Litteratur / 2013 / 0       

Tre böcker av Kate Morton

Jag läser inte så mycket som jag skulle vilja göra nu för tiden, jag orkar inte riktigt. Men just nu har jag läst klart tre böcker skrivna av Kate Morton. Alla böcker handlar om mysterier inom familjer som kommer redas ut. Lager för lager avtäcks sällsamma historier som under flera årtionden påverkat många människors liv. Två av böckerna utspelar sig dessutom på stora slott ute i den engelska landsbyden, jag gillar sånt.


Den glömda trädgården är en romantisk, gripande och spännande roman, vars handling utspelar sig på flera olika tidsplan parallellt. 1913 hittas en liten flicka ensam på ett passagerarfartyg på väg mot Australien. Det enda flickan minns är en mystisk kvinna som har lovat att ta hand om henne. Flickan kallar kvinnan Sagoberätterskan, men nu är Sagoberätterskan spårlöst försvunnen. 62 år senare reser den äldre Nell O´Connor från hemlandet Austrailen till England för att ta reda på sanningen om sin familj. Hennes sökande för henne till Cornwalls kust och det gamla herresätet Blackhurst Manor, som en gång i tiden ägdes av familjen Mountrachet. Enligt legenden vilade det en förbannelse över familjen.

2005, när Nell dör, efterlämnar hon allt till sitt barnbarn Cassandra. Bland tillhörigheterna finns en sagobok med skräckberättelser skrivna av Eliza Makepeace, en författare som på ett mystiskt vis försvann i början av 1900-talet. Testamentet innehåller också ett överraskande arv: ett litet hus som kallas Klippstugan. Huset står på ägorna till en stor lantegendom i Cornwall. Enligt byborna döljer det gamla herresätet mörka hemligheter om en adelsfamilj som för länge sedan bodde där. Men det är i Klippstugan och dess glömda trädgård som Cassandra kommer hela historien på spåren och även upptäcker sanningen om en liten flicka som för många år sedan hittades övergiven på en båt på väg mot Australien.


En välbevarad hemlighet, som utspelar sig 1930, 1960 och i nutiden, skapar beroendeframkallande läsning med mystik, romantik och familjedrama. En solig sommardag blir den sextonåriga Laurel vittne till en fasansfull händelse i familjens trädgård i det idylliska Suffolk. Ett brott begås, men hon förstår inte riktigt vad det är som sker och familjen talar aldrig mer om saken. Som vuxen är Laurel en firad skådespelerska men hon bär ständigt den mörka hemligheten inom sig.

När så hennes mor närmar sig livets slut bestämmer sig Laurel för att söka sanningen. Plågad av minnena från den där dagen för femtio år sedan, återvänder hon till föräldrahemmet. Hon börjar pussla ihop bitarna i en dramatisk historia som sträcker sig tillbaka till andra världskriget. Det är berättelsen om tre främlingar från skilda världar - Laurels mor Dorothy, Vivien och Jimmy - som av en händelse möts i London och vilkas liv blir ödesdigert sammanflätade. Den sanna historien visar sig vara långt mer omskakande än Laurel någonsin kunnat föreställa sig.

I det förflutna är en oavbrutet spännande och gripande roman kryddad med gåtor, familjehemligheter, passion och tragiska öden. Edie och hennes mamma har aldrig stått varandra nära men ett gammalt brev som varit på villovägar sedan andra världskriget dyker plötsligt upp och väcker starka känslor till liv. Edie får veta att mamman som trettonåring skickades från London till ett slott på landsbygden som krigsbarn. Edies nyfikenhet om vad som hände på slottet är väckt och beger hon sig till det mystiska Milderhurst Castle för att hitta lösningen på sin mors gåta.

Familjen som bodde där bestod av yngsta dottern Juniper, tvillingarna Persephone och Seraphina samt fadern Raymond, författare till gotiska romaner. De excentriska systrarna visar sig bo kvar än idag och Edie får kontakt med de gamla damerna. Juniper har inte varit sig lik sedan hon övergavs av sin fästman i ungdomen och tvillingarna har skött henne under större delen av sina liv, innanför slottets isolerande murar. Edie börjar förstå vad hennes mamma var med om för så länge sedan, men andra hemligheter finns också gömda på slottet och pockar på hennes uppmärksamhet.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Namn
Kom ihåg mig?
E-post

URL

Kommentar

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It