Hälsa & träning / 2013 / 0       

Träning i utegym

Förrförra veckan cyklade jag och min syster till ett av stans utegym. Det här ligger bakom Friskis&Svettis i området Rocklunda. Här kan man träna nästan hela kroppen men det är fokus på armar, bröst och ben. Jag har faktiskt aldrig tränat i ett riktigt gym, egentligen tycker jag att det är slöseri med pengar, man kan ju lika gärna träna gratis hemma. Men vi var nyfikna på det här utegymmet, som är helt gratis, så vi bestämde oss för att cykla dit för uppvärmning, testa de olika stationerna och cykla hem.
 
Själva träningen var inte så jobbig, det fanns flera vikter att välja mellan, men dagen efter... då kom träningsvärken. Främst i bröst, axlar och armar men även lite i mage och ben. Det är konstigt att man kan få träningsvärk av att bara göra några få övningar, men det visar ju bara att det var effektiv träning. Vi kommer absolut åka hit flera gånger.
Ytliga saker / 2013 / 0       

Tiger


Jag brukar titta på en Youtube-kanal, essiebutton, som drivs av en kanadensisk tjej, Estée, som bor i London. Hon åkte med sin pojkvän till Köpenhamn för några veckor sedan och de filmade vad de gjorde där. De gick bland annat in i en affär som de brukar gå in hemma i London, Tiger, heter den. Det verkar vara som Lagerhaus fast lite coolare. De säljer främst inredningsprylar men även lite smink, godis, kläder och accessoarer.
 
När jag och min syster gick på stan sist pratade vi om den affären och då sade min syster att vi faktiskt har den här i Västerås. Detta hade jag ingen aning om, så vi gick raka vägen dit. Jag blev riktigt imponerad, det var billigt, snyggt och coolt. Jag blev lite överraskad över att jag inte hörde talas om den affären tidigare. Jag kommer garanterat gå dit fler gånger.
Skönhet & smink / 2013 / 0       

Clean - naturliga dofter

Förra våren köpte jag min första parfym från märket CLEAN. De gör parfymer med naturliga dofter. Nu har jag också Rain, som doftar påsklilja, mint, melon och prästkrage. Jag har även Fresh Laundry, som doftar av brasiliansk apelsin, vit jasmin, bomullsblommor och mexikansk lime. Jag har också upptäckt att CLEAN också har duschkrämer. Jag har Shower Fresh, som doftar citron, mandarin, jasmin, liljekonvalj, och Fresh Laundry, samma som jag har parfym.
 
Jag skulle rekommendera dessa produkter för personer som vill ha lite mer naturliga parfymer. Det ska inte stinka parfym, det ska dofta naturligt. De är rätt så dyra, men parfymerna sälja även i mindre förpackningar och för ett billigare pris. CLEAN-parfymer finns att köpa bland annat på Parfym.se.
 
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Film & TV / 2013 / 0       

Intressanta program på tv

Det är faktiskt inte så ofta jag tittar på tv, men jag har insett att jag verkligen gillar att titta på två olika tv-kanaler.
 
På Viasat Nature visas ofta djur- och naturprogram (dah, därav kanalnamnet Nature!). Jag gillar speciellt program där man får följa djur och personal på olika zoo runt om i världen. Sedan visas också filmer om lejon och elefanter i Afrika, isbjörnar och andra djur.
 
På Viasat History tycker jag om att se på program som handlar om naturvetenskap: det kan vara program som berättar om elektricitetens historia eller hur man upptäckte att solen var mittpunkten. Ibland är det svårt att förstå det rent tekniska om dessa saker men här förklaras dessa fenomen på ett populärvetenskapligt sätt. Det visas också program om engelska kungar och drottningar, om Egyptens faraoer och om mer nutida händelser.
Vackra saker / 2013 / 0       

Kramande djur

Djur som kramas. Finns det något gulligare? Klicka på bilden för att se fler bilder på kramande djur.
 
Litteratur / 2013 / 0       

Att vilja läsa böcker

En sak som jag har tänkt på de senaste åren är det här med klassiker inom litteraturen. Jag har studerat litteraturvetenskap i ett år och har upptäckt massor av klassiker som jag vill läsa. Men det senaste året har jag knappt läst två böcker. Det går så trögt att läsa och listan med böcker jag vill läsa bara växer och växer. Jag tar mig inte tid att läsa trots att jag har sådan läslust. Men det jag har funderat på är om jag faktiskt VILL läsa de där böckerna eller om jag känner mig TVINGAD eftersom de är klassiker eller böcker man har hört talas om.  Vissa klassiker måste man nästan ha läst, det hör till allmänbildningen men måste man verkligen läsa dem om man inte än har gjort det? Det är ju ingen tävling om vem som har läst flest böcker.
 
Jag får ibland dåligt samvete när jag tänker på de böcker jag verkligen vill läsa och jag inser att jag inte kommer hinna läsa dem. Det finns inte tid för det, man kan inte sitta och läsa hela tiden. Så jag får nog göra ett urval - bara läsa de böcker som jag själv vet att jag verkligen vill läsa och sedan kanske strunta i resten. Ibland kanske det räcker med att läsa recensioner eller annat om böckerna för att veta vad de handlar om, då behöver man inte läsa dem. Men å andra sidan kan ju recensioner göra så att man blir ännu mer nyfiken på böckerna.
Mat & recept / 2013 / 0       

Mjölkbaserad gröt och citronvatten

En morgon för några veckor sedan var jag sugen på havregrynsgröt. Det var länge sedan jag ätit det och några dagar innan hade jag läst på en blogg om att man kan koka den i mjölk istället för vatten för att få den lite godare. Så jag bytte helt enkelt ut vattnet mot mjölken och kokade gröten som vanligt. Det blev tyvärr något fel, havregrynen blev aldrig mjuka och den där klistriga konsistensen som gröt ska ha kom aldrig fram. Till slut fick jag nog och drog bort kastrullen från spisen, lade upp det i en skål och toppade med jordgubbar, mandelspån och mjölk. Det smakade inget speciellt så jag tror att jag ska fortsätta göra gröt av vatten istället för mjölk.
 
Jag är väldigt dålig på att dricka vatten, eller annan dryck för den delen. Jag gjorde ett litet test för att få lite smak på vanligt kranvatten: jag fyllde ett litermått med vatten, pressade i lite citronsaft och lade i en citronskiva. Det blev faktisk lite godare men jag tröttnade snabbt på smaken. Nästa steg är nog att lägga i frusna hallon eller något annat.
Övrigt / 2013 / 0       

R.E.D.D. Free och RFSU

I början av veckan fick jag ett stort paket i brevlådan. Det var från R.E.D.D. Free/Tampons For Free och innehöll, förutom en ask med tamponger, produkter från RFSU. De lanserar i sommar en ny intimvårdserie med produkter som på ett naturligt sätt behandlar och förebygger kvinnors underlivsproblem. Jag har som tur är aldrig haft sådana problem, men det känns tryggt att veta om jag får det så har jag nu medel som kan behandla det.
 
Vill du också ha gratis tamponger i brevlådan eller prenumerera på fler storlekar kan du göra det via reddville.se.
Mode & stil / 2013 / 0       

Rea hos Indiska

Just nu är det rea hos Indiska på både inredning, kläder, smycken och accessoarer. Jag har varit inne och kollat hur läget var i min Indiska-butik och jag tror att jag var lite sen, det var rätt urplockat. Men å andra sidan är denna butiken rätt så liten så det kanske inte fanns så mycket rea egentligen. Jag gillar i alla fall särskilt den blåa klänningen och det guldiga halsbandet.
 
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Tankar / 2013 / 0       

Hur får man erfarenhet utan att ha haft ett jobb?

Nu när min praktik och mitt korta sommarjobb är slut så är jag ju arbetsös igen. Nu fortsätter jakten på ett arbete. Det går som det alltid har gått - trögt. Jag svarar på jobbannonser, skickar in spontanansökan, men får inget svar. Jag letar jobb här i stan men även i Enköping, Uppsala, Stockholm, Eskilstuna, Örebro och alla möjliga städer här runt om i trakten. Men ärligt talat så ser jag inte direkt fram emot att börja pendla flera mil till ett jobb varje dag. Det skulle kännas bäst att få ett jobb så nära som möjligt.
 
Problemet är väl att det finns väldigt få sådana jobb. Om de finns så har företagen krav på att man ska ha erfarenhet. Som nyutbildad känns det inte särskilt lockande att söka de jobben när man vet att det finns sökanden som faktiskt har den erfarenheten. Men hur ska jag kunna få mitt första riktiga jobb någon gång om alla företag insisterar med att söka efter kandidater med erfarenhet? Jag måste ju komma in någonstans. Utan erfarenhet får man inget jobb men utan jobb får man ingen erfarenhet.
Ytliga saker / 2013 / 0       

Paprikor och kryddor

Nu i veckan har jag och min syster planterat ut kryddor som vi köpt på ICA i trädgårdslandet. Det är rosmarin, basilika och timjan. Vi hade sedan tidigare gräslök, vi kan äta så mycket gräslök i sommar att det är helt galet! Nu har det också kommit fram paprikor i mina paprikaplantor. Än så länge ser det ut som små runda bollar, ungefär lika stora som små leksakskulor men de växer snabbt. Det kommer också upp blommor som jag pollenerar för att få fler paprikor. Det går förvånansvärt lätt, men egentligen borde jag inte säga något förrän vi har skördat den första paprikan.
Skönhet & smink / 2013 / 0       

Mina produkter från The Body Shop

Jag har ganska många produkter från The Body Shop, jag tycker att de är många i alla fall. Nedan finns en liten lista om vilka de är samt vad jag tycker om dem.
 
Jag köpte den här för flera år sedan och det finns fortfarande lite kvar. Jag älskar vanligtvis kokosnötdoft, men den här luktar konstgjort så jag använder den inte så ofta. Konsistensen är lite för rinnig.
 
2. Almond Body Butter
Sälja inte längre. Jag köpte den på mellandagsrean i vintras. Älskar doften, påminner om bittermandelolja. Smörjer in fötterna med den efter att jag filat dem. Konsistensen är jättetjock.
 
Luktar jättestarkt men jag gillar konstigt nog doften. Vet egentligen inte om den gör något men tycker om att använda den. Smörjer in ansiktet med den, låter ligga på i ca 15 min och sen känns huden len.
 
Doftar jättegott och fruktigt, så jag njuter av att använda den i duschen. Tyvärr försvinner doften ganska fort efteråt, men den funkar bra som duschkräm. 
 
 
Ännu en duskkräm som doftar jättegott, denna gång av jordgubbe. Det är på gränsen till konstgjord doft, men det funkar. Hela badrummet luktar gott efter jag använt denna. 
 
 
Den här doftar jättegott och har bra konsistens. Sjunker snabbt in i huden. Jag brukar egentligen bara använda Body Butter på fötterna, de är för feta för att användas på resten av kroppen.
 
En torr olja som kan användas på kroppen, i ansiktet eller i håret. Jag brukar lägga i några droppar i längderna av mitt hår efter att jag tvättat det. Då luktar det både gott av mango och återfuktar topparna bra.
 
En Body Butter som doftar citron. Inte min favoritdoft men den känns fräsch så här inför sommaren. Jag använder den inte så ofta, men det är nog för att jag har andra favoriter.
 
Ytterligare en Body Butter, doftar blommigt. Verkligen ingen favorit så den här har jag knappt använt, jag ska ge bort den till någon annan. Men den funkar ju att smörja in fötterna med.
 
10. Vanilla Soap
Säljs inte längre. En hård tvål som doftar jättegott av vanilj. Jag föredrar att använda flytande tvål, men den här löddrar bra i alla fall och luktar gott.
 
 
En skrubb som doftar starkt av jordgubbe och som har små jordgubbskärnor i som ska skrubba bra. Ytterligare en gåva från kontaktpersonerna på praktiken.
 
 
En parfym som jag har haft väldigt länge. Jag använder den inte så ofta, det är en ganska tung doft, men doftar jättegott. En typisk parfym för hösten.
 
 
Body Butter med god doft av jordgubb. Den här var faktiskt den första saken jag köpte från The Body Shop för flera år sedan, det här är min tredje burk.

Den här fick jag också av mina kontaktpersoner på praktiken. Samma sak som nr. 13 men en nyare version. Den här förpackningen är dock snyggare än den gamla.
En hård tvål som jag inte har öppnat än så den ligger fortfarande inplastad. Jag använder som sagt inte sådana här flytande tvålar så det känns dumt att börja på den.

En liten burk med skrubbkräm. Den doftar jättegott men jag har inte använt den än eftersom jag har andra jag vill göra slut på först. Men jag gillar att använda skrubb-
krämer för att exfolioera huden.
 
Vad har ni för produkter från The Body Shop?
Film & TV / 2013 / 0       

Ny säsong av Land Girls på SVT


Jag har bloggat om den brittiska tv-serien Land Girls förut, och nu när SVT har börjat visa den andra säsongen av serien vill jag skriva om den igen. Serien utspelar sig under andra världskriget, på hemmafronten och den engelska landsbygden. Huvudpersonerna är fyra unga kvinnor som utkvarteras till ett gods på landsbygden för att göra sin plikt som civilister i Women's Land Army.
 
Första avsnittet i den andra säsongen, som sändes i lördags, går nu att se på SVT Play, klicka här.
 
Land Girls sänds på lördagar kl. 18.15 i SVT2.
Vackra saker / 2013 / 0       

En mysig katt

När jag kom hem från min sista praktikdag, fredag den 31 maj, sken solen så jag satte mig ute på altanen och läste i boken David Copperfield. Efter några minuter kom det en katt springande från trädgården och jamade åt mig. Hon är en av grannens utekatter och hon har kommit hit flera gånger. Nu tror jag att hon har blivit lite mer kelig och kommer regelbundet till oss för att bli klappad. Hon ställde sig till och med i mitt knä för att bli klappad, det är gulligt. Hon sitter väldigt sällan still, hon rör sig alltid runt en och buffar, jamar med en pipig röst och lägger sig ibland ner på rygg och vänder sig runt.
Litteratur / 2013 / 0       

Fyra böcker som jag vill läsa i sommar

Pappa långben - Jean Webster
Boken handlar om barnhemsflickan Judy Abbott som en dag får möjligheten att åka till college och studera tack vare att en okänd man har beslutat att betala för detta. Mannen vill hemlighålla sin identitet och Judy, som endast sett mannens skugga vid ett tillfälle, ger honom namnet Pappa Långben, på grund av hans långsmala gestalt. Genom Judys brev till sin okända välgörare får man i boken följa hennes tankar och mognaden från flicka till kvinna.
 
Sofies värld - Jostein Gaarder
När Sofie hämtar posten hittar hon för en gångs skull ett brev till sig själv. Utan frimärke, utan poststämpel och utan avsändare. "VEM ÄR DU?" Det står bara det. Sofie får det ena tjocka brevet efter det andra, och de visar sig innehålla en grundkurs i filosofi. Breven fyller henne med förundran över världen och hennes egen existens - och att hon överhuvudtaget finns till. Men genom den här ensidiga och märkliga brevväxlingen dyker också det ena mysteriet efter det andra upp.
 
1001 dagar - Peter Furtado
De flesta av oss vet exakt var vi var när Kennedy eller Palme mördades, när Estonia sjönk, under Live Aid-galan, när Berlinmuren föll, Nelson Mandela blev fri eller Barack Obama blev president. De här avgörande ögonblicken när hela världen tycks byta riktning. Början eller slutet på en era. Framgångarna och motgångarna i mänsklighetens historia. 1001 dagar som förändrade världen handlar om händelserna som gjort oss till de vi är.Från tidernas begynnelse fram till i dag. Lika levande och fascinerande som när det hände i verkligheten.  
Den hemliga historien - Donna Tartt
Boken utspelar sig på en internatskola i norra USA. En ung man, involveras i en grupp på fem elever som för en tillvaro som är avskild från det övriga livet på skolan. Tillsammans med en gammal professor studerar de latin och antik grekisk kultur. Relationerna i gruppen blir med tiden mycket invecklade och komplicerade. En kväll händer något fruktansvärt oåterkalleligt. Konsekvenserna av denna händelse dirigerar sedan framtiden för gruppens medlemmar och utsätter dem för stora känslomässiga och moraliska prövningar.
 
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mat & recept / 2013 / 0       

En lunch som jag blev besviken på

Tisdag den 4 juni, veckan efter att min arbetspraktik hade tagit slut, åt jag förmiddagsfika (fruktsallad och en kopp te) kl. 11.30. Jag äter normalt lunch runt kl. 12.00 så detta var ett ovanligt sent förmiddagsfika. Men det fanns en anledning. Jag och min syster, som slutade skolan 12.00, skulle äta lite senare lunch på Pizza Hut. Den här Pizza Hut-restaurangen ligger i affärsområdet Hälla här i Västerås och passande nog finns det en ändhållplats där för den buss vi brukar åka med hemifrån. Så vi passade på att åka från ändhållplats till ändhållplats (tog ca 45 min) innan de nya busslinjerna startar i augusti med nya sträckor.
 
Vi beställde lunchbuffé, de hade fem olika pizzor att välja mellan och ett stort salladsbord. Jag blev dock lite besviken på själva pizzorna, Pizza Hut har ju speciella pizzor med tjockare bottnar, vilket jag faktiskt inte alls tyckte om. Själva fyllningen var bara några millimeter tjock och botten var flera centimeter, det kändes som att man bara åt deg. Jag blev mätt väldigt fort, trots att jag bara åt två små pizzabitar och lite sallad. Så, nja, jag känner inte att jag behöver äta på Pizza Hut igen. Jag föredrar vanliga pizzor, eller pizza som jag gör själv hemma då jag får bestämma exakt vad som ska finnas på den.
Övrigt / 2013 / 0       

R.E.D.D. Free och Absolut Torr

Nu i veckan fick jag ett V.I.P-paket från R.E.D. Free/Tampons For Free. Den här gången fick jag produkter från Absolut Torr, både dabs-on och wipes. Absolut Torr är en extra effektiv antiperspirant som motverkar svett och dålig lukt i upp till 7 dagar, effektiv mot alla typer av svettningar, t ex armsvett, handsvett och fotsvett. Jag har faktiskt använt Absolut Torr i många, många år och vet att det funkar jättebra, så det var lite roligt att få detta, eftersom den som jag använder snart är slut, så då slipper jag köpa en ny.
 
Förutom produkter från Absolut Torr fick jag även en ask med tamponger. Vill du också ha gratis tamponger eller prenumerera på fler storlekar kan du göra det via reddville.se.
 
Just nu kan man köpa produkter från Absolut Torr från 59 kr och få fri frakt. Gå in på apotea.se om du är nyfiken.
Mode & stil / 2013 / 0       

& Other Stories

När jag och min syster åkte till Stockholm i april gick vi in till en affär som heter & Other Stories. Det är en affär som H&M har startat som säljer lite dyrare kläder, smink och accessoarer. Jag hade tittat upp några saker på hemsidan innan som jag ville kolla efter i butiken, men det var så mycket folk där så jag hittade dem tyvärr inte. Jag vet inte heller om jag skulle ha köpt dem om jag hade hittat dem, just på grund av att det är så dyrt. Men allt som allt tycker jag att de har fina saker och någon gång kanske jag hittar något som jag tycker är värt pengarna.
 
Film & TV / 2013 / 0       

Krigets unga hjärtan

 
Den här tyska tv-serien, "Kriget unga hjärtan", sänds just nu på SVT. Jag såg det andra avsnittet på SVT Play i onsdags och blev riktigt imponerad. Miriam, som bloggar på Miriams Kafferep, har också bloggat om den och om ni är nyfikna på serien, läs hennes inlägg om den. Det tredje och sista avsnittet i serien sänds tisdag 18 juni kl. 21.15, missa inte det!
Skönhet & smink / 2013 / 0       

Tre produkter från Kicks

Jag har totalt tre produkter från Kicks egna sminkmärke. Först ögonbrynspennan Eyebrow Definer i nyansen Brown, sedan läppennan Lip Liner i nyansen Blueberry Lips och sist concealern Liquid Concealer i nyansen Porcelain.
 
Jag har tidigare visat hur ögonbrynspennan ser ut på och det är nog min favorit bland dessa produkter. Det är en ganska mörk färg, kanske för mörk för mig, men om jag är försiktig när jag använder den så blir det fint. Läppennan är också jättefin, men jag har inte använt den nu i vår/sommar eftersom färgen är mörklila, det är en mer vinter- eller höstfärg. Jag gillar läppennor mer än läppstift eftersom de ger en matt effekt men läpparna blir tyvärr så torra av denna. Till sist är det concealern som är den enda concealern som jag har testat som har en perfekt nyans för mig, jag är ganska blek och vill ha en riktigt ljus färg. Men... den är ganska genomskinlig, den täcker inte alls bra. Typiskt. Jag försöker lägga den i flera lager när jag sminkar mig, men jag är missnöjd med den. Sammanfattningsvis, produkterna från Kicks egna märke är ganska så okej, de är billiga, men kvaliteten på produkterna varierar, i alla fall enligt mina erfarenheter.
Övrigt / 2013 / 0       

Slut på praktiken

Fredagen den 31 maj var min sista praktikdag. Dagarna hade bestått av att gå upp tidigt på morgnarna, tagit med matlådor, ibland cyklat och ibland åkt buss, varierat mellan att ha suttit i stadshuset och i Melkerhuset här i Västerås, fikat i fina fikarum och självklart utfört massor av arbete. Det har handlar om pressmeddelanden, kommunikationsplaner och diverse informationsmaterial men jag har främst gjort arbete kopplat till Västerås stads webbsida, vasteras.se. Det har varit riktigt intressant och tog slut alldeles för fort.
 
Sista dagen kändes faktiskt som en vanlig dag, men efter en lunch ute på en restaurang med kontakpersonerna på praktiken så var det slut. Jag fick också en present som tack för allt arbete, det var lite oväntat. Nu väntar sökandet efter ett jobb. Men jag har tur, jag har fått ett kort sommaruppdrag på min gamla praktikplats, så det känns riktigt bra också att faktiskt få lön för ett arbete.
Ytliga saker / 2013 / 1       

Ytterligare ett steg avklarat med renoveringen av hallen

Nu tycker jag att det verkar som att vi börjar bli klara med renoveringen av hallen här hemma. Vi (alltså pappa) har tapetserat väggarna (bilden till höger), till och med den som går ner i trappan. För att kunna göra det lutade han en stege mot fönstret och lade plankor att stå på. Det ser lite riskabelt, men det har fungerat. Vi ska också ha nya dörrar i hallen, det handlar om totalt sex stycken. Det är nu ett tag sedan vi började renovera, innan var det ju badrummet som fixades, och det är bland annat där vi ska sätta in en ny dörr, så det räknas väl inte riktigt som färdigt än. Det ena projektet avlöser den andra, och när allt är klart så kommer det vara så fint.
Vackra saker / 2013 / 0       

På ett år

I sommar är det ett år sedan jag planterade mina paprikaplantor. Jag torkade frön från en paprika (jag kommer inte ihåg vilken färg) som jag köpt i mataffären och planterade dem i en bred kruka. När det kommit upp några plantor planterade jag om dem två och två i fler krukor. Under vintern tappade de jättemånga blad och de såg allmänt rätt vissna ut. Under våren började jag därför vattna dem med näring och då tog det snabbt fart. De första plantorna blommade nu i våras och jag har försökt pollenera dem men jag vet inte om det lyckades. Jag kommer få fler försök eftersom nästan alla plantor nu har knoppar. Det är riktigt spännande att se dem växa till sig, den som är högst har blivit riktigt stor. Nästa steg blir kanske att ställa ut dem lite så de får mer sol och frisk luft. När de vuxit till sig ännu mer kanske jag kan plantera ut dem i grönsakslandet.
Tankar / 2013 / 0       

Det går trögt att blogga just nu

Jag vet inte riktigt vad det beror på men jag har ingen speciell lust att blogga just nu. Jag tycker om att lägga upp saker fint för att fota dem till bloggen, att redigera bilder och planera vad jag kan blogga om, men när jag ska sätta mig vid datorn och skriva själva inläggen tar det emot. Jag hoppas att det kommer kännas så här en kort period för vanligtvis brukar jag verkligen tycka om att blogga. Jag har absolut inte tappat inspiration för att blogga, det är just det dr att faktiskt skriva som jag inte riktigt har lust med nu.
 
Jag ska ju inte känna mig tvungen att blogga om jag inte har lust, men jag ska försöka i alla fall. Det känns ju faktiskt som att jag har bra förslag till inlägg på gång, så om jag bara fortsätter som jag brukar göra så känns det nog bra igen.
Litteratur / 2013 / 0       

Två klassiker av Charles Dickens

Nu under vintern och våren har jag läst två böcker på engelska av Charles Dickens som jag fyndade för 5 kr/st förra vintern. Jag har även sett serierna baserade på böckerna som visades i höstas på SVT.
 
Först läste jag Great Expectations (Lysande utsikter) där man får följa den föräldralöse Pip som i självbiografisk stil berättar minnen från barndomen till vuxenlivet, några år efter det att historiens stora konflikter är lösta. Historien har lånat drag från författarens eget liv, liksom från flera av hans andra romaner, då han hämtat inspiration från sitt liv och möten med andra människor.bDen här boken jag ganska lättläst trots att den är skriven på engelska och språket är rätt gammeldags. Den hade många roliga inslag, författaren kan faktiskt vara komisk trots att handlingen är allvarlig.
 
Nu under våren har jag läst David Copperfield. Boken handlar om en liten pojkes barndom och uppväxt, allt skildrat med en sällsynt friskhet. Men romanen överflödar också av färgstarka bifigurer: Optimisten Mr Micawber, den ödmjuke Uriah Heep, den barska mostern Betsey Trotwood och tjänsteflickan Peggotty med ett hjärta av guld. Det tar ett tag att vänja sig vid språket i denna bok, det känns lite svårare än i Great Expectations. Här finns bland annat långa meningar som jag var tvungen att läsa om flera gånger eftersom jag tappade bort mig. Men det är en bra historia. Jag tror också att det har hjälp att jag såg serierna på tv innan jag läste böckerna.
Mat & recept / 2013 / 0       

Årets första nästan-ute-på-altanen-middag

Vi var ganska sena med att ställa fram utemöblerna på altanen, de har nog bara stått där i en månad nu. Vi har inte heller ätit ute på altanen än i år, men lördagen den 19 maj hade det varit fint väder hela dagen så då ville vi verkligen sitt ute och äta. Vi lagade en potatisgratäng, stekte sparris, delade fetaost i kuber, gjorde en rödvinssås med lök och marinerade morötter och grillade lamminnerfilé.
 
Problemet var att när det var dags för oss att äta så hade det blivit kallt ute. Vi hade precis lagt upp allt vi behövde ta med oss ut på en bricka och när vi kom ut så var de alldeles för kallt. Vilken besvikelse! Det var bara att gå in igen och duka fram på köksbordet. Men detta var ju 2 ½ vecka sedan. Nu tror jag faktiskt att sommaren har kommit och vi kan äntligen sitta ute och äta middag på altanen.
Hälsa & träning / 2013 / 0       

Träning ska vara en vana - inte något som görs i perioder

Nu under våren har jag och min syster haft som vana att motionera på söndagar. Vi började med korta promenader, sedan längre promenader i fortare tempo, sedan långsamma joggingturer i skogen och nästa steg blir nu att försöka jogga lite fortare. Jag har haft perioder i flera år då jag blivit träningssugen, och jag tror att jag är inne i en sådan period nu igen. Men den här gånger ska jag se till så att det inte blir en kort period, utan jag ska försöka att verkligen göra det till en vana. Jag vill vara hälsosam, träna regelbundet och äta bra mat.
 
För några veckor sedan köpte jag ett par nya joggingskor. De jag har haft innan har jag haft sedan mellanstadiet, så de var rejält gamla. Nu blev det ett par från Adidas för pronerande löpsteg (fötterna lutar lite inåt när man går/springer). Det är de vita/rosa skorna längst upp i kollaget ovan som jag köpte och jag är riktigt nöjd med dem. Jag tror också att jag ska försöka hitta några nya träningskläder. Jag har på mig samma sak hela tiden när jag tränar, och det är kläder som egentligen inte ens är anpassade för träning.
Skönhet & smink / 2013 / 0       

Nagellacksrensning

Det här är vad som kan hända när jag har tråkigt och får lust att rensa bland mina saker. Jag hällde ut alla mina nagellack i sängen och sorterade dem efter märke i lådan. Nu känns det lite mer som att jag vet vilka nagellack jag har. Jag upptäckte att jag bland annat hade två topplack som har torkat så det var bara att slänga. Jag upptäckte också att jag har tre röda och tre väldigt lika rosa nagellack av olika märken. Det känns lite onödigt, jag kanske ska ge bort något. Om jag har 42 nagellack så har jag ju råd att ge bort dubbletter, eller hur?
Film & TV / 2013 / 0       

Se hungern

På UR Play kan man se tre avsnitt från en dokumentär om hunger. Tre svenska gymnasieungdomar åker till tre av världens fattigaste länder som drabbats av hungersnöd. De möter hjälparbetare, eldsjälar och invånare mitt i sin osminkade verklighet. FN:s World Food Programme visar vad svält kan bero på och vad som görs för att förhindra detta. Men det är i mötet med en medmänniska som hungern blir verklig. Programmet ingår i Radiohjälpens kampanj Hungerhjälpen. Jag tycker att det blir enklare att förstå hur hunger drabbar människor när man för se personliga möten mellan människor vilket man faktiskt får se i det här programmet.
 
Del 1: Burkina Faso
Del 2: Nicaragua
Del 3: Bangladesh
Övrigt / 2013 / 0       

Födelsedagsfirande och utflykt till Mariefred

I lördags fyllde min mamma år och det var så fint väder så vi åkte över till Mariefred. Där firade man Ångans Dag med bland annat marknad, musikparader, utställning med veteranbilar, turer med ångtåg och ångbåt och mycket annat. Vi åt räksallader på ett mysigt café, tog en promenad runt Gripsholms slott, körde senare vidare mot Strängnäs hamn där vi köpte Slagstaglass (jag tog dock en bägare med vanlig kulglass, är inte så förtjust i mjukglass).
 
Vi hade riktigt tur med vädret, solen sken hela dagen, och det kändes verkligen som sommar. Det var första gången i år som jag gick ute i bara ett linne och sköna byxor. När vi kom hem igen fick mamma öppna sina presenter och vi åt en god middag.

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It