4 dl fingervarmt vatten
4 msk olja
4 krm salt
50 g jäst = 1 paket
8 - 10 dl vetemjöl
|
Häll vatten, olja och salt i en skål. Smula ned jästen och rör med en träsked. Tillsätt nästan hela mängden mjöl. Tillsätt, om de behövs, mer mjöl. Fortsätt arbeta degen tills den släpper skålen. Låt
jäsa i skålen under bakduk i 15 min. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Knåda degen och forma till små bollar, lägg på plåten. Sätt på ugnen på 250 ºC. Låt jäsa i ca 30 min. Pensla bröd med ägg och strö på valfria frön. Sätt plåten i mitten av ugnen, grädda bullarna i ca 8 minuter. Ta ut bullarna och lägg dem på ett galler för att svalna. |
400 g vatten
680 g vetemjöl
30 g jäst
16 gram salt
16 gram strösocker
|
Lös upp jästen i vattnet och blanda i de andra ingredienserna, arbeta till en smidig deg.
Gör 10 bollar , låt vila i 10 min. Gör ett hål i mitten och låt jäsa i 30-40 min. Sjud upp vatten i en kastrull, lägg i bagels och låt sjuda 1 min per sida. Tag upp dem med en hålslev, pensla med ägg och strö på valfri frön. Ställ in i ugnen på 210 C i ca 15-20 min. |