Övrigt / 2014 / 0       

Bilder från mobilen 2014 #5

1. Ätit kulglass på Slagsta Glass i Eskilstuna, det blev choklad och pistage, en väldigt god kombination.
2. Blivit hämtat på tågstationen av pappa i hans Morris Minor -58.
3. Vattnat paprikorna och hittat en stor en som börjat blivit gul, så roligt!
4. Sett fina taklampor i ett skyltfönster i Eskilstuna men de var lite väl dyra för mig.


5. Har åkt med 05.29-tåget till jobbet i Eskilstuna, har vant mig överraskande fort.
6. Cyklat förbi Circus Scott under en föreställning, hörde en orkester spela och applåder från besökare.
7. Klappat en stor katt när jag cyklat till bussen, den hoppade upp i mitt knä.
8. Haft blommig kjol, rosa t-shirt och nyköpt jeansjacka på mig.
Vackra saker / 2014 / 0       

Lana Del Rays nya album

 
Lana Del Ray har kommit ut med ett nytt album, Ultraviolence, som innehåller 15 nya låtar. I höstas lyssnade jag mycket på henne men sen gjorde jag ett uppehåll och nu har jag hunnit lyssna igenom den nya skivan. Mina favoritlåtar är, i denna ordning, Shades of Cool, Brooklyn Baby, West Coast, Sad Girl och Old Money. Andra låtar som också är bra, men som inte kommer med på min topp 5-lista är Ultraviolance samt Money Power Glory. Det här albumet känns lite mer modernt än det förra. Lana har fortfarande en väldigt kraftfull och cool röst men nu är det mycket specialeffekter i låtarna.
Hälsa & träning / 2014 / 0       

Att mäta tid eller antal repetitioner

En sak som jag har funderat på som har med träning att göra är det här med hur man mäter träning. När jag är ute och springer, cyklar eller går en promenad så mäter jag alltid hur lång tid det tar och det är roligt att jämföra om det går snabbare eller långsammare. Men hur gör man när man till exempel tränar yoga eller styrketränar? Är tiden man tränar lika viktig?
 
Jag gör likadant där, jag tar tid, av intresse mer än att försöka träna så fort som möjligt, för jag vill veta hur mycket tid jag lägger ner på träning. Men när man utövar de träningsformerna så är det kanske viktigare att fokusera på rätt teknik och räkna antal repetitioner istället för att jobba med tiden. Man kan visserligen träna tabata med styrketräning, vilket går ut på att göra en övning så fort man kan i 20 sek, vila 10 sek och jobba i 20 sek igen osv i totalt 4 min. Då jobbar man mot klockan men risken finns att man gör övningarna alldeles för fort.
 
Så jag kommer fortsätta göra som jag gör nu: att mäta tiden när jag konditionstränar (eftersom det är så man kan mäta framsteg) och räkna repetitioner när jag styrketränar (och samtidigt öka vikter eftersom det är så man kan mäta den sortens träning).
Litteratur / 2014 / 0       

Wise Children av Angela Carter


Denna bok köpte jag billigt på en outlet som Bokia hade för några år sedan här i stan. Det står inget om handlingen på baksidan, bara massor av citat från recensioner om boken. Boken är på engelska och är skriven 1991 av en känd brittiska författare Angela Carter som började skriva boken efter att hon blivit diagnostiserad med cancer.
 
"A richly comic tale of the tangled fortunes of the two theatrical families, the Hazards and the Chances, Angela Carter´s witty and bawdy novel is populated with as many sets of twins and mistaken identities as any Shakespeare comedy, and celebrates the magic of over a Century of show business..."
 
I Wise Children möter vi ett tvillingpar som består av Dora och Nora Chance. De ska fira sin 75:e födelsedag och Dora berättar då för läsaren att det också råkar vara deras far och hans tvillingbror, Melchior Hazards, 100:e födelsedag. De två tjejerna växer upp och börjar jobba som körflickor på teatern. Dora berättar om sina minnen, om sin konstiga familj, hur hon och syster framträder och blir kända och samtidigt inte längre får träffa sin pappa. De har varit med om mycket och känner nu när de fyllt 75 år att de inte är redo att dö på ett bra tag.
 
Handlingen utspelar sig på en teater runt andra världskriget och det känns lite magiskt. Det finns många kopplingar till Shakespeare och mystik och jag tyckte att den här boken lät bra men det var lite svår att läsa. Det fanns många svåra ord och jag tror inte att jag alltid uppfattade rätt. När man blir osäker på om det man läser verkligen är det som författaren menade, då blir det inte lika roligt att läsa. Jag fick kämpa för at läsa klart och om jag ska vara helt ärlig så läste jag inte ens den sista fjärdedelen av den, jag bläddrade bara igenom sidorna. Jag ville ju i alla fall veta hur den slutade. men jag skulle inte rekommendera den här boken. Den hade kanske varit lättare att läsa den om den inte var på engelska men jag tror inte att det finns en svensk översättning.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mat & recept / 2014 / 0       

Mazarinkaka

Jag har blivit förtjust i bittermandel så en lördag bakade jag en mazarinkaka. Med bittermandelolja, malda mandlar och ägg blir denna kaka riktigt god. Man kan dekorera den med glasyr gjord på vatten och florsocker och sedan strö mandelspån över. Servera kakan på ett fint fat tillsammans med ett glas mjölk så blir det riktigt gott.
 
1 ägg
8 droppar bittermandelolja
1 1/2 dl mjölk
3 dl strösocker
3 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
25 st malda mandlar
1 msk vaniljsocker
175 gr smält smör
 
Vispa ägg, bittermandelolja och mjölk. Tillsätt socker, mjöl, bakpulver, mandel, vaniljsocker och smöret.
Grädda i en rund form med avtagbar kant i 150 °C i ca 1 timme.
Mode & stil / 2014 / 0       

Long Live Fashion

Jag och syrran har det senaste året rensat i våra garderober i flera omgånger. Vi fick ihop flera kassar med kläder som vi inte längre kunde eller ville ha och funderade på vad vi skulle göra med dem. En del av kläderna ska vi sälja men vi hade ändå mycket annat som vi ville bli av med. Då fick vi höra att H&M har en klädinsamling, Long Live Fashion.
 
"Varje år hamnar tonvis av textilier i hushållssoporna. Men så mycket som 95% av dessa textilier och kläder skulle kunna användas igen. Därför samlar vi nu in kläder och hemtextil i våra butiker. Alla kläder och hemtextilier är välkomna, oavsett märke, kvalitet och skick. Har du något använt, slitet eller hopplöst omodernt, släng det inte eller göm det längst in i garderoben. Ta med det till oss och hjälp till att minska mängden mode som går förlorat. Ta med dina använda eller defekta kläder och hemtextilier till din H&M-butik. För varje påse du lämnar in får du en rabattkupong som du kan använda vid ditt nästa köp. Dina textilier skickas tillsammans med våra ordinarie leveranser till närmaste återvinningsanläggning. Kläderna handsorteras och bedöms. Målet är att inget går till spillo. Plagg som är för slitna eller för trasiga för att användas återvinns och blir till råmaterial och nya produkter."
 
För varje plastpåse med kläder får man en rabattkupong som ger 50 kr rabatt vid köp över 300 kr. H&M är den butik jag köper kläder i mest så det är lätt för mig att komma upp till 300 kr (jag har hittills fått tre sådana kuponger) så det kändes riktigt bra att lämna i kläder och samtidigt få en belöning för det. Jag har också ett H&M klubbkort för att tjäna i ytterligare rabatter.
Film & TV / 2014 / 0       

Upside Down - RecensionNågonstans i universum finns det två planeter som hänger ihop med bara någon kilometers avstånd till varandra. Deras respektive gravitationsfält påverkar bara föremål och personer från samma planet, så det är omöjligt att färdas mellan världar hur som helst. Adam bor på den undre planeten, "down there", där det råder fattigdom, hög brottslighet och smuts. Eden bor "up there" där de rika håller till. Som tonåringar träffas de högst upp på varsitt berg och pratar med varandra trots att man borde göra bäst i att inte försöka ta kontakt med andra sidan. Ödet skiljer på Adam och Eden, och ger henne dessutom en grav minnesförlust, men Adam glömmer aldrig den blonda skönheten. Tio år senare ser han henne på en TV-sändning från den andra världen, och bestämmer sig för att kärlekens kraft väger starkare än tyngdkraftens lagar. 
 
Den här filmen var ganska cool, just själva idéen att det finns en parallell värld, fast uppochner, är riktigt imponerande. Jag själv tycker ibland att det är läskigt att titta på stjärnor en mörk kväll, tänk er då hur det skulle kännas att titta upp och se hur byggnader i himlen. Jag gillar den manliga skådespelaren och har sett flera filmen med honom och jag tycker at det är han som gör den här filmen bra. Man förstår att han verkligen är beredd att göra vad som helst för att hitta sin kärlek igen, även om det kan kosta honom livet. Men jag gillade inte slutet på filmen, det var som att man visade att som är coolt och spännande i mitten av filmen och sen helt plötsligt så tar filmen slut, det var en besvikelse.
Tankar / 2014 / 0       

En dag i taget

Jag har tidigare berättat att jag känner mig stressad över att jag inte hinner göra alla saker jag vill göra. Jag jobbar på vardagarna, de går som på autopilot och det är först på helgen, endast två av veckans sju dagar, som jag kan slappna av och njuta. Inte konstigt att jag tycker att tiden går fort, när jag egentligen bara upplever att det är på helgen som jag kan göra något.
 
Men för att bli av med den här känslan lite så har jag försökt tänka på ett annat sätt. Jag försöker ta en dag i taget. När jag till exempel går av tåget i Eskilstuna och går mot jobbet (en promenad på nästan 1 km, 10 minuter) så försöker jag inte stressa utan tänka "Just nu går jag här, jag ska inte tänka på vad jag vill försöka hinna med att göra när jag kommer hem eller andra saker, just nu går jag här och inget annat". Jag tittar mig omkring, njuter av solekenet mot min hud och fokuserar bara på den korta promenaden. Jag försöker koncentrera mig på en sak i taget och inte bli stressad genom att tänka på saker jag vill göra.
 
Genom att göra så hoppas jag att jag inser att jag faktiskt kan göra saker även på vardagarna, trots att det inte känns som det. Jag går upp 04:15 på morgonen och kommer hem igen från jobbet mellan 18:00 - 19:00. Mycket av min tid går åt att sitta på tåget eller bussen. Det är då tankarna flyger iväg:
 
Åh, jag måste tvätta den där tröjan för den vill jag ha på mig på torsdag, jag måste komma ihåg att pumpa cykelhjulet innan jag cyklar iväg på morgonen, har jag verkligen gjort iordning en matlåda till imorgon, det där kan jag ju blogga om, aj, nu gör det ont i skulderbladet igen...när får jag sova, kan det inte bli helg snart?
 
Jag försöker skiva upp så mycket av detta jag kan, så jag inte behöver komma ihåg så mycket i huvudet men jag har fortfarande den där känslan av att jag inte hinner leva. Men det gäller nog bara att njuta av nuet, att dela in dagen i olika moment och verkligen vara med när det händer. Att vara medveten även om tankarna ofta flyger iväg.
Skönhet & smink / 2014 / 0       

Tips på bra mascara mottages!

I augusti förra året fick jag en mascara från Oriflame i ett paket från R.E.D.D Ville. Det var väldigt lämpligt eftersom jag just då behövde en ny mascara. Nu har den från Oriflame börjat bli gammal så nu måste jag köpa en ny. Jag gillade den här mascaran men den känns väldigt vardaglig, den ger ett nästan för naturligt intryck. Den gav bara lite svärta och lite längd, men jag vill ha ännu mer. Jag har tidigare använt Isadora Big Bold som var jättebra, ögonfransarna blev verkligen jättelånga men nu vill jag prova något helt nytt.
 
Har ni några tips på en bra mascara?
Övrigt / 2014 / 0       

Gillar du att prova saker gratis? Titta hit!

Jag har några tips till er som gillar att få tag på saker gratis eller till ett bra pris. Det finns många tjänster där man kan få bra erbjudanden men här är några av de som jag upplever som seriösa, jag själv har provat på alla förutom Rabble och Coop Smaktestarna.
 
Smartson
På Smartson får man testa nya produkter gratis och sedan skriva ett omdöme om den. Smartson är ganska populär, det är många som anmäler sitt intresse men de har ofta nya saker, så chansen att man faktiskt lyckas få något är ändå ganska stor. Jag har bland annat fått prova ost, chokladmousse, två olika fruktdrycker, havregrynsgröt, kakor och grillsåser.
 
Rabble
En app till mobilen där man kan få rabatter som man visar upp i kassan i olika butiker. Min syster har denna app och hon upplever att den uppdateras ganska sällan.
 
Gratisguiden
På denna sida samlas erbjudanden, kampanjer, tävlingar och rabatter för många olika saker. Uppdateras varje dag. Här går jag in varje vecka för att hitta tips på gratis saker.
 
Buzzador
När man blir medlem på Buzzador får man prova saker gratis mot att man måste blogga eller skriva om det i andar sociala medier. Uppdateras sällan och nu har de även dykt upp saker som man kan prova om man betalar för sig, det gillar jag inte eftersom idén med Buzzador från början var att det skulle vara helt gratis. Via Buzzador har jag fått prova på bland annat hårstylingprodukter och hårbalsam.
 
Coop Smaktestarna
Är man medlem i Coop kan man varje vecka få anmäla intresse att smaka vissa av Coops egna produkter gratis och lämna omdöme om dem. Verkar rätt enkelt men för att bli medlem i Coop måste man betala en viss summa, till skillnad från till exempel ICA-kortet som är helt gratis.
 
R.E.D.D Ville (före detta Tampons For Free)
Genom R.E.D.D Ville kan man få gratis tampongen hemskickade i brevlådan. Om man har en blogg kan man även bli medlem i deras nätverk SheSocial och genom det få VIP-paket med olika produkter. Det enda kravet för att man ska få tamponger är att man efter varje kampanj svarar på några frågor om den reklam som finns på tampongpaketet (tar ca 1 min). I mina VIP-paket har jag bland annat fått nagellack, skrivblock, hårinpackning, intimprodukter, mascara, godis och bakprodukter.
 
Booked
Genom Booked kan man få läsa nya böcker helt utan kostnad. Man måste dock berätta om boken eller tjänsten via sociala medier. Har ofta böcker av svenska författare, något jag inte gillar, och jag har bara fått en bok via Booked.
Ytliga saker / 2014 / 0       

H&M Home öppnar i Västerås

För två veckor sedan kom nyheten om att H&M Home ska öppna en butik här i Västerås. Den kommer ligga på Erikslund Shoppingcentrum och kommer öppna våren 2015. Jag har själv blivit väldigt inredningsintresserad på sistone och tycker att det här är väldigt spännande. H&M Home har fokus på textilier, ljusstakar, vaser och andra mindre inredningsprylar.
Vackra saker / 2014 / 0       

Reko Vintage i Västerås

I lördags gick jag och syrran en runda på stan och vi besökte bland annat denna nyöppnade vintagebutiken Reko Vintage som ligger precis vid Apotekarbron vid Bondtorget här i Västerås. I butiken, som är väldigt liten, säljs främst herrtoppar men också klänningar och andra kläder med fokus på 60- och 70-tal samt andra vintageprylar. De har öppet onsdagar - fredagar kl. 12:00 - 18:00 samt lördagar kl. 12:00 - 16:00.
 
Hälsa & träning / 2014 / 0       

Hälsa är en framtidsinvestering

I slutet av juni fick jag plötsligt ont i höger skulderblad, nej, bakom höger skulderblad, långt inne, ganska nära ryggraden. När jag satt så kändes det bättre om jag lutade ner höger axel och tryckte hårt mot ryggstödet men det kunde inte vara bra att sitta så konstigt. Så jag gick till läkaren och fick diagnosen muskelinflammation. Han tittade på min hållning och tyckte att jag skulle tänka på att stå och sitta med stolt hållning. Han tipsade mig också om att stretcha axlar och skulderblad samt att träna bålen för att stärka rygg, mage och axlar.
 
Det här med hållning har jag tänkt extra på nu när jag har börjat ett nytt jobb och både sitter vid datorn men också är uppe och går mycket. Men jag tror att jag överdriver det, så jag sitter ofta och svankar istället. Jag tar till mig läkarens råd och ska träna överkroppen mer för det här med hälsa tycker jag är viktigt. Att jag började få ont kan ju vara en varning att jag borde göra en förändring. Jag vill ju fortsätta vara frisk och stark när jag blir äldre.
Mat & recept / 2014 / 0       

Grön ärtsoppa

En dag i våras, innan jag fick mitt nya jobb, så lagade jag denna gröna ärtsoppa till lunch. Jag kommer inte ihåg var jag fick receptet ifrån men det var jättegott i alla fall så jag skrev upp det i min receptbok. Tyvärr glömde jag skriva hur mycket ärtor som ska med, så i receptet nedan gissar jag bara. Soppan var jättegod, jag älskar gröna ärtor.
 
¼ gul lök
¼ msk mjöl
1,25 dl hönsbuljong
0,6 dl matlagningsgrädde
Salt och peppar
Ca 1,5 dl tinade gröna ärtor
Hacka löken och fräs i smör i en kastrull. Rör ner mjöl,
buljong och grädde. Sjud på svag värme i 10 min. Häll i
lite salt, peppar och ärtor. Mixa med en stavmixer.
Mode & stil / 2014 / 0       

En somrig outfit

 
För två veckor sedan köpte jag en blommig blus för 45 kr på Pingskyrkans second hand-butik i Eskilstuna city. Jag hann använda den en dag, och just denna dag blev det upp till 30 grader, så när jag kom hem åkte den ner i tvättmaskinen direkt. Till blusen hade jag ljusa jeansleggins från Cubus samt ett par vita spetsskor från H&M.
Film & TV / 2014 / 0       

Det stora kriget

För männen var livet inte bara arbete. För kvinnorna inte bara barnfödande. Vi trodde på vetenskapens löfte om att skapa ett paradis på jorden. Vi hade börjat leva, och var säkra på att våra barn skulle få det ännu bättre, det var vi säkra på. Tills sommaren 1914.
 
SVT sänder just nu en dokumentärserie om första världskriget. I sommar är det 100 år sedan det bröt ut och då sommaren 1914 trodde man att kriget skulle vara över till vintern. Men den till synes lilla konflikten växte till den första globala konflikten och ett nytt sorts krig utkämpat med teknik som aldrig skådats förr. Pojkar fick växa upp fort och rekryteras till armén, kvinnor skeppades till sjukhus och barn fick uppleva bombanfall. När kriget var över, 4 år senare, hade fyra stora imperier - tyska, ryska, österrikiska-ungerska och det osmanska - blivit politiskt besegrade och upphörde att existera. 10 miljoner människor hade förlorat livet och Centraleuropas kartbild fick ritas om i flera mindre stater.
 
Mitt i detta kaos levde miljontals vanliga människor. Deras liv förändrades på ett sätt som ingen hade kunnat föreställa sig. Här är deras historia.Genom vittnesmål från dagböcker, brev, vykort och telegram upplever vi krigets alla delar. Hur var det för en brittisk överklassdam att överge det bekväma livet för att istället vara frivillig vid ett av frontens alla fältsjukhus? Eller att vara en tysk soldat i en skyttegrav och försöka hålla sig undan en fiende man aldrig sett?
 
Vi upplever första världskriget genom ett antal huvudkaraktärer som själva lämnat sina vittnesmål från tiden - i dagböcker, brev, vykort och telegram. Dramatiserade scener blandas med historiskt material och fotografier från över 70 arkiv och 21 länder.

Sänds torsdagar 21.00 i SVT1 och SVT Play
Litteratur / 2014 / 0       

Boklista - Antingen eller

Snabbläsare eller långsamläsare?

Tegelstenar eller tunnisar?

Bibliotek eller bokhandel?

Ljudbok eller e-bok? Varken eller.

Inbunden eller pocket?

Vampyrer eller spöken?

En i taget eller slalomläsning?

Nytt eller gammalt?

Bokmärke eller hundöra?

Snacks eller godis? Varken eller.
Biografier eller memoarer? Varken eller.

Skräck eller chicklit?

Soffan eller sängen?

Inne eller ute?

Originalspråk (engelska) eller översättning till svenska?

Poesi eller prosa?

Kvinnliga författare eller manliga författare?

Boken eller filmen?

Twitter eller Facebook?

Kokbok eller Bakbok?

Te eller kaffe?

Listan kommer från Flora.

Tankar / 2014 / 0       

Internet

En sak som jag har märkt när jag jobbar är att jag inte längre har så mycket tid att hålla mig uppdaterad om vad som händer på till exempel Facebook. Jag följer ett antal bloggar på Bloglovin och ett antal kanaler på Youtube och det kan vara upp till 50 nya inlägg och 15 nya videos varje dag men jag hinner inte titta på allt detta nu. Jag tyckte jag var smart som kikade lite på detta när jag väntade på tåget, istället för att bara sitta och vänta, då sparar jag lite tid sedan när jag kommer hem, men då har det dykt upp nya saker att titta på.
 
Egentligen är de lite konstigt hur man är beroende av internet. Jag läser Aftonbladet och lokaltidningen varje dag, flera gånger om dagen, och ibland har det ju inte hänt något, men jag går i alla fall in dit för att läsa. Jag är inte så där jätteberoende av sociala medier, men jag är ändå nyfiken på vad andra skriver och vad som händer. Vad gjorde man innan Internet kom?
Hälsa & träning / 2014 / 0       

Träning vecka 25 - 28

Vecka 25           Vecka 26
Tisdag 17/6
12,7 km cykling utomhus - 58:58 min
 
 
Vecka 27   Vecka 28
Tisdag 1/7
12,7 km cykling utomhus - 50:26 min
Onsdag 2/7
Styrka med kroppsvikt - 23:56 min
Lördag 5/7
4,9 km powerwalk - 58:28 min
Söndag 6/7
2,6 km jogging - 22:26 min
 
Onsdag 9/7
12,7 km cykling utomhus - 50;57 min
Styrka med 1,8 km hantlar - 47:23 min
Söndag 13/6
2,6 km joggingtur - 25:29 min
 
 
 

Under vecka 25 fick jag ont i höger skulderblad och fick diagnosen muskelinflammation. Jag gjorde då en paus i träningen och satsade på att bli bra istället. Jag gjorde stretchövningar, tänkte på att sitta rakt för att inte belasta ryggen. När jag kände mig bra igen, under vecka 26, så fortsatte jag träna där jag pausade träningen i träningsschemat, så nu ligger jag två veckor efter. Jag hade egentligen inte tänkt på hur jag skulle göra om jag blev sjuk, men det var bara att backa schemat två veckor och fortsätta.
 
Jag har bytt dagar en del gånger från träningsschemat, jag har cyklat på de dagar då det är bra väder istället för de dagar då det regnat då jag egentligen hade tänkt cykla. Och jag har också anpassat mig mer till de tåg som jag åker till och från jobbet med. Just nu är det sommartidtabell vilket gör att jag antingen kommer hem ganska så tidigt eller ganska så sent, och det har så klart påverkat min träning. Just nu känns det bra med träningen. Jag planerar fortfarande, lägger fram träningskläderna dagen innan så det inte blir så stressigt och bestämmer vilken sträcka eller vilka övningar jag ska göra, så det ända jag behöver göra när jag kommer hem och ska träna, är att byta om och träna.
Skönhet & smink / 2014 / 0       

Tangle Teezer

Jag hörde talas om borsten Tangle Teezer när Essie Button på Youtube pratade om den i en av sina videos. Det är alltså en borste i plast utan handtag. Med Tangle Teezer reder man snabbt och smärtfritt ut både torrt och fuktigt hår utan att skada håret. Jag själv, som har långt och riktigt tjockt hår tycker att det går jättelätt att borsta ut håret, speciellt direkt efter jag tvättat det. Jag tror att det beror på att borsten har piggar i olika längder och att de sitter så tätt i borsten, borsten bara glider igenom håret och borstning är klar på mindre än en minut. Uppfinnaren av Tangle Teezer har sagt att ha ville göra en blandning av en kam och en borste med flexibla piggar.
 
Tangle Teezer finns att köpa på bland annat Kicks för runt 179 kr.
Vackra saker / 2014 / 0       

En ny slags musikstil

Det finns en duktig kille på Youtube som mixar ihop låtar av Disneyfilmer. Han plockar ut ljud, ord och sånger och gör helt nya låtar med ord som egentligen inte betyder något, det är själva ljudet som är viktigt. Kolla in hans kanal, Pogo. Jag brukar lyssna på de här låtarna när jag cyklar till och från stationen, jag som gillar disneyfilmer tycker att det här är jättecoolt.
 
 
Mat & recept / 2014 / 0       

Äpple- och kanelmuffins

Om ni vill baka något gott till helgen så rekommenderar jag dessa äpple- och kanelmuffins. Jag älskar verkligen kanel och det blir gott med äppelbitar i dessa muffins. Receptet, som ger ca 15 - 20 muffins, kommer från min gamla hemkunskapsbok. Jag brukar se till att alltid ha dessa eller vanliga chokladmuffins i frysen, så det bara är att tina upp några om jag blir sugen på något gott.
 
50 g margarin
1-2 äpplen
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
2 tsk bakpulver
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl mjölk 
Sätt ugnen på 225 °C. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar. Smält margarinet
i en kastrull och låt svalna. Skala, kärna ur och hacka äpplena i småbitar. Blanda
mjöl, bakpulver och kanel i en liten skål. Vispa ägg och socker poröst i en annan
större skål. Rör försiktigt ner mjölblandningen i ägg- och sockerblandningen. Rör
även ner mjölk, det smälta smöret och äppelbitarna. Här är det viktigt att smaka
på smeten, den är riktigt god. Häll i smeten i muffinsformarna, fyll till ungefär 2/3.
Ställ muffinsplåten mitt i ugnen och grädda i ca 10 min.
Mode & stil / 2014 / 0       

Det här med bh:ar

Jag har de senaste fem åren gillat ovadderade bh:ar mer än vadderade. Det beror visserligen på vilket slags bh det handlar om, men jag tycker att ovadderade känns med naturliga, speciellt de utan bygel. Det känns som att de sitter närmare kroppen, det känns säkrare än vadderade som till och med kan börja glipa (eller hur man nu ska säga) beroende på hur man sitter eller rör armarna. BH.arna i kollaget ovan kommer från Monki, H&M, Ginatricot.
Övrigt / 2014 / 0       

R.E.D.D Free och Hawaiian Tropic

Förra veckan fick jag ett utskick från R.E.D.D Free med en ask med tamponger och ett prov på Hawaiian Tropic.
 
Redan 1969 tillverkades och såldes den första flaskan Hawaiian Tropic med sin omisskännliga kokosdoft och tropiska ingredienser. En klassiker bland solskydd! Hawaiian Tropics produkter innehåller ett unikt botaniskt extrakt av bland annat papaya, mango, passionsfrukt, guava och aleo vera som ger dig ett väldoftande och vårdande sortiment, för äkta sommarkänsla.
 
Hawaiian Tropic har ett brett utbud av solskyddsprodukter från höga SPF50 till oljor. Nu lanseras även tre spännande produktnyheter! Silk Hydration Sun Lotion SPF 10 - en perfekt kombination av hudvård och solskydd med extra fuktboost som nu även finns i spf 10, Protective Dry Spray Oil SPF 10 som lätt tränger in i huden utan att lämna oljiga spår som nu även finns som SFP 10 och Satin Protection Sun Lotion som ingår i en helt ny serie som ger huden en härlig lyster!
 
Jag brukar inte sola så mycket, men när jag vet att jag ska var ute i solen så använder jag solskydd från Apoteket, eftersom jag bränner mig lätt. Geneom att använda koden sommar kan man nu få 20% rabatt på valfri Hawaiian Tropic-produkt när man beställer från sheroshop.se.
Film & TV / 2014 / 0       

På bio i sommarLitteratur / 2014 / 0       

Fyra böcker från biblioteket

Det var ett helt år sedan, precis innan vi åkte på semester till Gotland, som jag lånade böcker på biblioteket sist. Nu har jag tröttnat lite på böckerna hemma så en dag när jag cyklade hem från tågstationen så svängde jag in till stadsbiblioteket och gick in för att hitta några bra böcker. Det var faktiskt ganska svårt, för jag är en sån där person som väljer böcker utifrån deras omslag, och på biblioteket står de flesta böcker i bokhyllor så man ser bara bokryggarna. Men jag hittade i alla fall dessa fyra böcker som jag nu i sommar ska läsa.
 
Kattens bord - Michael Ondaatje
Det är tidigt 50-tal och elvaårige Michael stiger ombord på passagerarfartyget Oronsay. Han placeras vid kattens bord – längst ner i hierarkin, långt från kaptenens bord. I London, en halv värld bort, väntar hans mor och ett nytt liv. Under resan över Indiska oceanen, genom Suezkanalen och Medelhavet utforskar Michael tillsammans med två nyfunna jämnåriga vänner varje tum av fartyget. De upptäcker de vuxna medresenärernas hemligheter och dolda underverk i fartygets inre – och sig själva. Gradvis vävs berättelsen om äventyren under resan ihop med den vuxne Michaels minnen av resan.
 
Aurélie Bredin vandrar ensam och sorgsen i Paris . Under sin promenad kommer hon till en bokhandel där hon hittar boken En engelsman i Paris av den engelska författaren Robert Miller. Boken beskriver hur han kom till Paris för en lansering och träffade en kvinna. Till sin förvåning upptäcker Aurélie att kvinnan liknar henne själv och att berättelsen delvis utspelar sig på pappans restaurang, Temps des Cerices, som hon nu fått ärva. Aurélie blir besatt av att få träffa författaren. Hennes försök att kontakta den skygge författaren lyckas inte. Men Aurélie ger inte upp. Hon skriver till författaren och bjuder honom på en romantisk middag. Och en dag får hon svar.
 
Ariel Manto kan inte tro sina ögon när hon i ett litet antikvariat hittar Slutet på mr Y. Hon vet att den mer än hundra år gamla boken inte bara är extremt ovanlig, den sägs även bära på en förbannelse. Med Mr Y under armen befinner sig Ariel plötsligt mitt uppe i ett hissnande äventyr på liv och död, i ett virrvarr av sex, agenter, kärlek och tidsresor. Har boken möjligen också något att göra med hennes handledare Burlems mystiska försvinnande?
 
Nam Les hyllade och prisbelönta novellsamling Båten tar oss från Colombias slum till Teherans gator; från New York City till Iowa City; från en liten fiskeby i Australien till ett fartyg på Sydkinesiska havet. Med hjälp av en mångfald av röster och perspektiv tar Le med oss till hjärtat av vad det innebär att vara människa, oavsett var i världen man befinner sig.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Hälsa & träning / 2014 / 0       

Min träningshistoria

 
Sommaren 2013
För ett år sedan hade jag och syrran en sockerfri vecka. VI åt inget godis, drack ingen läsk eller annat som innehåller onaturligt socker. Det gick så bra så jag fortsatte med det i tre månader till. Det var då jag blev mer intresserad av träning. Jag började läsa träningsbloggar och hittade inspiration till att själv börja träna och få en mer hälsosam livsstil. Jag och syrran gick på gratis utejympa som arrangerades av Friskis & Svettis och jag började träna regelbundet, ca 1 - 3 ggr/vecka, med promenader, joggingturer, cykling, yoga, pilates och styrketräning.
 
Hösten 2013
Under hösten började jag jobba på Länsstyrelsen i Västmanlands län och då fick jag mindre tid över till träning. Återigen lyckades jag och syrran träna gratis, Ica hade en kampanj med Actic och vi tränade på gym och gruppträning 5 gånger gratis. Jag blev sugen på att köpa ett gymkort, jag jämförde vad gymmen i stan hade för priser och utbud.
 
Vintern 2013
Nu började jag fundera lite mer om träning. Jag fick ofta träningsvärk och undrade om stretchning, uppvärmning och nedvarvning skulle kunna hjälpa. Hur förbättrar man sig inom träning, ska man öka antal repetitioner eller den totala tiden varje träningspass består av? Ska man träna kondition och styrka olika dagar, kan det vara bra att dela upp styrketräningen och träna bestämda kroppdelar olika dagar? Har jag för otydliga och för många träningsmål?
 
Våren 2014
Jag skaffade träningsappen Endomondo till mobilen men tappade samtidigt träningslusten lite. Jag vill träna men det tog emot att faktiskt byta om till träningskläder och ge mig ut i joggingspåret eller att lyfta vikter. I april började jag jobba på Skatteverket i Eskilstuna och började pendla varje dag, vilket jag fortfarande upplever som jobbigt och tidskrävande, jag har helt enkelt inte den tid som jag hade förut till att träna. Men jag började ha som vana att varje måndag faktiskt cykla till tågstationen istället för att åka buss.
 
Sommaren 2014
I maj gjorde jag ett träningsschema där jag hade som mål att i slutet av augusti kunna springa 6 km. Jag hade bestämda träningsdagar och ökade distansen och tiden långsamt för att undvika skador. Det kändes riktigt bra med detta schema, det var lätt att följa och blev en del av vardagen. I juni fick jag dock ont i höger skulderblad och fick diagnosen muskelinflammation. Jag har nu inte tränat på över tre veckor och börjar känna att jag tappat träningen. Nu har jag gjort om mitt träningsmål till att bli bra i skulderbladet istället för att ha fokus på löpningen.
 

 
Jag har egentligen tränat regelbundet i bara ett år, sedan förra sommaren. Men det känns som att jag har kommit ganska långt. Nu har jag fått nya träningsmål och kommer fortsätta träna mot dem med ett nytt träningsschema. Träning ser jag som en del av vardagen, men jag skulle vilja träna mer än vad jag idag gör, men det finns inte tid för det nu när jag jobbar i Eskilstuna.
 
Läs mer om min träning under kategorin Träning & hälsa.
Ytliga saker / 2014 / 0       

Rea hos Indiska

Just nu har Indiska massor av rea på inredning, accessoarer och kläder. Jag gillar den vita lampan och den mörkturkosa kandelabern. Jag tror att jag faktiskt köper fler saker på rea än på ordinariepris. Särskilt om det är något speciellt jag hittat i butiken som jag tycker är lite för dyrt, då väntar jag och hoppas att den så småningom kommer på rean.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Tankar / 2014 / 0       

Att bestämma över sig egen tid

En av mina kollegor på jobbet gick i förra veckan i pension. Hon har pratat länge om vad hon ska göra om dagarna och att det äntligen är hon själv som får bestämma över sin egen tid. När man tänker efter så stämmer det faktiskt. Från att man börjar skolan vid 7 års ålder tills man går i pension så lever man efter ett schema. Man ska gå upp tidigt på morgonen, gå till skolan/jobbet och gå hem. Fritid har man på helgen, men beroende på vilket jobb man har så kanske man tar med sig jobbet hem (eller åtminstone tänker på jobbet även när man inte är där).
 
Jag vill också gå i pension! Det är definitivt för tidigt för mig att tänka så men jag märker att jag knappt hinner med att göra saker. Det känns som att tiden går så himla fort, nu är vi inne i juli månad och jag tycker fortfarande att det är april. Snart kommer sommaren vara över och jag har inte hunnit njuta av den än. Man har egentligen bara helgerna, två av veckans alla sju dagar, att göra det man själv vill göra. Inte undra på att man tycker att tiden går fort!
 
Jag har tidigare varit arbetslös och gått hemma om dagarna. Jag sökte visserligen jobb, men jag hann träna, baka, städa och dona hemma, vilket jag bara har tid för på helgerna nuförtiden. Jag saknar det lite och speciellt eftersom jag pendlar till jobbet och måste gå upp tidigt och kommer hem sent. Men jag är tacksam för att äntligen ha hittat ett jobb. Jag har tagit endast två semesterdagar i sommar. Det kommer kännas konstigt att inte ha ett sommarlov eller längre ledighet under sommaren och det tror jag är en bidragande faktor till att jag inte riktigt förstått att sommaren faktiskt är här. Men sånt är livet, det kommer ju en sommar även nästa år.
Skönhet & smink / 2014 / 0       

Tomma produkter #6

Neutrogena Visibly Clear Blackhead Eliminating Daily Scrub
En lite mesig ansiktsskrubb. Jag har jättemånga av dessa små prover och försöker göra slut på dem.
 
I Love... Cocunut & Cream Body Scrub
Den här fick jag av syrran får några år sedan och jag är glad att den är slut. Jag tyckte den doftade för mycket kokos på slutet. Nu gillar jag mer fräscha dofter, inte tunga som denna. Dessutom tycker jag att den borde ha mer skrubbkorn i sig.

Garnier Fructis Strengthening Conditioner Strength & Shine
Jag tvättar håret enligt balsammetoden och har länge använt detta balsam, fungerar helt okej.
 
Den doftar jättegott och gör håret lätt att kamma ut. Har använt denna i över ett år nu och kommer köpa den fler gånger.
 
Skrubbhandskar från Kicks
Kan man göra slut på ett par skrubbhandskar? Dessa har i alla fall slitits sönder så nu har jag köpt ett par nya som jag använder på mina ben och armar när jag duschar för att exofoliera huden.
 
Tar bort smink jättelätt och svider inte i ögonen. Men lämnar dock en fet hinna i ansiktet som jag måste tvätta bort efteråt.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mat & recept / 2014 / 0       

En söndagsfrukost

En söndag för några veckor sedan så gick jag och syrran en 2,6 km lång powerwalk i skogen före frukost. När vi hade kommit hem igen så dukade jag fram för en god frukost. Till frukosten bläddrade jag i Jamie Olivers senaste kokbok.
 
Två knäckemackor med smör, skinka, tomat och babyspenat, en kopp jordgubbste och en skål med vaniljyoghurt med färska jordgubbar, nektarinklyftor, sesamfrön och pumpafrön.
Vackra saker / 2014 / 0       

Efter regnet

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It