Film & TV / 2016 / 0       

Fem bra saker med nya säsongen av Mr Selfridge


Bildkälla

Om en vecka börjar SVT sända den fjärde och allra sista säsongen av den brittiska serien Mr Selfridge, som jag verkligen gillar (kolla på trailern HÄR). Det här är serien för er som älskar dramaserier som Downton Abbey! I tre säsonger nu har vi fått följa det amerikanska affärsgeniet Harry Gordon Selfridge som i början av 1900-talet öppnade världens största varuhuset, Selfridges, på Oxford Street, mitt i London. Han mötte i början motstånd men lyckades till slut sprida sin idé om att kvinnornas ökade frihet skapade en större marknad för inköp för nöjes skull. Än idag lever många butiker efter mottot som Selfridge skapade - kunden har alltid rätt. I serien har vi fått följa Selfridge och hans familj men även deras bekanta, anställda i varuhuset och deras kunder - allt från det unga butiksbiträdet Agnes som snabbt klättrar på karriärstegen och ansvarig för accessoaravdelningen Miss Mardle och personalchefen Mr Grove som i många år haft en hemlig affär till societetskvinnan Lady Mae och hennes stränga make Lord Loxley.
 
Jag såg den nya säsongen när den hade premiär i hemlandet Storbritannien, jag följde även reaktionerna till de sista avsnitten i sociala medier och tycker nog inte att detta var den bästa säsongen i serien. Men det känns ändå lite sorgligt nu när det är över och jag ska någon gång köpa hela serien på DVD. För er som tänker se serien i SVT har jag knåpat ihop en liten lista över saker som kan peppa er inför säsongsstarten. 

Spoiler-varning utfärdas!
 
Tidshoppet - från 1919 till 1928
Mycket har hänt på nästan ett årtionde, tekniken utvecklas och det glada tjugotalet är i full gång. Nästan tjugo år har gått sedan den första säsongen utspelade sig och blir spännande att se hur livet tar sig för karaktärerna vi lärt känna så bra. Även om händelserna i serien inte riktigt stämmer överens med vad som hände i verkligheten, det är ju en dramaserie av en anledning, så blir det väldigt bra.
 
Harrys risktagande ökar
Historien om verklighetens Harry Selfridge är känd - han som startade ett imperium slutade sina dagar som urfattig och blev till och med portad från sitt eget varuhus. I förra säsongen började det gå utför för Selfridge med kortspel och affärer. Undra om säsong fyra kommer fortsätta i samma spår?
 
Återkomsten av Lady Mae!
Hon var frånvarande i säsong tre men kommer alltså nu tillbaka med mindre pengar och ett krossat hjärta efter att hennes man lämnat henne för en yngre kvinna. Hon och Selfridge har stått varandra nära, nu kanske stunden har kommit för dem att finna tröst i varandra?
 
Massor av nya spännande karaktärer
Förutom Lady Mae dyker det också upp några nya karaktärer. Den unge entreprenören Jimmy Dillon som inte är sen att ta kontakt med Selfridge, tvillingsystrarna Jenny och Rosie Dolly som verkar skapa trubbel för Harry och Mr Groves äldsta dotter Meryl som har planer på att ta anställning i varuhuset är bara några av de nya karaktärerna vi kommer få möta.
 
Ska de eller ska de inte?
Kärlekshistorien mellan Miss Mardle och Mr Grove tycker jag är en av de finaste jag sett på tv. Från att ha haft en hemlig kärleksaffär, till att vara goda vänner, blivit osams och insett att känslorna som fanns från början fortfarande finns kvar. I förra säsongens slut hotade Miss Mardle med att lämna London och sitt jobb men Mr Grove fick henne att stanna kvar. Men mycket har hänt och man kan inte låta bli att undra om Miss Mardle verkligen kan förlåta Mr Grove så lätt efter att han har behandlat henne så dåligt?
 
Säsongsstart lördag 16 april 21.30 i SVT1 och SVT Play
Namn
Kom ihåg mig?
E-post

URL

Kommentar

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It