Mat & recept / 2014 / 0       

Chia-frön och dess användning

Toppa din frukost eller berika ditt bröd! Chiafrön kommer från Mexico och har använts sedan urminnes tider av Aztekerna. I norra Mexico finns den numera uppmärksammade stammen "Tarahumara", som anses vara världens bästa långdistanslöpare, och för dem är chia basföda. Chiafrön är rika på Omega-3, ALA (alpha-liniolic-acid), fiber och protein. De innehåller dessutom en hel del nyttiga mineralämnen såsom fosfor, kalcium och kalium.
(Källa: Risenta).

Jag tycker om att prova nya saker och en sak jag testat under våren är chiafrön. Man kan använda det till olika saker, göra pudding eller gröt, strö över sallas, i müsli eller på gröt, när man bakar, i smoothie m.m. Själva fröt smakar ingenting, det tycker i alla fall itne jag, det är mer konsistensen som är lite annorlunda. När de blandas med vätska så bildar en slags gelé som ger ett långsammare blodsockerpåslag, de har med andra ord et bra GI-värde vilket är perfekt för oss som ibland kan ha problem med blodsockret. Chiafrön är ganska dyrt men man använder ganska lite (exempel: en msk chiafrön och två dl mjölk ger en portion chiapudding) så det räcker ett bra tag. Det är rikt på protein och kostfibrer.

Namn
Kom ihåg mig?
E-post

URL

Kommentar

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It