Ytliga saker / 2014 / 0       

Ett nytt badrum - Före och efter

Nu är det snart två år sedan vi började renovera vårt badrum. Innan så var det ljusblått golv (jättefint, eller hur? Eller inte!), vita väggar, vitt tak och vita skåp (på förebilden var renoveringen redan igång, vi hade redan tagit bort toaletten). Redan när vi flyttade in här (för snart 14 år sedan) så bestämde vi att vi skulle renovera det men det har alltså varit de senaste åren som vi faktiskt har gjort det. Det är ju då pappa som har gjort allt - rivit ner allt kakel, fuktisolerat väggarna, sågat till nytt tak och skruvat ihop de nya möblerna. Nu har det istället svartbrunt golv, vita väggar och tak och modernare möbler. Mycket bättre.
 
För fler bilder från renoveringen, se länkarna nedan.
Vackra saker / 2014 / 0       

Två fina bloggar

GemsMaquillage drivs av Gemma som är 28 år och bor i nordvästra England. Gemma har också har en skönhets- och livsstilskanal och en hälsokanal på Youtube. På GemsMaquillage skriver hon bland annat om skönhet, tips av olika slag, mat och mode.
 
Nouvelle Daily drivs av olika bloggare som varje dag tillsammans skriver om skönhet, mode, livsstil, inredning, DIY, mat och mycket mer. De beskriver bloggen som en slags online magazine där man kan hitta information och inspiration. Grundaren av bloggen heter Kate och hon har också en skönhetsrelaterad blogg och Youtube-kanal.
Film & TV / 2014 / 0       

Filmrecension - The Art of Getting By

George är en udda tonåring som inte finner någon mening med i att göra någonting, varken hemma eller i skolan. För att kunna klara sista året i high school måste han göra varenda uppgift han missat under det senaste året. I hemmet märker George snart att saker och ting inte är som det ska, han ser sin pappa i delar av stan som han inte ska befinna sig i och hans mamma är konstant bekymrad.  Mitt i allt träffar George en populär tjej vid namn Sally som studerar på samma skola och han faller för henne men har stora problem att uttrycka sina känslor. Allt eftersom han utvecklar en förälskelse så inser han att han inte är så odödlig och osårbar som han gett sken av.
 
The Art of Getting By beskrivs som en indiefilm och har inte fått sådär jättebra betyg i recensioner. Skådespelarna i huvudrollerna hyllas men själva historien känns förutsägbar och inte så spännande. Jag håller inte riktigt med där. Själva handlingen påminner om den i filmen The Perks of Being a Wallflower, att hitta nya vänner och vara med i en gemenskap, och till slut känna sig lycklig. Att hitta någon man vill vara tillsammans med men samtidigt tveka flera gånger - jo, nej, jo, nej - och vilja uttrycka sina känslor innan det är för sent. Ja, det är en helt okej film och särskilt intressant att se om man har sett andra filmer med Emma Roberts och Freddie Highmore (som spelar huvudrollerna). De har nämligen varit barnstjärnor som nu lyckats bevisa sig själva som vuxna.
Övrigt / 2014 / 2       

Ny bloggdesign

Idag tyckte jag att det var dags att ändra bloggdesignen, så från och med nu ser bloggen lite annorlunda ut jämfört med tidigare. Jag har egentligen inte gjort så mycket, bara flyttat upp menyn ovanför headern och gjort om den lite samt delat in varje inlägg i en ruta. Lite nyare, lite bättre.
 
Tankar / 2014 / 0       

Tips till arbetssökande

Ett ämne som jag inte tidigare har haft en tanke om att skriva om på bloggen är arbetslöshet. Sommaren 2012 fick en kandidatexamen i svenska, hösten samma år gick jag en kort kurs i webbdesign och efter det är det klart med skolan. Jag sökte jobb och fick praktisera som informatör på proAros under våren 2013. Hösten 2013 jobbade jag på Länsstyrelsen i Västmanlands län och nu sedan jul har jag varit arbetslös igen. Mitt cv finns att läsa på min portfolio. Här kommer några tips som jag vill dela med mig för er andra som också söker jobb.
 
Ha ett bra cv och en mall för personligt brev
Lägg mycket tid på att få ett perfekt cv, det är ju det du marknadsför dig själv med. Undvik stavfel, upprepningar, klyschor och konstiga meningar. Ha en tydlig layout med rubriker och underrubriker, sidnumrering och ett personligt men inte för modernt och avslappnat språk. Ha inte heller ett för långt cv, det tar lång tid att läsa och man tappar efter ett tag intresset. Om man söker många jobb kan det vara smart att skapa en mall för ett personligt brev. Då anpassar man det personliga brevet till de olika jobben beroende på kraven man söker men grunden är samma. Arbetsgivarna ska veta varför du vill jobba hos just dem - prata lika mycket om företaget som om dig själv, då blir de säkert glada.
 
Skriv in dig på Arbetsförmedlingen första arbetslösa dagen
Man hör mycket negativt om Arbetsförmedlingen (även jag har inte så höga tankar om dem) men det kan vara en bra idé att skriva in sig där så fort man blir arbetslös. Via dem kan man få hjälp i sitt arbetssökande i form av till exempel praktik, jobbcoach, bidrag och ersättning medan man söker jobb samt andra tips. Men... Arbetsförmedlingen kan inte skapa jobb, deras jobb är att förmedla de jobb som redan finns - att försöka koppla samman arbetsgivare med arbetssökande. Det är lätt att bli arg på Arbetsförmedlingen om det går trögt i arbetssökandet men använd den energin till att fokusera ännu mer på att faktiskt hitta ett jobb istället.
 
Sök många jobb - då är chansen att faktiskt hitta ett större
Om du hittar tio jobb som du kan tänka dig att söka till men du egentligen bara tror att två av dem passar dig, sök då alla tio. Då är chansen större att du faktiskt får ett av dem. Men slösa inte tid och energi på jobb där du egentligen inte uppfyller kraven för tjänsten eller som du tror att du inte kommer ha någon chans alls. Var inte kräsen (du kanske inte hittar drömjobbet på en gång, man måste ju arbeta sig uppåt) och ansträng dig för att sticka ut.
 
Våga skicka (och följa upp) spontanansökan/intresseanmälningar
Att svara på jobbannonser är ju inte det enda sättet att söka jobb. Att skicka in spontanansökningar och intresseanmälningar är faktiskt det vanligaste sättet att få ett jobb. Det är dyrt att rekrytera och ibland så kan behovet för fler anställda faktiskt finnas trots att arbetsgivare kanske inte har satt ut någon annons. Ungefär en vecka efter du skickat iväg (mejlat är vanligast) spontanansökningen är det dags att följa upp den via telefon. Att ringa upp folk är läskigt, det tycker de flesta, och det är därför så få gör det. Men ta sats och gör det, då står du ut bland mängden. Fråga om företagets historia, om arbetsuppgifter, vad som krävs för att jobba där och glöm inte att berätta om dig själv och vad du kan också. Om du får ett "tack, men nej, tack"-svar (som jag i princip får efter varje sådant samtal), var inte arg utan tacka personen för sin tid och avsluta med att säga att u skulle uppskatta om de sparade dina uppgifter för framtida behov.
 
Hitta passande referenser
Det där mer referenser är svårt. För några år sedan hade jag faktiskt inga. Jag hade ingen som kunde tala gott om mig när jag har jobbat eller berätta hur jag var som person. När jag sökte jobb så angav jag en lärare från högskolan och min jobbcoach. Men det förändrades när jag praktiserade och sen dess har jag faktiskt fyra referenser. Hitta personer som känner dig bra, som både kan säga vad du är bra på och vad du behöver jobba på. Har du inte jobbat tidigare, fråga då kompisar, lärare eller personer från föreningar du är med i. De ska känna dig precis lagom och om du tänker efter så slår jag vad om att du kan komma på åtminstone en person i din bekantskap som du kan ha som referens. 
 
Intervjun - förbered, var lagom självsäker och le, le, le!
Jag kan faktiskt erkänna att jag har känt mig mer professionell, mindre nervös och blyg och gladare när jag är på intervjuer nu är för några år sedan. Jag tror att det förändrades när jag började på min praktik där jag träffade många nya människor och "tvingades" le och vara öppen. Det är läskigt att vara på arbetsintervju - man undrar om man kommer kunna ge rätt svar på deras frågor. Ett tips är att förbereda. Läs igenom platsannonsen (om det är för ett sådant jobb) igen, lär dig nyckelorden i den utantill och försök koppla ihop dig med den lediga tjänsten, men ljug inte! Läs på om företaget och ställ många frågor om det, var nyfiken. Glöm inte bort att le och slappna av. Jag har märkt att det tar bort lite nervös-känslan.
 

 
Det kan ibland kännas hopplöst att söka jobb. Jag är i princip "färdigpaketerad" - jag har utbildning, lite erfarenhet och passande egenskaper för den branschen som jag söker jobb i men jag står trots det och stampar. Det händer inget och tiden bara går. Jag försöker ha en rutin i mitt jobbsökande men det är inte lätt när man alltid får ett nej till svar. Jag är ingen jobbsökar-expert men det här är saker jag har lärt mig och tror är viktiga. Till slut kommer vi alla hitta ett jobb vi vill ha.
 
Har ni andra tips eller kommer på något som jag inte har tagit upp så skulle jag uppskatta om ni delade med er!
Mode & stil / 2014 / 0       

Nya örhängen

För några veckor sedan fick jag en rabattkupong på 25% från H&M. Jag visste att jag egentligen inte behövde någon just då men jag åkte i alla fall ner till stan för att kolla om jag kunde hitta något. Jag provade två kjolar på rean men de satt inte bra så då gick jag och tittade på smycken istället. Jag hade sett några fina halsband på hemsidan innan men de passade egentligen inte mig. Till slut köpte jag dessa örhängen för 37 kr efter rabatten. Jag har egentligen bara pärlörhängen på mig, jag har liksom tappat suget för örhängen men de här är lite större och jättefina.
 
Egentligen borde man sluta samla poäng när man handlar. De gör att man får rabattkuponger som gör att man känner sig tvungen att köpa något. Jag fick det intrycket i alla fall. Men såna här "locka-rabatter" så ska kunderna köpa ännu mer, även saker de egentligen inte visste att de ville/behövde ha. Jag medger att jag inte behövde de här örhängen men just då köpte jag de för att de är fina och jag kommer faktiskt använda dem. Men tills nästa gång som jag hamnar i en sån här situation så ska jag tänka efter lite mer - behöver jag verkligen köpa detta?
Hälsa & träning / 2014 / 0       

Träning vecka 5 - 8

  
Vecka 5         Vecka 6
Måndag 27/1
Träning i gym på Actic - 39:00 min
Onsdag 29/1
Träning i gym på Actic - 56:00 min
Fredag 31/1
Träning i gym + hälsovägledning på Actic  - 43:00 min
 
Onsdag 5/2
Body Pump på Apalby Friskcenter - 45:00 min
Cykling utomhus 5,5 km - 25:28 min
 Söndag 9/2
Cykling utomhus 5,8 km - 26:58 km
Yoga (denna video från Youtube) - 22:00 min
Vecka 7   Vecka 8
Måndag 10/2
Styrka med skivstång och hantlar - 20:00 min
Tisdag 11/2
Promenad 3,0 km - 30:32 min (Personligt rekord!)
Torsdag 13/2
Träning i gym på World Class - 40:00 min
Cykling (intervaller) inomhus 3,4 km - 15:00 min
Lördag 15/2
Träning i gym på World Class - 56:00 min
Söndag 16/2
Badminton på Bellevuestadion - 65:00 min
 
Onsdag 19/2
Träning i gym på World Class - 49:00 min
Fredag 21/2
Träning i gym på World Class - 49:00 min
Lördag 22/2
Badminton på Bellevuestation - 60:00 min
 
 
 
 
 
 
 Det känns som att det har blivit väldigt varierad träning: gym, body pump, cykling, promenad samt badminton. Det är jag nöjd med. Jag har blivit sugen på att ge mig ut och springa, nu var det ett tag sedan. Jag har skyllt på snön nu i vinter, jag vill inte ge mig ut när det är halt, och egentligen vill jag inte springa på asfalt heller. Så jag väntar tills snön har smält bort i skogen där jag brukar springa. Jag vill komma igång med konditionsträningen igen och jag ska börja med att ge mig ut på morgonpromenader. Jag har under dessa veckor tränat mer än under vecka 1 - 4, i genomsnitt kanske 3 ggr/vecka jämfört med 2 ggr/vecka tidigare.
 
Jag och syrran tränade klart våra fem gratis gånger på Actic och avslutade det med en hälsovägledning. Det är verkligen roligt at träna på ett gym men av någon anledning har jag blivit mer sugen på att fortsätta träna hemma. Jag lockas inte av att det kostar pengar på gym när jag känner att jag lika gärna kan träna gratis hemma. Vecka 6 lyckades jag också träna Body Pump gratis och denna gång var jag beredd på att det skulle vara tufft och ge träningsvärk så jag tog inte ut mig lika hårt. Jag koncentrerade mig mer på tekniken och verkligen njuta av träning. Men det går ju inte att undvika träningsvärk när man börjar arbeta med vikter, och det känns som vardag för mig nu. Jag har också vardagsmotionerat lite genom att cykla till istället för att åka buss/bil.
 
Igen, på temat gratisträning, så lyckades jag och syrran träna 10 dagar gratis på World Class. Vi hade aldrig varit där tidigare men nu kände vi oss inte som nybörjare i gymmet längre. Vi provade några nya träningsmaskiner, lyfte fria vikter och skivstänger samt tränade i en crosscage (som en stor lekplats där man kan lägga till och koppla ifrån olika redskap som rep, ringar, kablar, boxningspåse mm). Jag har från detta blivit mer intresserad av träningsformen crossfit (Sandra på bloggen Live it Healthy förklarar bra vad det är, här). Att kombinera olympiska lyft med kondition och basövningar låter spännande. Mina planer är att fortsätta träna detta hemma och om jag känner ett behov senare kanske söka mig till ett crossfit-center.
Film & TV / 2014 / 0       

Breathless - ny serie på SVT

Med start igår, lördag, sänder SVT nu den brittiska sjukhusserien Breathless som utspelar sig på 1960-talet. Vi får följa en grupp läkare och sjuksköterskor på The New London Hospital där förändringens vindar blåser. Det är precis i början av 1960-talet och på randen till den sexuella revolutionen vilket innebär att den gynekologiska avdelningen på sjukhuset har mycket att stå i.
 
Jag fastnade inte för serien riktigt, efter det första avsnittet så har jag inte hittat någon karaktär som verkar spännande, men jag kommer fortsätta se den för att se vad som händer. Serien består av sex avsnitt och finns också att se på SVT Play.
Mode & stil / 2014 / 0       

Nyklippt

Jag klippte håret sist i november 2012, i januari 2013 började jag med balsammetoden och nu har jag ju hållit på med det i mer än ett år. Så nu var det verkligen dags för att klippa håret igen, det var ganska slitet. Frisören klippte av någon decimeter och sedan klippte upp det lite. Jag ville fortfarande ha långt hår men nu känns det mycket fräschare.
Övrigt / 2014 / 0       

Snart en ny design

Vid den här tiden förra året så bloggade jag fortfarande på min gamla blogg och jag hade pysslat klart med den nya bloggen, alltså denna, men jag var inte redo att lansera den än. Nu är det samma sak, jag har precis gjort klart en ny design för bloggen, jag ville göra lite småändringar bara. Men precis som förra året så vill jag vänta lite men att faktiskt byta design. Här ovan är i alla fall en liten tjuvkik på den.
Mat & recept / 2014 / 0       

En grön smoothie

Just nu är jag inne i en period då jag vill prova ny sorts mat. Inte för att jag är trött på den jag annars äter men jag vill äta lite mer varierat och kolla jag kan hitta nya favoriter. En morgon gjorde jag en grön smoothie, istället för den vanliga rosa som jag gör på jordgubbar. Jag utgick inte från något recept, jag tycker inte att det borde finnas recept på smoothie, man bara blandar det man tycker om. Men jag tog 1/2 äpple, en kiwi, lite fryst spenat, apelsinjuice, mjölk och lite naturell yoghurt med vaniljsmak. Det blev... sådär. Helt okej, egentligen, men det kändes bara så ovant att dricka en smoothie som smakade så... grönt. Jag tror inte jag kommer göra om denna utan jag håller mig till jordgubbssmoothies hädanefter.
Litteratur / 2014 / 0       

Den osynliga bron

Paris 1937. Andras Lévi, en ung arkitektstudent, anländer från Budapest med ett stipendium, en resväska och ett mystiskt brev som han har lovat att leverera till en person på Rue de Sévigné. Brevets mottagare är den unga änkan och balettskoleläraren Klara som Andras blir handlöst förälskad i. Deras förhållande blir passionerat men komplicerat. Hon är åtta år äldre än han och bär på en mörk hemlighet. När hon slutligen inviger Andras i den tar hans liv en ny vändning. Samtidigt rycker kriget i Europa allt närmare och då det bryter ut drabbas inte bara Andras och Klara, utan även hans bröder och hela hans ungerska familj. När Andras kämpar för sin överlevnad i de nazistiska arbetslägren, känns åren i Paris som en avlägsen dröm. Samtidigt är tankarna på Klara det enda som håller honom vid liv.  Hoppet om att en gång få återse henne är det enda han har kvar i en värld av ofattbar ondska.

Den osynliga bron handlar om en kärlek som sätts på hårda prov, om en judisk familj som kämpar för att inte utplånas och om tre bröder som för alltid är bundna till varandra. Julie Orringer har skrivit en roman med en våldsam emotionell kraft. Det finns många romaner om andra världskrigets fasor, men få så drabbande som denna.
 
Jag fick denna bok i födelsedagspresent i somras och läste ut den nu i januari. Den är tjock med sina 653 sidor men eftersom handlingen är så gripande så gick det ändå relativt snabbt att läsa den. Man vill verkligen veta hur det går för karaktärerna. De är judar och handlingen utspelar sig på under kriget så man undrar ju hur de kommer påverkas. Boken var intressant eftersom den handlar om personer från Ungern och hur det var precis innan kriget kom och sedan hur det blev när kriget väl kom. Invånarna funderade på att flytta men ville samtidigt inte lämna sitt hemland trots att risken fanns att de skulle bli ockuperade. Det här är en bra bok men ibland blir det lite för mycket detaljer om kriget, när och var vissa slag utspelade sig och hur många som omkom. Det var också lite för mycket detaljer om karaktärer som egentligen inte förde handlingen vidare, jag blandade bara ihop alltihop. Jag förstår dessutom inte vad titel av boken Den osynliga bron betyder.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Ytliga saker / 2014 / 0       

Pasteller till våren

På Aftonbladets sida Härligt Hemma så stod den förra veckan om hur man kan inreda med pasteller. Jag vet inte om det är för att det snart är vår, men jag börjar verkligen gilla de ljusa pastellerna, favoriterna är rosa och mintblått. Härligt hemma tipsar om att blanda pasteller med metaller eller med konstrastfärger.
 
Jag har gjort ett kollage här ovan med produkter från Lagerhaus, jag tycker de har fina saker. Här har jag lagt in prylar i trä också. Mina favoritprylar är kannan i vit och grått, ljuslyktorna i blått/grönt och besticken.
 
Bildkälla: Härligt Hemma, kollage gjort av mig. Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Vackra saker / 2014 / 0       

Ett Youtube-tips

För några veckor sedan hittade jag en ny kanal på Youtube. Hannah är en 25-årig makeup-artist som bor i London som först hade en skönhetsblogg men när hon sedan blev gravid så började hon göra videosar på Youtube om bland annat graviditeten. I början av januari fick hon sin son, Grayson (de kallar honom "Squeaky G"). I videosarna pratar hon om hur det är att var gravid, och sedan när sonen föddes, hur det är att var mamma och hur livet förändrades. Jag tycker att det är intressant att följa någon så här, och jag jämför henne lite mer Blondinbella som ju också har fått barn ganska nyligen. Hon har valt att inte visa några bilder på barnets ansikte medans Hannah låter sonen var med i alla videosar. Om jag fortfarande bloggar när jag får barn så tror jag att jag kommer göra som Blondinbella.
 
För att komma till Hannahs Youtube-kanal, klicka på bilden ovan.
Film & TV / 2014 / 0       

Säsongsstarter

I Storbritannien är det nu säsongsstart för andra säsongen av The Bletchley Circle och Mr Selfridge respektive tredje säsongen av Call The Midwife. Jag vet inte hur länge vi i Sverige måste vänta på detta men det borde inte dröja så länge. Jag ser mest fram emot The Bletchley Circle, det utspelar sig under en spännande tid och har precis lagom mängd spänning. Call The Midwife gillar jag också men jag börjar känna att det handlar om samma sak i varje avsitt.
 
 

 
Mode & stil / 2014 / 1       

Fem nya klänningar

För två veckor sedan åkte jag och syrran till Lata Pigan utanför Hummelsta för en utförsäljning. Jag köpte dessa fem klänningar för totalt 500 kr, det blir 100 kr/st, vilket är riktigt billigt. Jag tror faktiskt aldrig att jag kommer göra sådana här fynd igen, det fanns så mycket bra hos Lata Pigan men till slut blev det bara de här fem klänningarna.
 
Den första är en mörkröd lite tajt klänning med hög halsringning. Jag tycker den ser lite 60-tals aktig ut med veck markerade vid brösten. Den andra är en blåblommig längre klänning med fina detaljer vid axlarna (syns inte på bilden). Den tredje klänningen, den i mitten, är min favorit. Den är, som ni kan se, blommig och sitter helt perfekt på mig. Den fjärde klänningen, den bruna, är den jag gillar näst bäst. Den är i spets och har ett tillhörande bälte, också lite 50-/60-tals stuk på det hela och den sitter också väldigt bra på mig. Den sista är en blommig spetsklänning med ett slags skärp i midjan. Denna tror jag är äldst av alla klänningar, säkert från 40-talet.
Skönhet & smink / 2014 / 0       

Tre nya saker

En dag förra vecka hade jag ett ärende på stan och då passade jag på att köpa några saker från Kicks som var slut hemma. Jag hade dessutom en rabattkupong på Kicks som jag utnyttjade så det blev lite billigare än vad det annars skulle ha blivit.
 
Först och främst, jag har varit på jakt efter ett ljusblått nagellack ganska länge nu men aldrig hittat exakt den nyansen jag vill ha. Från Kicka egna märke köpte jag detta i nyansen "Greek Mosaic". Det är den perfekta ljusblåa färgen, inte för lila och inte för grön. Förresten, jag kommer skriva ett inlägg om nagellack som är perfekta för våren, håll utkik efter det lite längre fram!
 
Min dagkräm tog helt plötsligt slut så jag behövde verkligen en ny. Nivea Aqua Sensantion Refreshing Day Care är den jag har använt de senaste två åren och jag är riktigt nöjd med den. Jag tar lätt för mycket av den, man behöver inte så mycket, den sjunker snabbt in i huden och luktar riktigt fräscht, lite som gurka.
 
Även min ögonbrynspenna börjar ta slut så jag köpte en likadan, även denna från Kicks egna märke i nyansen "Brown". Första gången jag använde den så tyckte jag att den var alldeles för mörk men nu har jag vant mig vid det och jag gillar lite mer markerade ögonbryn.
Hälsa & träning / 2014 / 0       

Kostnadsfri träning på Actic

Precis som i höstas så har ICA haft ett samarbete med Actic, där de som har ICA-kortet kan få träna 5 gånger gratis. Jag och syrran provade det i höstas och gillade det, vi fick verkligen upp ögonen för att träna på gym. Denna gång valde vi att träna på Kristiansborg istället för på Lögarängen. Tillsammans med en gyminstruktör gick vi igenom lämpliga maskiner och ställde in rätt vikter. Därefter fick vi träna fyra gånger helt själva. Vi fick ett papper där de maskiner vi ska träna fanns uppskrivna och vilka vikter vi skulle välja. Målet varje gång var att öka vikten och verkligen kämpa. Vi gick till gymmet olika tider varje gång, det var minst folk på tidig eftermiddag samt runt kl. 9:00.  
 
Jag gillade verkligen detta. Det kändes verkligen som att det blev en vana att gå till gymmet, trots att vi bara gjorde det fem gånger. Sedan i höstas har vi funderar på att köpa något slags klippkort eller gymkort men vi har inte bestämt var än. Just Actic tycker jag är i dyraste laget faktiskt men jag funderar vidare. Medans vi tränade på gymmet så blev jag konstigt nog också sugen på att träna hemma med våra egna hantlar och de redskap vi har här. Ibland kändes det verkligen som att jag aldrig vill betala pengar för att träna sånt jag kan träna hemma. Så just nu lutar det åt att fortsätta fundera och under tiden träna hemma istället.
 
Ett tips för er med ICA-kortet, kolla in vilka erbjudanden som gäller just nu, ibland kan man hitta riktigt roliga saker att göra! Fram till den sista februari kan man få en kostnadsfri hälsorådgivning på Actic, där man tillsammans med en instruktör går igenom dina motions-och hälsovanor. Därefter får du en rekommendation kring aktiviteter som passar just dig. Detta passar både nybörjade som inte har hittat mål med träningen än samt de som redan tränar, för att få ytterligare tips och råd.
Mat & recept / 2014 / 1       

En riktig lunch

Nu för tiden är jag ju hemma hela dagarna och tycker att det här med mat är jättetråkigt. När jag öppnad kylskåpet när det är dags för lunch så känns det verkligen som att vi inte har något. Men jag har kommit på ett knep för att i alla fall anstränga mig lite. Jag försöker vara påhittig och laga riktig mat och låtsas att jag ska fota lunchen till bloggen. På så sätt lägger jag mer tid och energi på att verkligen göra en riktig lunch, istället för att bara bre en macka eller hälla lite yoghurt i en skål, det är ju egentligen ingen riktig lunch. En del dagar låtsas jag att jag ska fota lunchen, andra dagar så gör jag faktiskt det.
 
Detta var en sådan lunch. Här har vi alltså stekt lax, couscous, sallad och en dressing gjord av creme fraiche och bostongurka. Jag blev ganska imponerad av det, det var bra gjort för att vara mig. Laxen stekte jag extra länge så det blev lite knaprig, riktigt gott. Mycket bättre än en liten macka till lunch.
Tankar / 2014 / 1       

Det här med stil

Jag har funderat lite på det här med stil. Jag vet inte om jag har någon speciell stil, det känns som att jag blandar flera olika. Vissa dagar vill jag vara feminim och ha klänning och andra dagar vill jag ha jeansleggins och kavaj och se lite mer professionell ut (jag vet inte om jag lyckas, men det är så jag tänker). Men... det senaste året har jag blivit mer intresserad av vintage och second hand. Att köpa kläder som knappt någon annan har, det känns roligt, att vara unik.
 
Jag har några vintageklänningar i min garderob men jag använder dem inte. De känns för fina, men egentligen ska jag nog bara strunta i det. Meningen med kläder är att de ska användas. Jag har bestämt mig för att rensa i min garderob (igen, jag har nog gjort det tre gånger sen i höstas) och denna gång verkligen ta bort allt jag aldrig kommer använda igen och försöka mixa de kläder jag köpt i en vanlig klädaffär med mina second hand-kläder. För att bli lite mer nöjd med min klädstil.
Övrigt / 2014 / 0       

Min onsdag 29/1

Frukost: Färskpressad mandarin- och apelsinjuice och en macka.
Gymmet med syrran.
Söker jobb samtidigt som jag arbetar på en liten designförändring på bloggen.
Lunch: Gryta med bland annat morötter, champinjoner och suger snaps samt spagetti.
Tvättar stickade tröjor.
Sorterar bland gamla tidningar - slänger bland annat gamla ELLE från 2008.
Mellanmål: Jordgubb- och banansmoothie, ett ägg och en halv banan.
Tänder ljus, sätter mig i sängen och tittat på tv och virkar samtidigt.
Litteratur / 2014 / 0       

Två träningstidningar

Sedan i somras, när jag och syrran börjad träna på allvar, så har jag varit sugen på att läsa tidningar som handlar om träning och hälsa. Fokus ska vara på träning med övningar och andra tips men jag gillar också recept och reportage om mat. I januari köpte vi två tidningar på ICA, ingen av de uppfyllde mina krav på hur en träningstidning ska se ut. De handlar mycket om annat än träning: relationer, smink och skönhet, mode och dieter.
 
Shape Up är en nystartad tidning som jag tycker riktar sig mot ungdomar, i alla fall om man tittar på hur färgglad den är och vad de skriver om. Den kändes fräsch och var ganska intressant - jag gillar särskilt att de har testat olika bars, jag funderar faktiskt på att prova sådana. Men, här finns fokus på bantning och dieter ("Maten som bränner fett" - vissa människor kanske tolkar det som att man bara ska äta den sortens mat).
 
Min favoritträningstidning Fitness Lifestyle har förvantlats till Women's Health och i och med det blivit sämre. Det har också blivit mindre av en träningstidning och mer av en livsstilstidning. Även här finns faktiskt ganska lite träning, och istället skönhet, relationer och allmäna tips, tråkigt. Den riktar sig till äldre kvinnor än vad Shape Up gör, jag tycker det verkar som att målgruppen har ökat också jämfört med Fitness Lifestyle.
Ytliga saker / 2014 / 0       

Vårprylar hos H&M Home

H&M Home har börjat få in fina vårsaker redan nu. Jag gillar de här färgerna, ljust pastell med grått, blått, rosa och vitt. Jag har sagt det förut oh jag säger det igen, jag längtar tills jag flyttar hemifrån och kan inreda mitt hem så som jag vill ha det.
Mat & recept / 2014 / 0       

Gissa vad det blir till middag?

Oh yeah, tacos! Ikväll är det bara jag och syrran som ska äta middag här hemma och då blir det tacos. Det är faktiskt riktigt gott, lite kladdigt men riktigt gott. Jag älskar guacamolen och den starka tomatsåsen, utan det så går det inte att äta tacos. Vi har provat att äta det med kyckling istället för köttfärs med det var lite mesigt, så köttfärs ska det vara.
Vackra saker / 2014 / 0       

Utförsäljning på Lata Pigan

I lördags och söndags hade Lata Pigan i Vela utanför Hummelsta utförsäljning av alla kläder. Här finns både kläder och andra vanliga prylar (inredningsprylar m.m.) och nu har ägarna bestämt sig för att ta bort alla kläder så då var det utförsäljning. Alla klänningar (utom långklänningar) kostade 100 kr/styck så det fanns möjligheter till riktiga fynd. Det var här jag köpte min riktiga första vintageklänning i somras, en blåmönstrad från 1940-talet.
 
Jag åkte dit med min syster. Det var ju snökaos på vägarna, och särskilt E18, i förra veckan, så jag valde att köra den gamla vägen till Hummelsta istället för att ge mig ut på E18. Jag bad min syster fota medans jag letade efter fina kläder och sedan fick hon agera klädhängare när jag hittat något att prova. Det var mycket folk och alla skulle kolla på dessa kläder i ett litet rum i en lada utan värme, så det var trångt och kallt. Folk stod i mitten av rummet och bytte om eftersom det inte fanns andra möjligheter att prova kläderna, men det kändes faktiskt helt naturligt. Det kändes ändå som att det är riktigt populärt med att köpa vintagekläder, i alla fall om man jämför med hur många som faktiskt kom.
 
Jag gjorde några fynd, det gjorde jag. Jag köpte fem klänningar som totalt då kostade 500 kr. Riktigt billigt om man jämför med klänningen jag köpte i somras som bara den kostade 500 kr. Jag ska visa mina fynd i ett senare inlägg så håll utkik.
Film & TV / 2014 / 0       

Två franska filmer

Precis innan jul såg jag den franska filmen Amour som handlar om ett äldre par som bor i sin lägenhet. När damen blir sjuk så förändras deras relation och man får följa paret när de försöker klara sig. Filmen hade ett riktigt oväntad slut och ett otroligt långsamt tempo, jag tycker inte om det, men annars var det intressant att få se en så intim relation mellan ett så gammalt par, riktigt ovanligt i filmvärlden. Den har vunnit många priser och fått riktigt bra kritik.
 
På nyårsafton tittade vi på En oväntad vänskap, också fransk och baserad på verkliga händelser. Den, å andra sidan, handlar om en ung man som söker jobb i Paris. Han åker på intervju hos en rullstolsbunden man och tror först inte att han ska få jobbet men det är just av den anledningen som han anställs. Trots att de är så olika så fungerar de bra ihop och en oväntad vänskap bildas. Det är en slags blandning av drama och komedi och riktigt sevärd.
 
 
Hälsa & träning / 2014 / 0       

Nya träningskläder


Jag har länge velat köpa ett par träningstajts som har en ficka som jag kan lägga husnyckeln i när jag går ut på promenader eller ger mig ut på springturer. Så som det var innan fick jag alltid knyta fast nyckeln på en tofs och sätta tofsen runt handleden och alltid titta så att nyckeln satt kvar.
 
Jag och syrran åkte ner på stan för två veckor sedan och jag letade då efter sådana tajts. På H&M hittade jag dessa mörkblå på rean och de har, förutom en nyckelficka, dragkedjor vid benslutet och smart knytfunktion i midjan. Jag brukar nämligen dra upp mina tajts så att resåren verkligen sitter i midjan men de åker alltid ner igen. Nu sitter de kvar uppe. Jag köpte också detta mintblåa träningslinne, också från H&M. Allt som allt betalade jag 249 för byxorna och linnet, när de egentligen skulle ha kostat totalt 398.
Skönhet & smink / 2014 / 0       

Tomma produkter #3


E.L.F. Waterproof Eyeliner Pen
En eyelinerpenna som inte funkat alls. Den hade torkat redan när jag köpte den och den är absolut inte vattentålig. Den kostade i och för sig bara 16 kr men man tycker ju att den borde ha någon slags funktion.

ACO Special Care Återfuktande gel för torr hårbotten
Jag har droppat ut lite i hårbotten och masserat in efter jag tvättat håret. Den funkar, jag har använt den i lite mer än ett år nu, det här är min andra flaska, och jag har redan börjat på en ny.

Garnier Fructis Strengthening Conditioner Nordic Hair Care Pure Volume
Lite balsam, det går ju åt massor när man gör Balsammetoden. De här är faktiskt de första flaskorna som jag har klippt isär för att verkligen få ut det sista. Funkar bra, luktar gott och gör håret lätt att kamma ut.

Garnier Pure Active Deep Cleansing Scrub
Den här har jag haft jättelänge och jag klippte även isär denna för att få ut allt. Det är nog en av mina favorit ansiktsskrubbar. Den luktar väldigt starkt och ser faktiskt ut som tandkräm med små korn i.

Neutrogena Visibly Clear Blackhead Eliminating Daily Scrub
För snart tre år sedan fick jag ett paket från Buzzador med massor av sådana här prover från Neutrogena. Jag har säkert över 75 prover kvar men jag försöker att använda upp dem. Egentligen gillar jag dem inte så mycket, de är mesiga och gör inte så mycket för huden.
 
Lumene Time Freeze Instant Lift Serum
Jag har provat denna tidigare, också som ett prov, men jag tror fortfarande att jag är för ung för att använda serum. Jag upplevde ingen skillnad, men jag var extra noga med att använda ansiktskräm varje dag, så det kändes ju återfuktande men förmodligen inte på grund av serumet.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Hälsa & träning / 2014 / 0       

Clean eating - att äta "ren" mat

 
Mitt försök att äta enligt GI-metoden i somras gick ju bra i början men till slut kändes det bara konstigt att till exempel inte äta godis, att välja fullkornspasta när resten av familjen hellre vill ha vanlig pasta osv. Visst, jag hade inget sug efter godis, men hur länge skulle jag hålla det? Så, det slopades efter några månader. Men jag gillade tänket om att äta nyttigare alternativ, inte lika mycket bröd, pasta och onyttigheter.
 
Clean eating är ett begrepp som på svenska skulle kunna översättas till att äta så rena livsmedel som möjligt. Man äter mat som ser ut som deras ursprungliga form (tex potatis men inte pulvermos, ett äpple men inte äpplemos osv) och som inte gått igenom någon form av process.
 
Livsmedel som har processerats har ofta onödiga tillsatser som socker, salt, färg- och smakämnen, transfetter och konserveringsmedel för att den ska hålla längre, smaka godare, ha finare färg och ha rätt konsistent. Att få i sig dessa ämnen i större mängd kan vara skadligt. Det ska vara naturlig mat - och helst ekologisk. Många ser Clean eating som en hälsosam livsstil. Det är inget diet med speciella regler utan man ska bara försöka äta så bra som möjligt, mat som är bra för kroppen. Att välja bra råvaror och laga mat från grunden för att få i sig alla näringsämnen (och mindre tomma kalorier och skadliga E-nummer) och för att faktiskt veta vad som är i maträtterna vi äter.
 
Jag tror mer på sånt här än kortsiktiga dieter. Att göra medvetna val, tänka mer på vad vi proppar i oss och verkligen anstränga oss för att laga mat. Jag vill inte förbjuda mig från att äta vissa saker men jag ska försöka tänka lite mer på detta när jag väljer mat att äta. Att inte alltid välja äpplemos från mataffären till havregrynsgröten utan att försöka göra eget mos oftare, baka mer bröd och köpa mindre från affären, göra egna wokade grönsaker istället för att tina upp en påse från frysen och att variera maten mer.
 
Webbsidan The Gracious Pantry har en guide till Clean Eating. Den är i och för sig väldigt amerikansk men om man är intresserad så kan man hitta inspiration där.
 
Videon ovan kommer från kanalen Healthy Happy Life som drivs av den brittiska tjejen Gemma. Jag ser också hennes videosar som inspiration, hon ger både tips på mat och hur man kan tänka men hon berättar också när det går dåligt och hur man lära sig av det.
Mat & recept / 2014 / 0       

En bra frukost

Sådana här frukostar älskar jag. Det här är en hallonsmoothie, en macka med räkröra och gurka och en halv portion havregrynsgröt med banan och mjölk. Jag tycker verkligen om att starta dagen med en god och nyttig frukost, jag känner mig ganska stolt då och det är lättare att vara hälsosam resten av dagen om man börjar med en bra frukost.
Litteratur / 2014 / 0       

Laga smart med Jamie

Jamie Oliver har kommit ut med en ny kokbok, Laga smart med Jamie, som jag köpte den senaste gången jag var på stan. Fokus i den här boken ska vara att laga god och näringsrik mat från grunden och samtidigt spara både pengar och på miljön. Förutom alla fina recept ger Jamie tips om hur du kan handla mat billigt och effektivt, hur du kan spara och återanvända matrester, vilken utrustning du helst bör ha i köket och hur du fryser in, tinar upp och konserverar på bästa sätt. Jag har redan bläddrat igenom boken flera gånger och hittat flera recept som jag vill laga.
 
I onsdags började matlagningsprogrammet för denna bok sändas på Sjuan. Jag vet inte om det finns att titta på play men det sänds kl. 20:00 på onsdagar. Det är roligt att se programmet när man har boken framför sig och kan hänga med i receptet när han lagar mat. Vissa recept som jag inte tyckte såg så där jättegoda i boken såg ju riktigt smarriga när man fick se Jamie laga dem.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It