150 g kallt smör 4 dl vetemjöl ½ dl florsocker 1 ägg ½ msk kallt vatten 1 ägg till pensling av degen ¾ liter färska blåbär ¾ dl strösocker ½ msk potatismjöl |
Nyp ihop smör, vetemjöl och florsocker i en bunke. Tillsätt sedan ägget och vattnet och arbeta samman degen. Plasta in degen och låt vila i kylskåp i 30 min. Dela upp degen i två delar, låt den ena vara lite större än den andra. Strö lite mjöl på ett bakbord och kavla ut den större degbiten så att den blir kila stor som pajformen, jag tog en vanlig springform. Lägg försiktigt pajbottnen i formen och tryck till ordentligt i botten och på kanterna. Skär av eventuellt kanterna om de sticker över pajformens kanter.
Sätt ugnen på 180 °C. Börja med blåbärsfyllningen. Blanda blåbär med strösocker och potatismjöl i en bunke, låt stå i några minuter. Häll över blåbären i pajformen, men försök att inte ta med vätskan som bildats i bunken.
Kavla ut den lite mindre delen av pajdegen och skär i strimlor. Lägg dem i ett mönster ovanpå bären och nyp ihop kanterna väl. Pensla degstrimlorna med ägg (och försök att inte nudda blåbären med penseln, eftersom de färgar av sig och vill man inte ha blåbärsfläckar på pajdegen rekommenderar jag er att vara försiktiga). Ställ in pajen i mitten av ugnen i ca 35 minuter eller tills den fått fin färg.
|