flora.
Mode & stil / 2015 / 0       

En nygammal klänning

Förra helgen fick jag en låda med kläder som mamma hade sorterar ur sin garderob. Jag fick titta igenom kläderna för att se om jag hittade något jag ville ha och förutom två vita kortärmade blusar så hittade jag denna klänning. Den är vit med ett jättefint mönster i blått och beige, har resår i midjan med tillhörande skärp, detaljer vid axlarna, vita knappar och är ganska lång. Klänningen är i perfekt skick, knappt använd alls. Jag gissade först att den var från åttio- eller nittiotalet för den har axelvaddar som med tiden har fått en annan form än vad de ska ha, men det visade sig att den var lite äldre än så.
 
Mamma hade nämligen denna på sig på sin examensdag, i slutet av sjuttiotalet. Jag tycker att det är roligt med vintagekläder men det blir ännu roligare när man får ta över plagg från någon man känner och dessutom få en bakgrundshistoria till plagget. Klänningen passar mig bra, den har den perfekta längden (kjolen slutar vid mitten av vaden) och jag hoppas nu att det ska dyka upp något speciellt tillfälle då jag kan bära den.

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It