Film & TV / 2014 / 0       

Det stora kriget

För männen var livet inte bara arbete. För kvinnorna inte bara barnfödande. Vi trodde på vetenskapens löfte om att skapa ett paradis på jorden. Vi hade börjat leva, och var säkra på att våra barn skulle få det ännu bättre, det var vi säkra på. Tills sommaren 1914.
 
SVT sänder just nu en dokumentärserie om första världskriget. I sommar är det 100 år sedan det bröt ut och då sommaren 1914 trodde man att kriget skulle vara över till vintern. Men den till synes lilla konflikten växte till den första globala konflikten och ett nytt sorts krig utkämpat med teknik som aldrig skådats förr. Pojkar fick växa upp fort och rekryteras till armén, kvinnor skeppades till sjukhus och barn fick uppleva bombanfall. När kriget var över, 4 år senare, hade fyra stora imperier - tyska, ryska, österrikiska-ungerska och det osmanska - blivit politiskt besegrade och upphörde att existera. 10 miljoner människor hade förlorat livet och Centraleuropas kartbild fick ritas om i flera mindre stater.
 
Mitt i detta kaos levde miljontals vanliga människor. Deras liv förändrades på ett sätt som ingen hade kunnat föreställa sig. Här är deras historia.Genom vittnesmål från dagböcker, brev, vykort och telegram upplever vi krigets alla delar. Hur var det för en brittisk överklassdam att överge det bekväma livet för att istället vara frivillig vid ett av frontens alla fältsjukhus? Eller att vara en tysk soldat i en skyttegrav och försöka hålla sig undan en fiende man aldrig sett?
 
Vi upplever första världskriget genom ett antal huvudkaraktärer som själva lämnat sina vittnesmål från tiden - i dagböcker, brev, vykort och telegram. Dramatiserade scener blandas med historiskt material och fotografier från över 70 arkiv och 21 länder.

Sänds torsdagar 21.00 i SVT1 och SVT Play
Namn
Kom ihåg mig?
E-post

URL

Kommentar

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It