Ytliga saker / 2015 / 1       

Balkongtider på Lagerhaus


Jag bor i en villa med en altan men när jag ska flytta till en egen lägenhet så måste det finnas en balkong. Tänk er att kunna öppna dörren och sätta sig i den friska vårluften medan solen skiner varmt. Picknick-väder, njuta av en god citronkaka, hemmagjord saft, sätta blommor i en fin vas, odla kryddor i små krukor och sätta på sig solglasögonen och bara njuta. Utesäsongen har också kommit till Lagerhaus som nu har ett stort sortiment av inredningsprylar för alla balkonger, uteplatser och altaner.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Film & TV / 2015 / 0       

Två bra filmer

THE THEORY OF EVERYTHING
Stephen Hawking fick beskedet 1963 att han på grund av en sjukdom bara hade två år kvar att leva. Han var mitt uppe i att forska om teoretisk kosmologi och hade träffat den kvinna han senare gifte sig med. Han levde längre än de två år som förväntades av honom, och han lever än idag. En rörande film om hur kärlek både för en annan människa och i form av passion för ett speciellt ämne kan stärka livsglädjen och få en att kämpa mot oddsen.
 
THE IMITATION GAME
Under andra världskriget anmälde sig matematikern Alan Turinger som frivillig till den brittiska underrättelsetjänsten. Han leder ett MI6-team med forskare som försöker knäcka koden till nazisternas krypteringsmaskin. Det finns ju ett oändligt antal filmer om andra världskriget, från alla möjlig synvinklar och det var intressant att få följa ett antal människor som hade stor påverkan på kriget men som inte fick äran för det.
Litteratur / 2015 / 0       

Några av vårens och sommarens nya böcker

 
Jag har kollat lite bland de böcker som kommer ut nu i vår och sommar och valt ut några av de som jag skulle vilja läsa. Det är en stor blandning av mat, träning, skönlitteratur och livsstil. Anne Tylers Den blå tråden är en generationsroman om en familj som alla andra – lika unik som alla andra - med start 1959. I boken Charmen med tarmen ger Gulilia Enders oss svar och lär oss att förstå kroppens reaktioner utifrån de senaste forskningsrönen . I Kate Atkinsons roman Liv efter liv får vi följa Ursula som föds 1910 och har ett unikt liv framför sig - hon föds nämligen om och dör igen under de 60 åren vi får följa henne. I Stora löpboken för kvinnor vill Lovisa "Lofsan" Sandström inspirerar och engagera kvinnor att börja springa, att fortsätta springa och springa fortare. Kristina Andersson vill med boken Eat Clean inspirera till bättre matvanor och samtidigt visa hur enkelt det är. I PT-Fias Tio i topp av Sofia Sjöström kan man hitta tips, inspiration, övningar och tankar som kan behövas för att pussla ihop en hälsosam livsstil med sunt förnuft och vardagsglädje.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Övrigt / 2015 / 0       

Fyra veckor sedan


Runt midnatt ikväll är det exakt fyra veckor sedan jag opererades för blindtarmsinflammation. Precis som att tiden för övrigt alltid går så fort så har de här fyra veckorna bara flugit förbi. Nu har jag bara tre rosa ärr på magen kvar. Det blev en titthålsoperation, inte en öppen operation som de gör när blindtarmen har brustit. Det upplevs kanske som en ganska liten operation eftersom man återhämtar sig snabbt men de går ändå in och tar bort blindtarmen så det måste ju läka ihop inne i magen. En vecka efter jag kom hem från sjukhuset beställde jag min journal för jag kände att det gick så snabbt och jag fick inte allt förklarat för mig så jag ville veta vad som egentligen hände. Nu är det en månad sen jag opererades och jag kan säga att jag har återhämtat mig. Jag har fortfarande inte tränat på riktigt än men planerat att komma igång med hemmaträning och jogging. Nästa vecka ska jag till sjukhuset en gång till - denna gång till blodgivningscentralen - det ska bli en lite trevligare upplevelse.
Hälsa & träning / 2015 / 0       

Gymmet på Bellevuestadion


Förra veckan gick mitt gymkort ut och jag har bestämt mig för att inte förnya det förrän i höst igen. Jag tränade två - tre gånger i veckan på gymmet i februari och april och tyckte att det var jätteroligt men nu vill jag ha en paus och fokusera på hemmaträning och börja jogga ute. Jag har tränat på gymmet vid Bellevuestadion här i Västerås. Innan jag bestämde mig för detta gym provade jag att träna på andra gym gratis (bland annat Actic, World Class, Friskis & Svettis) men till slut blev det Bellevuestation. Först och främst för att det ligger närmast där jag bor och sedan för att det är billigast i stan (1590 kr/år). Bellevuestation är en idrottsanläggning där man kan spela bland annat racketsporter, bowling, gymnastik och gymma. Själva gymmet är ganska litet och i behov av en renovering men jag tycker att det duger, speciellt till det låga priset.
 
Gymmet är uppdelat i fyra rum: ett med konditionsmaskiner ("uppvärmningsrummet" kallar jag det), ett med enkla träningsmaskiner, ett med mer avancerade maskiner, kabelmaskiner, smith-maskin samt fria vikter samt ett litet rum med endast fria vikter och skivstänger. Gymmet har ingen gruppträning och det tycker jag är positivt. Om de hade haft det tror jag att det skulle vara dyrare. Det finns personliga tränare som man kan fråga om man behöver hjälp, men annars så tränar man själv. Jag har gymmat tidigt på morgonen, oftast någon gång mellan 06:00 - 08:00, innan det kommer för mycket folk. Jag värmer upp 5 minuter i någon av konditionsmaskinerna, går sedan vidare mot träningsmaskiner och fria hantlar och avslutar med stretchning.
 
Jag har hittat många nya favoritmaskiner/övningar på gymmet och tror att man kan göra träningen roligare genom att prova nya maskiner/övningar. Jag har aldrig kommit till gymmet utan att ha bestämt i förväg vilka maskiner jag ska träna. Tidigare har jag delat upp träningen i under- och överkropp men när jag ska börja träna på gymmet i höst igen ska jag följa en annan uppdelning som jag kommer berätta mer om så småningom.
Skönhet & smink / 2015 / 0       

Fyra nya sminkprodukter

Här är lite nya sminkprodukter som jag köpt den senaste tiden. Läppstiftet såg jag först på Helen Torsgårdens blogg så när jag såg att Kicks hade rabatt på just detta läppstift så köpte jag det. Pudret är mitt gamla hederliga puder, jag har aldrig använt något annat. Om man visade upp det senaste nyhetsbrevet i kassan på Cubus fick man köpa valfri vara från Isadora till havla priset, så då valde jag att bunkra upp med puder. Samma sak gällde veckan efter, fast med en valfri vara från MaxFactor. Då valde jag att köpa rouget för halva priset. Till slut köpte jag också en ny mascara eftersom jag behövde en ny. Även denna fick jag lite rabatt på, jag hade en rabattkupong på 20% på Kicks.
Så fyra sminkprodukter och ingen av dem till ordinariepris.
 
Max Factor Colour Elixir Lipstick - 827 Bewitching Coral
Isadora Velvet Touch Compact Powder - 10 Sheer Transparant
Isadora Build-up Mascara Extra Volume 100% Waterproof - 20 Black
Max Factor Cream Puff Blush - 15 Seductive Pink

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Ytliga saker / 2015 / 0       

Rea på H&M Home


H&M har inte bara rea på kläder, utan också på deras heminredning. H&M Home ska öppna på Erikslund Shoppingcenter här i Västerås i mitten av maj och jag kommer garanterat åka dit då. Jag har tyckt att det varit lite konstigt att det inte skett tidigare, den allra första H&M-butiken öppnades ju här i stan, då borde H&M Home också finnas här. Jag tycker att de har riktigt fina saker och kommer garanterat köpa något där när jag flyttar till en egen lägenhet.
Mat & recept / 2015 / 0       

Arla Yoghurtkvarg Naturell

De senaste åren har fler och fler människor blivit mer medvetna om vad de stoppar i sig, speciellt de som tränar. Detta har resulterat i att antalet produkter med extra protein som dyker upp i butikerna har ökat. Arla har lanserat yoghurtkvarg i tre smaker - naturell, hallon och vanilj - som är en len och krämig produkt som består till hälften av yoghurt och hälften kvarg. Naturell-smaken har inget tillsatt socker men de andra två smakerna har det. Jag har smakat den naturella och kan säga direkt att jag inte kommer äta den igen. Den var så sur/syrlig, värre än fil. Vanlig kvarg kan visserligen ha den egenskapen, men om man blandar i lite yoghurt så borde den minska, inte öka. Nej, jag skulle hellre rekommendera att man köper vanlig kvarg och blandar med vanlig yoghurt och man vill.
Ytliga saker / 2015 / 0       

Ny tapet i vardagsrummet

När man bor i en villa känns det som att man går från det ena renoveringsprojektet till det andra och ibland är det flera projekt på gång samtidigt. Vi bor i en villa som byggdes på 70-talet och har nu renoverat köket, badrummet, trappan och hallen och nu var det dags för vardagsrummet. I taket satt först en tapet (!) med ett rutmönster i ljusblått, gult och brunt med ljusblåa taklister. Vi lät tapeten i taket sitta kvar men målade den vit istället och lade på vita lister. På väggarna satt en ful vit strukturtapet som vi tog bort och satte dit en vit mönstrad istället. Nu känns vardagsrumme också klart.
Litteratur / 2015 / 0       

Recension: Emma av Jane Austen

Det har tagit lång tid att läsa ut denna bok men nu är jag klar. Emma publicerades år 1816 och handlar om faran med att missförstå romanser. Huvudkaraktären, Emma, är rik och bortskämd men vänlig. Hon överskattar sin egen förmåga att para ihop folk och har ofta fel om vad det andra gör egentligen betyder. I romanens början försöker hon para ihop sin väninna med byns unge kyrkoherde som i sin tur blir intresserad av Emma. Men det är Emmas betydligt äldre granne och mentor, Mr Knightley, som väcker hennes kärlek. Detta inser vi läsare självklart långt innan än Emma.
 
”Jag ska ha en hjältinna som ingen utom jag kommer att tycka särskilt mycket om”, skrev Jane Austen om sin roman, som av många anses vara hennes främsta roman. Jag tyckte faktiskt att Emma var en ganska behaglig karaktär att följa - hon är visserligen lite naiv och håller fast vid sina fördomar - men hon är inte elak på något vis. Man vill stiga in i romanen och ruska om henne ibland, så hon får se på saker från andra perspektiv. Boken är ibland rolig, om man nu kan säga så om en bok som handlar om förnäma kvinnors bekymmer och svårigheter i georgianska England.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Film & TV / 2015 / 0       

Svett & etikett säsong 2

 
Äntligen är det dags för andra säsongen av Svett & Etikett! I varje avsnitt antar Kalle Zackari Wahlström nya tuffa och härliga utmaningar och till sin hjälp har han en coach, en läkare och sin fru. Denna säsong handlar det om cyklocross, styrkelyft, truppgymnastik, löpning, vågsurfning, armbrytning, rodd och klättring. Man måste inte vara träningsfrälst för att tycka att programmet är intressant och roligt. Svett & etikett genomsyras av Kalles träningsfilosofi: Träning är kul, tillhör alla och behöver inte betyda en diet på powerbars och smoothies. Tvärtom! Den som tränar kan unna sig både öl och pommes frites. 
 
Nu har redan fyra avsnitt sänts, men de finns att se på SVT Flow.
Mode & stil / 2015 / 0       

Riktiga reafynd!

I onsdags hade jag ett möte på Arbetsförmedlingen och då passade jag och syrran på att gå en liten runda på stan efter mötet. Jag var inte på jakt efter något speciellt men ville kika in klädreorna. Det var inget jag tänkte på när vi gick på stan, utan insåg när vi kom hem, men allt jag köpte fick jag någon slags rabatt på. Jag sparade totalt 772 kr genom att köpa dessa kläder på rea istället för på ordinariepris. Jag var särskilt nöjd med klänningen, jag trodde inte att den skulle passa mig men den satt ju perfekt. Träningsjackan kan vara bra att ha på powerwalks, träningslinnet blir perfekt att ha när det blir varmare och byxorna vill jag använda när jag får ett jobb.
 
Svart- och vitrutiga byxor, Monki - 150 kr (ordinariepris 300 kr)
Leopardmönstrad träningsjacka, Ginatricot 199,50 kr (ordinariepris 399 kr)
Grön klänning, H&M - 149 kr (ordinariepris 299 kr)
Rosa träningslinne, Ginatricot - 74,50 kr (ordinariepris 149 kr)
Gråa byxor, Lindex - 200 kr (ordinariepris 399 kr)
Hälsa & träning / 2015 / 0       

Stadium vill ha dina gamla skor!

Om ni har tänkt att köpa nya löparskor på Stadium så rekommenderar jag er att samtidigt lämna in ett par gamla skor till butiken, då får ni nämligen 200 kr rabatt vid köp av löparskor för minst 699 kr. Lite typiskt att jag nyss köpte ett par nya träningsskor men sånt får man ta. Dina gamla skor delas ut till behövande i samarbete med Human Bridge. De skor som inte är i tillräckligt bra skicks skickas till återvinning. På så sätt gör du en stor insats för någon annan och bidrar samtidigt till en mer hållbar, mer jämlik och mer aktiv värld.
 
RE:ACTIVE - Aktivera dina gamla produkter

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Övrigt / 2015 / 0       

Idag för ett år sedan

Idag för ett år sedan, 17 april 2014, var det faktiskt skärtorsdag. Jag gick upp tidigt, åkte buss till högskolan där träden blommade för att ta en annan buss till Eskilstuna. Där skulle jag nämligen arbeta min första dag på Skatteverket. I Eskilstuna byggde de om Fristadstorget och när den första arbetsdagen var slut fick jag en bukett med fina tulpaner av mina trevliga kollegor som jag tog med hela bussresan hem till Västerås i en plastpåse. Det är idag ett år sedan jag började jobba i Eskilstuna men det känns inte som ett år.
Skönhet & smink / 2015 / 0       

Produkter för ansiktet från Yves Rocher

1. Dagkräm - 24 h Intense Hydrating Gel Cream
2. Serum - Moisture Boost Concentrate
3. Rengöringsvatten - Hydrating Micellar Water 2 in 1
4. Ansiktspeeling - Refreshing Radiance Scrub
5. Rengöringsgel - Refreshing Gel Cleanser 
 
Jag behöver snart köpa nya ansiktsprodukter. Min gamla ansiktskräm och ögonkräm är snart slut så jag har börjat leta lite efter något nytt. Jag har blivit mer och mer intresserad av ansiktsvård och tycker att det är kul att titta efter dem. Det tar dock lite tid för ansiktet att vänja sig vid nya produkter så jag vet att det inte går att se resultat direkt. Jag är lite nyfiken på dessa produkter från Yves Rochers serie Hydra Végétal som är för normal till blandad hy. Produkterna är berikade med ingredienser som lönnsav, trollhasselextrakt och ekologisk sav från agave - allt för en varaktig intensiv fukttillförsel. Jag har sedan tidigare några produkter från Yves Rocher och jag skulle vilja köpa fler. Visste ni förresten att Yves Rocher har butiker i Stockholm, Göteborg och Malmö? Perfekt, då kan man kan titta närmare på produkterna innan man köper dem. Jag tycker att det är speciellt viktigt när man köper nya produkter - att få klämma, känna och testa dem innan jag köper dem.
 
Just nu kan man få 25% rabatt på ett köp på yvesrocher.se om man anger koden YRVIP25 i kassan.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mat & recept / 2015 / 1       

Årets glassnyheter från GB


Ett tecken på att sommaren är på gång är att GB släppt nya glassar. Här finns smaker för alla: choklad, hallon, kaffe, jordnötssmör, citrus och yoghurt. GB har också återinfört en glass för alla som undviker gluten, mjölk, laktos och soja - något mycket positivt för alla som har en matintolerans. I år fyller även den klassiska GB-gubben 50 år! Jag själv har redan smakat två av glassnyheterna. Vilken glass är ni mest nyfikna på?
 
1. Ben & Jerry's Cinnamon Buns
Gräddglass med smak av karamell och generösa inslag av kanelvirvlar och stora bitar.

2. Magnum Yoghurt Fresh
Krämig yoghurtglass med hallonsås samt ett överdrag av choklad. 

3. Magnum Black
Len vaniljglass med intensiv kaffesås samt ett överdrag av mörk choklad.

4. Magnum Pink
Glass och frisk hallonsås omslutet av choklad.

5. Daim Chocolate
God och fluffig chokladglass med krispiga Daimbitar i en krispig våffelstrut.

6. R-ICE
Strut med vaniljglass och chokladrippel omsluten av glutenfri majsvåffla samt täckt med choklad.

7. Calippo Shots
Små uppfriskande iskristaller med smak av cola och citron.

8. Cornetto Peanut Butter Love
Jordnötssmörsglass i en våffelstrut med kolasås och karamelliserade pekannöter toppad med choklad.

9. Marabou Schweizernöt
Krämig hasselnötsglass med rostade hasselnötsbitar täckt med mild Marabou Mjölkchoklad.
Tankar / 2015 / 0       

Sex månader som arbetslös

Nu har det gått sex månader sen jag blev arbetslös igen. En nackdel med att ta tidsbestämda jobb är ju att man snart blir arbetslös igen. Så nu letar jag efter ett "riktigt" jobb, ett tillsvidare. Ett jobb som ger mig en fast inkomst så jag äntligen kan flytta hemifrån. Är det för mycket begärt? Jag har nu börjat fundera om lite. Jag är utbildad informatör, jag har pluggat mer än tre år på högskola men det betyder egentligen ingenting ute på arbetsmarknaden. Det enda som betyder något är erfarenhet. Och att ha haft flera olika tidsbestämda jobb verkar inte heller betyda så mycket. Jag vet inte vad jag vill jobba med. Jag söker jobb inom kommunikationsbranschen, men jag märker att det inte går så bra. Så jag tittar mig omkring och funderar på att byta bransch. Jag funderar på vad jag är intresserad av och om det går att få jobb inom de områdena. Men en sak är säker, jag vill och kommer fortsätta blogga, oavsett vilket jobb jag kommer ha.
Vackra saker / 2015 / 1       

En vårpromenad i skogen

Film & TV / 2015 / 0       

Recension: Tracks

Robyn tillbringar två år i Alice Springs med att lära sig att ta hand om kameler och  förbereda sig för en vandring genom den australiska öknen. För att finansiera resan, som hon egentligen vill genomföra solo, tvingas hon dock ta med sig en National Geographics-fotograf som ska dokumentera. Under det makalösa äventyrets gång avslöjas motivationen bakom hennes äventyrslusta, och varför hon trivs bättre med djur än människor.
 
Det är inte ofta man ser australienska filmer men den här gillade jag verkligen. Den är baserad på en verklig händelse. 1977 började 22-åriga Robyn Davidson förbereda sig för en 270 mils långa vandring genom öknen till Indiska oceanen. Resan tog nio månader och förutom sin hund hade hon med sig fyra kameler. Australien är ett unikt land, det förstår man verkligen genom att se denna film. Klimatet är hårt men spännande. Det här är ingen film som handlar om relationer mellan karaktärer utan snarare om en enda människa och om att finna ro. Mia Wasikowska passar i huvudrollen och känns trovärdig, jag visste inte att hon faktiskt kom från Australien. Jag skulle rekommendera alla att se den här filmen, inte minst för att man då också inser att kameler är riktigt coola djur.
Mode & stil / 2015 / 0       

Mid-season sale på H&M

Nu pågår rean för fullt på H&M! Man kan göra riktiga fynd på upp till 50% rabatt. Det finns fortfarande kvar vinterkläder men jag tycker att det är förvånansvärt mycket ljusa plagg på rean. Jag har börjat gilla lite mer lösa jeans, som de i mitten av bilden, men jag tycker fortfarande att de med hög midja är snygga. I somras fyndade jag två par jeans för 199 kr/st istället för 399 kr/st, så det går att göra fynd. Ett tips är att om ni hittar ett fint plagg på rea men det är i fel storlek, prova det ändå, det kan sitta bra i alla fall.
 
Hälsa & träning / 2015 / 0       

Nya träningskläder

Det blev en liten bloggpaus i några dagar men nu är jag tillbaka. I början av mars tänkte jag prova en ny sak. Jag skulle köpa lite nya träningskläder och få de som belöning om jag lyckas träna på de dagar jag planerat att träna på. Det gick riktigt bra med träningen - det blev helt plötsligt roligt att gymma - men tyvärr kunde jag inte träna på den sista planerade dagen eftersom jag då åkte in till akuten för blindtarmsinflammation. Men jag är ändå riktigt stolt över mig själv. Så nu behöver jag inte köpa träningskläder på ett bra tag. Jag ska också ta det lite lugnt med träningen i april. Jag vågar inte riktigt träna igen, det är nog inte heller så smart att göra det när jag har tre sår på magen från titthålsoperationen. Men några promenader ska jag nog få in i alla fall och då ska jag garanterat prova de här nya kläderna.


Mjuka mönstrade tajts från Stadium, ljusgrå långärmad tröja från Cubus och mönstrad träningsbh från H&M
 
Yogaväska från H&M, skor Nike Free 5.0 '14 från Stadium och träningsstrumpor från Ginatricot 
 
Trekvartslånga tajts från Stadium, träningsbh från H&M och kortärmad löst sittande topp från Ginatricot

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Skönhet & smink / 2015 / 0       

100 Years of Beauty in 1 Minute

Visst är det intressant hur skönhetsidealet förändras över åren? Cut.com har gjort en slags tidsresa på två olika personer. Håret och sminket förändras genom tiden men personerna är ju detsamma. Min favorit från den första videon är 1920 och från den andra videon 1940.
 


Övrigt / 2015 / 0       

Bilder från mobilen 2015 #2


1. Åkt ner till stan för att kolla in bokrean.
2. Passat på att köpa god choklad till billigt pris på Willys.
 
3. Sett gula krokusar i trädgården, nu är våren här på riktigt. 
4. Tränat riktigt bra men i april blir det ett nytt träningsschema

5. Försökt se solförmörkelsen men precis som för många andra så var det för disigt
6. Gått på bio gratis och sett en underhållande film
Mat & recept / 2015 / 1       

En laxlunch

Lax i ugn med citron, kokt potatis, creme fraichesås med kapris, dill och franska örter, avocado samt wokade morötter.
 
Jag försöker laga riktig lunch minst en gång under vardagarna. De andra dagarna kan jag fixa ihop något med lite rester från kylskåpet eller kanske äta en fryst matlåda. Men minst en gång ska jag ställa mig vid spisen och fixa lunch. En dag för några veckor sedan var jag sugen på lax. Jag tycker att det blir godare i ugn än när man steker den. Jag utgick inte från något recept, så detta blev helt improviserat. Förutom färgglatt så var det också gott.
Ytliga saker / 2015 / 0       

Do It Yourself - Planteringsetiketter

I höstas slängde jag mina paprikaplantor. Då hade de ändå funnits i över två år, från att jag planterade från frön till att de producerade egna paprikor. Nu när det är vår vill jag plantera något nytt. Jag har sparat frön från en röd paprika och en chilipeppar som jag köpt i affären, så det är två grönsaker men jag vill plantera mer ändå.
Pyssel är något jag aldrig bloggat om tidigare, jag är kanske inte en så pysslig person, men när jag gjorde dessa planteringsettiketter/blompinnar att sätta i krukorna sen när jag planterat paprikorna och chilipepparn så tyckte jag att jag kunde dokumentera det, när jag ändå höll på. Så om ni vill veta hur man kan göra såna här, följ instruktionerna nedan. Det är så enkelt att det kanske inte ens borde kallas för pyssel, men kul var det i alla fall.
 
Först och främst, plocka fram detta: Lim, lite längre tandpetare i trä, sax och ett gäng pappersremsor.
 
Vik en pappersremsa på mitten och lägg en tandpetare mellan. Limma lite och tryck ihop pappersremsan. Gör likadant med alla. Lägg sedan allihop under något tungt, till exempel en tjock bok (äntligen får jag nytta av boken Texter från Sapfo till Strindberg, kurslitteratur inom litteraturvetenskap, som väger över 2 kg och som bara samlat damm i bokhyllan sen jag slutade skolan!). Några timmar senare borde limmet ha torkat och det är dags att skriva texten. Sedan är det bara att klippa i roliga former, eller lämna de som de är, om man vill.
 
Klart!
Övrigt / 2015 / 2       

Hur jag spenderade de sista dagarna i mars

Jaha, nu tillhör jag den skara på 10% av Sveriges befolkning som inte längre har någon blindtarm. Allt gick väldigt fort. Kl. 02:00 på måndagmorgonen vaknade jag av rejält magknip och illamående som resulterade i att jag kräktes totalt 18 gånger. Till slut gjorde det så ont i magen att mamma följde med mig till akuten. Jag misstänkte att det kunde vara de gamla vanliga magroblemen (IBS, känslig tarm) men jag hade så ont och ville bara få någon slags smärtstillande. Inte visste jag att jag till slut skulle opereras akut för blindtarmsinflammation ganska exakt ett dygn senare.
 
Efter de vanliga kläm-och-känn-på-magen-undersökningarna, ultraljud, urinprov, puls, kolla tempen, blodtryck och blodprov av läkare blev jag inlagd och då förstod jag att det nog inte handlade om IBS längre. Jag blev kopplad till dropp och fick en sängplats. Eftersom temperaturen steg, blodprovet visade högt antal vita blodkroppar och smärtan flyttades till höger sida av magen så blev det dags för en titthålsoperation. Jag blev väckt kl. 23:30 och ombeddes att duscha. Sedan fick jag byta om till konstiga trosor, en skjorta som man knöt i nacken och långa strumpor. Efter att ha svalt två Ipren och en Alvedon rullades jag in till operationsbordet. Jag har haft problem med min käke när jag sover på rygg, den kan hoppa ur led och göra att jag inte kan gapa. Jag har alltid varit rädd för detta om jag skulle bli tvungen att opereras så jag berättade det för narkosläkaren. Men som tur var kände jag inget av det och operationen, som tog ca 45 minuter, kändes som två minuter.
 
Uppdatering 14/7
Jag har nu fått en kopia av min journal från sjukhusvistelsen. Det visade sig att min operation tog mycket längre tid än förväntat, nämligen 105 min istället för ca 45 min. Det visade sig att påsen de skulle ta ut blindtarmen i gick sönder inne i magen så de fick börja om. Det skedde dessutom en "måttlig blödning", samt att det skedde en del tekniska problem, bland annat med en suddig bild från tv där man såg operationen samt att de fick byta kamera i omgångar.

Det allra värsta av allt detta var när jag låg på uppvaket. Jag hade ont i halsen från narkosen och mådde jätteilla och kräktes konstant. Det sista jag åt var en tekaka och en kopp te på söndagsvällen, och inför en operation ska man fasta, så det kändes egentligen som att magen vändes ut och in, det fanns inget kvar som kom upp. Läkarna förklarade att dagen efter operation är den svåraste och det håller jag verkligen med om. Jag hade ont i axlarna och var (och fortfarande är) svullen om magen - när de opererar fyller de magen med gas för att de lättare ska kunna se. Jag var jättetrött men kunde inte somna eftersom det väsnades så mycket på avdelningen. När jag vaknade på riktigt var jag jättehungrig men kunde verkligen inte äta något. Nu kändes det som magkatarr med illamående igen. Jag kräktes några gånger och visste inte vad jag kunde äta, jag blev rädd för mat. Jag fick - förutom den vanliga frukosten och lunchen som jag över huvud taget inte rörde - näringsdrycker (som smakade vedervärdigt, den gick inte ner), russin, juice och vatten. Sedan var jag uppkopplad till dropp hela tiden viket gjorde att jag var tvungen att kissa oftare än jag någonsin kommer ihåg att jag gjort. Jag bad faktiskt om att få och fick till slut ett extra dropp efter att jag fått min sista, för jag kunde verkligen inte äta och jag var så hungrig och trött.
 
När mina föräldrar kom för att hälsa på, på tisdag eftermiddag, fick jag höra att om jag åt bättre och började röra på mig mer så skulle jag kanske få gå hem efter det sista av tre antibiotika-dropp som jag skulle få kl. 20:00. Så då tvingade jag verkligen i mig mat, jag fick lite hallonkräm och en kaka och det gick ner. Jag fick korv stroganoff till middag, men det enda jag åt därifrån var två broccolisar och lite ris. Det var den första riktiga mat som jag ätit på över 41 timmar.. Varm mat gick bara inte ner, jag var sugen på kall mat. Jag tog promenader längst avdelningskorridoren och satt faktiskt och tittade på Gokväll på SVT1 i nästan en halvtimme i sällskapsrummet. Tiden gick väldigt långsamt men det blev bättre de sista timmarna eftersom jag hade någon att se fram emot. Kl. 20:45 fick jag äntligen åka hem, efter två dagar och en natt på sjukhuset.
 
Nu har jag tre sår med plåsterlappar över utspridda över magen (ett vid naveln, ett till vänster om naveln samt ett längre ner på magen), ett plåster på vänster hand där droppet satt, ett plåster på höger hand samt ett plåster i höger armveck där de tog blodprov. Jag har numera ingen blindtarm och en positiv sak med det är att jag inte behöver genomgå detta igen.

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It