Litteratur / 2013 / 2       

Rensat i min bokhylla

Härom veckan rensade jag lite i min bokhylla. Jag vill inte ha så mycket saker i den och jag kom på att det stod några böcker där som jag inte rört på flera år. Egentligen tyckte jag inte så mycket om dem så jag plockade ut dem och tänkte i alla fall läsa dem en sista gång innan jag lägger undan dem för gott.
Den man älskar - Emily Giffin
Ellen har allt: en våning i New York, en framgångsrik karriär som fotograf och inte minst underbare maken Andy. Ellens äktenskap inte bara verkar perfekt, det är perfekt. Tre månader in i det lyckliga äktenskapet springer Ellen på Leo - första kärleken som bara försvann ur hennes liv efter ett bråk en nyårsnatt för sju år sedan. Det ena leder till det andra. Ellen börjar ifrågasätta det liv som hon lever tillsammans med Andy ... För om Andy är den stora kärleken, varför kan hon då inte glömma Leo?

Själens osaliga längtan - Audrey Niffenegger
När Elspeth Noblin dör av cancer skänker hon alla sina tillhörigheter och sin vackra lägenhet till sina systerdöttrar, enäggstvillingarna Julia och Valentina. Mycket snart får de kontakt med de besynnerliga grannarna i det gamla huset - från den trevlige korsordsskaparen med tvångssyndrom som bor ovanför dem till mosterns mystiske älskare som lever i våningen under. Men den som påverkar tvillingarna mest är deras döda moster. Hon tycks varken vilja lämna lägenheten eller flickornas liv i fred.


Flickan från ovan - Alice Sebold
14 år gammal blir Susie Salmon våldtagen och mördad. Ingen - utom Susie - vet vem mördaren är. Från himlens förgård ser hon ner på jorden, följer sin familj genom de svåra sorgeåren, följer polisens resultatlösa arbete utan att kunna ingripa. Det kunde vara en grym och svår historia - men sett genom Susies ögon blir allt ljust och kärleksfullt. Efter flera år, när familjen inte längre behöver henne, kan hon släppa taget.

Djävelen bär Prada - Lauren Weisberger
Andrea är en småstadstjej som drömmer om att arbeta som redaktör på tidningen New Yorker. Väl i storstaden får hon arbete som personlig assistent åt chefredaktören Miranda Priestly på ett berömt modemagasin. Plötsligt befinner sig Andrea i helvetet då Miranda visar sig vara djävulen själv.  Som personlig assistent får Andrea vara beredd på allt. Hon försakar pojkvän och vänner för att dygnet runt ställa upp på chefens nycker. Allt för den eftertraktade rekommendationen från Miranda Priestly på väg mot målet: drömjobbet som redaktör.


Allt för min syster - Jodi Picoult
Trettonåriga Anna har alltid funnits där för sin syster Kate - bokstavligt talat. För Anna är en så kallad designer baby, en perfekt genetisk matchning till systern, som lider av en ovanlig typ av leukemi. Hon var bara några minuter gammal när hon för första gången donerade friskt blod till sin syster. Det är kanske inte så konstigt att Anna hela livet känt sig som en reservdel till Kate. Men nu har Anna fått nog. Kate har blivit sämre och om inte Anna donerar sin ena njure till henne kommer Kate att dö. Trots att Anna älskar sin syster vill hon inte längre att besluten ska fattas över hennes huvud. Hon uppsöker en advokat och stämmer sina föräldrar för att få rätten att bestämma över sin egen kropp...
 
Vickys vintagebutik - Isabel Wolff
Vicki är 34 år och har just förverkligat sitt livs dröm: att öppna en second hand-butik med inriktning på vintagemode. I butiken får Vicki ta del av kundernas levnadsöden och klädernas historia. En dag blir hon uppsökt av Therese Bell, en äldre fransyska som vill sälja hela sin samling av gamla fina kläder, förutom ett alldeles speciellt plagg. När Therese berättar historien om den lilla ljusblå flickkappan från andra världskrigets Frankrike, blir Vicki starkt berörd. De båda kvinnorna visar sig ha mycket gemensamt. Framför allt har de svikit en väninna på värsta tänkbara sätt. Hemligheter ur det förflutna väcks till liv genom deras möte och Vicki står plötsligt inför flera avgörande beslut.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Hälsa & träning / 2013 / 0       

Veckans träning - Vecka 39

Måndag 23/9
4,4 km promenad - 58:06 min.
 
Tisdag 24/9
4.4 km promenad - 51:47 min.
Personligt rekord!
 
Onsdag 25/9
4,4 km promenad - 54:04 min.
 
Torsdag 26/9
4,4 km promenad - 54:39 min.
 

 
Den här senaste veckorna har jag insett att jag inte kunde fortsätta träna så mycket som tidigare. Jag har fått ett nytt jobb och känner inte att jag har tid eller ork att träna längre. Men så kom jag på att jag kan få in lite mer vardagsmotion istället. Så jag och min mamma brukar åka tillsammans till stan på morgonen och sedan går jag därifrån till mitt jobb, en sträcka på ca 2,2 km. Efter jobbet går jag samma sträcka till bilen igen, så totalt blir det 4,4 km promenad varje dag.
 
Nu var det faktiskt några veckor sedan jag var ute och joggade sist och jag vill inte tappa det. Det kändes faktiskt som att jag förbättrades men nu när det blivit kallare så har jag ingen lust att ge mig ut. Jag vill dock inte tappa det helt, så på något sätt vill jag få in lite jobbigare konditionsträning förutom promenader. Jag ska också försöka sammanfatta veckans träning varje söndag, det var ju meningen med dessa inlägg, men jag har slarvat lite. För att jag ska kunna gå tillbaka i arkivet och läsa och se mina resultat så måste jag ju skriva upp det varje vecka.
Vackra saker / 2013 / 0       

Stjärnor

Tankar / 2013 / 0       

Trött

De senaste veckorna har jag känt mig så trött. Det kan bero på att jag har fått ett nytt jobb, jag går nu upp kl. 05:00 på morgonen och jag går och lägger mig ca 19:30. Jag hinner aldrig känna mig riktigt utvilad och jag hinner inte göra mycket på dagarna. Jag kan också känna mig trött eftersom det nu har blivit höst på riktigt vilket är riktigt tråkigt. Jag hatar att frysa och ser inte fram emot kallare temperaturer. Ytterligare en sak kan ligga bakom tröttheten är att jag misstänker att jag har haft något slags problem med sköldkörteln. För ungefär en månad sedan upptäckte jag en knöl på halsen, förmodligen förstorad sköldkörtel, och det kan ju vara ett tecken på att det pågar en infektion i kroppen. Nu har den minskat i storlek så förhoppningsvis kommer jag känna mig bättre snart. Eller så handlar det bara om att vänja sig.
Mode & stil / 2013 / 0       

Höst betyder inte bara svart

När man går runt i klädaffärer nu kan man tro att det är meningen at man ska bära mycket svarta kläder bara för att det har blivit höst och mörkare. Jag är en sådan person som inte riktigt passar i svart, jag blir alldeles för blek, så jag kollar hellre efter färgglada kläder. Jag har tidigare skrivit att jag tycker om höstens färger - mörkblått, mörkrött, mörkgrönt och guld. Den mönstrade tröjan här ovan ser spännande ut och de röda skorna var fina. Det blåa nagellacket har jag ju sedan tidigare men jag har inte provat det än.
Ytliga saker / 2013 / 0       

Två nya saker till hallen

Förra helgen köpte vi en ny gardin till fönstret i trappan och en ny bänk/skohylla till hallen. Och, ja det står en stege i fönstret, hur ska vi annars nå upp till det för att byta gardin, fönstret sitter ju i trappan? Nu är vi ett steg närmare mot målet. Men vi ska först byta alla sex stycken dörrar som finns i hallen. För att se hur det har sett ut tidigare i renoveringen av hallen, klicka här och här.
Mat & recept / 2013 / 0       

Chocolate chip cookies

Om ni inte vet vad ni ska äta till eftermiddagsfikat då rekommenderar er att baka dessa kakor. De är smaksatta med både mörk och vit choklad
och är så där lagom knapriga och har en seg mitten. Perfekta!
 
110 gram smör
1,25 dl farinsocker
1,25 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Någon dl hackad mörk och vit choklad
(eller russin eller nötter)
Sätt på ugnen på 175 °C. Vispa smör, farinsocker och strösocker poröst. Tillsätt sedan resten av ingredienserna, en i taget, och vispa samman. Klicka ut i små högar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen i 8-14 minuter (jag lät de stå inne i tio minuter, det blev perfekt. Kortare tid för kletiga, längre tid för knapriga. Receptet ger ca 10 stora kakor.
 
Receptet hittade jag på denna blogg.
Skönhet & smink / 2013 / 0       

Produkter som jag inte skulle säga nej till - del 2

 
1. Isadora "Silver Sparkle" nagellack
2. Lush "Sympathy For The Skin" bodylotion
3. Lush "Butterball" badbomb
4. Maybelline Superstay Forever Strong "Mint For Life" nagellack
5. Isadora Perfect Matte "Deco Rose" läppstift
6. Wet n Wild Coloricon "Silent Treatment" ögonskuggetrio

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Hälsa & träning / 2013 / 0       

Min träningsbok

Nu i somras började jag träna mer regelbundet än tidigare. Jag bestämde mig för att den här sommaren skulle bli den sommaren då jag verkligen satsade på det. Jag köpte en fin anteckningsbok på rean på Åhlens och skrev in vad, när och hur jag tränade. Jag skrev även in mina mål med träningen, både kortsiktiga och långsiktiga, hur jag kan belöna mig själv när jag nått målen, hur jag ska tänka på angående mat, vilka slags träningsformer jag kan tänka mig samt några citat som kan öka motivationen.
 
Jag är en väldigt strukturerad person som vill skriva listor och ha ordning och reda på mycket. Det här är ett bra sätt för mig att hålla igång träningen, även om det nu har blivit mindre sedan jag började jobba. När jag skriver ner mina resultat kan jag se när jag har förbättrat mig och jag får en bra översikt över hur mycket jag tränat. Jag har till exempel lagt märke till att det har blivit väldigt mycket konditionsträning, många promenader och joggingturer, så jag vill satsa mer på styrketräning och prova att träna på gym framöver. Jag tipsar er andra som tränar att köpa en anteckningsbok och skriv ner era resultat.
Film & TV / 2013 / 0       

Fyra intressanta dokumentärer på SVT Play

Jag tittar inte mycket på tv längre, jag orkar inte. Jag går upp tidigt på morgonen och går och lägger mig tidigt på kvällen. Däremot går jag in på SVT Play ibland för att se på program där. Förutom tv-serier så blir det mycket dokumentärer. Sist jag gick in dit hittade jag dessa fyra dokumentärer som jag nu tipsar er om att titta på. Men gör det rätt så snart eftersom visa av dem kommer tas bort på hemsidan snart.
 
Mysteriet med 100-åringarna
"Antalet hundraåringar i världen bara ökar. Vi åker till Japan, USA, Sicilien och Frankrike och tittar närmare på fenomenet med vår ökande livslängd. Sjundedagsadventister till exempel är vegetarianer, dricker inte kaffe, läser Bibeln flera timmar om dagen och lever tills de blir 100."
 
Beroende av tv-serier
"Många av oss älskar tv-serier. Några är beroende. Men hur fungerar dessa serier och varför får de tittarna att se avsnitt efter avsnitt? Vilka behov tillfredsställer serierna?"
 
Förgiftad kompromiss
"Alfred var bara 12 veckor när det visade sig att han har flera farliga kemikalier i blodet - miljögifter som han måste ha fått via sin mamma. Miljöminister Lena Ek förfasas över resultatet av blodtestet. Men hur agerade hon själv när hon hade möjlighet att påverka EU:s nya kemikalielag?"
 
Efter sprutan
"Om att leva med narkolepsi. 14-åriga Emelie Olsson är ständigt trött men kan ändå inte sova på natten. För tre år sedan följde hon myndigheternas uppmaningar och vaccinerade sig mot svininfluensa. Strax efter drabbades hon och hundratals andra barn och unga av narkolepsi. Hur är det att leva med denna livslånga sjukdom? Och vem ska ta ansvar för att hon blev sjuk?"
Övrigt / 2013 / 0       

Bilder från mobilen 2013 #4


1. Provar ett mörkare läppstift som passar bra till hösten.
2. Har på mig höstjackan för första gången i år.
3. Går till jobbcoachen för att få tips om jobbsökandet.
4. Veckohandlar till familjen tillsammans med syrran.
5. Går en promenad en kylig morgon.
6. Kör till nya jobbet i dimman.
7. Äter lunchbuffé på Choys Garden med syrran.
8. Provar en klänning som jag senare köpte på Indiska.
9. Har på mig favorithalsbandet och nya bomberjackan.
Litteratur / 2013 / 0       

Tre böcker av Kate Morton

Jag läser inte så mycket som jag skulle vilja göra nu för tiden, jag orkar inte riktigt. Men just nu har jag läst klart tre böcker skrivna av Kate Morton. Alla böcker handlar om mysterier inom familjer som kommer redas ut. Lager för lager avtäcks sällsamma historier som under flera årtionden påverkat många människors liv. Två av böckerna utspelar sig dessutom på stora slott ute i den engelska landsbyden, jag gillar sånt.


Den glömda trädgården är en romantisk, gripande och spännande roman, vars handling utspelar sig på flera olika tidsplan parallellt. 1913 hittas en liten flicka ensam på ett passagerarfartyg på väg mot Australien. Det enda flickan minns är en mystisk kvinna som har lovat att ta hand om henne. Flickan kallar kvinnan Sagoberätterskan, men nu är Sagoberätterskan spårlöst försvunnen. 62 år senare reser den äldre Nell O´Connor från hemlandet Austrailen till England för att ta reda på sanningen om sin familj. Hennes sökande för henne till Cornwalls kust och det gamla herresätet Blackhurst Manor, som en gång i tiden ägdes av familjen Mountrachet. Enligt legenden vilade det en förbannelse över familjen.

2005, när Nell dör, efterlämnar hon allt till sitt barnbarn Cassandra. Bland tillhörigheterna finns en sagobok med skräckberättelser skrivna av Eliza Makepeace, en författare som på ett mystiskt vis försvann i början av 1900-talet. Testamentet innehåller också ett överraskande arv: ett litet hus som kallas Klippstugan. Huset står på ägorna till en stor lantegendom i Cornwall. Enligt byborna döljer det gamla herresätet mörka hemligheter om en adelsfamilj som för länge sedan bodde där. Men det är i Klippstugan och dess glömda trädgård som Cassandra kommer hela historien på spåren och även upptäcker sanningen om en liten flicka som för många år sedan hittades övergiven på en båt på väg mot Australien.


En välbevarad hemlighet, som utspelar sig 1930, 1960 och i nutiden, skapar beroendeframkallande läsning med mystik, romantik och familjedrama. En solig sommardag blir den sextonåriga Laurel vittne till en fasansfull händelse i familjens trädgård i det idylliska Suffolk. Ett brott begås, men hon förstår inte riktigt vad det är som sker och familjen talar aldrig mer om saken. Som vuxen är Laurel en firad skådespelerska men hon bär ständigt den mörka hemligheten inom sig.

När så hennes mor närmar sig livets slut bestämmer sig Laurel för att söka sanningen. Plågad av minnena från den där dagen för femtio år sedan, återvänder hon till föräldrahemmet. Hon börjar pussla ihop bitarna i en dramatisk historia som sträcker sig tillbaka till andra världskriget. Det är berättelsen om tre främlingar från skilda världar - Laurels mor Dorothy, Vivien och Jimmy - som av en händelse möts i London och vilkas liv blir ödesdigert sammanflätade. Den sanna historien visar sig vara långt mer omskakande än Laurel någonsin kunnat föreställa sig.

I det förflutna är en oavbrutet spännande och gripande roman kryddad med gåtor, familjehemligheter, passion och tragiska öden. Edie och hennes mamma har aldrig stått varandra nära men ett gammalt brev som varit på villovägar sedan andra världskriget dyker plötsligt upp och väcker starka känslor till liv. Edie får veta att mamman som trettonåring skickades från London till ett slott på landsbygden som krigsbarn. Edies nyfikenhet om vad som hände på slottet är väckt och beger hon sig till det mystiska Milderhurst Castle för att hitta lösningen på sin mors gåta.

Familjen som bodde där bestod av yngsta dottern Juniper, tvillingarna Persephone och Seraphina samt fadern Raymond, författare till gotiska romaner. De excentriska systrarna visar sig bo kvar än idag och Edie får kontakt med de gamla damerna. Juniper har inte varit sig lik sedan hon övergavs av sin fästman i ungdomen och tvillingarna har skött henne under större delen av sina liv, innanför slottets isolerande murar. Edie börjar förstå vad hennes mamma var med om för så länge sedan, men andra hemligheter finns också gömda på slottet och pockar på hennes uppmärksamhet.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Vackra saker / 2013 / 0       

Vackra djur

Bilderna kommer från min We ♥ It-sida.
Mode & stil / 2013 / 0       

Höst hos Ginatricot

Nu känns det som att det har blivit höst. det är kallar och det börjar falla löv mot marken. Även klädaffärerna börjar få in höstkläder. Här är ett urval från Ginatricot. Jag är inte riktigt redo för hösten än, jag gillar inte när det blir kallt och blåsigt, när man måste ställa undan de sköna sandalerna och ta fram höstkängorna och när man måste ta på sig en jacka när man ska gå ut. Men jag tycker om höstfärgerna - mörkgrön, mörkblå, mörklila och grått. Jag gillar den rutiga skjortan, jeansen med hög midja och den blommiga klänningen.
Övrigt / 2013 / 0       

Ett nytt jobb

I måndags kväll förra veckan blev jag uppringd av ett bemanningsföretag. Jag hade sökt jobb hos dem och nu ville de ha en kort telefonintervju för att få veta mer om mig. De skickade iväg min profil till sin kund, där man senare skulle få börja jobba. På tisdag morgon åkte jag iväg på intervju och träffade kunden, på onsdag började jag min första jobbdag. Det gick riktigt snabbt.  

Det är ganska omvälvande för mig, som varit arbetslös i över ett år och kunnat gå hemma hela dagarna, att nu behöva gå upp tidigt, åka iväg till jobbet, komma hem senare och gå och lägga mig tidigt. Jag är trött... Men det är roligt, jag har ju ett jobb! Vad jag jobbar som vill jag inte avslöja riktigt än men det är en bra erfarenhet.
Ytliga saker / 2013 / 0       

Nyheter på Lagerhaus


Lagerhaus är en affär som jag inte går in till så ofta nu för tiden. Jag vet inte varför men jag har nog upptäckt att jag egentligen inte behöver de saker som de säljer. Men när jag går in på deras hemsida och kikar på deras sortiment så hittar jag massor av fina saker. Ljusstaken och skålen i likadana färger här ovan är särskilt fina.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Hälsa & träning / 2013 / 0       

En omvänd triangel

Mat & recept / 2013 / 1       

Knäckig äppelpaj med vaniljsås

I ett av de senaste numren av Buffé-tidningen från ICA fanns det med ett recept på äppelpaj. Vi hade ganska många äpplen hemma så jag och min syster provade detta recept. Det var riktigt gott, och godare blev det om det fick stå i kylskåpet några timmar efter den blev klar innan den serveras, då gottar den till sig bra.

150 g smör
2 dl råsocker (vi tog vanligt strösocker)
½ dl ljus sirap
½ dl vispgrädde
3 dl havregryn
1 ½ dl vetemjöl
½  tsk bakpulver
½ tsk flingsalt
600 g äpplen (vi struntade i vågen och tog nog 5-6 äpplen)
Sätt ugnen på 200 °C. Smält smöret i en kastrull tillsammans med sockret, sirap
och vispgrädde, blanda ihop. Ta bort från värmen och blanda ner havregryn,
vetemjöl, bakpulver och flingsalt. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna skivor,
fördela dem i en smord pajform. (här hällde vi över lite kanel trots att det inte stod
i receptet). Häll över smeten och grädda i ugnen i ca 30 minuter, tills pajen är
gyllenbrun och knäckig. Servera med vaniljsås och/eller vaniljglass.
Skönhet & smink / 2013 / 0       

Fyra korallfärgade produkter

Korallrosa är en av mina favoritfärger och det visade sig att jag har fyra sminkprodukter i den färgen. Nu börjar det dock bli dags att lägga undan dessa och använda lite mörkare färger, hösten är ju (tyvärr) på väg.
 
Isadora Jelly Kiss Lipstick - Coral Punsch
E.L.F. Baked Blush - Passion Pink
E.L.F. Lip Stain - Heartbreaker
E.L.F Matte Lip Color - Coral
 
Isadora-läppstiftet har varit ett av mina favoriter ända sedan jag köpte för 1 ½ år sedan. Det är ganska glansigt men glansen försvinner efter någon timme och kvar är färgen som faktiskt håller ganska länge. Rouget har lite skimmer i sig så det är perfekt till våren och sommaren. Det blir en vanlig rouge-färg som nog passar de flesta. Lip Stainet från E.L.F är som ett läppglans när man lägger på det men när det torkat blir det matt och sitter som berget. I tuben finns ju också genomskonligt läppglans som man kan lägga på, men jag gillar inte när det blir för glansigt så jag har aldrig använt den delen. Till sist, Matte Lip Color, som är ganska svårt att applicera. Det lägger sig lätt i de små rynkorna på läpparna, så jag brukar lägga på lite läppbalsam först och sedan lägga ett mycket tunt lager med Matte Lip Color så blir läpparna lite korallfärgade.
Hälsa & träning / 2013 / 0       

Veckans träning - Vecka 37

Måndag 9/9
3,0 km promenad före frukost - 32:00 min.
Personligt rekord för i sommar!
 
Onsdag 11/9
2,7 km promenad före frukost - 28:53 min.
 
Fredag 13/9
14,6 km cykling - 1 h 06:07 min.
 

 
Den här veckan var lite ovanlig. Den började bra, med en morgonpromenad i måndags, och på tisdagen blev jag kallad till en jobbintervju vilket ledde till att jag fick jobbet, som började i onsdags, här gick det snabbt! I fredags cyklade jag till nya jobbet men det gick mycket snabbare än vad jag trodde och jag kom dit alldeles för tidigt. Så jag cyklade runt en sväng på stan, och det blev totalt en sträcka på 14,6 km, det blev ju ganska mycket!
 
I och med att jag har fått ett nytt jobb så funderar jag lite på hur det kommer bli med träningen. Jag vill fortsätta träna flera gånger i veckan men jag vet ju att det kommer bli svårt. Jag ska försöka cykla så länge jag kan och springa en sträcka varje söndag, men nu tror jag att jag håller på att bli förkyld, så nästa vecka blir det nog lite ledigt från träningen.
Film & TV / 2013 / 0       

Mad Men

Igår hittade jag inget bra att se på tv:n så jag började titta på en dvd på datorn istället. Det blev tv-serien Mad Men. Jag fick första säsongen i födelsedagspresent för några år sedan och jag har nu också andra, tredje, fjärde och femte säsongen, men jag har aldrig lyckats se mer än första säsongen. Jag har börjat titta och sedan gjort en paus och när jag fortsätter på nästa avsnitt så vill jag se om allihop eftersom jag glömt bort ad som hände i förra avsnittet. Nu ska jag verkligen satsa på att se alla säsonger.
Övrigt / 2013 / 0       

Idag

Tidigare: Gått på stan och fyndat några saker på rea och med rabattkuponger.
Nu: Har ont i halsen och funderar på om jag ska ta en halstablett (hatar såna...).
Senare: Laga kvällsmat, biff och potatisgratäng, och sen kanske äta lite godis.
Litteratur / 2013 / 0       

Tips på bra kurslitteratur

Nu är det snart ett år sedan jag studerade på högskolan sist så jag kände att det var dags att rensa lite bland all kurslitteratur som jag har. Jag pluggade kurser inom svenska och engelska, grafisk form och kommunikation. Här är åtta böcker som jag känner att jag vill behålla för de var så bra, så jag tipsar andra om att läsa dem.

Allmänna böcker för högskola och universitet

Skrivboken - Skrivprocess, skrivråd och skrivstrategier
Siv Strömquist
Här kan man läsa om hur man kan skriva olika slags texter på högskole- och universitetsnivå. Det kan handla om essäer, uppsatser, skrivregler och skrivprocesser. Jag kan tänka mig att alla som ska börja plugga på högskolan kan ha nytta av den här boken.

Tala väl - 10 lektioner i praktisk retorik
Kurt Johannesson
Jag läste en kurs i retorik och jag gillar egentligen inte att hålla tal men när jag läste den här boken blev det mer som en utmaning. Författaren har ett enkelt språk och gör retorik spännande. Här finns tips på hur man kan lägga upp sitt tal och roliga berättelser kopplade till retorik.

Svenska och grammatik

Svenska skrivregler
Språkrådet
Alla borde egentligen äga ett exemplar av denna bok. En bok om svensk grammatik med allt var det innebär. En bok som kan vara bra att ha för att slå upp saker man är osäker på. Sedan är ju bokomslaget rätt så snyggt så jag vill inte riktigt slänga bort den här boken riktigt än.

Språkriktighetsboken
Svenska Språknämnden
En bok om språkriktighetsfrågor. Säger man t.ex. "större än mig" eller "större än jag", "före" eller "innan" "de" eller "dem"? Här finns rekommendationer om hur man formulerar sig korrekt.

Grafisk form och design

Den visuella texten - multimodal analys i praktiken
Anders Björkvall
Idag är många texter multimodala ( skapar betydelse genom mer än skrift). Boken innehåller många exempel från reklam och andra massmedier, läroböcker och vardagstexter på hur layout är viktigt och att många texter faktiskt också innehåller bilder.

Effektiv visuell kommunikation
Bo Bergström
Författaren ger exempel på hur man kan kommunicera visuellt och om tänket bakom kommunikation med bilder, färger, former och medier. En bok som kan vara bra att ha som uppslagsverk, även när man är klar med skolan.

Engelska och engelska språkets påverkan i Sverige

Engelskan i Sverige - Språkval i utbildning, arbete och kulturliv
Svenska Språknämnden
I skolan lär vi oss engelska. Men vilken betydelse har engelskan i den svenska utbildningen och näringslivet? Här får man en inblick i ur språkvalet mellan svenska och engelska kan se ut.

A University Grammar of English with a Swedish Perspective
Maria Estling Vannestål
En grammatikbok om engelska med ett svenskperspektiv. Här finns, förutom ren grammatik, exempel på hur svenska studenter brukar göra fel på engelska. Ganska enkelt språk men boken är tjock...
Ytliga saker / 2013 / 0       

På byrån i mitt rum

För några veckor sedan möblerade jag om lite på byrån i mitt rum. I vintras tog jag bort LP-spelaren som stod där innan och ställde istället fram en liten minibyrå från IKEA, några böcker, ljusstakar och sminkgrejer - saker jag använder ofta och som jag gillar. Nu ville jag göra om lite, det var för många saker innan så nu är det dessa saker som står på byrån:

Maybelline Fit Me Foundation nr. 110
Mavala nagellack nr. 52 Toulouse
Olivia ECO Hand Cream
Smyckesträd (Åhlens) med halsband, ringar och klockor
Miniflaska med parfymen Trésor in Love av Lancôme
Iittalaskål Marimekko-skål med halsband
Favorithalsbandet som föreställer ett lejon (mitt stjärntecken)
Healthy Glow Bronzing Powder från E.L.F. (utgått ur sortimentet)
Miniflaska med parfymen Miracle från Lancôme
Mango Shower Gel från The Body Shop

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Hälsa & träning / 2013 / 0       

Att komma igång med träningen

I mitt inlägg om mina träningsmål berättade jag om att jag i augusti började träna regelbundet. Jag fick en kommentar till det inlägget om att jag var duktig, det kändes bra. Jag har nu fortsatt träna regelbundet, jag går promenader, cyklar och ger mig ut på joggingturer några gånger i veckan. Jag har ofta velat kunna göra det men inte gjort det - jag har bara varit lite lat tror jag. Jag gillade idén på att vara hälsosam och röra på mig, men jag gillade inte tanken på att behöva bli svettig och anstränga mig.
 
Så jag vet inte vad som hände nu i somras. Jag och syrran bestämde oss för att ha en sockerfri vecka - inget godis, inga kakor eller bakverk och ingen läsk. Det gick så bra att vi fortsatte veckan efter, vi hade tappat suget på sötsaker. Vi började gå promenader före frukost några gånger i veckan, det kändes verkligen som en bra start på dagen. Vi gick först en sträcka på precis 3 km och några veckor senare började vi gå en 2,7 km lång sträcka i skogen. Här finns det grusväg istället för asfalt och backar vilket gör det lite jobbigare.
 
Efter ett tag började vi jogga i ett mycket långsamt tempo och satsade på att jogga hela sträckan. Det var först förra veckan som vi kände att det inte längre var jobbigt att jogga den sträckan, så vi höjde tempot lite. Jag och syrran försöker ge oss ut för att springa varje söndag, det känns bra att ha en fast dag så gör det. Resten av veckan kan vi träna vad vi känner för, men varje söndag ska vi ut och jogga.
             
Så mitt tips för er som har försökt att träna flera gånger men som inte får till det: bestäm er för det och bara gör det! Sluta tänk på en massa saker, knyt på er gympaskorna och gå ut på en promenad. Känn den friska luften, solskenet mot dina armar och glöminte att andas. Kom ihåg den stunden senare när vintern kommer och vägarna är täckta med is och snö. Passa på att komma igång nu innan det blir för kallt. Istället för att åka bil eller buss till jobbet, ta cykeln. Jag försöker cykla ner till stan varje gång jag ska iväg på nåt ärende (en sträcka på totalt ca 11 km) istället för att åka buss, då sparar jag ju också pengar.
Mode & stil / 2013 / 0       

Indiska Lovers & Likers


Igår lanserades Indiskas nya kundklubb, Indiska Lovers & Likers. Om man registrerar sig som ny användare så får man fram till den 20:e oktober 100 kr rabatt på första köpet över 300 kr, dubbla poäng på alla köp och möjlighet att vinna en resa till Indien. För övrigt gäller att man får 1 poäng för varje krona man handlar och när man nått upp till 1000 poäng får man en bonuscheck på 25 kr.
 
Som klubbmedlem får man månadserbjudanden på utvalda erbjudanden och man kan prenumerera på Indiskas nyhetbrev för att inte missa något. Att bli medlem är helt gratis och men behöver inget medlemskort eftersom all kommunikation sker via mejl, appen och sms. Man kan samla bonuspoäng på allt man köper på Indiska.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mat & recept / 2013 / 0       

Polly med smak av Ahlgrens bilar

För tre veckor sedan smakade jag lite godis för första gången på väldigt länge. Min syster hade sett den här godispåsen i affären och hon köpte den åt mig. Det är alltså Polly med smak av Ahlgrens Bilar. Jag gillar vanliga Ahlgrens Bilar ganska mycket, det är den där speciella "bilar"-smaken. Cloetta beskriver den här nya godissorten som "ett lekfullt möte mellan två kära varumärken som resulterar i en självklar kombination, en match in heaven för dig som gillar både skum och choklad."
 
Vad tycker jag, då? Nja, det var ingen hit. Det var som vanliga Polly med en seg mitt, nu med smak av Ahlgrens Bilar, som är täckta med choklad. Det är nog den där sega mitten jag inte gillar, jag är annars inte heller så förtjust i den vanliga Polly. Smaken var helt okej men själva konsistensen var ingen höjdare. Sen var det ju så att jag faktiskt blev äcklad av den, trots att jag bara åt några bitar, men det beror snarare på att det var länge sedan jag åt godis och min kropp hade vant sig utan det. Men om du gillar Ahlgrens Bilar och Polly och tror att kombinationen av de båda kan bli god, då kan det här vara något för dig!
Vackra saker / 2013 / 0       

Min Tumblr-blogg fyller 2 år!

Förra veckan fyllde min Tumblr-blogg 2 år. På den bloggen publicerar jag mest bilder som andra lagt upp, jag skriver alltså inget själv. Det gör jag på den här bloggen istället. Jag döpte Tumblr-bloggen till Vackra Saker för meningen var att jag ville samla bilder på vackra saker, saker jag tycker om. Det är till exempel Disney-filmer, djur, Harry Potter och vackra kläder.
 
Om ni är intresserade, så kika in bloggen genom att >klicka här<
Film & TV / 2013 / 0       

Att vrida tillbaka klockan

Förra veckan tittade jag på en brittisk dokumentärserie på Youtube som heter Turn Back Time: The Family. Man får följa tre familjer som flyttar in som grannar i tre hus. De här husen är renoverade så som de skulle ha sett ut på början av 1900-talet, och varje familj blir tilldelad en social klass som de ska leva utifrån i en vecka. En familj flyttar alltså in i överklasshuset och lever som överklassen gjorde under den tiden. Efter en vecka görs husen om igen, denna gång till hur det såg ut på 1920-talet och familjen lever som de gjorde på den tiden. Efter ytterligare en vecka görs huset om till hur det var under krigstiden, sedan till 1960-talet och till sista 1970-talet.

Det är alltså ett slags experiment. Familjen i arbetarklassen kämpar med att få in pengar till mat medans familjen i överklassen kappt ser varandra eftersom de har enskilda aktiviteter vilket gör att de inte känner sig som en familj. Varje klass och varje årtionde har alltså både något gott men också något ont med sig. Till sist utvärderar familjerna hur resan varit.

Hela serien finns att se på Youtube, »klicka här«.

 
Skönhet & smink / 2013 / 0       

Body Butter vs Body Milk

The Body Shop Coconut Milk Body Lotion, 155 kr I Love... Coconut & Cream Moisturising Body Lotion, 69 kr The Body Shop Almond Body Butter, 175 kr
Nu för tiden finns det såmånga olika krämer för kroppen att köpa: body butter, body lotion, milk body lotion osv. Jag har funderat på det där ett tag och kommit fram till att jag faktiskt gillar de krämer som är lite vattnigare i konsistensen. The Body Shops Body Butter är tjocka, en del nästan som smör. De är alldeles för tjocka att ha på hela kroppen jag brukar bara smörja in fötterna med den efter att jag har badat fotbad.
 
Min favorit är alltså den första, The Body Shop Coconut Milk Body Lotion, men jag gillar inte doften, det luktar konstgjort. Om man ska utgå från doften så vinner nog body buttern, men den är som sagt ganska tjock och jobbig att använda. Jag har än så länge inte riktigt hittat den perfekta body lotion, en som har bra konsistens och bra doft, men jag fortsätter leta.
Tankar / 2013 / 0       

Trender och dess konsekvenser

I dagens samhälle, med iPads och smartphones, kan man faktiskt lätt känna sig lite bortglömd. Nu pratar alla om appar hit och dit - "ladda ner appen och läs mer..." - men det förutsätter att alla har telefoner med den möjligheten, eller hur? Och alla har faktiskt inte smartphones, nej, inte ens i dagens moderna samhälle så har alla sådana mobiltelefoner. Tekniken utvecklas då fort, ena minuten trodde man att man var modern när man köpt det allra senaste för att senare upptäcka att det blivit omodernt.
 
Jag köpte min HTC Wildfire S för lite mer än två år sedan. Just då var den inte så där jätteny men den var inte gammal hellre. Jag ville inte köpa en iPhone, som alla andra hade, eftersom jag tyckte de var fula. Nu, två år senare fungerar den exakt lika bra som när jag köpte den. Två år är kanske lång tid för en mobiltelefon men jag är fortfarande nöjd med den och tänker inte köpa en ny mobil förrän den här går sönder.
 
Min syster, däremot, hon har en LG 360 som hon köpte runt 2009. Mobilen har ingen internetuppkoppling men hon kan ringa och skicka sms med den. Hon har på den senaste tiden upptäckt att man kan känna sig bortglömd om man inte har den senaste tekniken. Vi fick ett nyhetsbrev från H&M på mejlen där det stod att man kunde få ett gratis nagellack om man visade upp nyhetsbrevet i kassan i butiken. Det förutsätter ju att man kan läsa mejlen i mobilen, vilket min syster inte kan. Så hon skrev ut mejlet på ett papper istället och visade upp det. Lite krångligt, jag vet, men hur skulle hon annars ha gjort?
 
Kan man känna sig diskriminerad för att man inte följer trender? Måste man följa trender, är det alla skyldighet att göra det, för att "hänga med i samhället"? Är det rätt att använda ordet "diskriminerad" i det här sammanhanget eller borde det till exempel stå "erbjudandet gäller ej för er som inte har en smartphone" för att det ska räknas som diskriminering?
Övrigt / 2013 / 0       

Min sommar


Slutet av maj. Smakade Espresso Houses Frapino för första men absolut inte sista gången.
 

Mitten av juni. Planterade kryddor i kryddlandet och det dök upp minipaprikor på mina paprikaplantor.
 

Mitten av juni. Semester på Gotland.
 

Början av augusti. Köpte en 40-tals klänning på Lata Pigan i Vela, Hummelsta.


Mitten av augusti. Klappade med en katt som jag tror bor i skogen.


Mitten av augusti. Sprang 2,7 km för första gången på flera år, kände mig jättestolt efteråt.
 
Slutet av augusti. Får en kallelse till ett möte på Arbetsförmedlingen om bussutbildning. Blir (ännu mer) förbannad på Arbetsförmedlingen och ringer till dem för att klaga.
Litteratur / 2013 / 0       

Recension av sex stycken tränings- och hälsotidningar

Nu i sommar har jag blivit mer intresserad av träning och har köpt några träning- och hälsotidningar för att se om jag vill prenumerera på dem. Jag tänkte att det kan vara intressant för andra att se den här jämförelsen mellan tidningarna och vad jag tycker om dem. Jag har dock bara jämfört de numren av tidningarna som är på bilderna nedan, så det är väl egentligen mina första intryck av dem.
 
Målet är att hitta en tidning som handlar om träning och hälsa med en lagom blandning av träningsövningar, reportage om träningskläder och träningsnyheter, mat och recept (utan näringsvärde-tabeller som ger ett negativt intryck på mat, enlig min mening) och skönhet. Jag har betygsatt tidningarna utifrån vad jag tycker är positivt och negativt med dem, så här kommer dem:
  
 
Betyg 1/6
Hälsa
47 kr för 98 sidor

PLUS
Reportage om t.ex. att sluta röka och olika mediciners biverkningar
Träningsnyheter, nya träningsformer, redskap och mode

MINUS
Fokus på harmoni, psykologi och inre hälsa, tråkigt
Mesig tidning
Betyg 2/6
Må Bra
49 kr för 130 sidor

PLUS
Billigast per sida av alla tidningar
Många reportage om varierande ämnen

MINUS
Mycket reklam om bantning
Ingen ren träningstidning - reportage om olika områden   

Betyg 3/6
Topphälsa
55 kr för 114 sidor

PLUS
Många träningsövningar
Intressanta reportage och intervjuer om blandade ämnen

MINUS
Fokuserat på dieter, kom-i-form-på-kort-tid och matregler
Dålig reklam om bantning och pulver-dieter
Betyg 4/6
Hälsa & Fitness
59 kr för 98 sidor

PLUS
Reportage om mat och stretchning
Modenyheter med både dyra och billiga produkter

MINUS
För mycket fokus på psykologi och inre hälsa
 Handlar om mycket annat än bara träning och hälsa
 
Betyg 5/6
Friskispressen
0 kr (gratis att hämta på Friskis&Svettis) för 74 sidor

PLUS

Argumenterande artiklar samt reportage om vetenskap
Träningsövningar och test av t.ex. skor

MINUS
Mycket reklam
Ganska tunn tidning
Betyg 6/6
Fitness Lifestyle
69,50 kr för 82 sidor

PLUS
Många övningar med teman, t.ex. yoga, cross-fit och TRX
Mest träningsinriktad av alla tidningar

MINUS
Dyrast per sida av alla tidningar
Recept med näringsvärde-tabell
Ytliga saker / 2013 / 0       

Det bästa från två världar

Bland Åhlens inredningsnyheter finns färgglada produkter i genuina material. Det beskrivs som en fusion mellan Skandinavien och Centralamerika - det bästa från två världar. Exotiska mönster, klara färger, enkla linjer och en avskalad stil. Inredningskryddor för ditt hem, helt enkelt.
Jag själv gillar ljuslyktan och den gula pallen mest.
Hälsa & träning / 2013 / 0       

Två månader med GI-metoden

 
Imorgon har det gått två månader sedan jag medveten började äta mindre snabba kolhydrater. GI-metoden skapades för diabetiker för att hålla blodsockret på en jämn nivå. Det handlar inte om att undvika viss sorts mat utan att byta ut det mot livsmedel som har lägre GI-nivå (=mat som tar längre tid att smälta och som inte orsakar en stor blodsockerhöjning). Vetemjöl höjer till exempel blodsockret snabbare än socker, så genom att byta ut vitt bröd mot mörkt bröd kan man påverka blodsockret till det bättre.
 
Jag har under denna period slutat äta godis och försökt undvika vanligt bröd, det blir mer hårt bröd istället. Jag äter mer frukt och grönsaker, naturell yoghurt, ägg, gröt och smoothies. Jag har ersatt vanlig pasta med fullkornspasta, couscous, bulgur och potatis. Sötsaker som fikabröd och godis har jag ersatt med hembakta efterätter och yoghurtglass. När det gäller lunch och middag har kolhydrater i form av pasta alltid varit en stor del av måltiderna så jag tycker det är svårt att hitta något att ersätta pastan med men jag har tänkt på att inte ta så stora portioner av det. Förut drack jag läsk till middagarna på helgen och nu dricker jag mer kolsyrat vatten istället. Jag har svårt att dricka vanligt vatten så jag brukar blanda ut det med lite apelsinjuice eller en frukt- och bärdryck istället.
 
Jag har tänkt mer på mat men inte på ett överdrivet sätt. Jag planerar mina måltider och gör mer medvetna val. När jag äter lunch påminner jag mig själv om att jag ska äta mellanmål några timmar senare och när jag äter mellanmålet tänker jag på att välja sådan mat som håller mig mätt tills det är dags för middag.
 
Som en konsekvens av det här tänkandet kring mat har jag också börjat träna mer. Jag blev rejält överraskad, helt plötsligt var det roligt att träna (det kommer ett enskilt inlägg om det)! Jag och syrran började gå morgonpromenader före frukost när det fortfarande var lite kyligt och friskt ute, och helt plötsligt började vi ge oss ut på joggingturer. Det känns motiverande att träna samtidigt som jag gör mer medvetna val om mat. Samtidigt känns det motiverande att äta nyttigare när jag börjat träna regelbundet.
 
Anledningen till att jag började med GI-metoden var att jag ville ha mindre besvär med magen. Det kändes som att snabba kolhydrater gjorde min mage svullen och det kändes "tungt" i magen efter jag ätit det. Just den känslan har försvunnit men det har kommit andra problem istället som jag hoppas kommer försvinna med tiden. Allt som allt handlar det nog om att komma i bättre form och vara snällare mot min kropp och framför allt mage.
Mode & stil / 2013 / 0       

Skonyheter

1. 699 kr, Nilson Shoes 2. 899 kr, Din Sko 3. 199 kr, Din Sko
4. 299 kr, Din Sko 5. 599 kr, Din Sko 6. 249 kr, Skopunkten
7. 899 kr, Nilson Shoes 8. 1250 kr, Nilson Shoes 9. 299 kr, Skopunkten
10. 299 kr, Skopunkten
Mat & recept / 2013 / 0       

Gratis kaffe och kanelbulle på Pressbyrån eller 7-Eleven

Om du är sugen på en kopp kaffe och en stor kanelbulle så rekommenderar jag dig att gå in på AMF:s hemsida och se en kort film om pensionssystemet. Efter du sett filmen kan du skriva in ditt mobiltelefonnummer och få en mobilkupong i form av ett sms. SMS:et visar du upp i kassan på Pressbyrån eller 7-Eleven och då får du en gratis bulle och en kopp kaffe (upp till 25 kr). SMS-kuponger gäller fram till 31 december 2013 så spara SMS:et i mobilinkorgen om du blir sugen senare. Jag som inte dricker kaffe fick en kopp varm choklad istället.
 
För att titta på filmen och få en smskupong >klicka här<
Vackra saker / 2013 / 0       

Vacker pianomusik

Jag brukar inte lyssna på vanlig musik så ofta, det kanske blir lite radio när jag kör bil, annars blir det mest pianomusik som dessa låtar av Yann Tiersen, en fransk kompositör. Jag har gjort en spellista på Youtube med några av hans låtar och här nedan är de fem bästa, enligt min mening. Piano musik är verkligen vackert.
 
Le Demarche
 
Comptine d'Un Autre Été

La dispute

8 mm


Le Matin
Skönhet & smink / 2013 / 0       

Två gratis nagellack

Förra veckan fick jag ett nyhetsbrev från H&M som man kunde skriva ut och visa upp i kassan för att få ett gratis nagellack i höstens trendfärger. Jag och min syster hämtade ut två stycken, Serenity Now (klarblå) och Midnight Mystery (mörk gråblått). Nu var det ett tag sedan jag målade naglarna sist men nu blir jag lite sugen för jag vill särskilt se hur det klarblå lacket ser ut.
Mat & recept / 2013 / 0       

Att vara sötsugen och helt plötsligt bli äcklad av godis

För två veckor sedan åt jag godis för första gången på väldigt länge. Förut kunde jag vara godissugen varje dag och jag åt choklad väldigt ofta. När jag började med GI-metoden och började träna regelbundet har jag tappat godissuget totalt, det var som att trycka på en knapp, inget sug alls. Det har väl varit tillfällen då jag tyckte att det skulle vara gott med några chokladbitar men sedan tänker jag "Nej, varför ska jag äta choklad?".
 
Jag tror faktiskt att det är så att om man inte ätit godis på länge och sedan tar några bitar så smakar de sötare än vad de egentligen är, eftersom man varit utan socker så länge. Så var det för mig när jag nu åt lite godis. Det var inte gott, och den känslan jag fick i magen efteråt var inte bra. Det kändes som jag hade tryckt i mig tio godispåsar när det egentligen bara var några få bitar. När jag väl insåg vad jag gjorde så tänkte jag "Vad gör jag? Äter godis, som innehåller konstgjorda ämnen, konserveringsmedel och absolut inga nyttigheter som helst? Nej, usch!".
 
Det är en svår balans, det där med att vara godissugen och att bli äcklad av tanken på godis. Det kan handla om en enda godisbit, sedan är jag mätt på godis för en lång tid framöver. Så jag ska nog försöka låta bli godis i framtiden. Jag förbjuder inte mig själv, det går ju inte, men eftersom jag vet hur jag känner mig efter jag ätit det så känns inte tanken särskilt lockande, faktiskt.
Mode & stil / 2013 / 0       

Fina reakläder

Jag gillar att titta på reakläder. Ibland känns det lättare än att titta på vanliga kläder eftersom det oftast är mindre kläder att välja mellan. H&M är nog min favoritaffär, där finns det alltid lite kläder på rea. Indiska, Monki och Lindex har också snygga kläder på rea, när de väl har rea vilket inte är så ofta. Bik Bok och Vero Moda har ju också fina  plagg på deras hemsidor men jag hittar aldrig något när jag väl besöker butikerna vilket är lite tråkigt.
Litteratur / 2013 / 0       

Sex stycken spännande böcker

Trollkarlens trast, Martin Davies
Det här är jakten på fågeln som faktiskt fanns. En fascinerande historia där spänning och romantik vävs samman i sökandet efter den mystiska fågeln från Ulieta, senast sedd 1774 av James Cooks expedition i Söderhavet. Nu, flera hundra år senare, tvingas forskaren Fitz ge sig ut på spaning efter spår av fågeln. Mörka krafter gör att sökandet blir mer komplicerat och farligt än någon kunde tro.

En engelskman i Paris, Nicolas Barreau
Trettioåriga Aurélie vandrar ensam på Paris gator. Hennes far har dött och hennes pojkvän har lämnat henne. Under promenaden kommer hon till en bokhandel där hon hittar boken
En engelsman i Paris av en engelsk författare. Aurélie upptäcker att kvinnan i boken liknar henne själv och att berättelsen delvis utspelar sig på pappans restaurang som hon nu fått ärva. Aurélie blir besatt av att få träffa författaren, hon skriver till honom och en dag får hon svar.

Kattens bord, Michael Ondaatje
Det är tidigt 50-tal och elvaårige Michael stiger ombord på passagerarfartyget Oronsay. Han placeras vid kattens bord – längst ner i hierarkin, långt från kaptenens bord. I London, en halv värld bort, väntar hans mor och ett nytt liv. Under resan över Indiska oceanen, genom Suezkanalen och Medelhavet utforskar Michael tillsammans med två nyfunna jämnåriga vänner varje tum av fartyget. De upptäcker de vuxna medresenärernas hemligheter och dolda underverk i fartygets inre – och sig själva.


Påminnerskan, Anne Tyler
Liam hade tänkt bli filosof när han var yngre men blev grundskolelärare istället. Därför gjorde det inte så mycket när han tvingas gå i pension eftersom han ändå inte gillade sitt jobb. Något som däremot retar upp honom är att någon stulit hans minne! Vilket hände den första natten i hans nya lägenhet. Allt Liam vet när han vaknar upp på sjukhuset dagen efter, är att han hans huvud värker och är inlindat i bandage. Desperat försöker han få reda på vad som har hänt men den minnesförlust han lider av gör allt så mycket svårare. Det han behöver är en påminnerska – någon som kan hjälpa honom att komma ihåg. Men den hjälp han får är kanske inte den han tänkt sig.

Leka bland vuxna, Sophie Dahl
På den engelska landsbygden växer Kitty upp tillsammans med sina småsyskon, mor och morföräldrar. För Kitty är tillvaron himmelsk. Men för hennes mamma Marina som gråter kan det behagliga familjelivet inte tillgodose behovet av spänning. Så när Marinas guru berättar att han ser hennes framtid i New York tar hon Kittys syskon med sig och åker dit. Kitty lämnas ensam kvar på en internatskola. Tillvaron blir fruktansvärd och längtan efter morföräldrarna outhärdlig. En dag får hon tillåtelse att ansluta sig till familjen i USA och hon blir en del av det konstnärsliv hennes mamma lever i Manhattans. Det är dock bara för en kort tid, Marinas guru bestämmer snart att de istället ska leva ett asketiskt liv på hans ashram. Men allt står inte rätt till där och utan förvarning tvingas Marina och barnen fly.

Torsdagarna i parken, Hilary Boyd
Jeanis man bestämmer sig en dag för att flytta in i gästrummet för gott.  Efter många år som hemmafru har Jeanie öppnat en hälsokostaffär som går bra. Hon står mitt i livet och har aldrig känt sig så levande. George däremot, han vill att de säljer radhuset i London och flyttar till Dorset. På torsdagar hämtar Jeanie sitt barnbarn och tar med henne till lekparken. Där träffar de Ray och hans sonson. Mellan Jeanie och Ray uppstår genast en djup kontakt. De upptäcker att de kan prata om allt. Plötsligt blir torsdagarna i parken viktigare än allt annat i Jeanies liv.
Vackra saker / 2013 / 0       

Vintage

Alla bilder kommer från min We ♥ It-sida.
Ytliga saker / 2013 / 0       

Inte långt kvar nu

Det går framåt med renoveringen av hallen här hemma. Nu är alla väggar tapetserade, alla taklister uppe och taket bytt. Vi ska ha nya dörrar men eftersom vårt hus är ganska gammalt så är dörrarna lite annorlunda nuförtiden, så det är krångligt, och innan vi ska sätta dit nya dörrlister så ska ju de nya dörrarna upp, så nu ser det fortfarande lite halvfärdigt ut. Runt trappen ner till källaren målas det vitt och vi ska också byta mattan i trappan. Men en sak i taget.
Övrigt / 2013 / 0       

Idag för ett år sedan

Idag för ett år sedan förberedde jag mig för att studera kurser inom webbdesign, informationsskrivande, engelsk litteratur samt marknadsföring på Mälardalens Högskola. Jag packade väskan med allt som jag skulle behöva den första skoldagen. Jag hade redan fått min examen, så jag var färdigutbildad informatör, men eftersom det gick trögt med jobbsökandet så tänkte jag gå några kurser samtidigt som jag fortsatte söka jobb. Det slutade med att jag hoppade av alla kurser utom den i webbdesign, och det var tur, för jag lärde mig massor i den kursen. Efter kursen var slut kände jag mig lite säkrare i de datorprogramen som man kan använda som informatör, till exempel Adobe InDesign, PhotoShop och Dreamweaver.
 
Nu, ett år senare söker jag fortfarande jobb. Jag har utvecklat bloggen och skapat en portfolio. Jag får jobbcoaching och söker jobb på et helt annat sätt än för ett år sedan. Jag vill inte börja plugga igen, det stadiet är avslutat i mitt liv, nu är det jobb som gäller.
Skönhet & smink / 2013 / 0       

En goodiebag från Apoteket

Jag är medlem i Apotekets kundklubb, Apo+, och en dag i förra veckan behövde min syster köpa en grej där så hon fick låna mitt klubbkort för att hjälpa mig att samla poäng. Just nu har de kundklubbskalas med massor av bra erbjudanden. När min syster betalade fick hon en liten goodiebag gratis som tack för att hon dragit klubbkortet. Det innehöll två plasttandstickor från GUM, en liten tub med Hyaluron-Filler Anti-Age dagkräm från Eucerin, ett läppbalsam från Apoliva och två tuggummin från V6. Sånt uppskattas!
Hälsa & träning / 2013 / 0       

Veckans träning - vecka 35

 
Måndag 26/8
2,7 km promenad före frukost - 28:37 min.
Lyssnade på musik samtidigt, det kändes som att det gick mycket fortare än vanligt trots att det egentligen inte gjorde det.
 
Tisdag 27/8
10,6 km cykling - 44:07 min.
Personligt rekord för i sommar!
 
Onsdag 28/8
2,7 km löpning före frukost - 27:02 min.
 
Torsdag 29/8
2,7 km promenad före frukost - 29:19 min.
Gick omvänd sträcka mot vad jag brukar gå, kändes konstigt.
 
Fredag 30/8
Yoga hemma före frukost, de här övningarna - 23:31 min
 
Lördag 31/8
7 km cykling - 28:10 min.
Personligt rekord för i sommar!
 
Yoga på Friskis & Svettis - 75:00 min.
 
Söndag 1/9
Cirkel-gym - 30:00 min.
Allra första gången jag tränat på ett gym, gick överraskande bra!
 
5,4 km cykling - 22:30 min.
 

 
Det här blir fjärde veckan i rad som jag lyckats träna tre tillfällen eller mer i veckan. Nu blev det ju till och med träning varje dag så jag är jättestolt över mig själv. Jag är lite rädd för att börja för hårt så jag ska nog inte sträva efter att träna varje dag egentligen. Mina morgonpromenader kommer jag inte sluta med men jag vill få in lite hårdare träningspass också.
 
Jag tycker fortfarande att det är för mycket konditionsträning, jag vill ha träningsvärk och det får jag inte av konditionsträning. Det är kanske anledningen till att jag orkat träna varje dag denna vecka, jag har inte fått träningsvärk dagen efter som hindrat mig från att träna snart igen.
 
Yoga är något jag också vill fortsätta träna, minst en gång i veckan. Jag gick på ett yogapass denna vecka och kan nu snart rörelserna utantill så jag kan göra dem här hemma i lugn och ro istället. Det känns som ett bra sätt att värma upp kroppen när man precis stigit ur sängen.
Film & TV / 2013 / 0       

Fjärde säsongen av Downton Abbey

 
Igår kväll släpptes den första trailern för den fjärde säsongen av Downton Abbey. Här i Sverige får vi nog vänta ett tag tills den nya säsongen visas men tills dess kan vi ju titta på trailer och längta ännu mer. Tredje säsongen slutade olyckligt när Matthew omkom i en bilolycka på vägen hem från sjukhuset för att berätta den goda nyhet om sin nyfödda son för familjen.
 
Den fjärde säsongen utspelar sig 1922 och alla sörjer den unga fadern som omkom så olyckligt. Lady Mary är i stor sorg och får hjälp av sin familj att ge uppmärksamhet till sin lilla son. Nu när både Lady Mary och Tom har förlorat sina kärlekar bestämmer de sig för att tillsammans styra huset och föra det vidare i framtiden. Lady Edith blev tidigare romantiskt involverad med den gifta mannen Mr. Gregson och deras relation blir ännu djupare. Som vanligt kommer det hända massor av spännande saker hos tjänstefolket såväl som med herrskapet.
 
Källa

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It