Mat & recept / 2013 / 0       

Två brödrecept

Häromveckan bakade jag frukostbollar utifrån ett recept i minn gamla hemkunskapsbok. Jag har bakat dem en gång tidigare och de blev perfekta. Denna gång dubblade jag receptet så det blev fler. Min syster bestämde sig också för att baka, det blev bagels. Det har jag provat förut men då blev de inte bra. Nu blev de perfekta.
Ca 12 frukostbollar

4 dl fingervarmt vatten
4 msk olja
4 krm salt
50 g jäst = 1 paket
8 - 10 dl vetemjöl
Häll vatten, olja och salt i en skål. Smula ned jästen och rör med en träsked. Tillsätt nästan hela mängden mjöl. Tillsätt, om de behövs, mer mjöl. Fortsätt arbeta degen tills den släpper skålen. Låt
jäsa i skålen under bakduk i 15 min. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Knåda degen och forma till små bollar, lägg på plåten. Sätt på ugnen på 250 ºC.  Låt jäsa i ca 30 min. Pensla bröd med ägg och strö på valfria frön. Sätt plåten i mitten av ugnen, grädda bullarna i ca 8 minuter. Ta ut bullarna och lägg dem på ett galler för att svalna.

 Ca 10 bagels
400 g vatten
680 g vetemjöl
30 g jäst
16 gram salt
16 gram strösocker
Lös upp jästen i vattnet och blanda i de andra ingredienserna, arbeta till en smidig deg.
Gör 10 bollar , låt vila i 10 min. Gör ett hål i mitten och låt jäsa i 30-40 min. Sjud upp vatten
i en kastrull, lägg i bagels och låt sjuda 1 min per sida. Tag upp dem med en hålslev, pensla
med ägg och strö på valfri frön. Ställ in i ugnen på 210 C i ca 15-20 min.
 
Namn
Kom ihåg mig?
E-post

URL

Kommentar

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It