Litteratur / 2013 / 0       

Glaskupan av Sylvia Plath

Glaskupan är den första och enda romanen av Sylvia Plath, utgiven 1963. I boken får vi följa Esther, 19 år, som 1953 vinner en tävling där priset är en månads vistelse i New York i en damtidnings regi. Hon träffar många olika människor och får gå på olika evenemang vilket inga intresserar henne särskilt mycket men hon har trevligt i alla fall. När hon kommer hem till Boston får hon veta att hon inte kommit in på den författarkurs hon sökt till. i och med att hon blir sysslolös börjar hennes personlighetsförändring. Hon försöker begå självmord och förs till mentalsjukhus. Där startas en kamp mellan hennes framgångsrika dagsljusjag och hennes ångestfyllda nattjag.
 
Det är inte så deprimerande som det låter. Esther är en smart tjej med humor. Bland allt allvar med självmordsförsök och tankar om döden finns små skämt. Esther kollapsar psykiskt efter hemkomsten från New York och känner sig innesluten i en glaskupa. Hon har inget gemensamt med människorna utanför och har bara sina egna tankar som sällskap. När jag läste detta ville jag bara gå fram till Esther och ruska om henne. Hon har dessa tankar för att hon är sysslolös - se till att göra något då! "Gift dig med din barndomsvän även om han inte är så jätteintressant, gå den där stenografikursen din mamma föreslog, fortsätt skriv trots att du inte kom in på författarkurser - gör något!"
 
Boken brukar ibland beskrivas som en självbiografi eftersom författaren själv begick självmord bara en månad efter att boken hade publicerats i Storbritannien. Det är alltså lätt att förstå att det som står i boken inte bara är påhitt, de kan vara delar av riktiga tankar och känslor. Språket är bra, det är lätt att följa med i huvudkaraktärens tankar, författaren skildrar huvudpersonens egna universum. Slutet är dock lite besvikande, det är ett öppet slut. Vi får inte veta hur det går hur det går för Esther, sista scenen handlar om hon ska skrivas ut från mentalsjukhuset eller inte. Det finns planer på att Glaskupan ska bli film. Det finns en film sedan tidigare, jag har inte sett dem, men jag tror att den nya filen kan bli riktigt bra. Hoppa bara att den inte blir för lik filmen Stulna år, som har ungefär samma tema.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Namn
Kom ihåg mig?
E-post

URL

Kommentar

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It