Tankar / 2014 / 0       

Året 2014

Januari
Året började med att jag skrev en lista över hur jag ville träna och vilka mina träningsmål var. Under 2014 lyckades jag uppfylla sex av de åtta punkterna på listan. Ett av målen var att simma och för att uppfylla det så köpte jag två nya baddräkter, men det dröjde ända till december innan jag uppfyllde det målet. Jag läste boken Berättelsen om Pi och började blogga om min träning. Syrran och jag hade köpt Viva La Divas ögonskuggepalett till oss själva i julklapp och jag började prova ögonskuggorna lite smått.
 
Februari
Höjdpunkten i februari var när vi åkte till utförsäljningen på second hand-stället Lata Pigan utanför Hummelsta, Enköping. Jag fyndade fem vintageklänningar för 500 kr. Jag läste en ny träningstidning, Shape Up, och boken Den osynliga bron samt tränade fem gånger gratis på Actic. Jamie Oliver hade även kommit ut med en ny kokbok och jag var snabb att köpa den till min samling. Jag provade att göra en grön smoothie av bland annat spenat och kiwi (äckligt!) och köpte lite nya träningskläder.
 
Mars
På Rusta fyndade jag en skivstång och jag funderade på det här med att träna hemma, men jag var samtidigt sugen på att börja träna på gym. Jag försökte läsa boken Svindlande höjder men det var riktigt svårt, jag badade bubbelbad med Butterball från Lush och såg på filmen Kick-Ass. Det kändes som vår och jag älskade min nya ljusa kappa från H&M. Jag åt mycket kesella, riskakor och mandelsmör och provade att dricka mandelmjölk.
 
April
Jag skapade en utmaning för mig själv, Active April, då jag skulle försöka att vara lite mer aktiv, jag läste en bra bok om introverta människor, framkallade foton jag tagit under året och upptäckte fördelarna med att ha en träningsapp (Endomondo) där man registrerar sin träning. I mitten av månaden fick jag ett nytt jobb i Eskilstuna och jag började nu pendla dit varje dag. Vi köpte en ny bil, jag läste boken Juliet Naked av Nick Hornby och tyckte att det verkligen var vår nu när jag såg träden blomma utanför högskolan.
 
Maj
Jag använde ett läppstift i en lite annorlunda färg. Mina paprikor levde för fullt, nu började de återigen bli gula. Nu blev det äntligen promenad- och joggingsväder igen så jag gjorde ett träningsschema där jag till slut skulle kunna springa 5 km. För att känna mig extra motiverad köpte jag nya träningskläder och jag beställde även lite saker från H&M. Till frukost åt jag äta chiapudding eller havregrynsgröt med ägg i.
 
Juni
Syrran och jag gjorde en utflykt till Rademachersmedjorna i Esilstuna, vi åt lax i paket, en av mina favoriträtter, och i vår trädgård blommade allt som kunde tänkas blomma. När jag åkte till jobbet läste jag mycket, bland annat Vickys vintage och Fallhöjd. Jag tittade på ett roligt tv-program om träning, Svett & Etikett, och gick runt i mina tunna leopardbyxor eftersom det var så jättevarmt (ja, jag jobbade hela sommaren, tog bara tre dagar ledigt). Jag skrev även en recension om filmen The Grand Budapest Hotel som jag och syrran såg på bio.
 
Juli
I juli åt jag en god frukost ute på altanen, jag lånade några böcker från biblioteket (ingen av dem var särskilt bra), fyndade en blommig blus på en second hand-butik i Eskilstuna och letade efter en ny mascara. Jag såg på filmen Upside down, bakade en mazarinkaka och kanel- och äpplemuffins och besökte vintagebutiken Reko Vintage i Västerås (som nu tyvärr kommer slå igen). En tidig morgon (ca kl. 05:00), när jag cyklade till bussen träffade jag en stor svart katt som jag hann klappa lite.
 
Augusti
Jag köpte en ny almanacka, lyssnade på First Aid Kits senaste album och läste boken Livet efter dig. Den största höjdpunkten i augusti var utflykten till Harry Potter Exhibition som jag gjorde tillsammans med min syster. Vi gick också på utebio tillsammans och tränade utejympa med Friskis&Svettis gratis. Jag köpte två par jeans från H&M på rea, 100 kr/st (ordinariepris 399 kr/st), tränade i utegym och hittade en ny favoritjuice.
 
September
Vi drabbades relativt lindrigt av Västmanlandsbranden, trots att vi bodde så nära den, men det var ändå ganska läskigt. Jag köpte nya glasögon och provade Keso Yoghurt. Jag började läsa om alla Harry Potter-böcker och bokade mitt första möte med en dietist. Jag försökte att bli peppad istället för deppad inför hösten, tränade boxning på Friskis & Svettis med syrran, tipsade om second hand- och vintagebutiker i Mälardalen och började använda eltandborsten som jag fick i födelsedagspresent.
 
Oktober
Jag gick i mål med min kunna-springa-5-km-utmaning som jag haft under våren och sommaren och såg filmen God help the girl. Jag provade en ny Ben&Jerry-glass, köpte fint porslin från Hemtex, åt en god lunch på Papas Tapas i Eskilstuna samt längtade till den femte säsongen av Downton Abbey. För att få lite höstkänsla köpte jag nya doftljus från Yankee Candle som doftade kryddigt och lite kanel.
 
November
November bestod av träningsböcker som jag lånade från biblioteket och mat från den grymma stället Wild Western Burgers i Eskilstuna (synd att vi inte har något liknande här i stan). Jag köpte (äntligen) ett gymkort och lite nya träningsprylar för hemmaträning. Jag lyssnade även på aukustiska låtar av Lady Gaga, smakade nya tesmaker från Lipton och köpte tillsammans med syrran Body Shops julkalender.
 
December
I december åt jag mycket risgrynsgröt, tipsade om julklappar inom litteratur och skönhet, klippte mig och läste boken Fyren mellan haven. Jag tog också första steget för att lämna blod och gick tillsammans med syrran på julmarknad på Vallby Friluftsmuseum. Jag fortsatte med min glutenfri diet (enligt planering med min dietist), klappade en mysig katt och försökte till slut få någon slags rutin på min gymträning.
Litteratur / 2014 / 0       

Två nya kokböcker

I början av december köpte jag två böcker av Jamie Oliver till mig själv i julklapp. I Jamie grillar presenteras spännande rätter av kött och fisk som serveras med fräscha sallader, sidorätter och kryddiga såser. Hemma hos Jamie (på hela 405 sidor!) följer Jamie årstidernas skiftningar och utgår från vad naturen för tillfället har att bjuda på. Jag har nu åtta kokböcker av Jamie Oliver, och jag vet att han nyss har släppt en till bok, men den har inte översatts till svenska än.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Övrigt / 2014 / 0       

Bilder från mobilen 2014 #10

1. Bakat glutenfritt formbröd med fibrer i för att testa hur magen beter sig efter jag ätit det.
2. Provat en fin jacka från H&M som tyvärr inte satt så bra på mig.
 
3. Besökt saluhallen här i Västerås som heter Slakteriet.
4. Åkt till Eskilstuna för att ha pysselkväll med före detta kollegorna och sedan åkt tåg sent hem.
 
5. Vikt fina juldekorationer med instruktioner från denna blogg, nu kan jag det utantill.
6. Klätt granen ovanligt tidigt med syrran, julgransbelysningen och stjärnan är alltid svårast att sätta upp.
 
7. På kvällen före julafton åt vi traditionsenligt den första smörgåsen med julskinka (som jag och syrran fixade helt själva!).
8. Dagarna efter julafton bestod av godisätande, sovmorgonar och sällskapsspelande.
Hälsa & träning / 2014 / 0       

Träning vecka 49 - 52

Vecka 49             Vecka 50
Tisdag 2/12
Gym underkropp, Bellevue Gym - 44:21 min
2,9 km promenad - 33:07 min

 
Måndag 8/12
5,8 km cykling utomhus - 31:01 min
Gym överkropp, Bellevue Gym - 28:39 min

Vecka 51   Vecka 52
Måndag 15/12
Gym underkropp, Bellevue Gym - 01:01:41 min
2,9 km promenad - 32:59 min
 
Fredag 19/12
Simning ca 350 meter - 01:05:23 min
 
Tisdag 23/12
Styrketräning hemma överkropp - 40:06 min
 
Torsdag 25/12
1,6 km promenad - 20:06 min
 
 
Jag har inte prioriterat träning så mycket nu i december. Jag känner mig inte lika sugen, och särskilt inte att åka till gymmet. Jag är verkligen ingen gymmänniska, och kommer inte förnya mitt gymkort när det går ut i april. Men jag vill ändå utnyttja det så mycket som går, för det finns mycket man kan träna där som inte går att träna hemma. Men eftersom det går trögt att faktiskt ta sig till gymmet så ska jag ändå försöka träna hemma, för annars blir träningen inte av alls.
 
Jag har gjort planer inför det nya året, ett inlägg om det kommer senare. Det handlar om nya mål och utmaningar. Ett nytt år känns verkligen som ett bra tillfälle att göra nya planer.
Vackra saker / 2014 / 0       

Julpynt

Film & TV / 2014 / 0       

Downton Abbey julspecial

Även i år sänds en två timmar lång julspecial av Downton Abbey. I år utspelar sig julspecialen under hösten och julen 1924. Roses svärfar Lord Sinderby har bjudit in familjen Crawley till Brancaster Castle i Northumberland för att jaga men en skandalös hemlighet hotar att förstöra hela semestern. Fler överraskningar väntar allt eftersom familjerna bekantar sig med varandra.I julspecialen kommer vi också att uppleva julen på Downton och se hur familjen och tjänstestaben firar.
 
Imorgon kväll, 27 december, kl. 21:00 i SVT1 och SVT Play.
Hälsa & träning / 2014 / 0       

Starka tjejer

Bilder kommer från Activevic, Fitspooration, Fitnessdreams, Alexandra Bring, Healthy with Rebecca och Suzanne Svanevik
 
När blev det egentligen populärt att vara stark? Om man börjar träna och får synliga muskler, är det ett tecken på att man lagt ner  mycket tid på träningen, att man har stark disciplin för att träna trots att det är jobbigt och att man är bestämd och målveten? Det är konstigt hur kroppsidealen svänger så mycket. För några år sedan ville många unga tjejer och killar vara smala (typ Nicole Richi), nu börjar man istället se Kim Kardashians kurvor som ideal. Och de som inte har kurvor naturligt, de tränar till sig dem. För ett tag sen skrev Aftonbladet en artikel om en tjej som tränar sin rumpa mycket, hon är känd för sin rumpa. I bloggvärlden cirkulerar den en video på en norsk tuff liten tjej som gör knäböj med 110 kg, tar 70 kg i bänkpress och 130 kg i marklyft. Det går alltså att vara tjej och samtidigt vara tjej. Jag känner mig jättetöntig som står och gör hantelpress med enkiloshantlar på gymmet, men man måste ju börja någonstans. Är man motiverad och tränar så kommer belöningen så småningom. Och vetskapen om att man till slut kommer bli stark är ju en motivation i sig för att fortsätta kämpa.
Skönhet & smink / 2014 / 0       

Tre nya skönhetsprodukter

Vanilla Brulee Shower Gel (90 kr) och Wild Argan Oil Bubbling Bath (160 kr), båda från The Body Shop.
Lait Corporel Bodylotion från Biotherm (fyndade för halva priset, dvs 125 kr, på KICKS julkalender).
Litteratur / 2014 / 0       

Vad jag läst under 2014

I år har jag läst ganska många böcker, tycker jag. Det kanske berodde på att jag fick ett jobb i Eskilstuna och läste när jag pendlade. Resorna till och från jobbet (totalt tre timmar/dag) gick lite fortare än när jag bara tittade ut genom fönstret. Det har blivit en blandning av facklitteratur och vanliga romaner. Jag har också läst böcker som jag köpt och som jag lånat från biblioteket. Jag gick igenom min kategori här på bloggen och litteratur för att kolla vilka böcker som jag läste 2014 som jag gillade bäst. Det blev två böcker: Livet efter dig och Fyren mellan haven. Nästa år ska jag försöka läsa ännu mer.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Ytliga saker / 2014 / 1       

Finfint från Lagerhaus

Ju mer jag tittar på inredningsprylar på Lagerhaus hemsida, desto mer sugen blir jag på att flytta - igen. De har riktigt fina saker, och dessutom billiga. Det coola mönstrade taklampan, till exempel (längst ner till höger i kollaget), kostar bara 199 kr! Lagerhaus affärsidé är att erbjuda killar och tjejer i alla åldrar praktiska och prisvärda prylar som ger glädje och enkelt förnya hemmet, vilket stämmer mycket bra. För mer inspiration från Lagerhaus, kolla in deras inspirationskatalog (där det ibland kan finnas rabattkuponger!) och Instagram.
Mat & recept / 2014 / 0       

Julbak med choklad

Nu är det hög tid att baka julgodis. Här är tre olika saker som jag bakat till julen de senaste tre åren. Jag kan verkligen tipsa om wienernougaten, jätteenkel att göra och jättegod!

Bounty
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
Mörk choklad
 
 
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på en skärbräda. För att inte all smet ska fastna på fingrarna bör man skölja händerna i kallt vatten mellan varven. Ställ in i frysen ca 30 min. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt.
 
Receptet kom från denna blogg.
 
 
 
Wienernougat
250 g nougat
100 g flagad mandel
150 g mörk choklad

 
Finhacka nougat och mörk choklad och smält i vattenbad. Blanda
i flagad mandel. Häll upp i en avlång form med bakplåtspapper. Låt
stelna och skär i små bitar. Förvara svalt.
 
Receptet kommer från ICA.


Chokladtryfflar
¼ dl hallon
½ msk socker
1/8 dl smör
75 g mörk choklad
75 g mjölk- eller ljus choklad
Kakao

Lägg hallonen och socker i en kastrull och låt koka tillsammans så att vätskan
försvinner något. Smält smör tillsammans med grädde i en annan kastrull. Tillsätt
hallonen. Hacka choklad i minder bitar och lägg ner i den varma grädden. Rör om
till en jämn smet. Ställ tryffelsmeten i frysen till den blir lite stel och kall. Rulla
tryfflarna till kulor. Häll kakao på ett fat och rulla tryfflarna i den, förvara i frysen.
 
Receptet kommer från tidningen ELLE Mat & Vin

Vit chokladtryffel
½ dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 msk smör
2 pepparkakor



 
 
Låt grädden koka upp och dra sedan bort den från plattan. Bryt sönder chokladen
och strö ner i grädden. Rör om tills den smälter. Klicka därefter ned smör och blanda till
en jämn smet. Häll ner smeten i en djup tallrik och låt svalna (detta tog väldigt lång tid, lättast är nog att stoppa in den i frysen och kolla lite då och då hur konsistenser är, man ska kunna rulla smeten till bollar utan att den fastnar på händerna. alltså, hellre lite för stel (då är det bara att låta den smälta lite), än för kladdig). Forma sedan smeten till små bollar och rulla dem i krossade pepparkakor. Lägg tryfflarna i knäckformar och förvara i frysen.
 
Receptet kommer från Underbara Clara
Mode & stil / 2014 / 0       

Den kompletta vintagegarderoben

Elsa Billgren är tjejen som inte äger ett enda par byxor. Hon bloggar bland annat om klänningar, om kärlek, och om hur en typisk söndag kan se ut. I våras skrev hon ett inlägg där hon gjorde en summering av alla de vintageplagg som hon anser tillsammans bygger upp den kompletta vintagegarderoben. Hon skriver att "det finns vissa oumbärliga plagg som absolut gör sig bäst med ett par år på nacken. Dessa plagg håller länge både kvalitetsmässigt och stilmässigt. De är helt enkelt överlägsna de moderna kopiorna, och passar de flesta." Några exempel på klädesplagg som hon tipsar om är cirkelkjol, cardigan, Levi's jeans och blommiga 50-tals klänningar. 
Övrigt / 2014 / 0       

Spotify

För tre år sedan införde Spotify begränsningar på sin gratisversion. Man fick bland annat bara lyssna på musik i max 10 timmar/månad, jag skrev om detta på min gamla blogg. Sedan januari i år så har man dragit tillbaka dessa begränsningar, men det är först nu som jag hörde talas om det. Jag har inte lyssnat på musik på Spotify sedan 2011 och gick in förra veckan och tittade hur det såg ut. Och javisst, nu är det som det var innan. Så nu tänker jag börja lyssna på Spotify istället på Youtube som jag gjort tidigare. Man kan tydligen också ladda ner Spotify till mobilen och lyssna där, också gratis. Detta har jag inte provat än, men det är ändå trevligt att Spotify har gjort denna förändring.
Film & TV / 2014 / 0       

Historieätarna - säsong 2

Historieätarna har dragit igång med en ny säsong. Det känns kanske lite sent att tipsa om det nu, nu när alla av säsongens avsnitt nästan har sänts, men det går såklart att se på SVT Play (tidigare avsnitt finns också att se på Youtube). I Historieätarna wallraffar sig Lotta Lundgren och Erik Haag igenom olika tidsepoker med hjälp av maten och de kommer att smaka på det bästa och det sämsta ur vår svenska mathistoria. Man lär sig inte bara om hur vår mat har sett ut genom tiderna, utan även hur man arbetade, klädde sig och gjorde på fritiden.
Skönhet & smink / 2014 / 0       

Maybelline Baby Lips läppbalsam - Hydrate Lemon & Basil

När Maybellines serie med nya läppbalsam, Baby Lips, kom ut blev de snabbt populära. Jag själv var ganska skeptiskt, det såg ut som ett vanligt Lypsyl, hur kan det vara så populärt. Men när mitt vanliga läppbalsam från Burt's Bees tog slut så köpte jag denna för att prova. Maybellne beskriver Baby Lips som en "ny generation läppbalsam som ska tillföra fukt i 8 timmar och ger läppar som känns mjukare efter 1 vecka". Den finns i olika varianter, med eller utan färg, och med olika dofter.
 
Just denna har en ganska mild och neutral doft, den luktar gott men det är svårt att säga exakt vad den luktar. När jag använde den första gången tyckte jag att den gav mycket mer glans på läpparna än ett vanligt läppbalsam. Jag kan inte direkt säga att den återfuktar i åtta timmar, det var ett väldigt stort påstående, men den fungerar bra som ett läppbalsam och är helt klartprisvärd för sina 39 kr!

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Hälsa & träning / 2014 / 0       

Hur jag tränar på gymmet

I slutet av oktober köpte jag ett gymkort, vilket betyder att jag har haft gymkortet i snart två månader. Jag kan säga att jag inte har varit så duktig och tränat så ofta som jag vill, det tar fortfarande emot. Jag gymmar på Bellevuestadion här i Västerås. Det ligger på gångavstånd från där jag bor, vilket var ett av kraven jag hade när jag valde gym.
 
När jag köpte gymkortet började jag planera en ny träningsrutin, hur ofta jag ska träna och vad jag ska träna. Mitt mål är att träna varannan eller var tredje dag (alltså inte på några bestämda dagar), och då varannan gång träna överkropp och varannan gång träna underkropp. Om jag har träningsvärk i armarna kan jag ju fortfarande träna benen och tvärtom. Det blir alltså träning två - tre gånger i veckan. Det är mitt mål, men jag har än så länge inte lyckats träna enligt den rutinen. Jag tycker inte om att träna när det är mycket folk omkring vilket resulterar i att jag vill träna tidigt på morgonen. Men jag orkar oftast inte gå upp så tidigt, och då hoppar jag över träningen istället. Men jag tror att om jag lyckas med att faktiskt gå upp tidigt och träna var tredje dag i några veckor i sträck så kommer det kännas lättare senare.
 
Jag följer ett schema som jag gjort själv. Jag bestämmer vilka muskler jag ska träna och har valt ut övningar för varje muskelgrupp, som jag varierar lite då och då. Så här kan två typiska träningspass se ut:
 
Överkropp
Mage & midja, biceps, triceps, axlar, bröst
Uppvärmning
5 min på crosstrainer
2 set med 10 reps av följande maskiner med lätta vikter:
Crunch
Bicepscurl
Tricepspress
Axellyft åt sidan
Bröstpress
 
Träning
2 set med 10 reps med 2,5 kg hantlar:
Plankan 3x20 sek (inga hantlar)
Sidodrag för sneda magmuskler
Bicepscurl
Tricepskick över bänk
Axelpress
Liggande flyes
Underkropp
Framsida lår, baksida lår, rygg, vader, rumpa
Uppvärmning
5 min promenad på löpbandet
2 set med 10 reps av följande maskiner med lätta vikter:
Benpress
Leg extension
Sittande lårcurl
Vadpress i benpressmaskin
Sittande ryggmaskin
 
Träning
2 set med 10 reps med 2,5 kg hantlar:
Bulgarian Split Squat
Sidoutfall
Envadspress på pall
Latsdrag i maskin
Good mornings
Marklyft
 
Nedvarvning och stretchning
5 min promenad på löpbandet
Stretchövningar (30 sek/övning)
 
Jag är ingen nybörjade när det gäller att träna på gym. Jag har lyckats träna gratis på flera olika gym i stan vid olika tillfällen. Men att utvecklas och bli starkare, att ha en träningsrutin, där är jag nybörjare. Det är mitt mål att ha regelbunden träning som en livsstil, som något jag kan längta efter. Jag försöker att gå långsamt framåt, inte träna för ofta, inte ha för tunga vikter, jag har så många gånger förr haft så mycket träningsvärk att jag aldrig mer vill träna. Men genom att lägga upp träningen i flera steg, att alltid utvecklas och bli starkare hoppas jag få in en bra vana. Nu i vinter och vår kommer det bara bli styrketräning, men när vädret senare tillåter vill jag ut och springa igen.
Litteratur / 2014 / 0       

Bokrecension - Fyren mellan haven

Tom återvänder hem till Australien efter fyra fruktansvärda år vid första världskrigets västfront. Han tar anställning som fyrvaktare på Janus Rock, en ensligt belägen ö nästan en halv dagresa från kusten. Omgiven av havets tomma vidder och med sin unga hustru Isabel som enda sällskap, hoppas Tom finna ro för sin sargade själ. En dag några år senare spolas en båt upp på stranden och i den finner de en död man och ett levande spädbarn.  Tom vill först låta underrätta myndigheterna, men Isabel, som genomlidit tre missfall, ser barnet som svaret på alla hennes böner, som en gåva direkt från Gud. Mot bättre vetande beslutar de sig för att behålla den lilla flickan och låta världen tro att hon är deras dotter. Det är först två år senare, när de återvänder till fastlandet, som paret inser att den händelse som gett deras tillvaro en mening samtidigt slagit en annan människas liv i spillror.
 
Jag tycker om att läsa böcker som utspelar sig runt krigen, mellan 1900 - 1950-talet. Man levde på ett helt annat sätt då, utan internet, telefon, sociala medier eller elektricitet. Man levde, istället för det som vi gör nu för tiden, nu hänger vi mest med. I den första delen av boken får man följa Tom när han återvänder till sitt hemland. Han försöker bearbeta sina upplevelser från kriget - han överlevde men hans många av hans kamrater gjorde inte det. Först när han träffar Isabel, som han sedan gifter sig med, börjar han blicka framåt. De flyttar ut till ön med fyren och vill starta en familj men ödet vill annat. De upplever tre missfall - en gång kan hända vem som helst, två gånger är tragiskt och när deras tredje barn blir dödfött mer än två månader för tidigt känns det nästan som att allt hopp är ute. De bor helt själva på en ö med begränsad kontakt med fastlandet, de arbetar för att överleva, och när det lilla spädbarnet dyker upp i en båt uppfostrar de henne som sin egen. Men flera år senare inser de plötsligt att genom att behålla det lilla flickebarnet för att själva bli lyckliga gjorde de andra människor olyckliga.
 
Den här boken var väldigt bra. Man vill veta hur det går för Tom och Isabel vilket leder till att man snabbt läser ut boken. Jag tycker att den berör många allvarliga teman samtidigt - längtan efter ett barn, ångest efter kriget, hur man kan blanda ihop vad som är rätt och fel. Vill ni läsa en bra bok, så välj denna!

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mat & recept / 2014 / 0       

Tre glutenfria frukostar

Havregrynsgröt gjord på ren (glutenfri) havre, med jordgubbar, mjölk och en kopp te
 

Äggröra med keso (recept från Arlas frukostbok), tomat och glutenfria smörgåsrån samt en kopp te.
 
Bananpannkakor (=en banan + två ägg) med jordgubbar, banan och kvarg samt en kopp te.
Vackra saker / 2014 / 0       

Julmarknad på Vallby Friluftsmuseum

Första advent åkte jag och syrran till Vallby Friluftsmuseum här i Västerås för att gå på julmarknad. Museet grundades 1921 för att visa upp ett Västmanland i smått. Här finns ett 40-tal byggnader som är hitflyttade från hela länet. På marknaden kunde man på första advent gå omkring på museiområdet, titta på djur som grisar, getter och kor, och självklart gå på marknaden där det såldes genuint hantverk, mat, kransar och mycket mer som hör julen till.
 
Det är lite speciellt att gå omkring där bland de röda gamla husen, höra bjällrorna på hästen som drar en vagn, känna lukten av blöta djur, och se så många gammeldags adventsljusstakar i fönsterna. Det var riktigt mysigt. Sist jag och min syster var på Vallby Friluftsmuseum var när vi var små och nu var det så roligt att vi pratade om att åka hit igen i sommar, kanske ta med en picknickkorg och gå runt i hela området. När vi gick tillbaka till bilen träffade vi en katt som gick runt i området. Den måste ha frusit för den hoppade upp i våra knän och ville bli klappad.
Övrigt / 2014 / 0       

Bilder från mobilen 2014 #9


1. När jag skulle gå hem från gymmet en dag så hade det snöat lite men den snön försvann snabbt.
2. Syrran och jag skulle äta lunch på stan, efter att besökt 14 restauranger för att hitta något som passar min diet (det kommer ett separat inlägg om det snart) så köpte vi till slut sushi. 
 

3. Jag har klippt mig, på bilden visar jag frisören hur mycket jag ville att hon skulle klippa mig men det blev lite mer.
4. På vägen hem från gymmet träffade jag en jättemysig svart katt. Den hade jättefluffig svans, som en fjäder, och följde efter mig när jag skulle gå vidare.
 
5. Jag och syrran har tagit första steget för att börja lämna blod. Vi har varit på provtagning där de ska testa vårt blod och vi väntar nu på en kallelse till den riktiga blodgivningen.
6. Nu när både jag och syrran är hemma hela dagarna så har vi åkt och veckohandlat för hela familjen några gånger. Jag tycker faktiskt att det är riktigt roligt att handla mat. 
Mode & stil / 2014 / 0       

Pyjamas från Cubus

Cubus säljer just nu pyjamas för 149 kr. De ovan är bara några exempel som Cubus har. Jag har köpt den gråa och är jättenöjd med den.
Så ett tips om ni behöver en ny pyjamas eller känner någon som behöver det, så kan ju detta vara något.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Skönhet & smink / 2014 / 0       

Julklappstips

Precis som många år tidigare så är det svårt att komma på vad man ska skriva på önskelistan. Vad betyder det egentligen att önska sig något? Är det något man vill ha, behöver ha, vill testa? I min familj har vi bestämt att inte köpa julklappar till varandra. Vi ska istället försöka hitta på något vi alla kan ha nytta av. Jag tänkte i alla fall nu tipsa om lite skönhetsprodukter som jag skulle uppskatta att få i julklapp, om det inte redan var så att jag hade dem.

Imagine handkräm, Rituals, 130 kr
Doftar fräscht av rismjölk och körsbärsblommor och återfuktar händerna bra. Jag har denna stående på byrån i mitt rum och använder den ofta.

Vineyard Peach duschkräm, Body Shop
Persika doftar ju riktigt gott, och när man använder denna doftar det i hela badrummet!

Rain parfym, CLEAN
En av mina favoritparfymer. Den doftar naturligt och riktigt fräscht, det känns nästan inte som en parfym. Doftar bland annat melon, mint och påsklilja.

Matte Chocolates ögonskuggepalett, Isadora
En riktigt användbar palett. Jag använder den till mycket - till att fylla i ögonbrynen, att skugga ansiktet (contouring) samt som vanliga ögonskuggor.

Dip-In Nagellacksremover, Depend
En riktigt smart uppfinning. För att ta bort nagellack, doppa fingret i burken i några minuter och nagellacket är borta.

Jelly Kiss läppstift i nyansen Coral Punsch, Isadora
Mitt favoritläppstift som förutom ger en lätt rosa färg även ger glans. Doftar gott av vanilj.

Dry Fast Top Coat, Seche Vite
Ett välkänt topplack som doftar ganska starkt men som torkar snabbt och gör att nagellacket sitter kvar längre.

Fit Me Foundation i nyansen 110, Maybelline
Den enda flytande foundation jag provat och jag är jättenöjd! Den har bra täckning och passar mig som är en blekfis.

Baby Lips läppbalsam i nyansen Hydrate, Maybelline

Ett ofärgat läppbalsam som har en speciell doft, jag vet inte riktigt vad det är. Men återfuktar läpparna bra gör det i alla fall.

Pennvässare för sminkpennor
Använder man ögon- eller läpppennor när man sminkar sig så vet man hur mycket lättare det går att sminka sig när pennorna är vässade.

Avocadoolja för naglar, Depend

Denna olja räcker jättelänge. Man droppar lite på naglarna och masserar in på naglar och nagelband.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Tankar / 2014 / 0       

Hinna med mer!

Jag läste en artikel i tidningen iForm som handlade om hur man kan hinna med mer varje dag utan att stressa. Jag har skrivit om det tidigare, jag gör milslånga att göra-listor som växer för varje dag, men jag tycker aldrig att listorna blir mindre. Ett tips i artikeln var att skriva en lista för en dag i taget. Vad är det som måste göras just idag? Jag provade det tipset en måndag och fick ganska mycket gjort (tvätta, träna, städa m.m) men kvar blev ändå de tråkiga sakerna på listan som jag inte "hann" med.
 
I artikeln står det även att man ska uppskatta hur lång tid sakerna man vill skriva upp på att göra-listan tar, innan man skriver upp dem. Man kan inte hinna med allt. "Acceptera att du bara kan planera ca 60 procent av din tid". Det stämmer nog ganska väl, i alla fall utifrån min erfarenhet. Man kan också dela upp sakerna, göra en sak i 15 minuter, ta en paus och fortsätt sedan igen. Nu för tiden vill jag ha som mål att faktiskt göra minst en sak som står på mina att göra-listor (det stämmer, jag har flera, inte bara en!) varje dag. På så sätt kanske listan minskar så småningom och jag kommer inte känna mig så stressad.
Film & TV / 2014 / 0       

När döden kom till Pemberley

Ikväll får ni inte missa en ny tv-serie i tre delar, en slags fortsätning av Jane Austens Stolthet och fördom. När döden kom till Pemberley utspelar sig efter att Elizabeth och Darcy varit gifta i sex år. De förbereder för en stor bal på sitt gods och plötsligt anländer Elizabeths syster Lydia och berättar att hennes man mördats. I en skog hittas inte Lydias man utan hans resesällskap död. Det dröjer inte länge förrän spekulationer och misstankar tar fart. Familjen Darcy hamnar mitt i mordutredningen, ett mystiskt virrvarr av hemligheter och förräderi som hotar allt som familjen håller kärt.
 
När döden kom till Pemberley sänds på SVT1 och SVT Play kl. 21:30 tre lördagar i rad med start idag 6 december.
Litteratur / 2014 / 0       

Julklappstips - böcker och tidningar

Jag gillar att läsa så jag tänkte tipsa om några av mina favoritböcker- och tidningar, så här lagom till jul

En dag av David Nicholls
En tjej och en kille som växer upp och inser att de vill vara mer än vänner. De gifter sig separat men tänker alltid på den andra. Vågar de riskera den fina vänskapen de har tillsammans?

Den trettonde historien av Diane Setterfield
En tjej får ett brev av en gammal känns författare som vill att hon ska skriva en biografi om henne. Denna gång ska den innehålla sanning.

Fördjupande studier i katastroffysik av Marisha Pessl
En före detta hemskolad tjej börjar på high school. Hon blir kompisar med några konstiga typer. Snart befinner sig hon sig i en komplicerad härva av konspirationer, svek och död.

Livet efter dig av Jojo Moyes
En tjej börjar arbeta som assistent åt en rullstolsbunden man. Först tycker de att de är helt olika slags personer men ju längre tiden går, desto mer förstår de att de faktiskt passar bra ihop.

Berättelsen om Pi av Yann Martel
En pojke reser med sin familj och deras zoo över Atlanten. Efter att båten förlist befinner sig pojken på en livbåt tillsammans med en tiger, en hyena, en zebra och en orangutang.

Främlingen i huset av Sarah Waters
Doktor Faraday kallas ut till ett stort gods där han spendare tid som liten. Nu är huset förfallet. Är det bara ekonomiska svårigheter som har drabbat familjen som bor där, eller är det något mycket mer olycksbådande som kastar sin mörka skugga över godset?

Den glömda trädgården av Kate Morton
Cassandra ärver en sagobok med skräckhistorier av sin mormor. och ett litet hus i Cornwell. På något sätt hör dessa saker ihop med en liten flicka som hittades övergiven på en båt på väg mot Australien.

Vickis vintagebutik av Isabel Wolff
Vicky har precis öppnat en vintagebutik och kommer i kontakt med en äldre dam som vill skänka kläder. Hon berättar om sin barndom i Frankrike under andra världskriget. De visar sig ha mycket gemensamt och Vicki står plötsligt inför flera avgörande beslut.

Jag kan även rekommendera Jamie Olivers kokböcker, Hälsokokboken och Introvert - den tysta revolutionen.
 
Jag har prenumererat på många olika slags tidningar, men just nu är det några av tidningarna ovan som gäller. Jag kommer beställa en prenumeration av Hälsa&Fitness som en julklapp till mig själv, för jag har aldrig tidigare prenumererat på en träningstidning.
 
Har ni några speciella bok- eller tidningstips till julen? Vilka är era favoritböcker- eller tidningar?

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mat & recept / 2014 / 0       

Aladdin chokladask 75 år!

Titta vad jag och syrran hittade på ICA Maxi när vi handlade där i torsdags. I år fyller Aladdin 75 år. Med start 1939 har asken med mörk och vit choklad samt mjölkchoklad varit en favorit runt julen. Nu för tiden säljs mer än 2,5 miljoner Aladdin-askar varje år och fler än 50 olika smaker har skapats av Aladdin under de senaste 75 åren. Från och med oktober finns nu en jubileumask ute i affärerna, inspirerad av hur den allra första asken såg ut. Jubileumsasken är fylld med tidigare favoriter från Aladdins sortiment från 1939 och framåt; såsom 40-talets marsipan, 50-talets storsäljare curacao och 70-talets berömda tosca. Det är en historisk odyssé i svenska folkets smakpreferenser och ger en bra inblick i hur chokladtrenderna har förändrats genom åren.
 
Aladdin fick också stor uppmärksamhet tidigare i år då två nya smaker ersätter långkörarna Trillingnöt och Körsbär i likör. Utifrån en urvalsprocess med konsumenterna har Hallonlakrits och Fläderblom valts ut att bli de nya smakerna. Jag själv föredrar faktiskt Paradis framför Aladdin, Jag är inte så förtjust i mörk choklad. Men det var roligt att se denna chokladask, såsom den såg ut när den först börjades säljas.
Vackra saker / 2014 / 0       

Något riktigt gulligt

Vill ni se något riktigt gulligt rekommenderar jag er att gå in på Harlow&Sages Instagram. Här finns massor av bilder på två hundar, två hundar som är bästisar. Det går inte att kolla på bilderna utan att utbrista "åhh...", eller hur?
Skönhet & smink / 2014 / 0       

Höstfavoriter 2014

1. Isadora Inliner kajal - Blonde
Under hösten fick jag lite problem med vänster öga, eller snarare huden precis i ögonvrån. Det blev vattnigt och när jag torkade så försvann sminket jag använt där. Då duttade jag lite med denna ögonpenna så såg det bra ut igen.

2. Maybelline Fit Me Foundation - 110 Porcelain
Jag har använt denna Foundation mer och mer under hösten. Den jämnar verkligen ut hudtonen. Jag använder den mest på kinderna där jag är röd och har ärr och där det behövs som mest

3. Bordsspegel från IKEA - Trensum
Spegeln som jag använder när jag sminkar mig har lossnat från sin ram och jag har varit lite lat och inte köpt någon ny. Istället har jag lånat min syrras spegel som är perfekt. Tidigare staplade jag min spegel på böcker för att den skulle komma högre upp, men det behöver man inte göra med denna.
 
4. The Comforter bubbelbit från Lush
Ger massor av bubblor och gör badvattnet rosa. Doftar av vanilj och svartvinbär, jättegott. Finns även i andra dofter, jag är nyfiken på dem.
 
5. ACO Face Soft Red Lip Balm
Ett lätt rödfärgat läppbalsam som ger lagom mängd med färg och fukt. Doftar jättegott av vanilj. En klar favorit!
 
6. Lancôme Hypnôse EdP
MIn absoluta favoritparfym, men jag gillar den särskilt till hösten och vintern. Den luktar svalt, kallt och är inget vår- eller sommarparfym.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Övrigt / 2014 / 0       

En decembermorgon

Morgonen den första december bestod av: Syrran som tittade på 2011 års julkalender (Tjuvarnas jul) på datorn, tända ljus, en skål med risgrynsgröt, en kopp med julte frånLlagerhaus, en apelsin och öppning av första luckan i Body Shop-kalendern. Nu är det jul!

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It