Litteratur / 2013 / 0       

Sex stycken spännande böcker

Trollkarlens trast, Martin Davies
Det här är jakten på fågeln som faktiskt fanns. En fascinerande historia där spänning och romantik vävs samman i sökandet efter den mystiska fågeln från Ulieta, senast sedd 1774 av James Cooks expedition i Söderhavet. Nu, flera hundra år senare, tvingas forskaren Fitz ge sig ut på spaning efter spår av fågeln. Mörka krafter gör att sökandet blir mer komplicerat och farligt än någon kunde tro.

En engelskman i Paris, Nicolas Barreau
Trettioåriga Aurélie vandrar ensam på Paris gator. Hennes far har dött och hennes pojkvän har lämnat henne. Under promenaden kommer hon till en bokhandel där hon hittar boken
En engelsman i Paris av en engelsk författare. Aurélie upptäcker att kvinnan i boken liknar henne själv och att berättelsen delvis utspelar sig på pappans restaurang som hon nu fått ärva. Aurélie blir besatt av att få träffa författaren, hon skriver till honom och en dag får hon svar.

Kattens bord, Michael Ondaatje
Det är tidigt 50-tal och elvaårige Michael stiger ombord på passagerarfartyget Oronsay. Han placeras vid kattens bord – längst ner i hierarkin, långt från kaptenens bord. I London, en halv värld bort, väntar hans mor och ett nytt liv. Under resan över Indiska oceanen, genom Suezkanalen och Medelhavet utforskar Michael tillsammans med två nyfunna jämnåriga vänner varje tum av fartyget. De upptäcker de vuxna medresenärernas hemligheter och dolda underverk i fartygets inre – och sig själva.


Påminnerskan, Anne Tyler
Liam hade tänkt bli filosof när han var yngre men blev grundskolelärare istället. Därför gjorde det inte så mycket när han tvingas gå i pension eftersom han ändå inte gillade sitt jobb. Något som däremot retar upp honom är att någon stulit hans minne! Vilket hände den första natten i hans nya lägenhet. Allt Liam vet när han vaknar upp på sjukhuset dagen efter, är att han hans huvud värker och är inlindat i bandage. Desperat försöker han få reda på vad som har hänt men den minnesförlust han lider av gör allt så mycket svårare. Det han behöver är en påminnerska – någon som kan hjälpa honom att komma ihåg. Men den hjälp han får är kanske inte den han tänkt sig.

Leka bland vuxna, Sophie Dahl
På den engelska landsbygden växer Kitty upp tillsammans med sina småsyskon, mor och morföräldrar. För Kitty är tillvaron himmelsk. Men för hennes mamma Marina som gråter kan det behagliga familjelivet inte tillgodose behovet av spänning. Så när Marinas guru berättar att han ser hennes framtid i New York tar hon Kittys syskon med sig och åker dit. Kitty lämnas ensam kvar på en internatskola. Tillvaron blir fruktansvärd och längtan efter morföräldrarna outhärdlig. En dag får hon tillåtelse att ansluta sig till familjen i USA och hon blir en del av det konstnärsliv hennes mamma lever i Manhattans. Det är dock bara för en kort tid, Marinas guru bestämmer snart att de istället ska leva ett asketiskt liv på hans ashram. Men allt står inte rätt till där och utan förvarning tvingas Marina och barnen fly.

Torsdagarna i parken, Hilary Boyd
Jeanis man bestämmer sig en dag för att flytta in i gästrummet för gott.  Efter många år som hemmafru har Jeanie öppnat en hälsokostaffär som går bra. Hon står mitt i livet och har aldrig känt sig så levande. George däremot, han vill att de säljer radhuset i London och flyttar till Dorset. På torsdagar hämtar Jeanie sitt barnbarn och tar med henne till lekparken. Där träffar de Ray och hans sonson. Mellan Jeanie och Ray uppstår genast en djup kontakt. De upptäcker att de kan prata om allt. Plötsligt blir torsdagarna i parken viktigare än allt annat i Jeanies liv.
Namn
Kom ihåg mig?
E-post

URL

Kommentar

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It