Mat & recept / 2015 / 0       

Hotellfrukost

Hotellfrukost är ju riktigt gott, så när Scandic hade ett erbjudande i samarbete med ICA, som innebar att två personer fick äta frukost men endast betala för en, så nappade jag och min syster direkt. Det jag tycker är väldigt skönt med frukost på hotell är att man själv inte behöver fixa något - allt står ju framdukat. Visst, det blir kanske svårt att välja när det finns så mycket att välja mellan, men det är ju då man ska passa på att prova sånt man vanligtvis inte äter till frukost. Det är ju faktiskt väldigt lätt att äta samma sak varje morgon, men det är ju lite tråkigt.
 
Jag tog, förutom te och juice, även havremjölk, nyponsoppa, kokt ägg, yoghurt med granola och torkade frukter, två olika smörgåsar samt vattenmelon. Syrran, som tycker om lite mer typisk hotellfrukost, tog äggröra, bacon, smoothie, grönsaker samt smörgåsar. Vi tog även varsin liten kanelbulle som efterätt. Vi åt mycket, men konstigt nog blev jag inte proppmätt, vilket jag brukar bli när jag äter så mycket (och jag åt faktiskt upp allt!).
 
Vad brukar ni äta till frukost?
Ytliga saker / 2015 / 0       

Skolstart

Blå förvaringslåda  /  Skrivbordslampa  /  Pappersklämmor  /  Grå förvaringslåda
Rosa anteckningsblock  /  Metallkorg  /  Vit mugg  /  Blått anteckningsblock  /  Blyertspennor
 
Nu har de flesta skolor startat igen för en ny termin. Som tur är går jag inte i skolan längre, och jag säger som tur är, för jag trivdes inte där, varken i grundskolan eller gymnasiet, men det är en helt annan historia. Ett minne som fortfarande är ganska starkt för mig är när jag började nian och skulle få ett nytt skåp att förvara mina böcker i. Jag fick skåpet direkt bakom dörren till kapprummet, det absolut sämsta stället, och det kan man säga satte stämningen för hur hela skolåret skulle bli för mig. Nästan samma sak hände när jag började tredje året på gymnasiet - jag var den enda i min klass som fick skåp i andra änden av skolan, så där lagom utanför. 
 
Men, att börja skolan kan ju vara och borde vara en väldigt positiv sak. Nya kompisar och nya möjligheter. Så jag vill tipsa om några saker som kan underlätta nu när en ny termin börjar. Har man ordning omkring sig blir det enklare att planera sina studier och att göra läxorna. En bra lampa, nya anteckningsböcker, förvaringslådor samt en stor kopp som är perfekt för te eller kaffe - tillsammans med en god vilja och lite kämparglöd blir det nog lite lättare att få det där höga betyget man strävar efter eller att plugga till det jobbiga historiaprovet.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Övrigt / 2015 / 1       

Eskilstuna Veterandag på Ekeby flygfält

Söndagen den 23 augusti åkte jag, syrran och pappa till Eskilstuna Veterandag som arrangeras i slutet av augusti varje år. Det håller till på Ekeby flygfält och vänder sig till alla med intresse för klassiska fordon, flygplan och veteranteknik. Här finns en stor veteranmarknad med 300 säljare, flyguppvisning med veteranflygplan, utställning av veteranbilar samt motorcyklar. Vi åkte dit i pappas vita Morris Minor från -58 och behövde bara betala 20 kr/passagerare (förare av veteranfordon av årsmodell -85 eller äldre har fri entré). De som kom i nyare bilar behövde lägga ut 100 kr/person!
 
När vi kom hem igen, flera timmar senare, insåg jag att jag nog borde ha smort in mig med solskyddskräm innan, för nu har jag en rejäl solbränna (med betoning på bränna). Så blir det när jag är ute i solen, även om syftet inte var att få lite färg, så fick jag det i alla fall. Jag och pappa besökte veterandagen även förra året, men då hade det regnat under natten så det var blött och grått på dagen, så i år hade vi bättre väder, kanske lite för bra, enligt min mening.
Mode & stil / 2015 / 0       

Fina skor för hösten

Det är alldeles för tidigt att ta fram höstskorna nu, jag vill egentigen inte tänka på det för när jag tänker på höst så tänker jag på vind, regn och kyla, vilket jag inte ser fram emot. Men, sist jag och syrran var inne på Skopunkten i stan såg jag kängorna i mitten och förälskade mig i dem. Det är precis den stilen jag vill ha, men tyvärr kostar de 399, vilket jag tycker är lite för dyrt. Jag gillar även skorna längst till höger, jag har ett par liknande, fast dessa var faktiskt lite snyggare. Så på ett sätt ser jag fram emot hösten, för då får man använda snygga skor, men jag ser inte fram emot hösvädret.
Vackra saker / 2015 / 0       

Tre bra låtar med Regina Spektor

Nu var det några år sedan Regina Spektor släppte ett album, men det tycker inte jag gör något, för jag har upptäckt att hon har gjort covers på andra artisters låtar, och de låter riktig bra. Hon har en sån där röst som passar till olika slags musikstilar.

Film & TV / 2015 / 0       

Serietips: Sherlock

I våras började jag titta på den brittiska tv-serien Sherlock, som är en modern version av historien om privatdetektiven Sherlock Holmes. Till skillnad från många andra filmatiseringar så utspelar sig denna version i nutid, istället för som i originalhistorierna, runt 1900-talet. Fokus är att återskapa karaktärerna i 2000-talets moderna värld. John Watson, som är originalhistoriens berättare och en före detta soldat, försöker gå vidare med sitt liv och kommer då i kontakt med Sherlock Holmes. För att bearbeta sina upplevelser från kriget börjar han blogga om de äventyr han upplever tillsammans med sin lite otrevliga, fiolspelande detektivkollega som har en unik observationsförmåga. Holmes blir lite av en kändis, kontaktad av press och allmänheten men även av den brittiska regeringen.
 
Serien, som består av tre säsonger med tre 90-minuters långa avsnitt vardera och som började sändas 2010, har nominerats till flera utmärkelser och vann för första gången en Emmy Award 2014. En julspecial är inspelad och kommer sändas julen 2015 och en fjärde säsong är under inspelning.

Nu på söndag den 30/8 kommer svenska TV8 börja visa Sherlock från första säsongen, kl. 21:00.

 
 
Litteratur / 2015 / 0       

Två tidningar

När jag fyllde år fick jag bland annat några böcker i present, men även två tidningar. Jag har läst gamla nummer av både tidningarna på biblioteket och har tidigare prenumererat på Scandinavian Retro. Nu funderar jag på att teckna en prenumeration till tidningen Skriva.

Tidningen Skriva
Denna tidning är perfekt för alla som skriver och det är faktiskt den enda tidningen i Skandinavien son handlar om skrivande. I varje nummer delar Sveriges främsta författare med sig av sina råd och erfarenheter. Du får också tips direkt från de stora förlagen och guider till allt från hur man skapar starka romankaraktärer till hur man ökar sina chanser att bli utgiven. 

Scandinavian Retro 
Detta är en tidning som handlar om inredning och design från främst 50-, 60- och 70-talet. Här samsas Stig Lindberg-koppar med sideboards i teak, stormönstrade 60-talstyger och snygga arbetslampor. Unika prisguider om porslin, keramik, möbler och bruksföremål blandas med hemma hos-reportage, adresser till fyndställen och underbara retrobilder.
 
Vilka tidningar tycker ni om att läsa, har ni några att tipsa om?
Hälsa & träning / 2015 / 0       

Massor av fina löparskor

Jag funderar på att köpa nya löparskor. De jag har nu har några år på nacken och visserligen funkar de fortfarande, men jag vill ha ett par nya. Det blir antingen Nike (de är ju så snygga!) eller Adidas, som jag har nu. Jag är en sån där person som aldrig skulle kunna köpa träningsskor via internet, jag vill prova skorna innan jag bestämmer mig för att köpa dem. Det är kanske lättare att hitta skor man tycker är fina på t.ex. Sportamore och NIKEs egna hemsida men jag föredrar att åka ner till Stadium och kolla istället. Rent färgmässigt vill jag inte att skorna ska vara för mörka, helst ska de ha lite rosa och grått på sig. Drömskorna går väl aldrig att hitta, men det skadar väl inte att anstränga sig lite i sitt letande, för man vill väl hellre ha fina skor än fula.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Tankar / 2015 / 2       

Fem månader sedan

För snart fem månader sedan opererades jag för blindtarmsinflammation. Jag kanske tjatar om det, jag har ju nämnt det några gånger på bloggen, men det var ju en ganska stor grej för mig. Jag kom ihåg när det hade gått en månad, det hade gått så väldigt fort, och de här fem månaderna har gått ännu fortare. Jag kommer fortfarande ihåg så mycket från den här händelsen, det är väl därför som jag tycker att det inte alls var så länge sedan de skedde.
 

Jag åt middag på söndagkvällen, den 29/3, och gick och lade mig på kvällen som vanligt. Kl. 02:00 på måndagsmorgonen vaknade jag av magknip och några timmar senare hade jag rusat till toan för att kräkas totalt 18 gånger. På morgonen bad jag mamma om skjuts till akuten. Kl. 13:00 blev jag inskriven till akutkirurgiska avdelningen, fick en sängplats och blev kopplad till dropp. Kl. 23:30 på måndagskvällen blev jag väckt, ombedd att duscha och rullades strax efter det in till operationssalen. På tisdagsmorgonen vaknade jag, numera utan blindtarm, och mådde igen riktigt illa och kräktes. Kl. 18:30 kunde jag, för första gången på två dagar, äta (två broccolis och lite ris). Kl. 21:00 fick jag åka hem, efter två dagar och en natt på sjukhuset.
 
 
När jag hör ordet blindtarm tänker jag på filmen Madeline från -98 som handlar om en liten fransk flicka, jag gillade den filmen när jag var liten. Hon opereras nämligen också för blindtarmsinflammation och jag tyckte att det var så speciellt. Efter jag kom hem från sjukhuset har jag fått veta att nästan 10% av Sveriges befolkning har opererats för blindtarmsinflammation, så det kanske inte är så speciellt som jag vill tro, men det är ju ändå lite coolt. Nu, fem månader efter operationen, har jag tre ärr på magen som ser rätt okej ut (det tredje sitter längre ner på magen). De kommer finnas där länge, som en påminnelse. Men mest kanske som ett bevis på att jag gjorde rätt när jag bad mamma skjuta mig till akuten när jag hade som ondast trots att jag misstänkte att det var vanliga IBS-besvär, för det visade sig ju vara lite allvarligare än så.
 
Skönhet & smink / 2015 / 0       

Nya H&M Beauty

H&M har nyligen lanserat nya H&M Beauty som ersätter deras nuvarande smink. Utbudet består av över 700 produkter med allt från makeup och hudvårdsprodukter till hårprodukter. H&M Beauty beskrivs som "mode för ansiktet" med nya limited edition-kollektioner varje säsong i snygga förpackningar. Produkterna kommer säljas i över 900 länder samt online och skönhetssortimentet får sin egen avdelning i butikerna. När jag och syrran var på H&M i Uppsala såg vi hur personalen där höll på att packa upp några produkter från H&M Beauty och det såg riktigt fint ut. Jag gillar att förpackningar går i vitt och guld, det ser lyxigt ut, speciellt om man jämför med hur H&M:s gamla skönhetsprodukter såg ut.
 
Sofie Karlsson är en tjej som har en riktigt fin blogg om smink och hon har visat i en video vilka produkter hon har köpt från H&M Beauty, se videon här, samt hur hon upplever dem, se videon här.
Mat & recept / 2015 / 1       

Att äta lagom mängd choklad

I juni bestämde jag mig för att satsa på att äta lite bättre och träna mer. Jag försökte sluta äta uppenbart socker och minder gluten och det gick faktiskt ganska bra. Det var lättare än jag trodde att bli av med sötsuget och jag märkte igen att det försvinner så fort man slutar äta godis. Men, precis som förra gången jag gjorde ett uppehåll med godis, så dök det upp lite tankar i huvudet: hur länge ska jag hålla på det detta? Ju längre tid jag undviker socker, desto längre vill jag fortsätta för att se hur länge jag faktiskt kan stå ut, men samtidigt har jag börjat bli chokladsugen. Hur äter man lagom mängd utan att det ska bli för mycket? Om jag släpper på mitt godisförbud känns det som att det kommer spåra ur igen, det blir liksom inget lagom.
 
På bilden ser ni några av mina favoritchoklader. Jag älskar också Lindt Hello samt Plopp Kärlek, som tydligen har slutat säljas...
 
Vad tycker ni om för slags choklad?
Ytliga saker / 2015 / 0       

Mina favoriter från IKEA-katalogen

Förra året gjorde jag ett kollage med mina favoritprylar från den nya IKEA-katalogen och nu i dagarna har katalogen för 2016 släppt. Jag har bläddrat i den många gånger och hittade, precis som förra året, massor av nya fina saker. I år känns det lite mer som att jag har hittat saker som passar bra tillsammans medan det förra året spretade åt lite olika håll. Nu gillar jag pastellfärger som rosa, grå, beige och ljusgrön tillsammans med vitt och trämaterial som bambu och ask. Nu vill jag hitta en egen lägenhet så jag kan börja inreda den!

Årets katalog släpps med rubriken Ta vara på ögonblicken. Fokus tillägnas livet i och omkring köket eftersom mat och måltiden har en central roll i människors liv. Utöver matlagning är köket en arena för många av de värdefulla ögonblicken i vardagen, allt från läxläsning till hemodling och umgänge med nära vänner. I samband med katalogsläppet inför de svenska IKEA varuhusen öppet köp i ett år med syfte att skapa en ännu bättre IKEA upplevelse för kunderna.IKEA-katalogen kom ut första gången 1951 - årets katalog är 324 sidor lång och trycks i 219 miljoner exemplar.
Övrigt / 2015 / 0       

För ett år sedan: Harry Potter Exhibition

För snart ett år sedan gjorde jag och syrran en dagsutflykt till Norrköping. Vi besökte Harry Potter Exhibition och gick sedan en runda runt i stan. Utställningen, som varit på turné i många storstäder i världen, hade Europapremiär i just Norrköping och där kunde man uppleva scener, kostymer, rekvisita och scendekor från samtliga åtta filmerna. Syrran och jag är, precis som många andra i våra åldrar, uppväxta med berättelsen om Harry Potter och det var riktigt roligt att få se de här sakerna, som vi bara sett på film innan, på så nära håll. Något liknande, fast i större format, finns i Storbritannien, strax utanför London, så om man inte kan ta sig dit så var ju denna miniversionen jättebra. Men, Harry Potter-fan som jag är, så står ju den riktiga utställningen fortfarande på listan över saker jag vill se/uppleva i Storbritannien.
Mode & stil / 2015 / 0       

Accessoarer från H&M

När vi besökte Uppsala sist upptäckte jag att H&M där har mycket större sortiment av accessoarer än vad som finns här i Västerås. De hade inte bara väskor, solglasögon, skärp och smycken - sånt som finns i de flesta H&M-butiker - utan även pennfodral, mobilskal, armbandsur, nyckelringar och mycket mer. Jag köpte inget, men jag såg massor av fina saker och önskar att H&M här i stan hade sånt också.
Vackra saker / 2015 / 0       

Bilder från min Tumblr

Bildkällor finns på min Tumblr-sida.
Film & TV / 2015 / 0       

Tv-tips: Vår stora kärlek

SVT har börjat sända den brittiska dramaserien Vår stora kärlek. Den handlar om Alan och Celia som båda har förlorat sina äkta hälfter och som möts igen efter flera deccenier. Kärleken från förr flammar direkt upp igen och de bestämmer sig för att gifta sig. Historien är tagen rakt ur verkligheten - manusförfattarens inspirerades av sin egen mamma som fann kärlek under senare delen av livet. Serien har redan blivit en hit i både Storbritannien och USA och har dessutom vunnit prestigefulla Bafta-priset för bästa dramaserie. Det finns även en andra säsong av serien, men nu visas första säsongen på SVT1 kl. 21:00 på måndagskvällar. Missade ni det första avsnittet finns det att se på SVTPlay.
Litteratur / 2015 / 0       

Två bra böcker

I början av sommaren lånade jag några böcker från biblioteket och har nu läst ut alla. De här två var de jag gillade mest, så här kommer två väldigt kortfattade recensioner av dem.

Trollkarlens trast - jakten på fågelns som faktiskt fanns (Martin Davies)
En bok som hoppar mellan dåtid och nutid. Konservatorn och forskaren Fitz tvingas ge sig ut på en jakt efter en fågel som senast sågs 1774 av James Cooks expedition i Söderhavet. Trots att ingen sett fågeln sedan dess visar det sig att Fitz inte är den enda som är intresserad av att hitta den. Berättelsen sträcker sig över tre sekler med hemligheter och överraskningar. Den här boken var riktigt spännande, att få följa Fitz i jakten på fågeln och hur han får ledtrådar. Lite ovanligt för mig att gilla en bok som utspelar sig i nutid, och parallellhandlingen i dåtiden fungerar bra.
 
Nattfilm (Marisha Pessl)
När dottern till den mystiska skräckfilmsregissören Cordova, som inte synts offentligt sedan 1977, hittas död framställs händelsen som självmord. Journalisten Scott anar oråd och börjar gräva i vad som hänt. Att läsa den här boken är till en början som att se en skräckfilm, det blir faktiskt läskigt och kapitlena slutar ofta med cliffhangers. Precis som i hennes tidigare bok, Fördjupande studier i katastroffysik (en av mina favoritböcker), dras man in en härva av konspirationer, lögner och död. En riktig tegelsten på nästan 700 sidor, som jag dock tycker tappar farten mot slutet.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Hälsa & träning / 2015 / 0       

Att bli en löpare

Jag ska springa blodomloppet när det äger rum här i Västerås den 31 augusti. Jag pratade om det redan förra året, men då kändes det dumt att betala pengar för att springa ett lopp när man lika gärna kan göra det gratis i skogen. Men i år tänker jag lite annorlunda. Jag vill göra det för upplevelsen, att springa tillsammans med andra och att springa en sträcka som jag aldrig sprungit förut. Jag planerar att springa en sträcka på 5 km, något som jag ännu inte gjort i år, men jag ska försöka få in det några gånger innan loppet. Jag vet att jag klarar av det, blir jag trött så är det väl bara att sakta ner tempot lite, men 5 km känns ändå ganska långt.

När jag var yngre hatade jag idrottslektionerna. Jag gillade inte att bli svettig, att behöva ta i och att tävla mot andra (för jag kom ju alltid sist). Jag gjorde det man skulle göra, men bara precis som att jag blev godkänd. Skulle vi springa stafett i skogen totalvägrade jag och gick istället. Jag tyckte att det var pinsamt att bli andfådd. Det kändes jättedåligt att bli bedömd, att få ett betyg utifrån vad min kropp kunde prestera, det var så orättvist att de som sysslade med idrott på fritiden fick högre betyg.

En dag när jag gick i åttan sprang vi Cooper-testet utomhus. Jag gick istället för att springa och när jag kom i mål fick jag en kommentar av idrottsläraren: "Vad är det som har hänt?". Nu kommer hon skälla ut mig, tänkte jag. "Du har blivit då duktig!" Jag gick snabbt tillbaka till omklädningsrummet, låste in mig på toan och grät, för jag hade fått en komplimang. Jag vet faktiskt inte om jag hade förbättrat min tid från året innan eller inte, men det kändes jättekonstigt att faktiskt ha gjort något bra på idrottslektionen.
 
Nu, när jag är äldre, tycker jag helt annorlunda. Jag går ut och springer i samma skog som vi hade orientering i när jag gick i skolan, och tänker på detta ofta, men jag är glad att jag har börjat träna och springa. Jag vill vara stark och hålla mig frisk, om det så krävs att man blir lite svettig och andfådd, då får det väl vara så, men jag vill leva ett bra liv. Det blir väl lite enklare om man har en kropp som håller.
 
Träning kan ju också vara roligt. Jag för statistik över träningen på Endomondo och på sätt kan man utmana sig själv och se hur man förbättras. Jag blir faktiskt snabbare och starkare, även om det inte alltid känns som det. Så mitt tips för er som vill ta i tag med löpningen - gör det nu! Ta på er joggingskorna och gå ut och prova. Det blir lättare (och roligare).
 
Länktips
Löpskolan
Lofsans blogg
Klipp från Nyhetsmorgon: Så löptränar du rätt, Löpträningstips med Lovisa Lofsan Sandström samt Enkla övning för att komma i form.
Tankar / 2015 / 1       

En bättre struktur för bloggandet

I mitten av juli gjorde jag en ny design till bloggen och strax efter det kände jag att jag ville få lite bättre struktur på bloggandet. Jag köpte i samma veva en ny almanacka, som jag började använda till augusti, och då passade jag även på att köpa dessa två skrivböcker från Akademibokhandeln. De kostade 129 kr/st och känns riktigt lyxiga. I det rosa skriver jag ner förslag till blogginlägg och i det blåa har jag en planering för vilka inlägg som dyker upp när på bloggen, som en slags kalender för bloggen. Jag behöver denna slags struktur för bloggen, jag skulle aldrig kunna sätta mig och skriva på bloggen utan att veta vad jag ska blogga om. Jag skriver många tidsinställda inlägg, vilket underlättar bloggandet riktigt mycket, jag kommer knappt ihåg hur man gjorde innan den funktionen dök upp.
Skönhet & smink / 2015 / 0       

Parfymer från Clean

Jag äger tre parfymer från märket CLEAN men jag kan verkligen tänka mig att köpa fler, jag älskar dem. Den första jag köpte var Fresh Laundry, som doftar som en fluffig handduk - vit jasmin, apelsin, bomullsblommor och lime. Ibland kan jag tycka att den luktar lite för mycket som tvättmedel, så jag köpte då Rain, som doftar melon, påskliljor och mynta - lite mer naturligt. Till sist har jag även Air, som nog är min favorit av de alla. Den doftar pion, vit amber och cashmereträ - väldigt rent och inte så starkt.
 
Gillar man naturliga parfymer så skulle jag rekommendera CLEAN.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mat & recept / 2015 / 0       

Brämhults fruktdrycker


Brämhults fruktdrycker är perfekta för den här årstiden. Varje fredag under sommaren kan man skicka en lemonad till någon man bryr sig extra mycket om. Fruktdryckerna är uppfriskande och törstsläckande, jag vet, för jag har provat lemonaden och myntonaden (min favorit). De består av frukt och bär, blandade med vatten och en gnutta socker (eftersom de är är gjorda av frukter och bär med hög syra, utan sockret skulle de därför bli odrickbara). 
Lemonad
Vår klassiska lemonad är gjord på nypressad citron och är det mest uppfriskande vi vet. Drick den som den är, dela den med en vän eller blanda en fräsch fruktdrink. Eftersom den inte innehåller några tillsatser, smakar den precis som när du var liten: jättegott. 
Myntonad
Allt vi gjorde var att blanda nypressad citron och lime med sommarsvalkande mynta, lite sötma för den runda smakens skull och vips, vår allra somrigaste lemonad hittills. Den fungerar lika bra under parasoll som paraply! 
Hallonad
Hallonad är den perfekta törstsläckaren en varm dag när solen skiner utan minsta moln på himlen. (Och en ganska bra tröst när det regnar!) Vi har blandat nypressad citron med mosade hallon och en livlig fantasi.
Passionad
Kärlek kan vara ögonblicklig. Just så kändes det när vi testade att blanda passionsfrukt med nypressade citroner. Fylld av somriga känslostormar gick den bara inte att motstå...så vi behöll den och döpte den till Passionad.
Ytliga saker / 2015 / 0       

Tre nya saker

Jag var nere på stan en dag i början av månaden och gick då in till Lagerhaus. Jag behövde en ny almanacka och jag hade även sett några fina saker på hemsidan som jag ville titta närmare på. Jag såg att de hade några saker på rea, och där hittade jag detta fat (som egentligen är ett ljusfat) som jag tyckte skulle bli perfekt på mitt sängbord. Den kostade 8 kr på rean och jag har nu lagt några av de saker jag använder varje dag som handkräm, läppbalsam, klocka och favoritörhängen. Jag hittade även denna överdörrenhängare för 1/3 av originalpriset. Den passade perfekt till dörren till sovrummet. Till sist gick jag även in till H&M och köpte en ny neccessär som jag ska ha i min väska. Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Övrigt / 2015 / 0       

Min födelsedag

Den tredje augusti fyllde jag år. Dagen till ära hade jag på mig en vintageklänning som jag fyndat på Lata Pigan för 100 kr. Vi åkte ut på en liten utflykt till Taxinge slott ("Kakslottet") som ligger inte så långt ifrån Mariefred, vi åkte dit även för två år sedan när jag fyllde år. Här serveras allt från smörgåsar till tårtor och fikabröd, de har upp till 65 olika sorters hembakat fikabröd. Man betalar efter det man lägger på sin tallrik, jag tog en bit chokladtårta (det var ju ändå min födelsedag!), en chokladmacron-liknande sak och en brownie med hallonmousse. Mätt blev man men gott var det! Efter fikat gick vi runt i slottsparken och på vägen hem igen svängde vi in till Strängnäs gästhamn och köpte varsin glass från Slagsta Glass-kiosken.
Mode & stil / 2015 / 1       

Måndagens kläder

I måndags hade jag ett möte på stan och eftersom solen sken så jag bestämde mig för att ha kjol på mig. Jag fyndade den på rea för några år sedan medans knytblusen är ett ganska nytt inköp, jag gillar verkligen båda väldigt mycket. Min syster fotade bilderna på mig och vi fick då sällskap av en katt som egentligen inte tycker om att bli buren men som lyckades sitta still några sekunder för att bli fotad.
 
Grå kofta (Ginatricot), vit knytblus (H&M), blommig kjol (Monki) och vita tygskor (Skopunkten)
Vackra saker / 2015 / 0       

Blåbärsplockning

När jag har joggat i skogen har jag flera gånger de senaste veckorna stött på människor som suttit en bit in i skogen och gjort något. Det tog ett tag innan jag förstod att de faktiskt plockade blåbär. Så i lördags gjorde jag och syrran samma sak. Vi behövde inte gå in djupt i skogen alls, det fanns massor av blåbär. En och en halv timme var vi ute och vi plockade totalt 1 kg. När vi kom hem rensade vi dem och frös in dem. Det ska bli en paj till helgen. Vi ska absolut plocka blåbär flera gånger, och jag har också sett hallon i skogen. Visst är det gott med färska bär?
Film & TV / 2015 / 0       

Inred med loppis

Inred med loppis är ett brittiskt program om hur man kan inreda ett hem för nästan inga pengar alls. Här får vi ta del av enkla knep på hur man kan hitta gratisfynd och förvandla det till något helt annat. I varje avsnitt får vi följa två famijer som behöver inredningshjälp. Programledaren tillsammans med sitt team använder sin fantasi för att skapa nya inredningsprylar av begagnade saker, något vi borde göra mer av i en värld där slit och släng är vanligt.

Avsnitt 1 - 4 finns att se på SVT Play, avsnitt 5 och 6 kommer visas senare under året.
Litteratur / 2015 / 0       

Fyra nya böcker

Jag fick fyra böcker i födelsedagspresent och alla verkar lika bra. Från att inte ha haft många olästa böcker i min bokhylla har jag nu många böcker att se fram emot. Det var ett tag som jag knappt läste något alls, men sedan lånade jag några böcker från biblioteket som jag nu läst ut och nu med de här nya böckerna kommer jag ha bra läsning att se fram emot.

Av en annan värld, Carolines arv, Åren i Paris samt Barnmorskan i Hope River

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Hälsa & träning / 2015 / 0       

Sju obekväma minuter


Jag hittade på bloggen Move it Mama ett inlägg om The Scientific 7-minute Workout, som är ett träningsprogram med tolv övningar som ska utföras genom intervaller. Man börjar med övning nr. 1, gör den så intensivt man kan i 30 sekunder och vilar sedan i 10 sekunder. Sedan går man vidare till övning nr. 2 och gör samma sak. Sammanlagt tränar man i sju minuter, perfekt om man kanske har svårt att hitta tid för träning. Sedan kan man ju också göra flera varv om man vill men efter de här sju minuterna har man tränat igenom hela kroppen.
 
Det här programmet är sammansatt så att man varierar mellan övningar för över- och underkroppen samt för styrka och kondition. En dag för två veckor sedan provade jag detta träningsprogram och jag tyckte faktiskt om det. Vissa övningar fick jag göra lite enklare (armhävningar samt sidoplanka på knä istället för på tå), men jag försökte verkligen så gott det gick. Ibland kändes 30 sekunder mycket längre (planka, höga knän, wall sit) och ibland gick de väldigt fort (armhävningar, triceps dip, utfall). Jag upptäckte att det kändes som att de gick fortare om jag blundade när jag gjorde vissa övningar. Under 10-sekunders vilan är meningen att man ska återhämta sig och samla kraft för att orka nästa övning. Det var nästan så man behövde mer än 10 sekunder, det tar längre tid än vad man tror att förlytta sig från plank-position till att börja springa på plats med höga knän.
 
Allt som allt, skulle jag tipsa er om att åtminstone prova detta träningsprogram. Det går fort, det var inte så jobbigt som jag trodde, men man blir svettig. Det är effektiv träning, med andra ord, och det handlar ju bara om sju minuter!
Tankar / 2015 / 3       

Bara 25 år

Idag fyller jag år. 25 år. Det är bara det att jag inte är 25 år, inte alls. Jag är 20 år. Det är i alla fall vad det känns som. I mitt huvud är jag fortfarande ung.
25 år låter gammalt. När jag var liten ville jag ha ett bra jobb, ett fint hus, en man och barn innan jag fyllde 30 år, för efter 30 är man inte längre ungdom.
Så det finns ju en anledning till att jag känner mig lite stressad. Men som med mycket annat man inser när man växer upp, så förstår man så småningom att det är svårt att skilja gammal och ung åt. Jag vaknar inte upp en dag och blir gammal, det sker långsamt, och ofta utan att man själv inser det.
 
Mycket i livet går inte att planera (och det ska ni höra från mig, som är en väldigt planerande person!), mycket går inte att bestämma när det ska ske, det som händer sker när det är dags (que sera, sera). Jag tror inte på ödet, att det finns saker som är bestämda att hända vid speciella tidpunkter, jag tycker istället att vi kan påverka vårt liv mer än vi inser. Som ung kan man tycka att livet går som på räls och man behöver egentligen inte göra så många medvetna val. Man hänger bara med dit tåget går. Men ju äldre man blir desto mer tror jag att man inser att man själv kan styra väldigt mycket.
Det är ju mitt liv, för guds skull! Det är jag som ska leva mitt liv och jag vill bestämma hur det ska se ut.

Jag tycker själv att jag har hunnit med att göra många olika saker under mina 25 år. Vissa saker är jag mer stolt över än andra och vissa saker har jag inte hunnit med än, men jag har gjort många saker. Men det är ju när man jämför sig själv med andra som det börjar kännas lite jobbigt. När jag jämför mig med andra i min ålder tycker jag att det känns som att någon pausat mitt liv - jag står och stampar och väntar på att saker ska hända, många saker jag själv inte kan bestämma över. Det går inte att bestämma över tiden, jag blir ett år äldre, och egentligen så händer ingenting förutom att antalet ljus på födelsedagstårtan blir fler och fler för varje år som går. Fast egentligen händer ju massor av saker - jag får erfarenhet av att leva, livserfarenhet.
 
25 år, det är nästan en fjärdedel av ett helt liv. Det är väl när man tänker så som det blir jobbigt. Jag vill inte bli gammal och ångra saker, ångra att jag inte gjort det jag ville göra, kunde göra, medans jag fortfarande hade tiden och orken på min sida. Ibland måste man kanske ta kommandot och vara lokförare medans man fortfarande kan, styra tåget in på okända vägar, bara för att känna att man lever. Det är dags att vara lite aktiv, dags att ta kontroll, dags att börja leva livet istället för att låta livet levas. Destinationen på livets resa är redan förutbestämt men det gör inget, för det är väl ändå vägen dit
som spelar störst roll, eller hur?
 
Idag fyller jag 25 år. Bara 25 år.

Jag har hela livet framför mig.
Skönhet & smink / 2015 / 0       

Ingen nagellacksperson

Jag äger 29 nagellack (alla finns inte med på bilden ovan) men jag kommer inte ihåg senaste gången jag målade naglarna. Förmodligen så var det förra sommaren, men jag vet inte varför det är så att jag inte längre målar naglarna. Jag har funderat på det inför speciella tillfällen, men sedan har jag bara inte orkat. Jag bitar inte längre på naglarna, som jag gjorde när jag var liten, och egentligen så pillar jag inte heller längre så mycket på nagelbanden som jag brukar göra. Så skicket på naglarna är ju helt okej, men jag tycker att det tar för lång tid att måla dem. Först ska de klippas, filas, sedan ska nagelbanden trimmas, på med baslack, på med nagellack, på med topplack och till sist handkräm. Jag tycker dessutom att mina naglar växer för fort, så om jag målade dem skulle jag vilja ta bort nagellacket efter bara några dagar för att korta av naglarna. Nej, jag är verkligen ingen nagellacksperson,
men egentligen skulle jag vilja vara det.
 
Mina favoritnagellack är ett guldglittrigt från Maybelline (bild här), ett silvrigt från Depend samt ett ljusgrönt och ett ljuslila från Ginatricot (bilder här).
Mat & recept / 2015 / 0       

Tre goda frukostar

Smoothiebowl med granola, russin, torkade tranbär, sesamfrön, chiafrön och pumpafrön

Bananpannkakor (recept här) med kvarg, banan, jordgubbar och körsbär

Vaniljyoghurt med vetegräspulver, färsk mango, granola och pumpafrön

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It