Mat & recept / 2014 / 0       

Julbak med choklad

Nu är det hög tid att baka julgodis. Här är tre olika saker som jag bakat till julen de senaste tre åren. Jag kan verkligen tipsa om wienernougaten, jätteenkel att göra och jättegod!

Bounty
50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 påse kokosflingor (200 g)
Mörk choklad
 
 
Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg. Tillsätt kokosen. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på en skärbräda. För att inte all smet ska fastna på fingrarna bör man skölja händerna i kallt vatten mellan varven. Ställ in i frysen ca 30 min. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt.
 
Receptet kom från denna blogg.
 
 
 
Wienernougat
250 g nougat
100 g flagad mandel
150 g mörk choklad

 
Finhacka nougat och mörk choklad och smält i vattenbad. Blanda
i flagad mandel. Häll upp i en avlång form med bakplåtspapper. Låt
stelna och skär i små bitar. Förvara svalt.
 
Receptet kommer från ICA.


Chokladtryfflar
¼ dl hallon
½ msk socker
1/8 dl smör
75 g mörk choklad
75 g mjölk- eller ljus choklad
Kakao

Lägg hallonen och socker i en kastrull och låt koka tillsammans så att vätskan
försvinner något. Smält smör tillsammans med grädde i en annan kastrull. Tillsätt
hallonen. Hacka choklad i minder bitar och lägg ner i den varma grädden. Rör om
till en jämn smet. Ställ tryffelsmeten i frysen till den blir lite stel och kall. Rulla
tryfflarna till kulor. Häll kakao på ett fat och rulla tryfflarna i den, förvara i frysen.
 
Receptet kommer från tidningen ELLE Mat & Vin

Vit chokladtryffel
½ dl vispgrädde
100 g vit choklad
1 msk smör
2 pepparkakor



 
 
Låt grädden koka upp och dra sedan bort den från plattan. Bryt sönder chokladen
och strö ner i grädden. Rör om tills den smälter. Klicka därefter ned smör och blanda till
en jämn smet. Häll ner smeten i en djup tallrik och låt svalna (detta tog väldigt lång tid, lättast är nog att stoppa in den i frysen och kolla lite då och då hur konsistenser är, man ska kunna rulla smeten till bollar utan att den fastnar på händerna. alltså, hellre lite för stel (då är det bara att låta den smälta lite), än för kladdig). Forma sedan smeten till små bollar och rulla dem i krossade pepparkakor. Lägg tryfflarna i knäckformar och förvara i frysen.
 
Receptet kommer från Underbara Clara
Namn
Kom ihåg mig?
E-post

URL

Kommentar

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It