Litteratur / 2015 / 0       

Några böcker från biblioteket

Sommaren är en perfekt årstid att låna många bra böcker från biblioteket. Sist jag var på biblioteket hittade jag dessa sex böcker som jag nu ser fram emot att läsa.


Tigrar i rött väder av Liza Klaussmann
Utspelar sig på USA:s östkust under fyrtio-, femtio- och sextiotalet. Nick och hennes kusin Helena har vuxit upp tillsammans på den gamla släktgården Tiger House - själva symbolen för östkustglamour - där de levt ett liv i tryckande sommarvärme, med solblekta båtbryggor och nattliga cocktailpartyn. Under tiden efter andra världskrigets slut tycks världen stå öppen. Helena ger sig iväg till Hollywood för att söka äktenskapslig lycka, medan Nick är på väg att återförenas med sin unge make Hughes, som just ska återvända från kriget. Men snart börjar den gyllne fasaden spricka. Helenas make är inte mannen han verkar vara, och Hughes kommer tillbaka från kriget sluten och distenserad. Åter i Tiger House, på 1960-talets rand, försöker Nick och Helena - nu tillsammans med sina barn Daisy och Ed - återerövra frihetskänslan från förr. Men allt ska komma att förändras när barnen gör en hemsk upptäckt: någon har blivit mördad i närheten av det vackra sommarstället. Släktingarna kastas ut ur sina invanda banor, hemligheter kommer i dagen, och inget i deras liv kommer någonsin att bli sig likt. 

Ett amatöräktenskap av Anne Tyler
En rik och fängslande roman om ett omaka par, och de konsekvenser deras oförmåga att förstå varandra får för tre generationer. "Äktenskapet är som ett träd", säger Paulines mamma, "ett fruktträd med olika sorters frukter inympade på stammen. Det kan vara udda kombinationer - som äpplen på ett plommonträd - men de växer ihop, och sedan går det inte att sära på dem utan att vålla ohjälplig skada." Och nog kan Pauline och Michael framstå som en udda konstellation. Michael är allvarligt lagd, eftertänksam och rationell, medan Pauline är en impulsiv och tempermentsfull romantiker. Deras äktenskap varar i trettio år men växer samman gör de aldrig - varken i glädjen över sins tre barn, eller den sorg som drabbar dem. De förblir, med Michaels egna ord, amatörer på äktenskapets område.
 
Nattfilm av Marisha Pessl
Skräckfilmsregissören Stanislas Cordova har inte synts offentligt sedan 1977. För fansen är han en mörkrets överstepräst, onåbar och gåtfull. När hans dotter Ashley Cordova hittas död framställs händelsen som självmord, men journalisten Scott McGrath anar oråd och börjar gräva i vad som har hänt. Förra gången han försökte närma sig familjen slutade det i en privat katastrof. Nu sugs han återigen in i en jakt som för honom allt längre in mot det kraftcentrum som är Stanislas Cordova. Bilder, illusioner, speglar: varje gång han fått upp en dörr tycks den smälla igen bakom honom... Scott har redan förlorat allt och det enda som kan ge honom upprättelse är att få reda på sanningen. Även om det kräver att han möter sitt eget mörker. 


Trollkarlens trast - jakten på fågeln som faktiskt fanns av Martin Davies
"Den torsdagskvällen jobbade jag sent med att ta fram kraniet på en död uggla". Så börjar denna fantastiska och fascinerande historia om jakten på fågeln som faktiskt fanns. Spänning och romantik vävs samman i sökandet på "den mystiska fågeln från Ulieta", senast sedd 1774 av James Cooks exipidition i Söderhavet. Nu, flera år senare, tvingas konsevatorn och forskaren Fitz ge sig ut på spaning efter spår av den trastliknande fågeln. Mörka krafter gör att sökandet blir mer komplicerat och farligt än någon kunde tro. Trollkarlens trast är en debutroman som för tankarna till Tracy Chevaliers och Andrews Taylors böcker. Den sträcker sig över tre sekler med hemligheter och överraskningar.
 
Nattfjäril av Jessica Kolterjahn
Torsdagen den 24 november 1892 tar en ung kvinna in på Hotel del Coronado i Kalifornien. Hon uppträder märkligt, verkar sjuk och upprepade gånger efter sin bror som aldrig kommer. Fem dagar senare hittas hon död i en stentrappa utanför hotellet. Bredvid sig har en revolver. Coroner Henrey Stetson rubricerar snabbt dödsfallet som självmord. Men lika snart börjar frågetecknen hopa sig, och han finner sig indragen i en historia om död, hämnd och åtrå. Nattfjäril är en fantasi om ett verkligt fall. Än idag publiceras böcker med teorier kring dödsfallet, och gäster på hotellet fascineras av den spöklegend som skapats kring kvinnan. Med en sällsynt förmåga att skildra en svunnen tid, levendegör Jessiga Kolterjahn den mytomspunna historien. 
 
Trogen hustru sökes av Robert Goolrick
Han satte in en annons i dagstidningen i Chicago, sökte efter en "trogen hustru". Hon svarade, skrev att hon var "en enkel, ärlig kvinna". Naturligtvis var hon allt annat än ärlig, och det enda enkla hos henne var hennes beslutsamhet. Hon skulle gifta sig med denna man och därefter döda honom, långsamt och försiktigt. Sedan skulle hon själv bli en förmögen änka. Vad Catherine Land inte insåg var att den gåtfulla ensamvargen Ralph Truitt hade en alldeles egen plan.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.  
Namn
Kom ihåg mig?
E-post

URL

Kommentar

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It