Övrigt / 2013 / 0       

VIP-paket från Tampons For Free

I fredags när jag kom hem fick jag se att jag hade en avi på ett paket att hämta ut, så jag körde direkt iväg till närmaste Ica för att hämta det. Det var VIP-paketet från Tampons For Free som jag fick. Denna gång fick jag bakboken Liten kaka, två stycken bakchoklad från Lindt, rabattkuponger till bakchokladen att dela ut till vänner, samt bakprodukter från DrOekter. Som vanligt fick jag även en ask med tamponger från Tampons For Free
 
Vill du också få gratis tamponer hemskickade? Registrera dig på Tampons For Free, läs mer på deras hemsida. Om du har en blogg kan du, utöver tampongpaketet, även få VIP-paketet om du skriver ett inlägg om dem. Vid varje kampanj brukar de dessutom ha tävlingar, kolla in deras Facebook-sida.
Övrigt / 2013 / 0       

Ny bloggdesign

Det blev en ny bloggdesign trots att jag nyss startade den här nya bloggen med en ny design ganska nyligen. Jag tyckte inte riktigt om den gamla designen, den visade inte mina bloggdesignkunskaper. Nu känner jag mig mycket mer nöjd, den här designen känns mer mig.
Mat & recept / 2013 / 0       

En kaka till påsken

Vad får man om man blandar smör, socker, ägg, citronsaft och rivet citronskal och sedan vispar ner mjöl?
 
Jo, man får en saftig påskkaka med fräsch smak.

175 g smör
3 dl strösocker
2 ägg
1 citron, rivet skal
3 msk pressad citron
2 dl vetemjöl 
Sätt på ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Blanda ner socker, ägg, citronskal och citronsaft. Tillsätt till sist mjölet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Den ska vara lite kladdig i mitten. Låt den kallna i formen. Pudra över florsocker och servera med lättvispad grädde. 
 
Receptet kommer från tidningen Allt om mat, nr 4 2013.
Tankar / 2013 / 0       

Att välja en plan för framtiden

När jag åker buss ner till stan så åker jag förbi en gymnasieskola som har ekonomi- och handelsinriktning. Jag tänker varje gång jag åker förbi där att hur vet en 15-åring, som precis ska gå ut nionde klass, att ekonomi och handel är det man vill studera vidare inom? Vad är det som har gjort att man blir intresserad av ekonomi?
 
Jag vet själv att jag inte hade någon som helst aning om vad jag ville bli så jag sökte till ett program med både natur- och samhällsvetenskaplig inrikting - det var en slags blanding kan man säga. Jag ville alltså kunna bli lite allt möjligt när jag var klar. När det senare blev dags att söka till högskolan, då hade jag bestämt inrikting: kommunikation och språk. Men när jag skulle söka till gymnasiet hade jag ingen aning.
 
Det är lite intressant hur skolan ska vara en plats där man får prova på lite allt möjligt och det ska väcka ett intresse hos eleverna och göra dem säkrare på vart de vill i livet. När jag hade min första fysiklektion på gymnasiet fick jag en chock. Fysikvärlden var helt ny för mig - jag hade inte haft en enda fysiklektion på grundskolan och jag hatade verkligen min grundskola efter det, jag kände mig lurad. Alla andra i klassen hade haft fysik- och kemilabbar men jag hade istället arbetat i projekt och blandat ämnen lite huller om buller så jag visste inte vad som var kemi, naturvetenskap eller matte. Så det var ju ingen slump att jag inte visste att jag till exempel ville bli läkare eller biokemist eller något när jag skulle söka till gymnasiet eftersom jag inte ens hade haft fysiklektioner.
 
Det handlar alltså om att bli erbjuden så mycket som möjligt och sedan få möjligheten att fördjupa sig inom det man vill när det blir dags att börja gymnasiet. Jag vet i alla fall att jag alltid föredragit språklektionerna, både i grundskolan och på gymnasiet. Och nu, efter tre ½ år på högskolan så är jag färdigutbildad kommunikatör och informatör och jag kan göra det jag tycker om.
 
Problemen nu är att hitta ett jobb. Jag har fått höra av Arbetsförmedlingen att i en lågkonjunktur (är vi inne i en sådan? Jag tycker man hör det hela tiden men någon gång borde det väl bli bättre?) så är kommunikations- och informationsområdet det som drabbas först. Hur skulle jag kunna veta detta när jag började studera? Jag väljer att plugga vidare inom ett ämne som jag gillar, inte efter framtidsprognoser inom olika yrkesområden. Jag skulle absolut inte välja att plugga till ingenjör bara för att det är brist på sådana (jag vet inte om det är det, jag tog bara det som ett exempel).
 
Jag tycker att det här med jobb och utblidning är intressant men ju mer jag tänker på det, desto mer förvirrad och upprörd blir jag. Jag siktar istället framåt och försöket hitta ett arbete så jag kan börja leva mitt liv så som jag vill.
Litteratur / 2013 / 0       

Texter från Sapfo till Strindberg

Den här boken på 1474 sidor använde vi som kurslitteratur när jag studerade litteraturvetenskap i ett år på Mälardalens Högskola. Det är en tung och tjock bok (en liten jämförelse: den är lite tjockare än den sista Harry Potter-boken, ni som läst den vet ju hur tjock den är!). Boken Texter från Sapfo till Strindberg rymmer texter från både kända och okända verk från många olika författare (båda svenska och utländska), från antiken till ungefär 1950-talet.
 
Jag skulle faktiskt rekommendera alla som är intresserade av litteratur att se till att köpa den (eller låna den på bibliotek, den är dyr). Jag bläddrar i den lite då och då, och i och med att det är så stor varation av författare så kan man verkligen hitta något intressant att läsa. Om man sedan gillar det lilla utdraget i den här boken så kan man ju leta efter hela verket sedan.
 
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Skönhet & smink / 2013 / 2       

Efterlyser tips på bra och relativt billig ögonkräm!

Den här ögonkrämen från Lumene köpte jag på mellandagsrean på Kicks. Jag hade letat efter en ögonkräm ganska länge så när jag såg denna så slog jag till. Men jag har nu börjat tycka att den känns konstigt att använda en kräm med föryngrande egenskaper när jag bara är 22 år, det är lite tidigt. Så jag är på jakt efter en ny ögonkräm. Den ska vara ganska billig, återfukta och främst reducera puffigheten runt ögonen. Jag har dock märkt att det är ovanligt med ögonkrämer som inte har någon slags anti-wrinkle-effekt.
 
Därför frågar jag nu er om ni vet några ögonkrämer som är relativt billiga men samtidigt effektiva. Jag har många ansiktsprodukter från Nivea, det upplever jag som ett bra märke, men de har bara två ögonkrämer och båda är fokuserade på att reducera rynkor. Tips efterlyses därför på andra ögonkrämer!
Vackra saker / 2013 / 0       

Tips på bloggar

Nu var det några dagar sedan jag bloggade sist men jag har märkt att jag helt enkelt inte har tid att blogga. Jag vill skriva och har planerat massor av inlägg men jag har inte riktigt tid att sätta mig vid datorn och skriva dem. Så jag tänkte att jag idag skulle tipsa om fyra bloggar från olika kategorier som jag gillar. Det kanske är så att man läser andra bloggar när man inte själv  har tid att blogga eller så är det så att man inte har tid att blogga för att man läser andra bloggar istället. I alla fall, jag ska försöka ta itag med bloggandet denna vecka.

Den här bloggen skrivas av några personer som är duktiga på smink och skönhet, bland annat Lauren Conrad. Här kan man bland annat hitta inspiration och instruktioner till olika frisyrer och sminktips.
 
Tjejen bakom denna blogg heter Ida och hon och har en jättegullig liten dotter tillsammans med sin pojkvän. Den här bloggen är så rolig, jag skrattar varje gång jag läser den. Ida skriver om saker som händer i vardagen, om livet som småbarnsföräldrer och om viktiga ämnen.
 

Emelie, som driver denna blogg, verkar vara en pysslgi person. Hon kommer från Västerås precis som jag, men bor nu i Stockholm. Hon har en jättefin stil, hon hittar alltid kläder som jag också skulle vilja ha, men som inte riktigt är min stil.


Den här bloggen drivs av en jätteduktig tjej som heter Matilda. Hon har en webshop där hon säljer smycken. På bloggen skriver hon bland annat om olika tanker, om mode och om vackra saker.
Mat & recept / 2013 / 0       

Två gratissaker

I fredags firade jag att min första praktikvecka var över genom att hämta två gratisgrejor på Hemköp. Först ett paket chokladmousse från Kockens som jag fick testa genom Smartson. Ett tips för er som vill prova saker gratis utan att behöva prata om det för vänner osv. Här testar man saker i lugn och ro och ger endast en liten minirecension tillbaka till Smartson.
 
Sedan ett paket mjölkfritt Flora via den här länken. Detta erbjudande gäller till och med 31/3 så ni som vill ha gratis smör, passa på! Jag jämförde detta smör med vårt vanliga från Flora och det var egentligen ingen skillnad förutom att detta var mer krämigt och mjukt.
Ytliga saker / 2013 / 0       

Folkets IKEA-katalog

IKEA släppte i januari en katalog med bilder från svenska folkets riktiga hem. Den är fullproppad med lösningar som får vardagen att funkera bättre. Här får man se hur folk har inrett bland annat singellyor, vuxenkollektiv och småbarnshus. Jag tycker att det är roligt att man nu får se hur människor har inrett sina hem med hjälp av IKEA-möbler. På varuhusen ser man ju hur IKEA själv inreder men det är intressant att se hur det faktiskt fungerar i verkligheten.
 
Bläddra i katalogen genom att klicka här.
Skönhet & smink / 2013 / 0       

Vårsmycken från Indiska

Det verkar vara en trend inom modet just nu med stora halsband. Jag själv använder inte smycken så mycket, jag är egentligen bara lat - jag tycker till exempel att det är krångligt att ha ett stort halsband på mig och samtidigt lägga en halsduk runt halsen innan jag ska gå ut (tänk om de fastnar i varandra?). Men när jag ser vad fina smycken som finns inne hos till exempel Indiska, då blir jag sugen på att använda smycken, och särskilt halsband, mer. Det piffar verkligen upp en outfit, speciellt om det är ett ganska stort halsband.
 
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Övrigt / 2013 / 0       

Min vecka

I måndags påbörjade jag en två månaders lång praktik. Jag vill inte säga för mycket om var jag praktikserar men jag kan säga att det är på en kommunikationsavdelning i en stor organisation som har hand om bland annat äldrevårdsomsorgen, fritidsverksamheten för ungdomar och restaurangenheten som serverar mat på många skolor här i Västerås. Hittills har jag fått prova på lite typiska informatörsjobb så som att skriva utkast till pressmeddelande, skriva händelser på hemsidan samt läst igenom kommunikationsplaner. Jag känner redan nu att det här kommer vara bra erfarenhet för framtiden.
 
Måndag
Veckan började med att jag var tvungen att ta mig över en hal isbana och ett berg av snö för att komma till bussen. 
Väl på bussen satte jag mig längst bak till vänster och lade händerna vid elementet under fönstret för att värma mig.
Jag praktiserar på femte våningen och det är intressant att läsa om vilka avdelningar som ligger på vilka våningar.
 
Tisdag
På min andra praktikdag hade jag konstigt nog vant mig vid att gå upp riktigt tidigt. Jag gick upp runt 05.10 varje dag denna vecka.
Min arbetsplats på praktiken. Jag har två bildskärmar  och det ligger en laptop bredvid som man kan använda om man vill arbeta hemfrån.
 
Onsdag
En dag kom jag ner till stan 20 min innan jag började så jag tog en promenad. Här är Västerås stadshustorn, bilden är tagen från andra sidan Svartån.
Eftersom jag går upp mycket tidigt blir förmiddagarna långa och jag blir hungrig igen runt 10. Jag började ta med mig frukter varje dag att äta på förmiddagen.
Utsikten från ett fönster ner mot en av de stora shoppinggatorna i Västerås. Byggnaden till höger är en del av ett parkeringhus.

 
Torsdag
Jag brukar göra mig iordning alldeles för tidigt och det slutar att jag står i hallen med jackan på nästan 15 min innan jag borde gå. I torsdags pratade jag då lite med syrran när hon satt och åt frukost och läste tidningen.
Jag har varit duktig och tagit med matlåda flera dagar men i torsdags ville jag äta ute, så det blev en varm bagel och en festis på Esspresso House. Den var inte så god, varm creme cheese och ruccola är inte gott.
 
Fredag
I fredags åkte jag med en buss som hade blå klädsel, den brukar ha brunröd, det kändes konstigt, men det var trevligare än den vanliga.
Efter jag slutade i fredags missade jag bussen men gick sedan till Ica och köpte en stor påse med natugodis. Det var ju ändå fredag.
När jag gick upp på min gata såg jag att isen som låg där på morgonen hade smält bort och jag funderar faktiskt på att cykla till stan nästa vecka.
Litteratur / 2013 / 0       

En liten boklista

Den här boklistan skrev jag om på min förra blogg men jag vill skriva om den igen. Det är alltså en lista över klassiska böcker. Brittiska BBC tror att de flesta människor bara har läst 6 av dessa 100 böcker. Jag har markerat de böcker jag har läst med fetstil och de jag vill läsa med kursivt.

1 Pride and Prejudice – Jane Austen
2 The Lord of the Rings – JRR Tolkien
3 Jane Eyre – Charlotte Bronte
4 Harry Potter series – JK Rowling
5 To Kill a Mockingbird – Harper Lee
6 The Bible
7 Wuthering Heights – Emily Bronte
8 Nineteen Eighty Four – George Orwell
9 His Dark Materials – Philip Pullman
10 Great Expectations – Charles Dickens
11 Little Women – Louisa M Alcott
12 Tess of the D’Urbervilles – Thomas Hardy
13 Catch 22 – Joseph Heller
14 Complete Works of Shakespeare
15 Rebecca – Daphne Du Maurier
16 The Hobbit – JRR Tolkien
17 Birdsong – Sebastian Faulk
18 Catcher in the Rye – JD Salinger
19 The Time Traveller’s Wife – Audrey Niffenegger
20 Middlemarch – George Eliot
21 Gone With The Wind – Margaret Mitchell
22 The Great Gatsby – F Scott Fitzgerald
23 Bleak House – Charles Dickens
24 War and Peace – Leo Tolstoy
25 The Hitch Hiker’s Guide to the Galaxy – Douglas Adams
26 Brideshead Revisited – Evelyn Waugh
27 Crime and Punishment – Fyodor Dostoyevsky
28 Grapes of Wrath – John Steinbeck
29 Alice in Wonderland – Lewis Carroll
30 The Wind in the Willows – Kenneth Grahame
31 Anna Karenina – Leo Tolstoy
32 David Copperfield – Charles Dickens
33 Chronicles of Narnia – CS Lewis
34 Emma – Jane Austen
35 Persuasion – Jane Austen
36 The Lion, The Witch and The Wardrobe – CS Lewis
37 The Kite Runner – Khaled Hosseini
38 Captain Corelli’s Mandolin – Louis De Bernieres
39 Memoirs of a Geisha – Arthur Golden
40 Winnie the Pooh – AA Milne
41 Animal Farm – George Orwell
42 The Da Vinci Code – Dan Brown
43 One Hundred Years of Solitude – Gabriel Garcia Marquez
44 A Prayer for Owen Meaney – John Irving
45 The Woman in White – Wilkie Collins
46 Anne of Green Gables – LM Montgomery
47 Far From The Madding Crowd – Thomas Hardy
48 The Handmaid’s Tale – Margaret Atwood
49 Lord of the Flies – William Golding
50 Atonement – Ian McEwan
51 Life of Pi – Yann Martel
52 Dune – Frank Herbert
53 Cold Comfort Farm – Stella Gibbons
54 Sense and Sensibility – Jane Austen
55 A Suitable Boy – Vikram Seth
56 The Shadow of the Wind – Carlos Ruiz Zafon
57 A Tale Of Two Cities – Charles Dickens
58 Brave New World – Aldous Huxley
59 The Curious Incident of the Dog in the Night-time – Mark Haddon
60 Love In The Time Of Cholera – Gabriel Garcia Marquez
61 Of Mice and Men – John Steinbeck
62 Lolita – Vladimir Nabokov
63 The Secret History – Donna Tartt
64 The Lovely Bones – Alice Sebold
65 Count of Monte Cristo – Alexandre Dumas
66 On The Road – Jack Kerouac
67 Jude the Obscure – Thomas Hardy
68 Bridget Jones’s Diary – Helen Fielding
69 Midnight’s Children – Salman Rushdie
70 Moby Dick – Herman Melville
71 Oliver Twist – Charles Dickens
72 Dracula – Bram Stoker
73 The Secret Garden – Frances Hodgson Burnett
74 Notes From A Small Island – Bill Bryson
75 Ulysses – James Joyce
76 The Bell Jar – Sylvia Plath
77 Swallows and Amazons – Arthur Ransome
78 Germinal – Emile Zola
79 Vanity Fair – William Makepeace Thackeray
80 Possession – AS Byatt.
81 A Christmas Carol – Charles Dickens
82 Cloud Atlas – David Mitchell
83 The Color Purple – Alice Walker
84 The Remains of the Day – Kazuo Ishiguro
85 Madame Bovary – Gustave Flaubert
86 A Fine Balance – Rohinton Mistry
87 Charlotte’s Web – EB White
88 The Five People You Meet In Heaven – Mitch Albom
89 Adventures of Sherlock Holmes – Sir Arthur Conan Doyle
90 The Faraway Tree Collection – Enid Blyton
91 Heart of Darkness – Joseph Conrad
92 The Little Prince – Antoine De Saint-Exupery
93 The Wasp Factory – Iain Banks
94 Watership Down – Richard Adams
95 A Confederacy of Dunces – John Kennedy Toole
96 A Town Like Alice – Nevil Shute
97 The Three Musketeers – Alexandre Dumas
98 Hamlet – William Shakespeare
99 Charlie and the Chocolate Factory – Roald Dahl
100 Les Miserables – Victor Hugo
 
Resultat
Jag har läst 24 och vill läsa 31 av dessa 100 böcker. Det tycker jag är rätt så bra. Jag tror att jag läste de flesta böckerna när jag pluggade litteraturvetenskap för två år sedan, då fick vi läsa många klassiker. De böcker jag vill läsa är mest gamla klassiker, jag tycker att det är lite allmänbildning, så jag ska kämpa mig igenom den här listan. Sedan finns det ju också böcker jag aldrig har hört talas om på listan, de kan jag inte riktigt ge ett omdöme om.
 
Jag kanske bloggar om den här listan igen om några år, vi får se om jag lyckats läsa fler böcker och har hittat fler böcker jag vill läsa.
Mat & recept / 2013 / 0       

Att försöka må bättre

Jag har mina favoriter inom mat: jag gillar hallon- och blåbärssmoothie, hemmajgord pizza, jordgubbsyoghurt, sushi, naturgodis (särskilt kanelmandlar), kalla äpplen, lax och choklad (särskilt Plopp). Det är ganska okej mat tycker jag, ganska nyttigt, det finns ju onyttigare alternativ.
 
Men samtidigt tycker jag att dessa favoriter kan bli för mycket ibland. Min mage krånglar med mig ibland, jag vet inte vad den strejkar emot men jag vet att det inte är något fel, rent mediciniskt. Jag har varit hos läkaren flera gånger och lämnat blodprov för att testa gluten och laktos, kollat blodsockernivån och bukspottkörteln, jag har till och med lämnat avföringsprover, men det visade sig att det är inget som helst fel på min mage. Förutom att den inte är sams med mig. Det kanske bara sitter i mitt huvud, men om jag upplever obehag så är det ju svårt att sluta tänka på det.
 
Min mage känns svullen och uppblåst efter nästan varje måltid och ibland känns det till och med som att magen ska spricka. Efter jag har ätit får jag ibland en konstig känsla i halsen och munnen, jag vet inte vad det beror på, men det brukar gå över om jag äter antingen en frukt eller något eller en Pepcid Duo. Jag äter små portioner eftersom jag vet att det lätt kan bli för mycket, särskilt om jag äter riktigt god mat. Jag måste äta jätteregelbundet annars kan jag helt plötsligt bli så hungrig att det känns som att jag kommer att dö om jag inte får mat direkt och det har till och med hänt att jag har kräkts av hunger (trots att det inte var så länge sedan jag åt).
 
Dessa problem har jag haft sedan jag började plugga på högskolan, det började alltså för ca fyra år sedan. Jag har tröttnat och försöker tänka på vad jag äter, men ibland orkar jag bara inte. För någon månad sedan talade jag med en dietist om detta. Vi kom fram till att jag dricker alldeles för lite vatten (egentligen bara ett glas rent vatten om dagen), och att jag kunde äta lite mer grönsaker och frukt. Att hålla koll på blodsockernivån är också viktigt, så även om jag inte är sugen att börja laga mat för mig själv mitt på dagen så borde jag göra det istället för att bara slänga ihop en liten smörgås till lunch.
 
Jag har också börjat läsa mer tränings- och matbloggar och jag känner att jag verkligen vill ta itag med detta. Ibland när jag är nere på stan i olika äenden brukar jag gå in på Hemköp för att köpa lite fryst frukt. De brukar har erbjudanden på fryst frukt och jag har märkt att jag speciellt gillar fryst mango, jordgubbar, hallon och blåbär. Jag brukar mixa några av bären till en smoothie, eller lägga på havregrynsgröt eller naturell yoghurt på morgonen. Jag har också börjat göra egen granola, det är överraskande lätt och så mycket godare och nyttigare än den från affären.
 
Jag försöker att äta mat som är färgglad och nyttigt. Att få i mig minst en frukt och minst en grönsak om dagen är mitt nya mål. Att äta på samma klockslag varje dag, trots att jag kanske inte är så jättehungrig, och att laga mer mat. Det är tråkigt att ha problem med magen men genom att äta snällare mat, variera maten mer och att faktiskt ägna mer tid åt mat och matlagning kommet det förhoppningsvis kännas bättre.
Film & TV / 2013 / 0       

Downton Abbey på TV8

Med start söndagen den 17 mars kl. 20.00 kommer svenska TV8 visa succeserien Downton Abbey från början till den tredje säsongen. Serien har tidigare visats på SVT men nu kommer alltså TV8 ge svenska folket en ny chans att se alla avsnitt från början. Den fjärde säsongen är under inspelning och kommer förmodligen visas under vintern i år.

Jag har älskat serien från början, jag har till och med lånat serien på DVD från biblioteket för att kunna se om de avsnitt som jag tycker särskilt mycket om. Första säsongen utspelar sig 1912 när Titanic går under och tar med sig två av släkten Granthams huvudarvingar. På godset Downton Abbey drabbas familjen och deras tjänstefolk i chock. Andra säsongen utspelar sig under första världskriget och när många av männen, både av familjen och av tjänstefolket tvingar ut i kriget. Tredje säsongen tar upp de känslor som bland människor efter kriget, världen är inte densamma. Nya värderingar och erfarenheter har skapats om många inser att det inte går att leva som de gjorde innan kriget.

 Är jag den enda som får rysningar av bakgrundsmusiken i trailerna nedan?

 
 
Ytliga saker / 2013 / 0       

Att bo i ett hus som renoveras

Så här ser det ut i delar av vårt hus. Vi har renoverat vårt kök för några år sedan, sedan badrummet och nu hallen. Nu ligger det ligger bland annat skyddspapper på golvet, plankor (jag tror att det har varit taklister eller något sådant) bakom soffan i vardagsrummet och burkar med skruvar i hallen. När vi höll på med badrummet så förvarade vi till och med den nya toaletten i vardagsrummet ett tag. Nu när jag tänker efter så har vårt nya badkar också bott i vardagsrummet inna vi installerade det i badrummet. Min syster och jag också gick runt i hallen och spacklade över massor av skruvhål på väggarna förra helgen. 
 
Badrummet är fortfarande inte klart, det saknas lister runt dörren, men vi letar efter nya dörrar också så listerna dröjer nog ett tag och vi vill bli klara med hallen först. Det är alltså flera projekt på gång samtidigt. Det blir stökigt när man renoverar men resultatet blir fint. Vi har fått ett nytt valv mellan vardagsrummet och hallen, hallen har fått ett nytt vitt tak och badrummet känns riktigt modernt. Efter allt vårt hårda arbete (okej, det är pappa som har gjort det mesta) så förtjänar vi ett fint resultat.
Skönhet & smink / 2013 / 0       

Isadora Eye Shadow Palette - Matte Chocolates

Den här ögonskuggepaletten köpte jag i somras. Jag har märkt att jag har blivit mer intresserad av smink de senaste åren och när jag såg denna ögonskuggepalett på en sminkblogg så bestämde jag mig för att köpa den. Jag vill sminka mig naturligt och denna palett med bruna skuggor var perfekt.
 
När jag använder den så börjar jag med att lägga en primer (som ska göra färgerna mer intensiva och sitta kvar längre), jag använder en från E.L.F, över hela ögonlocket. Sedan lägger jag den ljusaste hudfärgade skuggan över primern med hjälp av en platt ögonskuggeborste (den med vitt skaft, kommer från E.L.F). Därefter lägger jag den näst ljusaste ögonskuggan och den som liggen i mitten av paletten i globlinjen och suddar ut så att de bildar en naturlig skugga. Till sist använder jag en snedskuren borste, även denna kommer från E.L.F (den med svart skaft). Jag lägger den mörkaste skuggan på ovansidan av den övre fransraden, som en eyeliner, och drar den upp lite. Till sist lägger jag mascara och så är det klart.
 
Eftersom jag inte har sminkat mig så mycket med ögonskuggor tidigare så har jag inget att jämföra med men jag upplever dessa ögonskuggor som ganska bra, de kan smula lite men de är lätta att jobba med. Jag har aldrig använt den rödaste skuggana av den alla, den som ligger näst längst till höger i paletten, den är helt enkelt för röd, och det känns ju lite tråkigt. På bilden där jag har lagt skuggorna på handen så är den översta raden utan primer och den understa med primer. Det visar ju bara vilken skillnad det blir - det blir mer färg med primern.
 
Isadora Eye Shadow Palette (som även finns i andra färger än brunt) går att köpa på bland annat KICKS och kostar ca 179 kr.
 
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Tankar / 2013 / 0       

Ta vara på min lediga tid

Jag har länge tyckt att jag är en sådan person som inte riktigt tar vara på min lediga tid. Jag kanske inte borde säga ledig tid eftersom jag har så lite oledig tid, jag är i princip hemma hela tiden. Jag tycker om att sitta vid datorn och när jag väl sitter där så blir det i flera timmar. Istället borde jag ta och göra saker på min att-göra-lista, till exempel rensa min garderob, städa ordentligt, sortera i lite pärmar och mappar. Sådant där lite tråkigt. Det är därför det inte blir gjort. Det jag egentligen borde göra är att strunta i att sätta på datorn. Om jag börjar dagen med att äta frukost, sedan diska massor och städa så blir det lättare att faktiskt ta itu med min att-göra-lista. Jag ska inte sätta mig vid datorn och bli distraherad.
 
Som tur är påbörjar jag en två månaders lång praktik denna vecka. Jag ska äntligen få lite mer erfarenhet vilket kommer göra mig attraktivare på arbetsmarknaden. Förhoppningsvis kommer jag senare inse att jag borde ta vara på min lediga tid bättre och göra viktigare saker än att sitta framför datorn. Då kommer det bli mindre saker på att-göra-listan och till slut blir den tom. Då har jag all tid i världen att göra saker jag verkligen vill göra.
Litteratur / 2013 / 2       

Böcker som jag vill läsa

Sedan jag blev medlem på Boktipset känner jag att jag har fått mycket bättre ordning och struktur på min läsning. På Boktipset kan man skapa en egen bokhylla med de böcker man läst och göra listor med till exempel böcker som man vill läsa. Jag kommer nu bättre ihåg vad jag har tyckt om de böcker jag läst, jag har skrivit recensioner och satt ett betyg på dem. Här nedan är sex stycken av väldigt många böcker som jag vill läsa:
 
En riktig fantasyklassiker som jag tror blir svår att läsa på grund av att den utspelar sig i en påhittad värld. Serien handlar om en grupp av det småväxta folket hoberna som är på väg mot Domedagsklyftan för att förstöra en märkvärdig ring. De flyr samtidigt från den onde trollkarlen Sauron som har planer på att erövra ringen.
 
Min favoritbok, Fördjupande studier i katastroffysik, har jämförts med denna bok så jag är nyfiken på den. Den här boken handlar om Richard som börjar på collage och snart accepteras av skolans innersta intellektuella krets. Han  inser snart att de ägnar sig åt mer än ett vanligt collageliv. Till slut går deras lekar för långt och någon måste ta skulden.
 
Jag läste alla böcker i serien för något år sedan, men jag har lust att göra om det snart. Böckerna om Harry Potter, pojken som får veta att han är trollkarl och börjar i en trollkarlsskola, är kända över hela världen. Personligen tycker jag att de senare böckerna i serien är bäst och jag är imponerad över hur författaren har lyckats knyta ihop hela handlingen i slutet.
 
 
Boken som tv-serien med samma namn är baserad på. En slags biografi av författarens erfarenheter som barnmorska i Londons East End. När hon kom till nunneklostret i området för att börja arbeta hade hon aldrig kunna föreställa sig den misär hon mötte. Men hon upptäckte snart att bland smutsen så fann hon livsvilja, humor och värme bland de människor hon träffade. 
Jag läste de första böckerna i den här serien när jag var mindre men jag läste aldrig klart dem. Syskonen Pevensie kallas till det magika landet Narnia föratt besegra den onda häxan och detta blir starten på ett stort äventyr. De kommer tillbaka tillNarnia flera gånger och varje gång får de ett nytt uppdrag - var tid har sin ondska som hotar det goda landet.
15-åriga Charlie delar med sig av sina tankar under sitt första år i hig school. Hans tankar, känslor, problem och upplevelser berättas på ett intimt, rörande, unikt och stundtals hysteriskt roligt sätt -bara för att i nästa stund bli hjärtskärande sorgligt. Det stora överliggande temat är att han försöka leva sitt liv, samtidigt som han vill rymma ifrån det.
 
 
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Vackra saker / 2013 / 0       

Fantastiska planeter

Hur coola är inte de här bilderna? De är tagna och redigerade av fotografen Catherine Nelson som har inspirerats av renässansmålaren Pieter Bruegel. Fotografen har tagit tuseltals bilder på sina favoritlandskap från olika vinklar och sedan redigerat dem i PhotoShop så att de liknar planeter. Jag skulle verkligen inte beskriva dem med något annt ord än coolt. Om ni är intresserade, kika in fler bilder som finns på denna sida.
Ytliga saker / 2013 / 0       

Vår hos Lagerhaus

Nu har det börjat komma in vårprylar hos Lagerhaus. Återigen önskar jag att jag bodde i en egen lägenhet och hade möjlighet att köpa ooch använda sådana här fina saker. Den ljusblå salt- och pepparkvarnen är ju så gullig, och hur fina är inte besticken? Frågan är bara hur bra de är i verkligheten men när jag ser dem blir jag sugen på att åka ner till Lagerhaus och titta lite närmare på dem.
 
Jaja, jag får nog börja med att hitta ett jobb så jag kan börja tjäna pengar och så småningom flytta. Jag besökte rekryteringsmässan här i stan - det är den största jobbsökarmässan i Sverige - men precis som förra året så blev jag besviken. Det fanns egentligen inga företag som jag skulle kunna tänka mig att arbeta på, men jag lämnade i alla fall mitt cv och ansökan till några. Så nu får vi se hur det går.
 
Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mat & recept / 2013 / 0       

En stor apelsin

När jag äter apelsiner så brukar jag ibland få lite otur: vissa är jättegoda men vissa är snustorra och äckliga. Förra helgen tog jag en apelsin och hoppades på att den skulle vara bra. Förutom att den var saftig och egentligen inte smakade så jättemycket apelsin så var det jättestor. För att visa hur stor den var lade jag en tändsticksask bredvid. Det är alltså apelsinen jag åt längst till vänster sedan en vanlig apelsin och till sist en mandarin. Den var faktiskt nästan lite för stor, det blev jobbigt att äta upp den till slut.
Övrigt / 2013 / 0       

Tampons For Free och HPV-vaccin

Igår fick jag ett VIP-paket från Tampons For Free. I paketet låg det en tampongask, ett skrivblock, en penna, informationsblad om HPV-vaccinet samt en nyckelring. Tampons For Free har haft kampanj med HPV-vaccinet frut men nu låg fokuset på att spräcka myter kring vaccinet och att uppmärksamma fler om det. Läs mer på http://hpv-vaccin.se
 
Vill du också få gratis tamponger hem i brevlådan? Bli medlem på Tampons For Free!
Litteratur / 2013 / 0       

Henry Fry och hans osannolika pilgrimsfärd

Under februari månad läste jag den här boken, Henry Fry och hans osannolika pilgrimsfärd av Rachel Joyce. Den utgavs av Norstedts i somras och kommer ut i pocket i juni. 
 
Den handlar om den äldre mannen Henry Fry som en dag får ett brev från sin tidigare kollega, Queenie, som berättar att hon är döende i cancer. Henry känner att han vill skriva ett svar till Queenie men han kommer inte på vad han ska skriva. Det blir till slut några korta rader och när Henry kommer till postlådan för att posta brevet kan han inte göra det. Han går vidare till nästa postlåda och nästa och nästa...Till slut bestämmer han sig för att gå hela vägen, totalt 100 mil på 87 dagar, för att hälsa på Queenie. Under denna pilgrimsfärd tänker Henry på sin familj och på Queenie, hon gjorde något fint för honom en gång i tiden men han kan inte komma ihåg vad det var. Han minns glimtar från sitt äktenskap, den ansträngda förhållandet till sin son och om sin barndom. Under hela resan finns även tanken om vad Queenie egentligen betyder för honom.

Det känns lite annorlunda att läsa om bok som handlar om en äldre man. Man får följa hans långa resa med skoskav och blåsor, med möten med främmande människor och med tanken om färden verkligen är värt det. Det var intressant att läsa, äldre människor har ett annat tänkesätt än yngre, jag drar i alla fall den slutsatsen utifrån denna bok. De har ett lugnare tempo och uppmärksammar visserligen det som är annorlunda mer än yngre människor men de ser det goda i människor.
 
När jag började läsa boken trodde jag verkligen att jag visste hur den skulle sluta. Jag trodde att det var en sådan där bok med ett riktigt förutsägbart slut men det visade sig att jag hade fel och det är jag glad över. Det händer inte så mycket i boken, den är inte full av spänning, det är snarare en bok om minnen och det är det som gör den bra trots det långsamma tempot. Jag tror att man måste ta sig tid att läsa denna bok, det är inget man sträckläser på en dag, man måste ta sig tid att smälta det man läser.
 
Jag skulle nog säga att äldre människor särskilt skulle kunna uppskatta den här boken, de kanske känner igen det där med att plötsligt minnas eller glömma bort händelser i sitt förflutna.
 
Tack Norstedts för recensionsexemplaret!
Mode & stil / 2013 / 0       

Vårplagg på H&M:s rea

Nu när våren börjar närma sig brukar ju klädaffärerna rea ut vinterkläderna. Jag har kikat in H&M:s rea online och lade märke till att många kläder som finns på rean faktiskt skulle kunna användas i vår. Det är alltså inte bara vinterjackor eller tjocka tröjor i mörka färger som reas ut. Jag, som verkligen älskar att kolla efter kläder på rea och göra bra fynd, kommer förmodligen åka ner till H&M på stan för att kolla vad som finns där.
Ytliga saker / 2013 / 0       

En filt

I november började jag virka lite. Jag läste pysselbloggar och blev inspirerad så jag kollade vad vi hade för garn hemma och sedan satte jag igång att virka. Enfärgade mormorsrutor blev det och jag planerar att sätta ihop dem senare till en slags filt. Först virkade jag med vitt och grönt garn men sedan insåg jag att det vita inte skulle räcka så då skrotade jag det och började med ett rödbrunt garn istället. Nu har jag fått ihop 11 gröna rutor och 10 röda. Det är ju typiska höstfärger, så jag satsar på att bli klar med allt nästa höst (det är ju långt dit men jag tror att jag måste sätta upp ett mål för mig själv annars kommer jag inte göra klart det).
Övrigt / 2013 / 0       

I min väska

Nu tror jag att jag börjar bli frisk från förkylningen, jag hostar bara lite och är hes, så jag tänkte att vi kunde ta en titt i min väska. Det har blivit lite av en tradition för mig att skriva om detta på våren, så jag tänkte fortsätta med det. Jag är på jakt efter en större väska, i den här väskan finns i alla fall detta:
 
1. Vantar
Jag brukar ha de liggandes i väskan så att jag inte tappar bort dem, och nu på vintern vet man ju inte aldrig hur vädret bestämmer sig för att bli, ibland blir det skönare med vantar på händerna.
 
2. Almanacka
Denna köpte jag från Personlig Almanacka där man kan bestämma utseendet själv. Bilden på framsidan har jag själv tagit. Jag gillar storleken på denna almanacka, den får plats i väskan och man får plats att skriva mycket i varje uppslag.
 
3. Paraply
Jag har det i väskan av samma anledning till att jag har vantarna, man vet aldrig hur vädret blir. Paraply är ju inte bara bra mot regn, det skyddar också när det snöar.
 
4. Plånbok
Denna fick jag av farmor i julklapp för några år sedan och när jag fick den tyckte jag inte om den särskilt mycket. När min gamla plånbok började gå sönder (jag började få för många kort, de fick helt enkelt inte plats!), så lade jag över allt i den här och nu älskar jag den.
 
5. Nycklar
Jag har inte så många nycklar i min nyckelknippa, däremot har jag en mini-Rubriks kub (som jag fick av min syster, och den fungerar!) som gör att jag lätt hittar nycklarna i väskan när jag behöver dem. I nyckelknippan sitter också en liten elefant i trä och en ring med tre små hjärtan som representerar mina föräldrar och min syster (den har jag gjort själv).
 
6. Skrivblock
Jag är egentligen ingen sådan person som skriver ner tankar jag får när jag är ute men jag tar alltid med mig ett skrivblock utifall jag behöver det.
7. Busskort
Jag behöver inte säga så mycket mer om det, förutom att jag tycker att det är dyrt. Jag har inget månadskort utan fyller på med ett antal bussresor eftersom jag åker buss ganska oregelbundet.
 
8. Penna
För att kunna skriva något i skrivblocket måste man ju ha en penna.
 
9. Dextrosol, läppbalsam och Pepcid Duo
Min mage beter sig lite konstigt ibland och jag vet inte vad det beror på. Det kan vara magkatarr eller blodsockerfall men oavsett så brukar det hjälpa om jag antingen tar en Dextrosol eller en Pepcid Duo, så jag har alltid med mig det i väskan. Läppbalsamet har jag också med mig utifall jag behöver det (det doftar så gott!).
 
10. Nagelbandsolja i stiftform från E.L.F.
Jag har en ovana att riva och bita på mina nagelband och för att försöka sluta (eller kanske för att tänka på något annat) så smörjer jag på med nagelbandsolja, till exempel när jag sitter på bussen eller när jag har tråkigt (det är då jag börjat pilla).
 
11. MP3 och hörlurar
Jag brukar lyssna på musik är jag åker buss ner till stan, bussresan blir roligare och känns kortare då. Den här MP3:n är riktigt gammal men den fungerar fortfarande. Jag föredrar faktiskt att lyssna på MP3 istället för på mobilen, mobilen drar mycket batteri när jag lyssnar på musik.
 
12. Mobiltelefon
Det är en HTC Wildfire S som jag köpte för snart två år sedan. Om jag ska var ärlig så köpte jag den faktiskt för att jag tyckte att den var snygg. Jag hade inte hört talas om det märket tidigare men den såg inte ut som någon annan telefon (och jag ville absolut inte köpa en iPhone som alla andra hade, de är så fyrkantiga).
 
Litteratur / 2013 / 0       

Mitt bokreafynd

Jag tycker om att titta på böcker och jag tycker om att köpa saker på rea så man kan ju tro att bokrean skulle vara något för mig men efter ett besök till en bokhandel på stan kan jag konstatera att jag är besviken över årets bokreautbud. Jag köpte bara en bok, Emma av Jane Austen, som visserligen är en klassiker - jag gillar klassiker - men jag hade förväntat mig mer bra böcker.
 
Den största bokhandeln här i stan (rent ytmässigt) har precis slagit igen och det var verkligen den bästa bokhandeln. Nu får man gå till en liten Bokia-butik eller en mini-Akademibokhandeln här i stan om man vill köpa böcker, och de är verkligen små butiker. Nej, jag blev riktigt besviken över årets bokreautbud. 
Tankar / 2013 / 3       

Tankar om framtiden

Bilderna i kollaget kommer från IKEA.
 
Jag är 22 år och bor fortfarande hemma. Det känns helt okej men jag längtar verkligen tills jag flyttar hemifrån. Jag vill ha en helt egen lägenhet att inreda precis som jag vill att det ska se ut. Det enda som hindrar mig från att skaffa mig en lägenhet är att jag inte har ett jobb. Inget arbete - inget att betala hyran med. Det är väldigt irriterande. Jag har varit inskriven hos Arbetsförmedlingen sedan i somras men det är först nu, sex månader senare, som jag får min första ersättning. Jag har sökt jobb väldigt aktivt under denna tid men enligt Arbetsförmedlingens regler har jag inte haft rätt till ersättning förrän nu. Det är först nu jag fått min första riktiga inkomst sedan studiebidraget. Jag planerar att spara varenda öre.

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It