Mat & recept / 2015 / 0       

Blåbärspaj gjord på egenplockade blåbär

I början av augusti gick jag och syrran ut i en skog nära där vi bor och plockade blåbär. Vi var ute i 1,5 timme och plockade totalt 1 kg bär. Några veckor senare gjorde vi en paj på hälften av bären. Vi har gjort smulpaj med blåbär förut men denna gång ville vi göra en riktig paj, dvs. med pajdeg. Och här ser ni resultatet! Riktigt fint, om jag får säga det själv. Det ser imponerande ut med det tradionella mönstret av deg, men det var ju väldigt enkelt att göra. Prova själv så får ni se! Vi äter Ekströms Vaniljsås gjord på äkta vanilj till våra pajer, vare sig det handlar om blåbär, rabarber eller äpplepaj.
Receptet på pajdegen kommer från Desirée Nilssons blogg.
 
Pajdeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ägg
½ msk kallt vatten
1 ägg till pensling av degen
 
Blåbärsfyllning
¾ liter färska blåbär
¾ dl strösocker
½ msk potatismjöl
 
 
 
 
Nyp ihop smör, vetemjöl och florsocker i en bunke. Tillsätt sedan ägget och vattnet och arbeta samman degen. Plasta in degen och låt vila i kylskåp i 30 min. Dela upp degen i två delar, låt den ena vara lite större än den andra. Strö lite mjöl på ett bakbord och kavla ut den större degbiten så att den blir kila stor som pajformen, jag tog en vanlig springform. Lägg försiktigt pajbottnen i formen och tryck till ordentligt i botten och på kanterna. Skär av eventuellt kanterna om de sticker över pajformens kanter.
 
Sätt ugnen på 180 °C. Börja med blåbärsfyllningen. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl i en bunke, låt stå i några minuter. Häll över blåbären i pajformen, men försök att inte ta med vätskan som bildats i bunken. 
 
Kavla ut den lite mindre delen av pajdegen och skär i strimlor. Lägg dem i ett mönster ovanpå bären och nyp ihop kanterna väl. Pensla degstrimlorna med ägg (och försök att inte nudda blåbären med penseln, eftersom de färgar av sig och vill man inte ha blåbärsfläckar på pajdegen rekommenderar jag er att vara försiktiga). Ställ in pajen i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills den fått fin färg.
Namn
Kom ihåg mig?
E-post

URL

Kommentar

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It