Film & TV / 2016 / 0       

Filmrecension - Boktjuven

Boktjuven (trailer HÄR) är en film som kom ut för några år sedan, och som jag då inte var så nyfiken på då eftersom jag trodde att den handlade om något helt annat, men när jag en kväll för inte så länge sedan fick se att den finns att se på ViaPlay så bestämde jag mig för att se den... och jag blev inte besviken. Boktjuven är baserad på en bästsäljande roman och handlar om en ung flicka, Liesel, som tas om hand av en fosterfamilj i Tyskland, precis när andra världskriget startat. Vi får följa hennes uppväxt, från nio års ålder och några år framåt, och se hur hennes vänskap med grannpojken Rudy växer, hur förhållandet med adoptivföräldrarna Rosa och Hans utvecklas, och hur kriget förändrar allt omkring henne. Det är en intressant film, eftersom den visar tyskarnas perspektiv under kriget, något som inte har visat så mycket i filmvärlden.
 
Den röda tråden i filmen är Liesels förkärlek till böcker. Hennes familj gömmer juden Max i källaren och han uppmanar henne att läsa allt hon kan komma över och att skriva. Sophie Nélisse spelar Liesel, och det gör hon bra, men jag blev mer imponerad av skådespeleriet från de som spelar hennes adoptivföräldrar, Geoffrey Rush och Emily Watson. Eftersom det här en film som mest riktar sig till barn och unga så saknas många scener om krigets fruktansvärdheter, men det är ju inte heller det som är fokuset i filmen. Trots detta faktum då blev jag väldigt överraskad över filmens slut, som visar på att alla sagor inte slutar lyckligt. 
Övrigt / 2016 / 0       

I min väska 2016

Nu är det vår och då tänkte jag fortsätta med min tradition här på bloggen att visa innehållet i min väska. Jag köpte ganska nyligen en ny väska från H&M, den är ganska stor och bra. Men den var lite för öppen i sidorna (man kunde lätt slinka ner med handen där för att sno plånboken till exempel) så efter jag fotade dessa bilder har jag sytt in väskan lite i sidorna. 
 
Buss- och tågkort, paraply, nycklar, mp3 och hörlurar, plånbok, necessär (med puder, läppbalsam, pappersnäsdukar, dextrosol och alvedon), solglasögon, anteckningsblock, kalender samt penna.
 
Tidigare "I min väska-inlägg"
2015
2014
2013
Hälsa & träning / 2016 / 0       

Min tränings-bucket list

Jag har faktiskt inte tränat på allvar en endaste gång i år (än...). Jag har inte haft perioder då jag verkligen varit träningssugen men inte heller perioder då jag fått dåligt samvete för att jag inte tränat, vilket faktiskt har känts bra. Så det är en lite konstig känsla. Jag har nog också insett att det här med hälsa och träning ska vara långsiktigt, och mitt problem har ju varit att det bara skett under korta perioder. Jag vill vara hälsosam och röra på mig, men samtidigt känna mig stolt och tycka att det är roligt. Därför har jag gjort en bucket list, en lista över saker jag vill göra, som har med träning att göra. När dessa saker ska ske vill jag helst inte bestämma, men jag vet att det kan bli lättare att uppfylla dem om man sätter en deadline.
 
 
Rörlighet
Gå ner i spagat och brygga
Kunna stå på händer
Göra yogapositionen downward-facing dog perfekt
 
Kondition
Springa 5 km på under 40 min
Springa 1 mil
 
Styrketräning
Lyfta min egen vikt i marklyft och back squat
Göra 10 st oassisterande chins
Göra 20 armhävningar på tå
 
Självförtroendet
Gå ut och springa i endast shorts och sport-bh
Våga simma utan badshorts
Vackra saker / 2016 / 0       

Länkkärlek

Jag läser ganska många bloggar, och har gjort det så länge jag själv bloggat. Nu vlil jag tipsa om fyra blogginlägg som jag uppskattat mycket den senaste tiden av olika anledningar. 
 
Atilio
Saker vi inte pratar om: Abort
Bloggare som är ärliga uppskattar jag verkligen och att öppna upp sig och berätta om något som abort är modig gjort. För även om man gentligen inte pratar öppet om det så är det något som faktiskt händer.
 
Better Bloggers
Föreläsning: Det viktigaste du har som bloggare
I och med att jag vill se bloggen mer som ett företag har jag verkligen grottat mig in i materialet som Better Bloggers erbjuder. I videon i det här inlägget förklarar Better Bloggers grundare, Linda Hörnfeldt, vad det viktigaste man har som bloggare.
 
Jennifer Ruuska
30 dagar makeup
I april lägger Jennifer upp en ny sminkning varje dag, perfekt för oss som behöver inspiration till hur vi kan variera vår makeup. Min favorit är från den 12 april, där hon använder ljusa bruna, ganska neautrala och mjuka färger. 
 
Teknikfik
Stor guide: Tips när du ska köpa ny dator
Perfekt tajming för mig som verkligen måste köpa en ny dator. Här går Elin igenom allt man behöver veta när det är dags att köpa en ny dator, beroende på vad man ska använda den till och vilka krav man har.
Tankar / 2016 / 0       

5 saker jag lärt mig efter fjorton dagar på starta eget-utbildning

Eftersom jag har funderingar på att starta eget (och har sökt "vanliga jobb" i flera år utan resultat) så har jag påbörjat en två månaders lång utbildning där vi får lära oss allt vad det innebär att starta och driva eget företag, för det är något jag väldigt gärna vill göra. Idag är det min fjortonde dag på utbildningen och jag känner mig ännu mer säker på att det här är vad jag vill och ska sträva efter att få. Här kommer en lista över några saker jag har lärt mig och insett efter bara fjorton dagar. Tänk vad mycket jag kommer kunna när utbildningen väl är över!

 
Kan vara både enkelt och svårt
Allt beror på hur man vill att det ska bli. Går man igenom processen fort utan att förbereda sig kan man nog förvänta sig ett resultat utifrån det. Den tid och energi man lägger åt att resercha innan tror jag man vinner igen när man väl har startat. En utbildning i att starta eget på två månader låter kanske lång tid, det tar ju bara några minuter att faktiskt registrera företaget och sätta igång, men jag tror att det är en långsammare process som man inte bör skynda på, både för sin egen skull och för företagets.
 
Inte alltid en helt ny produkt eller verksamhet
Många gör ett företag runt sin hobby eller redan existerande verksamhet. Jag har bloggat i åtta år i höst, men jag har funderat på att förvandla den till ett företag i ett år nu. Så fort man börjat tjäna pengar på sin verksamhet och vill fortsätta med det är det kanske något man borde ta sig en funderare på. Under utbildningen har jag både fått höra att man bör förbereda sig innan man startar eget, men också att det bara är att "göra", att våga lita på sin insikt. Men den enda som kan bestämma om och när det är rätt tid är du själv.
 
Bra och dåliga dagar
Under utbildningens första dagar hörde jag två olika röster i mitt huvud - en som tryckte ner mig och min affärsidé ("Vem tror du att du är, du som är så ung och aldrig haft ett fast jobb, du ska inte komma och tro att du är något speciellt") och en som peppade mig ("Är det verkligen så svårt, varför inte prova det redan idag, man kan ju alltid chansa"). Jag funderar, jämför, tvekar och skissar på framtiden. Men det handlar ju bara om bra och dåliga dagar, som jag även kommer få när jag väl är igång med företaget. Alla får stunder då de tvekar på sig själv men det är då man ska komma ihåg sina framgångar.
 
Alla kan lära sig av varandra oavsett bransch
Vi som deltar i utbildningen har tänkt att starta eget inom olika områden vilket gör diskussionerna intressanta. Jag, som vill bli frilansande skribent, måste inte bara ha kontakt med folk inom min branschen. Tänk vad tråkigt mitt kontaktnät skulle bli då! Det där med nätverkande trodde jag skulle bli läskigt, men det var nog bara för att jag inte gjort det så mycket tidigare. Har man folk i sitt nätverk inom samma bransch så tror jag också att man oftast är snälla mot varandra än ser varandra som konkurrenter. Min förhoppning är att man snarare än hot mot varandra ser möjligheter tillsammans.
 
Bra självinsikt kan hjälpa mot svårigheter
Jag drömde redan som liten om att skriva mycket och nu vill jag förverkliga den drömmen. Jag vet att det kommer bli svårt, men jag vet också att det inte kommer vara svårt för all framtid. Jag får intrycket att egenföretagande och frilansande ibland inte ses som ett "riktigt jobb". Särskilt bloggbranschen har fått dåligt rykte - "vem som helst kan sätta sig och skapa en blogg, det är väl bara att skriva lite?" Men, nej, det är det inte alls! Om man dessutom ska få en inkomst från det så är det mycket hårt arbete och planering bakom det hela, mycket som faktiskt inte syns och genom att göra ett bra arbete kan man överträffa förväntningarna.
Ytliga saker / 2016 / 0       

Dagens tips!

Titta vilka fina prylar för köket som Lagerhaus har fått in! Diskstället och grytgallret med guldfinish skulle se bra ut på vilken diskbänk som helst. De är dessutompopulära, just nu verkar de vara slutsålda på hemsidan, men man kan alltid kolla om varan finns i butik. I Västerås finns det ett fåtal kvar i lager, så jag ska nog bege mig till Lagerhaus för att köpa på mig dessa som jag tycker är riktigt snygga.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Skönhet & smink / 2016 / 0       

En ögonskuggepalett för våren

I mitten av mars köpte jag en ny ögonskuggepalett, La Palette Nude, från L'Oréal och nu har jag hunnit testa den lite. Jag köpte den först och främst för de ljusa skimriga färgerna, särskilt de rosa och vita, men det är bra att det även ingår lite mörkare färger, som brunt, ljusgrått och lila. Till sminkningen ovan har jag använt mig av skugga nr. 1, 2, 4 och 5. Detta här är den perfekta ögonskuggepaletten till våren och sommaren. Den innehåller både matta och skimriga skuggor vilket gör att man kan använda den både till vardags och till fest. Den kostar 149 kr, vilket är ett riktigt bra pris för 10 ögonskuggor.
 
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mode & stil / 2016 / 0       

Kläder jag kommer bära mycket i vår

Jag tycker om att göra klädeskollage till bloggen, men jag är inte lika bra på att faktiskt matcha mina egna kläder tillsammans. Så jag gav mig själv en utmaning - sätt ihop fyra olika outfit med kläder som jag vill och ska ha på mig mycket i vår. Och det här är resultatet. Jag gillar färgerna rosa, turkos, ljusblå, vitt och grått, det är riktiga vårfärger. Jag längtar nu tills det blir så varmt att man kan gå ut utan jacka, sätta på sig solglasögonen och kanske cykla ner till stan istället för att ta buss.

Mat & recept / 2016 / 0       

Schysst Käk

schyst käk
pulled pork
Vinnaren av Sveriges Mästerkock 2014, Amir Kheirmand, har lanserat ett nytt middagskoncept, Schysst Käk. Med idéen om att god mat ska kunna gå snabbt att fixa ihop erbjuder Schysst Käk färdiglagade råvaror, som kött-, fågel-, fisk- och vegetariska produkter, med tillbehör som goda såser och salsor. Allt är svenskproducerat och innehåller inga konserveringsmedel eller skumma tillsatser. Oavsett tillfälle blir matlagningen smidig och resultatet mumsigt. 
 
Jag och min famij har provat Schysst Pulled Pork, en fläskkarrébit som med tillhörande sås ska sköter sig själv i ugnen i ca 20 minuter. Resultatet blev smakrikt och mört. Vi provade även Schysst Mayo Chili, som var precis lagom stark, och Schysst Mayo Vitlök med tydlig vitlökssmak, svalkande smak och fluffig konsistens. Vi åt det tillsammans med grönsaker i tortillabröd och det var riktigt gott. Jag, personligen, tycker pulled pork har en lite skum konsistens men det var ändå väldigt tydlig smak som passade riktigt bra ihop med såserna. Vitlökssåsen var en stor favorit, den kommer jag absolut köpa fler gånger.
 
Schysst Käk lanserades först i områden runt Västerås och Stocholm men senare i år kommer det lanseras till hela landet. Är du nyfiken på att prova Schysst Käk, kolla in deras hemsida för köpställen.
Litteratur / 2016 / 0       

Tidningar till salu - Scandinavian RETRO

I helgen lade jag upp några annonser på Tradera där jag säljer mina exemplar av tidningen Scandinavian RETRO. Totalt tretton tidningar säljer jag, bilden ovan visar bara ett urval av tidningarna. De är alla i gott skick, de äldsta tidningarna är i nytryck och dessa kan vara svåra att få tag på. Är ni intresserade av retro, vintage, nostalgi, heminredning och design skulle jag verkligen rekommendera Scandinavian RETRO.
 
Vill ni lägga ett bud, kolla in alla mina annonser på Tradera. Jag samfraktar vid köp av flera tidningar. 
Annonserna avslutas den lördagen den 16 april runt två-tiden.
 
Detta är första gången jag lägger upp saker för försäljning på Tradera och jag tycker att det var mycket enkelt. Jag har studentlitteratur och vanlig litteratur som jag också ska sälja så småningom. Med koden LÄGGUPP10 kan man till och med 4 maj lägga upp 10 annonser helt gratis, så passa på om ni också har saker ni vill sälja.
 
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Film & TV / 2016 / 0       

Fem bra saker med nya säsongen av Mr Selfridge


Bildkälla

Om en vecka börjar SVT sända den fjärde och allra sista säsongen av den brittiska serien Mr Selfridge, som jag verkligen gillar (kolla på trailern HÄR). Det här är serien för er som älskar dramaserier som Downton Abbey! I tre säsonger nu har vi fått följa det amerikanska affärsgeniet Harry Gordon Selfridge som i början av 1900-talet öppnade världens största varuhuset, Selfridges, på Oxford Street, mitt i London. Han mötte i början motstånd men lyckades till slut sprida sin idé om att kvinnornas ökade frihet skapade en större marknad för inköp för nöjes skull. Än idag lever många butiker efter mottot som Selfridge skapade - kunden har alltid rätt. I serien har vi fått följa Selfridge och hans familj men även deras bekanta, anställda i varuhuset och deras kunder - allt från det unga butiksbiträdet Agnes som snabbt klättrar på karriärstegen och ansvarig för accessoaravdelningen Miss Mardle och personalchefen Mr Grove som i många år haft en hemlig affär till societetskvinnan Lady Mae och hennes stränga make Lord Loxley.
 
Jag såg den nya säsongen när den hade premiär i hemlandet Storbritannien, jag följde även reaktionerna till de sista avsnitten i sociala medier och tycker nog inte att detta var den bästa säsongen i serien. Men det känns ändå lite sorgligt nu när det är över och jag ska någon gång köpa hela serien på DVD. För er som tänker se serien i SVT har jag knåpat ihop en liten lista över saker som kan peppa er inför säsongsstarten. 

Spoiler-varning utfärdas!
 
Tidshoppet - från 1919 till 1928
Mycket har hänt på nästan ett årtionde, tekniken utvecklas och det glada tjugotalet är i full gång. Nästan tjugo år har gått sedan den första säsongen utspelade sig och blir spännande att se hur livet tar sig för karaktärerna vi lärt känna så bra. Även om händelserna i serien inte riktigt stämmer överens med vad som hände i verkligheten, det är ju en dramaserie av en anledning, så blir det väldigt bra.
 
Harrys risktagande ökar
Historien om verklighetens Harry Selfridge är känd - han som startade ett imperium slutade sina dagar som urfattig och blev till och med portad från sitt eget varuhus. I förra säsongen började det gå utför för Selfridge med kortspel och affärer. Undra om säsong fyra kommer fortsätta i samma spår?
 
Återkomsten av Lady Mae!
Hon var frånvarande i säsong tre men kommer alltså nu tillbaka med mindre pengar och ett krossat hjärta efter att hennes man lämnat henne för en yngre kvinna. Hon och Selfridge har stått varandra nära, nu kanske stunden har kommit för dem att finna tröst i varandra?
 
Massor av nya spännande karaktärer
Förutom Lady Mae dyker det också upp några nya karaktärer. Den unge entreprenören Jimmy Dillon som inte är sen att ta kontakt med Selfridge, tvillingsystrarna Jenny och Rosie Dolly som verkar skapa trubbel för Harry och Mr Groves äldsta dotter Meryl som har planer på att ta anställning i varuhuset är bara några av de nya karaktärerna vi kommer få möta.
 
Ska de eller ska de inte?
Kärlekshistorien mellan Miss Mardle och Mr Grove tycker jag är en av de finaste jag sett på tv. Från att ha haft en hemlig kärleksaffär, till att vara goda vänner, blivit osams och insett att känslorna som fanns från början fortfarande finns kvar. I förra säsongens slut hotade Miss Mardle med att lämna London och sitt jobb men Mr Grove fick henne att stanna kvar. Men mycket har hänt och man kan inte låta bli att undra om Miss Mardle verkligen kan förlåta Mr Grove så lätt efter att han har behandlat henne så dåligt?
 
Säsongsstart lördag 16 april 21.30 i SVT1 och SVT Play
Övrigt / 2016 / 2       

Bilder från mobilen 2016 #2

1. I mitten av januari spenderade jag och syrran en heldag på Mall of Scandinavia, det är nästan för stort, det behövdes en hel dag för att gå igenom allt.
2. I Mall of Scandinavia åt vi dumpling till lunch, riktigt gott, och jag blev glad när jag upptäckte ett sushiställe här i stan som också serverar det.

3. Jag har aldrig varit en badperson, jag föredrar att duscha, men jag ändå lyckats ta några avslappnade bubbelbad de senaste månaderna.
4. Visst är det skönt med en nybäddad säng? Det här påslakanseten fick jag av syrran i julklapp och det är riktigt fint. Men, är jag den enda som faktiskt sover riktigt dåligt efter jag bytt till rena sängkläder? Det är som att kuddarna tappar sin form och blir hårda och stela.

5. Så här lagom till våren har mina chiliplantor börjat producera frukt. Jag har även paprikaplantor och denna omgång har jag inte hjälpt alls att pollinera, så de sköter ju allt sånt själv. 
6. Jag är ofta ute i god tid til bussen när jag ska ut, så när jag har gjort mig i ordning för tidigt brukar jag stå så här och hålla i husnyckeln - framför hallspegeln, lyssnandes på musik och räkna ner minuterna tills det är dags att gå iväg.
Hälsa & träning / 2016 / 0       

Det där med socker

Påsken är över och godiset är uppätet...Äntligen! Det är konstigt - när jag var liten åt vi lite godis till fredag- och lördagskvällarna, det var inga problem, men sen när man inser hur gott det är så är man ju fast. Jag är inte beroende av socker eller godis, jag har ju klarat av flera månader utan det, men det slutar alltid med att man sitter med en godispåse och undrar hur man egentligen hamnade där. Så här var det ju inte förr.
 
Jag älskar choklad, det är liksom min svaghet när det gäller godis och onyttigheter, och om jag råkar älska det, varför ska jag förbjuda mig från att äta det eller försöka undvika det? Men samtidigt är jag ju väl medveten om att det inte är bra för kroppen. Jag har funderat lite mer om det här om att vara lite vänligare mot kroppen, att uppskatta den mer och till det hör väl att äta lite bättre. Det är lättare att undvika onyttiga saker om man till exempel tar en vecka i taget, vilket jag har provat nyligen. Men det kommer ändå komma en tid då jag blir godissugen och då är det svårt att stå emot.
 
Jag vill tipsa om en dokumentär på SVT Play, Sockerfilmen, där man får följa en man som äter sockerfri kost men nu ska börja äta vanlig mat under två månader för att se hur mycket socker det faktiskt är i det. Och resultatet är chockerande för både kroppen och själen. Det visar också att det här med balans är svårt. Men som jag har märkt när jag haft godisfria veckor eller månader - suget skapas när man faktiskt äter godis, så det enklaste sättet att bli av med det är att faktiskt inte äta det. Och det, om något, ska jag försöka komma ihåg när jag blir godissugen, för godiset är inte värt det, speciellt inte för magen (särskilt inte om man redan har magroblem), oavsett hur gott det kan vara.
Vackra saker / 2016 / 0       

Nytt album från Sia - This Is Acting

Den australienska sångerskan Sia släppte i slutet av januari sitt sjunde (!) album, This Is Acting, som nu finns på Spotify. Sia är artisten som blev känd för att inte visa sitt ansikte när hon uppträder. Videosarna till låtarna från det förra albumet brukar bestå av unga dansare som har svarta och vita peruker på sig och detta gäller även till det nya albumet. Till den första singeln som släpptes får vi till exempel följa en ung tjej som visar mycket goda kunskaper i karate, se videon nedan. Något jag inte insåg först var att Sia skriver väldigt mycket av sin musik själv. Flera av låtarna på nya albumet skrev hon först till andra artister, men det slutade med att hon behöll texterna och gjorde låtarna själv. Mina favoritlåtar från det nya albumet är, förutom singeln Alive (som skrevs för Adele), Unstoppable, Bird Set Free, Cheap Thrills och One Million Bullets.
 
Tankar / 2016 / 0       

Vi har bara en kropp

Natten mellan den 30 och 31 mars för ett år sedan opererades jag akut för blindtarmsinflammation och för ca 1,5 månad sedan fick jag en förkylning som gjorde mig så matt som jag aldrig blivit av en förkylning. Detta fick mig att tänka lite. Vi har bara en kropp och det tror jag är lätt att glömma bort. Och även om man kanske kommer ihåg det så är det lätt att glömma bort att våra kroppar kan vara ömtåliga. Vi underskattar dem och tar för givet att de ska fungera. Det är rätt så otroligt att vi växer upp från att vara små bäbisar till att bli vuxna, att kroppen klarar av det. Det är väl mest när vi blir sjuka eller råkar utför olyckor som vi inser hur ömtåligt livet är. Lite magknip leder till en blindtarmsinflammation, en förkylning gör en sängliggande...
 
För det är nog när allt inte är helt hundra som man inser hur bra ens kropp är. Den fungerar ju rätt bra utan att vi måste hjälpa den. Att träna regelbundet och äta bra kan göra det lättare för kroppen att fungera men den klarar rätt mycket själv. Jag har nu tre ärr på magen efter blindtarmsoperationen, de kommer finnas där länge, men de läkte ihop helt själv. Min kropp berättade för mig att något var fel, symptomen för blindtarmsinflammation kan vara lite diffusa, men att ha magknip, kräkas arton gånger och ha en väldigt hög puls var nog för att göra något åt saken. Och bra var väl det, för brusten blindtarm kan vara livshotande. Direkt efter operationen mådde jag så dåligt att jag ångrade att jag ens åkte upp till akuten, jag ville spola tillbaka tiden. Men att må så dåligt var nog värt det i det här fallet eftersom ingen vet vad som hade kunnat hända annars.
 
Som sagt, jag har funderat på detta ett tag och jag tror att jag i fortsättningen ska försöka uppskatta min kropp lite mer, det är den definitivt värd. Det finns mycket jag inte gillar med den - mycket jag skulle vilja förändra - men tack vare den lever jag ju, så det är nog dags att jag börjar behandla den bätttre. Och jag är tacksam över att jag nu är frisk. 

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It