Skönhet & smink / 2015 / 0       

KICKS Professional BB Cream Brush

När jag använder foundation brukar jag använda fingrarna för att blanda ut den, det känns enklast och då använder man dessutom fingrarnas värme för att göra det enklare. Men det betyder att när jag har blandat klart måste jag göra ett avbrott i sminkningen för att gå och tvätta händerna. Jag har länge varit negativ till att använda sminkborstar till flytande sminkprodukter men nu tycker jag faktiskt att det kan vara användbart.
 
Min syster köpte nämligen  i höstas en borste från Kicks (som nu är nedsatt i pris från 129 till 103,20 kr) som jag har fått prova några gånger. Jag tar lite foundation från flaskan och duttar ut i ansikten med fingrarna, som vanligt. Sedan använder jag borsten för att blanda ut foundation och sedan för att dutta över för att få en fin täckning. När jag använde fingrarna kunde det ibland bli fingeravtryck men det blir det inte med en borste. Borsten är gjord av syntetiskt hår och är tät och rund, perfekt att använda för foundation eller bb-cream.
 
Jag vet inte om det går så mycket fortare att använda en borste istället för fingrarna, men det känns i alla fall lite mer hygieniskt. Det enda negativa är väl att borsten kan vara lite stor för att använda till exempel under ögonen och vid näsvingarna och att man måste tvätta den efter varje användning.
Mat & recept / 2015 / 0       

En kväll med massor av god mat

En kväll för några veckor sedan provade vi ett nytt recept. Saffran- och tomatsås med räkor och spenat med pasta, recept finns här. Det blev så gott att vi gjorde det igen helgen därpå. Vi kryddade med lite cayennepeppar och lade också i kräftstjärtar. Det var verkligen ett recept att spara! Till det drack vi en ny dryck som vi hittade på ICA Maxi, Amé. Det är en mousserande fruktdryck av juice och kolsyrat källvatten. Under februari försöker jag ju undvika att dricka läsk och detta kändes som ett bra alternativ, riktigt gott var det också. Till efterrätt blev det en lite kladdig citronkaka. Det passade riktigt bra att avsluta kvällen med en fräsch citronkaka med lätt vispad grädde efter den lite starka maten.
Hälsa & träning / 2015 / 0       

Mina mål för februari - en uppföljning

Jag skrev tidigare om att jag har köpt en ny träningsbok och att jag lägger upp min träning utifrån olika mål, en månad i taget. Målet i februari var att undvika uppenbart socker. Att inte äta godis (framför allt choklad), fikabröd eller dricka läsk från affären utan istället baka något gott hemma. Laga riktiga efterrätter eller äta till exempel frukt istället för godis. Jag planerade att gymma två gånger i veckan, varje tisdag och fredag, och prova nya maskiner och övningar. Jag ville ha fasta träningsdagar, istället för ett rullande schema med träning var tredje dag, och ett nytt träningsschema.
 
Nu är månaden snart över och jag kan säga att jag har klarat mig förvånansvärt bra. Om vi tar träningen först: Jag har åkt till gymmet två gånger i veckan och har börjat tycka att det är riktigt roligt att gymma. Jag har gjort ett schema, varannan gång överkropp och varannan gång underkropp, och jag har även provat minst en ny maskin eller övning varje gång. Jag ville utmana mig själv att upptäcka gymmet mer för att känna mig lite säkrare. Mitt gymkort går ut i april och som det ser ut nu så vill jag nog förnya det när det blir dags.
 
Rent matmässigt tycker jag att jag också varit duktig. Jag har inte ätit "vanligt godis", dvs lösviktsgodis eller vanlig choklad (min svaghet). Istället har jag ätit lite (med betoning på lite) naturgodis och mörk choklad. Jag har också varit duktig och försökt göra mitt eget godis hemma: sega äppelremmar, och mangogelé. Tidigare hade jag alltid lite godis till helgen och just den vanan försökte jag bli av med. Men det känns ändå så att när fredagen närmar sig så vill man ha något sött efter middagen. Nu i mars kommer jag tillåta mig själv att äta choklad, jag älskar ju verkligen det, men jag ska försöka att vara lite sparsam med det, det är något att unna sig med. Jag blev riktigt överraskad över att godissuget gick över så snabbt i februari och jag tror faktiskt att det bästa sättet att bli av med det är att sluta äta godis. Äter man godis så skapas ett sug för mer godis.
 
Nu blickar jag framåt. I mars har jag nya mål, jag vill öka gymträningen till tre gånger i veckan, promenera mer ute och även bli bättre på att dricka vatten. Jag tror verkligen på det här med att skapa ett mål för en månad i taget.
Film & TV / 2015 / 0       

Recension: Maleficent

1959 kom Disneyklassikern Törnrosa ut som handlar om en ung flicka som får en förbannelse över sig. I filmen Maleficent för vi istället följa skurken från den klassiska sagan. Maleficent är en fe som ung får sitt hjärta brustet och då kastar förbannelsen över lilla Aurora som hämnd. Aurora växer upp i skogen och utan kännedom om sin härkomst. Maleficent följer Auroras uppväxt på avstånd och inser snart att Aurora är nyckeln till lycka, både för landet och för Maleficent själv.

När filmen kom ut släpptes också låten Once Upon a Dream av Lana Del Ray som soundtrack till filmen. Jag spelade låten om och om igen och kunde inte förstå hur man kunde skapa en så mörk (och cool!) version av den gamla originalversion. Den här filmen är mörkare än den tecknade originalfilmen. Men man inser snabbt att Maleficent inte är 100% ond. Hon har en orsak till att vara arg. Just den delen av historien gillar jag och jag tycker att Angelin Jolie verkligen passar i huvudrollen. I filmen finns feministiska budskap, specialeffekter och tankar om moderskap. Det blir coolt, men det känns ändå lite som att filmproducenter har slut på idéer så de väljer att göra remakes på gamla klassiker.
Ytliga saker / 2015 / 0       

Behöver nya hörlurar till datorn


När jag lyssnar på musik och tittar på Youtube på datorn så har jag kopplat in mina hörlurar som följde med när jag köpte min mobil, eftersom jag aldrig lyssnar på musik på mobilen. Nu har dessa gått sönder och jag vill köpa nya hörlurar. Jag har alltid använt lite billigare hörlurar med funderar nu på att köpa ett par "riktiga". De här vita är ett par Urbanears och finns att köpa på Åhlens. 499 kr för ett par hörlurar känns lite dyrt, men det kanske de är värda.
Övrigt / 2015 / 0       

Bilder från mobilen 2015 #1


1. Mellanmål med apelsin och det senaste numret av ELLE Mat & Vin
2. Lyckades få fem biobiljetter gratis till filmen Kingsman: The Secret Service (recension här)
 

3. Simmat med syrran, är riktigt roliga och går bättre än vad jag trott
4. Snön kom sent i år också men vid det här laget har nästan det mesta smält bort.
 
5. Jag har varit duktig och gymmat två gånger i veckan under hela februari, det är roligt att träna!
6. På promenaden hem från gymmet träffade jag återigen den svarta katten med den yviga svansen.
Tankar / 2015 / 0       

Att starta en egen blogg - Del 1 av 3

Att starta en egen blogg - Del 1 av 3: Lite att fundera på innan
Jag har bloggat i totalt sju år. Min första blogg startade jag hösten 2008 och jag bytte till denna, Caroline WM, i februari 2013. Jag har alltså stor erfarenhet av att blogga så jag tänkte ge lite tips och råd för er som funderar på att starta en egen blogg eller som precis har kommit igång att blogga. Att blogga är kul, jag har gjort det så länge att det är en del av mig, men det tar tid och ibland får jag skrivkramp. Men jag gillar det eftersom det blir som en slags dagbok. Det är intressant att gå tillbaka till arkivet och både läsa om vad jag skrev om förr men också att inse hur mycket jag har utvecklats, både i skrivande, foto och design. Detta tror jag är kunskaper som är värda mycket, speciellt i dagens samhälle när mycket sker på datorn.
 
Varför vill du börja blogga?
Själv vet jag inte riktigt varför jag började blogga. Jag läste många andra bloggar och bestämde mig en dag för att börja blogga själv. Det handlade mycket om att skriva helt enkelt, jag tänkte inte på vem som kunde läsa det, jag skrev för min egen skull. Men det är ändå bra att ha funderat på varför man vill blogga innan man skapar sin egen blogg. Är målet med bloggen att ha en privat dagbok (man lösenordsskydda bloggen så bara du kan läsa den), att nå ut till andra genom till exempel en portfolio-blogg eller att komma i kontakt med andra som har samma intresse som du?

Vad vill du blogga om och för vilka?
Jag startade min blogg när jag gick  sista året på gymnasiet och i början skrev jag om vad jag hade gjort i skolan. Det var mest som en dagbok för mig själv. Men åren fick jag nya intressen och då kändes det bara naturligt att börja blogga om dem också. I många fall så är det faktiskt intresset som styr vad man börjar blogga om. Är det träning, foto, mode eller skönhet som intresserar dig? Själv har jag inte riktigt valt någon nisch för min blogg för jag har många olika intressen. Genom att skriva om många olika ämnen tror jag också att man kan nå fler läsare.
 
Det är nog först är man får sin första kommentar på bloggen som man inser att andra också läser den. Jag var väldigt privat och hemlig med min första blogg. Jag ville inte skriva för personligt och det dröjde många år innan jag lade upp den första bilden på mig själv. Men det är roligare att läsa en blogg där man får en hum om vem personen bakom bloggen är. Det var första för några år sedan som jag kopplade min blogg till Facebook och gick ut med att jag hade en blogg (och då hade jag ändå bloggat i fem år redan). Jag försöker nu skriva om varierade ämnen och tänker mer på vilka som läser bloggen. 
 
Vad ska bloggen heta och vilken bloggportal vill du använda?
När det är dags att  bestämma vad bloggen ska heta så rekommenderar jag er att fundera länge. Det ska kännas unikt, vara ganska kort och personligt. Det är alltså jättesvårt, jag vet, men bloggen kommer förmodligen bli bedömd efter vad den heter så välj smart. Eftersom jag bloggar om olika saker så ville jag inte ha ett speciellt ämne i mitt bloggnamn, utan det blev helt enkelt en del av mitt namn istället. Det är ändå jag som bloggar och jag bestämmer vad som ska stå på bloggen.
  
Jag startade min blogg via bloggportalen blogg.se eftersom många bloggar jag läste fanns där. På blogg.se får man styra utseendet på sin blogg själv och det är enkelt att blogga där. Det finns många andra bloggportaler, det bästa är att googla på dem innan man bestämmer sig för en. När man har valt vad bloggen ska heta och på vilken bloggportal man vill använda så kan man också köpa en egen domän (t.ex. minblogg.se) men det tycker jag är lite överkurs.

Hur ska din blogg se ut?
Här är det återigen vad du vill blogga om som styr utseendet. I början är det svårt att förstå all kodning, jag valde en färdig designmall när jag började blogga, det är det allra enklaste. Men genom att googla och testa lär man sig. Det är en bra idé att säkerhetskopiera all kodning, för det kan lätt bli fel. Jag lärde mig även webbdesign när jag pluggade på högskolan men jag tycker jag har lärt mig mest genom att googla och testa själv. Rent allmänt tycker jag att man ska satsa på en enkel design med ljusa färger och tydliga typsnitt. Gå gärna till biblioteket och låna några böcker om layout och design för webben. Här är tips på en blogg som skriver om bloggdesign: Designa din blogg.
 

 
Del 2 kommer handla om vad man bör tänka på när man väl börjar blogga: hur man skriver första inlägget, tips på hur man får bloggen att bli en del av vardagen och hur man kan göra om man börjar tveka på sig själv eller tappar intresset för bloggen.
Skönhet & smink / 2015 / 0       

Recension: Maybelline The Colossal Volum' Express Cat Eye mascara

Volymmascara som innehåller kollagen och bygger volym från grunden. Den unika mega-borsten bygger frans för frans utan att lämna klumpar.
Slutresultatet blir en dramatisk look med upp till 9 gånger mer volym.
 
Jag är en sån där tjej som inte har så långa ögonfransar så jag använder mascara. Jag är lite avundsjuk på min syster, hon har riktigt långa ögonfransar naturligt, så hon vill inte använda mascara för då blir de för långa. I somras köpte jag denna mascara från Maybelline och jag har sen dess använt den. I början gillade jag den inte, den luktar starkt och jag fick problem med ena ögat, men det gick över så småningom. Mascaran var också väldigt kladdig, precis som alla nya mascaror är, men nu tror jag att jag har vant mig vid det. Jag är försiktig när jag applicerar den och lägger tunna lager men det är lätt hänt att det ser klumpigt ut, jag tror helt enkelt att den är för blöt. Visst, ögonfransarna blev längre men jag kommer nog inte köpa denna mascara igen.


Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mode & stil / 2015 / 0       

Mina träningskläder

Jag har lust att köpa lite nya träningskläder, men jag vet att jag egentligen har så det räcker. Jag förvarar mina träningskläder och accessoarer i en byrålåda och för att få en större blick över vad jag egentligen har så hällde jag ut allt i sängen och gick igenom. Sedan vikte jag allt fint och lade tillbaka det i lådan. Istället för att alla kläder ska ligga i en hög på varandra så har jag vikt ihop dem och ställt dem upp, så jag ser vad jag har för något.
 
Jag märkte genast ett mönster bland mina träningskläder när jag gjorde så här. Byxorna är svarta eller svartvitmönstrade och topparna är i roliga färger som rosa, blå och lila. Jag såg också att jag nog borde köpa några nya toppar. Jag känner mig inte bekväm att gå runt i linne på gymmet (det känns så naket), så jag brukar ofta ha en långärmad tröja med mig. Men det blir så varmt, så jag borde nog köpa några fler kortärmade toppar. Alla småprylar som hör till träningen - som hänglås för skåpet på gymmet, hörlurar m.m - lade jag i en necessär. Det känns bra att ha ordning på allt men nu gäller det att hålla den här ordningen också.
Litteratur / 2015 / 0       

Läser just nu - Emma av Jane Austen

De senaste veckorna har jag haft lust att läsa någon bra bok, men jag har inte hittat någon bok att läsa än. Så jag tittade igenom böckerna i min bokhylla och hittade denna, Emma av Jane Austen, och kom på att jag faktiskt aldrig läst den. Jag köpte den på bokrean 2013 men den har alltså stått orörd sedan dess. Jag har än så länge bara läst några kapitel men jag känner redan att den här kommer bli ganska lätt att läsa. Jag tror också att det underlättar att jag har sett filmen baserad på boken innan. Annars brukar Jane Austens böcker var lite krångliga att läsa på grund av den gammalmodiga språket, men om man vet om har sett filmen innan och vet om handlingen i förväg blir det nog lättare.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mat & recept / 2015 / 0       

Mina godaste frukostar


Ägg- och bananpannkakor med skivade jordgubbar och banan med några klickar naturell kvarg, en kopp te.
 

Jordgubbssmooothie, apelsin- och jordgubbsjuice, smörgås med rökt skinka och gurka samt chiapudding med jordgubbar.
 

Kokt ägg, te, naturell yoghurt med müsli, nötter och russin, smörgås med räksallad, gurka, rökt skinka och solrosskott.
 

Havregrynsgröt med ägg i, med jordgubbar och mjölk, ett glas citronvatten
Hälsa & träning / 2015 / 0       

Mitt träningsår 2014

Ett lite försenat inlägg, men bättre sent än aldrig. I januari 2014 började jag logga min träning i träningsappen Endomondo. Jag använder appen i mobilen för att mäta min träning när jag går promenader, joggar eller cyklar, och lägger in annan träning i efterhand genom hemsidan. På hemsidan kan man se statistik över träningen, sånt gillar jag jättemycket. Som man kan se på bilden ovan så tränade jag i över 12 timmar i juli månad. Det var ju sommar så det blev mycket cyklande, jogging och cirkelträning. Styrketräning dominerar vintermånaderna, då blir det ju inte lika roligt att ge sig ut och cykla eller jogga. Under 2014 tränade jag i totalt 78 timmar, 24 minuter och 2 sekunder. Detta ska jag försöka slå i år.
 
Man kan även se statiskt över hur många kilometer man tränat. Även här dominerar sommarmånaderna. I april fick jag ett jobb i Eskilstuna och då började jag cykla mycket till tågstationen. I juni började jag jogga på allvar och i oktober gick jag i mål med min springa 5 km-utmaning. Men det är ändå cyklandet som dominerar, för det är ju så lätt att bara hoppa på cykel och fara iväg. Under 2014 tränade jag totalt 351 km. Detta är också något jag vill försöka slå under 2015.
 
En annan funktion jag gillar är personbästa i olika träningsformer. Här krävs det dock att man har tagit sig fram i mer än 5 km för att det ska kunna visas. På bilden ovan är det personbästa i cykling som visas. När jag cyklade till tågstationen så blev det nästan 13 km varje gång, så här fanns många möjligheter att slå personbästa. Just cyklandet känns inte som att jag vill förbättra mig så mycket i, men jag vill börja springa längre. Jag har bara sprungit 5 km en gång, det är det längsta jag sprungit. Jag föredrar kortare joggingturer, men vill ändå bli bättre på distanslöpning. Egentligen är det inte så jobbigt, rent fysiskt, det blir bara så tråkigt.
 

 
Det finns en hel del träningsappar men jag skulle rekommendera Endomondo för er som gillar att ha statistik över träningen. Det är lätt att sätta igång appen när man ska ge sig ut och springa, men jag gillar faktiskt funktionen att lägga in träning i efterhand på hemsidan mer. Där kan man även lägga i anteckningar, till exempel hur träningen kändes eller vilka övningar man gjorde. Man kan också dela träningen i sociala medier, men det är inget som lockar mig alls.
Film & TV / 2015 / 0       

Tv-tips: Rakt in i hjärtat

"Varje år föds 1 000 barn med hjärtfel i vårt land. Till Barnhjärtcentrum i Lund kommer föräldrar med barn som inte skulle överleva utan operationer. I dokumentärserien ”Rakt in i hjärtat” följer vi några av dessa hjärtebarn och deras familjer, som kämpar för att få tillvaron att fungera i skuggan av en svår sjukdom. I många fall kan hjärtsjuka barn leva fullt normala liv efter sin behandling. Men det krävs ibland många operationer och sjukhusvistelser i olika skeden av livet för att reparera dessa hjärtan. Alla kirurgiska ingrepp medför risker, men hjärtkirurgi är mer komplicerat och riskfyllt än många andra operationer, och det ställer höga krav på kirurgerna och övrig sjukhuspersonal."
 
Jag blev berörd när jag såg denna dokumentärserie. Det handlar om barn med allvarliga hjärtsjukdomar, om deras föräldrar och om läkarna som behandlar dem. Att få ta del av hur man som familj tänker, hur man förbereder sig för en operation och hur man ändå försöker leva vardagslivet. Jag är ändå riktigt stolt över att man kan fixa såna här sjukdomar i Sverige, att vetenskapen har kommit så långt. Vi är smarta som har utvecklat ett system som oftast fungerar, men ibland finns det såklart saker som inte ens människan kan fixa. Just den är dokumentärserien tyckte jag var intressant eftersom man fick följa hjärtsjuka barn i olika åldrar. Man fick ta del av hur de påverkas av sina sjukdomar på olika sätt, men det de har gemensamt är att de är sjuka.
Skönhet & smink / 2015 / 0       

KICKS Colour ID

Om ni är på jakt efter nya basprodukter så rekommenderar jag er att gå in till en KICKS-butik och prova deras Colour ID. Här kan nämligen personalen mäta din hudton med en maskin. Man mäter på tre olika ställen i ansiktet och får sedan en personlig färgkod. Med färgkoden kan man enkelt välja rätt färg på foundation eller puder man vill köpa. Genom att skriva in sin personliga färgkod i sökfältet på KICKS hemsida får man en lista med matchande produkter. KICKS Colour ID är gratis och skulle man inte vara nöjd med sig matchning så kan man inom 14 dagar gå tillbaka till butiken och byta produkt.
 
Detta kanske kan var något för er som har svårt att hitta rätt nyans. Något många inte tänker på är att man ju faktiskt är blekare under vinterhalvåret, så då kan man behöva använda en ljusare nyans på produkterna. Jag själv är ganska blek och väljer alltid att prova de blekaste nyanserna i butiken innan jag köper något. Oftast ber jag om ett prov också så jag kan testa produkten i lugn och ro hemma. Jag själv fick koden K-L9N, vilket betyder att jag har väldigt ljus (L) neutral (N) hudton. Detta kan ju hjälpa mig när jag letar efter basprodukter. Många har antingen en kall eller varm hudton, och detta bör man ha i åtanke när man köper smink.
 
Ytliga saker / 2015 / 1       

H&M Home Spring Light

Släpp in ljuset! Nu när våren snart är här öppnar vi fönstren, släpper in frisk luft och solsken. Vi möter den nya årstiden med ljusa pasteller och lätta naturmaterial. H&M Home:s nya vårfräscha kollektion Spring Light tar tillvara på det ljusa med våren. I kollektionen ingår prisvärda produkter så som kuddar, doftljus, plädar och gardiner
Mat & recept / 2015 / 1       

Nutellabrownie med bara fyra ingredienser

Snart är det alla hjärtans dag och det är väl ett perfekttillfälle att baka något gott? Denna lite kladdiga nutellabrownie, som bara innehåller fyra olika ingredienser, tillsammans med lite vaniljglass kommer få vilket hjärta som helst att smälta. Nu under februari försöker jag undvika att äta godis och fikabröd från affären. Jag försöker istället baka hemma och denna brownie är perfekt att ha i frysen och ta fram när sockersuget dyker fram. Receptet kommer från Lindas bakskola.
 
375 g Nutella
2 ägg
1 nypa salt
1 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 180 C. Vispa Nutella och ägg med elvisp. Tillsätt salt och vetemjöl, blanda till en jämn smet. Bred ut i en smord och bröad form, grädda mitt i ugnen i ca 15-25 min. Ta ut kakan ur ugnen, låt svalna i formen. Skär den sedan i lagom stora bitar.
Mode & stil / 2015 / 0       

Väskor från H&M

Ett nytt år kan vara en perfekt tid att köpa en ny väska. Jag har gått runt med samma väska sen i våras, men jag är verkligen nöjd med den så den får följa med ett tag till. H&M har just nu massor av fina väskor, det var där jag köpte min väska. Jag är en sån där person som aldrig skulle spendera mer än 300 kr på en väska, och då är H&M perfekt. De har dessutom riktigt fina och stilfulla väskor som håller länge.
Hälsa & träning / 2015 / 0       

Min nya träningsbok

I höstas köpte jag en ny skrivbok från Åhlens som jag tänkte ha som träningsbok. Det första jag skrev i boken fick rubriken "Ett löfte". Jag skrev om mina allmänna träningsmål och om hur jag vill vara. Det handlar om att ha hälsa och träning som livsstil, att bli stark och frisk och att förändras. Jag skrev dagens datum och skrev min signatur längst ner på sidan.
 
Sedan blev det ett nytt år. Jag funderade på nya träningsmål och satte deadlines på målen utifrån årets årstider. Nu under vintern/våren kommer jag ha fokus på att gymma. Mitt gymkort går ut i april, och jag kommer förmodligen inte förnya det. Men jag vill innan dess ha utnyttjat allt som man kan göra på ett gym som man inte kan göra hemma. Jag vill börja året med att hitta en bra träningsrutin som jag känner mig nöjd med, som jag kan använda för resten av året också.
 
Inför varje ny månad bläddrar jag till en ny sida i träningsboken och skriver dit månadens huvudmål. Under februari handlar det i matväg om att försöka undvika läsk, godis och bakverk. Att hålla blodsockret på en jämn nivå och försöka bli av med vanan att äta godis varje fredag- och lördagskväll. Att baka och göra saker hemma istället för at köpa godis i butiken. Träningsmässigt ska jag gå till gymmet två gånger i veckan och dela upp träningen i överkropp och underkropp. Jag vill också försöka utforska gymmet mer, prova nya maskiner eller övningar. Varje gång jag tränar skriver jag upp vilka övningar jag gjort, hur lång tid det tog och om jag får träningsvärk efter och hur länge. När månaden är slut sammanfattar jag månaden. Lyckades jag uppfylla mina mål, om inte, varför? Hur kändes det, vad kan jag förbättra till nästa månad?
 
Jag tar en månad i taget men jag har redan planerat målen för flera månader framåt. Men jag vill inte blicka för långt fram. Det kan ju hända oväntade saker som kan göra att planerna brister. Just nu letar jag till exempel efter ett nytt jobb, så jag är hemma om dagarna. Men förmodligen kommer det inte dröja så länge innan jag hittar ett nytt jobb och då kommer jag inte ha så mycket tid för träning som jag har nu. Det känns bra att skriva ner träningen så här och att ta en månad i taget.
 
Ja, jag ser nu att det är en översikt över 2014 på bilden. Självklart skulle det ha varit 2015, jag har fortfarande inte vant mig vid att det är ett nytt år...
Film & TV / 2015 / 0       

Filmsrecension: Saving Mr Banks

Walt Disneys döttrar bad honom att göra en film grundad på deras favoritbok, P. L. Travers Mary Poppins. Detta tog lite längre tid än vad han trodde - nämligen 20 år. I sin jakt på att komma över rättigheterna ställs Walt öga mot öga mot en helt kompromisslös författare som absolut inte har några som helst planer på att låta sin älskade magiska barnflicka misshandlas av Hollywoodmaskinen. Men när boken slutar sälja och hon får ont om pengar går Travers motvilligt med på att resa till Los Angeles för att lyssna till Disneys filmplaner.
 
Vi vet ju alla att det till slut blev en film om Mary Poppins. Resan dit var långdragen och jag insåg när jag såg Saving Mr Banks att det måste vara jobbigt för en författare att se sitt verk filmatiseras. Oftast blir en bok väldigt personlig, med händelser som författaren själv kanske upplevt, och man "känner" bokens karaktärer mycket väl. När boken ska filmatiseras så tolkar regissören själv hur karaktärerna är, och det blir ju inte alltid så som författaren hade tänkt sig.
 
Det här är en film om författaren (spelad av Emma Thompson) till Mary Poppins, med många tillbakablickar till barndomen i Australien. Men den handlar också om Walt Disney (spelad av Tom Hanks). En man med stora drömmar, som vill bringa liv i Mary Poppins, göra henne verklig genom sin film. Det kunde lätt ha blivit för mycket fokus på Disney, en sådan känd man, men huvudpersonen är ändå P. L. Travers. Lite intressant är att Tom Hanks faktiskt är släkting till Walt Disney och var nästan lite gammal som Disney när det som händer i filmen skedde på riktigt. Gillar man vanliga Disney-filmer kommer man förmodligen gilla denna film också.
Ytliga saker / 2015 / 0       

Gör IKEA-möblerna mer personliga

IKEA är känd för modern inredning till ett billigt pris. Men det är lite tråkigt när man faktisk kan se att något kommer från IKEA, det är så känt att jag själv i alla fall nästan kan IKEA-katalogen utantill. Jag beundrar de som vill göra möbler från IKEA lite mer personligt, lite mer unikt. Med enkla hjälpmedel kan man förvandla möbler till något så som man själv vill ha dem. Det är nästan så att jag själv blir sugen på att fixa något. Här är några fina exempel.

Ett sidobord med lite mer färg
 
Ett skrivbord med guldben
 
 
Bilderna kommer från Härligt Hemma på Aftonbladet.
Litteratur / 2015 / 0       

Köp Arla Kvarg och få magasin

Om man köper 5 valfria kvargprodukter från Arla kan man samla till en 3-nummers prenumeration av tidningarna Topphälsa, Global Living eller Mama. Samla 10 valfria produkter och få en 6-nummers prenumeration. Kampanjen gäller vid köp av valfria kvargprodukter från Arla: Yoghurtkvarg, Mild Kvarg 250-500g samt Drickkvarg.
 
Skynda er, för erbjudandet gäller 7 000 prenumerationer, först till kvarn gäller. Erbjudandet gäller t.om. 20 april 2015. Efter du tagit del av erbjudandet fortlöper prenumerationen på magasinet automatiskt om du inte aktivt väljer att avsluta.
 
Läs mer om erbjudandet på Arlas hemsida.
Tankar / 2015 / 0       

Att skriva ner det

Jag är en sån där person som skriver mycket. Jag skriver att göra-listor, shoppinglistor, tankar och idéer och älskar min almanacka som ger mig en tydlig överblick över varje vecka. Ibland när jag får en idé eller tänker på något speciellt så tycker jag att jag inte behöver skriva upp det, det kommer jag komma ihåg senare. Men, jag lärt mig att det är bäst att skriva ner istället. Ta till exempel en sådan enkel sak som att föra träningsdagbok. Visst, jag har en träningsapp, Endomondo, som visar mig statistik över varje månads träning, men jag vill och känner ändå att jag borde ha e fysisk bok där jag skriver ner min träning. Tänk om jag glömmer bort lösenordet till appen och inte längre har tillgång till allt jag lagt in där? Samma sak gäller med adressboken i min mobil. Jag har också en riktig adressbok, bara för säkerhets skull. Vem vet när elektroniken kan svika oss?
 
IKEA, Åhlens och Lagerhaus är bara några exempel på affärer som säljer fina anteckningsböcker. Jag vill verkligen ha det där kalenderblocket med en kolumn för varje dag (näst längst till vänster på bilden). Att planera vad man ska göra vecka för vecka gör det lättare att få en översikt ochjag tror också att man får mer gjort än om man inte skrev ned det.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mat & recept / 2015 / 0       

En väldigt god maträtt

En av våra paradrätter som vi brukar laga när vi är sugna på något riktigt gott är marinerad lammytterfilé med potatisgratäng, rödvinsås och sparris. Om man äter detta med en fräsch sallad till så är man redo för soffan resten av kvällen. Det är tung mat som tar ett tag att laga, men det är riktigt gott. Recepten nedan är för fyra personer. Det är mycket att hålla reda på samtidigt men vi har gjort denna maträtt många gånger nu och tycker att det funkar bra att göra så här.
 
Steg 1: Marinera lammytterfiléen
Putsa 600 g lammytterfilé från senor och överflödigt fett. Hacka 4 vitlöksklyftor samt ett rejält knippe av rosmarin och timjan. Blanda med 1 dl olivolja samt saft från en citronklyfta, skal från en halv citron, 1 tsk salt och 1 tsk peppar. Gnid in lammet i marinaden. Vi brukar lägga allt i en stor plastskål. Låt köttet ligga i marinad i några timmar.
Steg 2: Rödvinssås
Hacka 2 morötter i små fyrkanter. Hacka sedan en halv lök, ett knippe timjan och ett knippe rosmarin. Fräs allt i en liten kastrull i smör i 2 min. Tillsätt en halv dl oxfond, 2 dl rödvin, 0,75 dl vatten, 1 tsk soja, 1 msk balsamvinäger och 1 tsk socker. Låt koka på medelhög värme.
 
Steg 3: Potatisgratäng
Välj ut en lagom stor gratängform. Skala lite mjölig potatis och skiva tunt. Lägg potatisen i en stor kastull. Skala en gul lök, hacka fint och lägg ner i kastrullen. Ha i en pressad vitlöksklyfta. Häll ner ca 5 dl matlagningsgrädde och koka potatisen på medelhög värme, akta så det inte blir bränt i botten av kastrullen, rör bland potatisen ofta!  När potatisen har kokat några minuter, häll över hälften i gratängformen. Krydda med piffi allkrydda och svartpeppar och strö över lite riven ost. Häll över resten av potatisen i formen. Toppa till sist med mycket riven ost.
 
Steg 4: Tillaga lammytterfiléen, stek sparris, gör sallad och gör klart såsen
Sätt på ugnen på 175 grader. När du ställt in potatisgratängen i ugnen, ta ut lammytterfiléen ur marinadpåsen. Häll lite smör i en stekpanna och bryn lammet hastigt runt om. Stek klart i ugnen, använd en termometer och ta ut köttet när innertemperaturen när 54 grader. Låt det sedan vila (viktigt!) innan du skär upp det i skivor.
 
Ta fram sparris, skär av de träiga ändbitarna och stek dem i lite smör tills de blir lagom mjuka. Gör en sallad, vår brukar bestå av isbergssallad, gurka och tomat. Ställ fram lammytterfiléen, sparrisen och salladen på bordet. När potatisgratängen är klar, dvs har fått fin färg, ta ut den från ugnen och ställ även den på bordet. Tillbaka till såsen: Sila den och red av med redning till lagom konsistens. Resterna som hamnade i silen består av bland annat lök, morötter och örter och det är gott att servera som en komplemment till såsen, att lägga på potatisgratängen på tallriken. Om inte annars så känns det dumt att slänga det, och det har fått mycket smak av rödvinssåsen.
 
Så där! Nu har vi en riktig kalasmiddag som man kommer hålla sig mätt på länge.
Mode & stil / 2015 / 0       

Fina saker från rean på H&M

H&M fortsätter att rea ut kläder, upp till 80%. Jag vill åka ner till stan snart för att se om de har kvar den rosa blusen, de ljusa byxorna längst till höger och den svartvita kjolen. För att vara säker att man får det man vill ha så kan man ju köpa kläderna på webben, men just när det är rea-kläder känns det lite osäkert. Jag har ju köpt saker från hm.com förut, men det var mest accessoarer. Jag är en sån person som gärna vill prova kläderna innan jag bestämmer mig.
 
Klicka här för att komma till rean.
Skönhet & smink / 2015 / 0       

Recension: L'Oreal Lumi Magique Concealer

 Sofistikerad och lätt - den essentiella accesoaren för strålande lyster. Denna praktiska produkt avlägsnar skuggiga partier för att ge lyster åt ditt ansiktet. Applicera ljusa duttar runt ögonen för att minska mörka ringar och andra trötthetstecken, vilket ljusar upp och förstorar blicken. Skulptera, skapa och korrigera din hud samtidigt som du ger den lyster. Finns att köpa på bland annat Kicks för 139 kr.
 
Jag använder egentligen Maybellines Fit Me Concealer, men den är lite för mörk för mig så jag köpte denna i den ljusaste nyansen för att blanda den med, så det blir lite ljusare. L'Oreal Lumi Magique Concealer har en smart skruvfunktion där man skruvar fram produkten i penseln som man applicerar produkten med. Detta är ju ganska smart, men jag tror att det kommer bli irriterande så småningom, eftersom man inte ser hur mycket produkt som är kvar i förpackningen. Det känns även som att man får ganska lite produkt för pengarna, den är ganska dyr jämför med andra concealer. Färgen är ganska lagom för mig, men jag skulle ändå velat att den var lite ljusare.
 
Täckningen är inte den bästa, särskilt inte under ögonen, där måste jag lägga lite av Fit Me Concealern för att täcka helt. Detta är mer en highlighterconcealer, som ska ljusa upp mer än täcka. Det passar nog bättre att lägga denna på kindbenen och runt näsan, där man vill ljusa upp, än under ögonen på grund av den dåliga täckningen. Till sist tycker jag att den är lite svår att applicera. Om man till exempel lägger ut concealern där man vill ha den och sedan blandar ut den så kan den lätt torka och bli svår att blanda ut. Ett tips är att istället dela upp det i flera omgångar. Ta till exempel ett område under ögat i taget - lägg ut lite concealer och blanda ut. Ta sedan nästa öga. Jag kommer inte köpa denna igen efter den tagit slut, men jag vet att det kommer bli svårt att hitta en concealer som passar mig i nyansen så bra som denna, för de flesta är för mörka.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Hälsa & träning / 2015 / 0       

Magar har vi allihopa, men allas magar beter sig på olika sätt

- Hur snart vill du börja, frågade hon och tittade ner på pappret där jag nyss skrivit ner vad jag äter på en dag.
 
Jag har velat påbörja detta i över fem år nu, tänkte jag, men jag svarade istället:
- På söndag.
 
 
En dag i somras fick jag nog av min mage, eller snarare hur den betedde sig. Efter flera besök hos läkaren under en femårsperiod fick jag till slut kontakt med en dietist för att prata om mat. Det jag påbörjade söndagen den femte oktober 2014 var en lång period av testande. Testande och experimenterande av mat. Först väntade en vecka utan oligosackarider (som finns i kål, ärter, bönor, linser, lök, vitlök, vete, korn, råg och havre). Inget bröd eller pasta, som tidigare var en stor del av min kost. Sedan testade jag, vecka för vecka, att lägga till: vete, fiberhusk, glutenfri (s.k. ren) havre, glutenfri mix utan vetestärkelse, lök, sojamjölk, glutenfri mix med vetestärkelse, lök och glutenfri mix med fibrer och till slut laktos i form av mjölk. Vi har hittat vissa saker som min mage reagerar mot, men jag känner mig inte klar än, även om min kontakt med dietisten nu är över. Och jag måste erkänna, jag har fuskat ibland, men det är väl bara mänskligt?
 
Jag pratade regelbundet med min dietist om hur min mage betedde sig efter att jag provade dessa nya livsmedel. Jag vet inte vad jag hoppades på - att äntligen hitta något som jag är överkänslig mot eller att inte hitta något alls? Bäst är väl att inte hoppas, att inte ha några förväntningar, men det är mycket besvärligt. Jag har vant mig vid mina magproblem men det gör de inte mindre obehagliga. Trots att jag har haft dem i över fem år så överraskas jag fortfarande av dem ibland.
 

 
Att bli proppmätt på mindre än en normal portion, så mätt att det känns som att magen ska spricka. Som att jag svalt en stor klump med betong, jag både känner mig och ser ut som att jag är gravid (se bilderna ovan). Det är inte normalt att en mage ska spänna så mycket, snart kommer den att spricka. Ibland misstänker jag till och med att jag saknar muskler i magen, jag måste sätta mig ner och trycka in den genom att hålla upp knäna mot hakan, hårt. Att vara mätt kan bli riktigt obehagligt, så jag äter mindre portioner, nästan som barnportioner.
 
Att bli superhungrig, att få ett konstigt sug i magen, det känns som att det ekar av hunger i magen. Det känns allvarligt talat som att jag kommer att dö om jag inte får i mig något nu, NU! Jag kastar i mig en macka eller en liten skål med yoghurt, dricker ett glas med Inside Brus. Min puls ökar och till slut rusar jag till toan och kräks (av hunger, känns det som, men det är "bara" magkatarren och halsbrännan som spökar).
 
Att få magknip, sådan fruktansvärd magknip att jag bara vill rusa hem, knäppa upp byxorna och pysa hål på den ballong som det känns som att jag har i magen. Någon vrider om tarmarna på mig, det är jag säker på. Jag såg en gång ett avsnitt av Djurakuten när en nyfödd kalv inte diade från sin mamma. Han hade magknip och var uppsvälld om magen. Veterinären blev tvungen att skära upp magen och göra ett hål i tarmen för att släppa ut luft. Ibland skulle jag vilja att man gjorde det på min mage.
 
Att vara varierande lös och hård i magen. Att planera toabesöken så de blir regelbundna, normaltillståndet för mig är annars väldigt oregelbundet. Vecka efter vecka funderar jag på samma sak: Vad var det jag åt nu då som gjorde att det blev så här? Det är svårt att hitta samband men det måste ju bero på något.
 

 
Jag gick till min läkare om min mage första gången sommaren 2010. Förutom diagnosen "Oro för sjukdom" fick jag även tips att "försöka hitta kost som fungerar med min troliga IBS". Flera år och många läkarbesök senare har jag också fått diagnoserna "Buksmärta, gastrik (magkatarr)" och till slut, nu i somras, "Colon Irritable (IBS)" vilket stämmer in mest på mina symptom. Men det visste jag redan, och har vetat om det i flera år. Blir det bättre av en diagnos?
 
Istället för att dämpa symptomen kanske man ska gå direkt till orsaken. Istället för att dricka Proviva mot gasigheten, ta Inside Brus, Pepcid Duo och Omeprazol mot halsbränna, magkatarr och illamående, och lägga en skållhet värmekudde mot magen, så borde man kanske börja inifrån? Jag har provat GI-metoden lite svagt för att hålla koll på blodsockret (vilket kanske är en anledning till att mina hunger- och mättnadskänslor kan förändras så snabbt) men det är svårt att experimentera med maten när man inte vet vad den innehåller. Vad jag behövde var en person som berättade för mig hur jag skulle klura ut vad som passar för min mage.
 

 
Ibland glömmer jag bort det. Det är så normala människor, de utan magproblem, har det. Men då, helt oväntat och utan några som helst tecken på det, dyker magproblemen upp igen. Består en måltid av mycket potatis eller pasta svullnar min mage upp och jag ser höggravid ut. Dricker jag läsk blir jag mätt på kolsyra, blir gasig och väldigt snart hungrig igen. Jag äter för mycket choklad, det vet jag, men det är ju så gott. Det finns en gräns någonstans, men det glömmer jag ibland bort och det får otrevliga konsekvenser. Därför gällde det att testa och testa. Genom att testa olika livsmedel vet jag hur magen beter sig och det betyder ju inte att jag aldrig mer får äta dem, men jag kan vara förberedd, planera och slippa få otrevliga överraskningar.
 

 
Oligosackarider är bara en av fyra kategorier av kolhydrater som personer med IBS (irritable bowel syndrome = känslig tarm) oftast är överkänslig mot. De andra är fruktos, laktos och sockeralkoholer. Allt ingår i något som heter FODMAP, där livsmedel som ofta jäser i magen finns med. Jag rekommenderar alla med magproblem som känner ett behov att testa med mat att först kontakta en dietist. Annars blir det lite som att gå i en labyrint.
Ytliga saker / 2015 / 1       

Vill plantera

I höstas slängde jag mina krukor med paprika. Jag planterade dem från frön sommaren 2012 och under åren har de producerat fina paprikor. Men i höstas fick de spinn (ohyra som ser ut som spindelnät), och jag blev så äcklad av det och ville inte längre skörda paprikorna som växte. Så jag slängde alltihop. Nu i vår vill jag plantera något nytt. Jag känner mig inspirerad efter att Matilda från bloggen Matildigt, köpt de första fröna inför sommaren. Vi har ett litet trädgårdsland på baksidan som jag vill utnyttja. Så nu är frågan vad det ska bli?

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It