Vackra saker / 2014 / 0       

Semestertips - Gotland

Nu är det hög tid att boka semestern och jag har då ett tips - Gotland. Förra sommaren åkte jag med min familj till Gotland. Vi bilade från Västerås till Nynäshamn och åkte sedan med färjan till Visby. Det var inte första gången vi åkte dit, vi åkte dit flera gånger när jag var liten men det här var första gången då jag var helt med och kunde på riktigt uppleva det Gotland hade att erbjuda. Vi hyrde ett jättefint hus knappt 2 km från ringmuren så det var perfekt gångavstånd. Här bodde vi i en vecka. Vi gjorde många dagsutflykter och jag skulle verkligen kunna tänka mig att åka till Gotland flera gånger. Här kommer några tips på sevärdheter att se och andra saker att göra på Gotland.
 
Visby innerstad - innanför Visby Ringmur
Visby glass
Vi åt glass nästan varje dag under vår Gotland-resa och jag fick upp ögonen (eller smaklökarna) för pistageglass. Visby Glass har kulglass gjord på äkta råvaror, gotländsk mjölk och grädde och den finns i många olika smaker. De har även mjukglass och
sorbet och ligger i Visby gästhamn samt i innerstaden.

Mysig atmosfär med fin utsikt
I innerstan finns kullerstensgator, kullar med fin utsikt över havet och mysiga småbutiker. Själva atmosfären i stan är trevlig, visst, det är väldigt turistigt, men det är det som är meningen. Många byggnader är riktigt gamla och ibland känns det som att man förflyttats till medeltiden när man går runt på gatorna. Här finns många vackra vykortsmotiv.

Kullerstensgator, lokala småbutiker och kultur
Innanför den 3,4 km långa ringmuren finns många fina små hus. Visby kallas för Rosornas och ruinernas stad och går man inne i stan är det inte svårt att se varför. Här finns många lokala butiker men även stora kedjor. Bra skor är ett måste eftersom det inte är så bekvämt att gå på kullerstenar hela dagarna.

Visby Glasblåseri
Inte långt från Stora torget ligger Visby Glasblåseri som är en av de få som använder återvunnet glas. Här tillverkas konst- och bruksglas med gamla hantverksmetoder och det erbjuds glasförsäljning och bland annat prova-på-blåsning. Det är sån här kultur som gör Visby så mysigt.
 
Andra sevärdheter i Visby innerstad
Visby ringmur, Visby Domkyrka, S:t Nicolai kyrkoruin, Visby botaniska trädgård, Gotlands Museum.
 
Andra sevärdheter på Gotland

Raukar på Fårö
Från Fårösund på Gotland kan man åka med en bilfärja gratis (ca sju minuter) till Fårö som ligger nordöst om Gotland. Här finns betesmarker, badstränder och de berömda raukarna. Vi åkte bland annat ut till Langhammar (ett naturreservat med stenstrand) och picknickade.

Minigolf
Om man inte gillar att sola på stranden kan man i alla fall få lite färg genom att spela minigolf. Det finns flera stället att göra det på och det är ju inte allt för svårt så det blir roligt för alla. Strax utanför Visby ligger också en gokort-bana för de som hellre gillar sånt.
 
Bilresande
Vi åkte med egen bil till Gotland och det är nästan att rekommendera, i alla fall om man tänkt åka ut från Visby. Ett tips är att bara ta bilen och åka ut. Det finns många små byar och städer med egendomliga butiker, sevärdheter, second hand-butiker och annat som är trevligt att uppleva.

Stränder
Vi åkte ut till Tofta Strand men då var vattnet alldeles för kallt men vi lyckades doppa fötterna i alla fall. Här finns också en uppvärmd pool och restaurang. Att bada eller ligga och sola på en strand hör ju nästan till semesterns och det finns gott om stränder på Gotland.
 
Andra sevärdheter på Gotland
Lummelundagrottorna, Blå Lagunen, Bungemuseet, Kneipbyn, Krysmyntagården.
Namn
Kom ihåg mig?
E-post

URL

Kommentar

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It