Mat & recept / 2013 / 0       

Två brödrecept

Häromveckan bakade jag frukostbollar utifrån ett recept i minn gamla hemkunskapsbok. Jag har bakat dem en gång tidigare och de blev perfekta. Denna gång dubblade jag receptet så det blev fler. Min syster bestämde sig också för att baka, det blev bagels. Det har jag provat förut men då blev de inte bra. Nu blev de perfekta.
Ca 12 frukostbollar

4 dl fingervarmt vatten
4 msk olja
4 krm salt
50 g jäst = 1 paket
8 - 10 dl vetemjöl
Häll vatten, olja och salt i en skål. Smula ned jästen och rör med en träsked. Tillsätt nästan hela mängden mjöl. Tillsätt, om de behövs, mer mjöl. Fortsätt arbeta degen tills den släpper skålen. Låt
jäsa i skålen under bakduk i 15 min. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Knåda degen och forma till små bollar, lägg på plåten. Sätt på ugnen på 250 ºC.  Låt jäsa i ca 30 min. Pensla bröd med ägg och strö på valfria frön. Sätt plåten i mitten av ugnen, grädda bullarna i ca 8 minuter. Ta ut bullarna och lägg dem på ett galler för att svalna.

 Ca 10 bagels
400 g vatten
680 g vetemjöl
30 g jäst
16 gram salt
16 gram strösocker
Lös upp jästen i vattnet och blanda i de andra ingredienserna, arbeta till en smidig deg.
Gör 10 bollar , låt vila i 10 min. Gör ett hål i mitten och låt jäsa i 30-40 min. Sjud upp vatten
i en kastrull, lägg i bagels och låt sjuda 1 min per sida. Tag upp dem med en hålslev, pensla
med ägg och strö på valfri frön. Ställ in i ugnen på 210 C i ca 15-20 min.
 
Skönhet & smink / 2013 / 0       

Maybelline Fit Me Foundation - recension

Jag fick denna foundation av min syster i födelsedagspresent i somras. Vi hade tidigare fått ett prov från KICKS med den ljusaste nyansen, nr 110, och den passade perfekt på mig som är ganska blek. Jag applicerar lite foundation med mina fingrar på kinderna, hakan och panna och blandar ut. Jag vill inte ha det i hela ansiktet, bara där jag har lite ärr och röda områden. Den täcker som ni kan se ganska bra, mina fräknar försvinner nästan helt och egentligen behöver jag inte ens lägga på concealer under ögonen, men av vana gör jag det i alla fall.

Fit Me Foundation beskrivs som en skräddarsydd made-for-you-makeup som låter huden andas och lysa igenom. Formulan innehåller ingen olja, vilket är ett plus för mig som har en blandad hud med fet t-zon, men jag märker att jag blir lite glansig efter några timmar så då pudrar jag bara lite lätt över det igen. Jag använder inte foundation varje dag (det skulle jag aldrig orka) utan bara dagar då jag vill känna mig lite finare.
 
Maybelline Fit Me Foundation finns att köpa på bland annat KICKS för 145 kr/30 ml (vilket är jättemycket!).

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Film & TV / 2013 / 0       

Fjärde säsongen av Downton Abbey på SVT!

Nu på lördag börjar SVT sända den fjärde säsongen av Downton Abbey. Jag tycker att det ska bli riktigt spännande, jag har redan sett de första avsnitten och vet att det kommer bli riktigt bra, precis som de tidigare säsonger.
 
När fjärde säsongen börjar, 1922, är det sex månaders sedan Lord Matthew omkom i en bilolycka på väg hem från sjukhuset där han precis träffat sin och Lady Marys son för första gången. Mary är fortfarande förlamad av sorg och har inte förmått skapa en relation till sonen George. Hela familjen gör allt de kan för att få henne komma tillbaka till livet.

Lady Edith uppvaktas intensivt av sin arbetsgivare och nära vän Michael Gregson, publicisten. Deras relation ser ut att ta ett nytt steg när Gregson anar en väg ut ur sitt olyckliga äktenskap och därmed en möjlighet för honom att Edith att vara tillsammans. Under tiden är tjugotalet i full sving och förändringens vindar sveper genom landet. Kusin Rose, som numera bor hos familjen Crawley, suktar alltjämt efter Londons glitter och glamour, något som ställer till det för familjen. Och en trappa ner bubblar passionen och unga hjärtan riskerar att krossas.

Downton Abbey, SVT1, lördag 2 november kl. 21:30

Litteratur / 2013 / 0       

Böcker jag läst i sommar och i höst


Två böcker jag lånade från biblioteket och båda blev jag besvikna på. Den första på grund av det fina omslaget men jag fastnade aldrig riktigt för handlingen. Artighetsreglerna handlar om en ung tjej flyttar till New York på 1940-talet. Hon lär känna en känd bankman och märker att allt inte är som det stämmer. Den andra boken, Den hemliga historien, är en riktig klassiker men det var inte alls så bra som jag trodde. Här får man följa en ung man som börjat universitetet och blir medlem i en intellektuell krets. Det visar sig sedan att medlemmarna i den här gruppen lever farligt och när den en dag händer något allvarligt så måste en av dem ta skulden.


Den trettonde historien, en av de bästa böcker jag läst, och det här var bara andra gången jag läste den. Nu har jag hört att den ska bli filmatiserad och det kan bli riktigt bra! En ung kvinna får en dag ett brev från en känd författare. Den äldre författaren vill få en självbiografi skriven om sig, hon har alltid ljugit om sitt liv, men nu vill hon berätta sanningen.


Den här boken var mycket bättre än vad jag trodde. Mississippi har sex olika berättarröster och det är det som gör den så speciell. Den utspelar sig 1946 när Henry flyttar tillsammans med sin fru och deras döttrar till en bomullfarm i Mississippideltat. Den äldste sonen till de svarta dagverkarna som bor på farmen återvänder från kriget som en hjälte bara för att konfronteras med ett långt farligare motstånd: den djupt rotade rasismen hos hans egna landsmän.

Två böcker av samma författare som den första boken. I En välbevarad hemlighet så blir sextonårige Laurel vittne till en fasansfull händelse i familjens trädgård i det idylliska Suffolk. Ett brott begås, men hon förstår inte riktigt vad det är som sker och familjen talar aldrig mer om saken. Som vuxen är Laurel en firad skådespelerska men hon bär ständigt den mörka hemligheten inom sig. Jag fastnade aldrig riktigt för denna bok. I det förflutna däremot var riktig bra. Den handlar om Edie, vars mamma får ett brev som varit på villovägar sedan andra världskriget och som väcker starka känslor till liv. Edie får veta att mamman som trettonåring skickades från London till ett slott på landsbygden som krigsbarn. Edies nyfikenhet om vad som hände på slottet är väckt och beger hon sig till det mystiska Milderhurst Castle för att hitta lösningen på sin mors gåta.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Tankar / 2013 / 0       

Ett år sedan

I fredags åkte jag buss hem från jobbet och när vi åkte förbi högskolan här i stan så kom jag att tänka på att det snart är ett år sedan jag satte min fot där sist. Jag fick visserligen min examen sommaren 2012 men sedan insåg jag att jag inte kommer hitta ett jobb så snabbt så jag valde att plugga en enskild kurs i webbdesign direkt efter. Den kursen tog slut vintern 2012, vilket snart är ett år sedan. Och det känns verkligen inte som ett år sedan...
 
 
Hälsa & träning / 2013 / 0       

Veckans träning - vecka 43

Måndag 21/10
4,4 km promenad - 56:44 min.
 
Tisdag 22/10
4,4 km promenad - 54:29 min.
 
Onsdag 23/10
Box på Actic - 55:00 min.
Träning i gymmet på Actic - 23:18 min.
 
Torsdag 24/10
2,8 km promenad - 31:38 min.
 
Fredag 25/10
1,4 km promenad - 18:06 min.
 

 
Mestadels promenader denna vecka. Jag och syrran utnyttjade våra sista gratistillfällen på Actic, det blev ett box-pass. Det var riktigt roligt, vi fick rejäl träningsvärk i axlar, armar och händer efteråt. Före passet tränade vi lite i gymmet, det är fortfarande väldigt roligt. I fredags blev jag förkyld och jag vill verkligen bli frisk snabbt igen för jag vill inte träna när jag är sjuk.
Övrigt / 2013 / 0       

Höstförkylning

För ca tre månader sedan upptäckte jag en knöl på min hals. Jag gick till läkaren och han kom fram till att det förmodligen var förstorade lymfkörtlar. Vi testade snabbsänkan och den var lite för hög men förutom det hade jag inga symptom alls på någon slags infektion eller sjukdom. Kölen minskade i storlek och det blev normalt för ca två veckor sedan nu. Men... i fredags kände jag att jag började bli förkyld vilket inte är så konstigt eftersom det är några stycken på jobbet som är förkylda. Så det är nu, tre månader senare, som jag blir sjuk, nu väntar en vecka med snorig näsa, hosta och allmänt jobbigt, helt enkelt.
Mode & stil / 2013 / 1       

H&M Premium Quality-kollektion


H&M har numera en Premium Quality-kollektion med lite dyrare produkter. 799 kr för ett par läderstövletter, 399kr för en sidenblus, 999 för en handväska i mocka och 499 för en kashmirhalsduk. Jag tycker dock att detta är lite väl dyrt, jag försöker alltid hitta billiga plagg, men visst, det kan vara bättre kvalitet på de dyrare.
Hälsa & träning / 2013 / 0       

Något att tänka på

 
Mat & recept / 2013 / 0       

Gårdagens frukost

Lättvaniljyoghurt med kiwi, honung och hemmagjord granola, jordgubbste.
Skönhet & smink / 2013 / 0       

Sju höstfavoriter 2013

1. Burt's Bees Rejuvenating Lip Balm with Acai Berry
Mina läppar har blivit ganska torra nu när det blivit kallare ute. Det här läppbalsamet återfuktar och luktar jättegott.

2. Isadora Eye Shadow Palette - Matte Chocolates
Eftersom min läppar varit torra så blir det inte fint när jag lägger på läppstift och istället har jag fokuserat på ögonen och använt denna palett när jag sminkar mig. Skugga nr. 2 från vänster gillar jag mest.
 
3. Guldhalsband, gåva
Guld känns som en mer höstfärg än silver och detta halsband har jag haft på mig ofta den senaste tiden.
 
4. The Body Shop Vanilla Parfume
Jag har lagt undan mina parfymer med blomdoft och istället tagit fram de lite tyngre parfymerna som denna, som jag tycker passar bättre på hösten. Luktar jättegott men kan bli för mycket ibland, så jag är försiktig med den.
 
5. LUSH Dream Cream Hand & Body Lotion
Jag har varit lite torr på halsen och använder denna varje morgon och kväll.
 
6. Isadora Jelly Kiss - Rose Blush
Nu är det säsong för lite mer naturliga läppar och detta läppstift är egentligen samma färg som mina läppar fast lite bättre, lite roligare.
 
7. Ögonfransböjare, H&M
Jag använder ögonfransböjare varje gång jag sminkar mig och har insett vilket lyft det egentligen gör för ögat.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Vackra saker / 2013 / 0       

Höstpyssel


För några veckor sedan jag gick och min syster ut på en promenad. Jag tog med mig en liten plastpåse att lägga rönnbär i. När vi kom hem så började jag trä upp rönnbären på en tråd och hängde sedan upp den i vår taklampa över köksbordet. Jag lade också lite rönnbär i en skål och fyllde en annan skål med kastanjer som jag samlat under mina promenader till jobbet. Just nu har vi väldigt stökig hemma men förutom det så ser det ganska mysigt ut med den här rönnbärsjirlangen och de andra höstdekorationerna.
Film & TV / 2013 / 0       

The Grand Budapest Hotel

 
Nu har Wes Anderson gjort det igen. Gjort ännu en spännande film, menar jag. Vi måste vänta ända till mars nästa år för att få se The Grand Budapest Hotel på bio men tills dess kan vi ju titta på trailern. I filmen får man följa en portvakts trubbel och missöden på ett europeiskt hotell på 1920-talet. Med skådespelare som Ralph Fiennes, Adrien Brody, Bill Murray, Owen Wilson, Saoirse Ronan och Tilda Swinton kan det här inte bli annat är jättebra!
Ytliga saker / 2013 / 0       

Höstprylar på Åhlens

Nu har det börjat trilla in inredningsprylar för hösten på Åhlens. De har till och med fått in julprydnader och det är alldeles för tidigt, tycker jag! Så fort fram ska det inte gå, nu ska vi njuta av hösten, en årstid i taget. Mysiga filtar, naturfärger, metall, fina ljusstakar, skålar att servera soppa i, fat att lägga nybakt bröd i - enkla men vackra prylar helt enkelt!
Litteratur / 2013 / 0       

Den man älskar av Emily Giffin

Ellen har allt: en våning i New York, en framgångsrik karriär som fotograf, och inte minst underbare maken Andy. Ellens äktenskap inte bara verkar perfekt, det är perfekt.

Men tre månader in i det lyckliga äktenskapet springer Ellen på Leo - första kärleken som bara försvann ur hennes liv efter ett bråk en nyårsnatt för sju år sedan. Leo, som helt utan förklaring lämnade henne hjärtekrossad och bitter. Det ena leder till det andra. Ellen börjar ifrågasätta det liv som hon lever tillsammans med Andy ... För om Andy är den stora kärleken, varför kan hon då inte glömma Leo?
 
Det här var en av böckerna som jag bestämde mig för att läsa igen innan jag plockade bort dem från min bokhylla. Den man älskar kan man nog beskriva som en chick-lit, men med lite mer allvar och mindre humor. Jag tycker att huvudpersonen är ovanligt intressant att följa. Man får ta del av hennes tankar när hon träffas sin före detta pojkvän och hur hon jämför deras förhållande med hur hon har det nu. Jag tror att det är väldigt verklighetstrogna känslor, det känns som att hon skulle kunna finnas i verkligheten.
 
Den andra saken som skiljer denna bok från vanliga chick-lit är språket. Det är ett modernt och väldigt verkligt språk, boken är välskriven och välstrukturerad. Huvudkaraktären berättar inte sin historia från start till slut, som man kanske kan förvänta sig i en bok, utan hon hoppar mellan nutid och förflutet, så som en verkligen person skulle göra. Tankarna kommer och går, minnen kommer upp till ytan och känslorna väcks till liv.
 
Jag har läst denna bok en gång tidigare och det var för några år sedan. Jag kommer inte ihåg om jag tyckte om den särskilt mycket då, men nu blev jag ganska positivt överraskad. Visst, jag känner inte att den var så bra att jag behöver läsa den igen, men det var en trevlig läsning.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
 
 
Hälsa & träning / 2013 / 0       

Veckans träning - vecka 42

Måndag 14/10
Functional Toning på Actic - 30:00 min.
Fick rejäl träningsvärk i lår och armar i flera dagar efteråt...
 
Tisdag 15/10
2,2 km promenad - 27:25 min.
 
Fredag 18/10
7,4 km promenad - 1 h 29:27 min.
 
Lördag 19/10
Yoga på Acitc - 1 h 15:00 min.
Träning i gymmet, Actic - 35:19 min.
 

 
Veckan började med ett pass i Functional Toning, där man använder sin egna kroppsvikt och hantlar som redskap för at träna igenom hela kroppen. Jag fick sådan träningsvärk efter detta, det gjorde riktigt ont varje gång jag skulle gå, gå ner för trappor och till och med när jag skulle sätta mig på en stol. Det dröjde några dagar innan jag tränade igen och då blev det promenader. I går blev det ett yoga-pass som faktiskt var lite svårt, det ar mer utmanade övningar än jag är van vid. Efter det blev det träning i gymmet. Jag och min syster har bestämt oss för att köpa ett 10-klippkort för att fortsätta träna på gym när vårat gratis-5-gånger-erbjudande tar slut.
 
 
Tankar / 2013 / 0       

Att ändra tankesätt om hösten och vintern

Jag tycker inte om hösten och vintern, det har jag berättat om förut. Det är kallt, blött, och mörkt. Halkigt när man kör bil, svårt att gå i snö, kallt när det blåser, blött när det regnar, och mörkt både när man går till och från jobbet. Jag är mer en vårperson, jag gillar solsken och längtar tills man kan gå ut utan att ta på sig en jacka.
 
Men.. istället för att vara så negativ om hösten och vintern, för det är lätt hänt, så kanske man ska vara lite mer öppen för vad årstiderna har att erbjuda; höst är en tid för fina färger i naturen, stickade kläder och promenader under ett paraply när det störtregnar. Vintern är en årstid när man tänder ljus, dricker varm choklad och gör snöbollar.
 
Ett sätt att tycka lite mer om de kallare årstiderna är nog att försöka utnyttja dem mer. Att pyssla, leka och vara ute. Höstluften är ju frisk och skön, det är mysigt att ha på sig vantar och tjock halsduk. Tänk att åka skridskor, det var år sedan jag gjorde det sist. Ta med dig kameran och gå ut på en fotopromenad och fota alla fina höstfärger. Plocka svamp i skogen. Samla kastanjer och lägg i en fin skål på köksbordet. Gör snöänglar och bygg snölyktor.
 
Jag tror jag blir lite mindre antihöst och antivinter när jag tänker  på det här sättet.
Mode & stil / 2013 / 0       

Jakten på ett par svarta byxor

När jag är hemma brukar jag gå runt i fula, slappa men jättesköna byxor. När jag går ut vill jag klä upp mig lite mer men jag har ännu inte hittat det perfekta paret byxor att ha på mig. Det finns så många att välja mellan, ovan är olika byx- och legginsmodeller från H&M och beskrivningarna av dem.
 
Jag har märkt att jag inte har ett par vanliga svarta byxor så förra helgen åkte jag ner till stan för att köpa mig ett par. Att det skulle vara så svårt att hitta ett par sköna byxor hade jag ingen aning om! Jag var på jakt efter ett par svarta sköna stuprörsjeans/jeggins med hög midja, resår i midjan, fickor bak (och eventuellt fram) och de skulle vara ganska långa. Det slutade med att jag hittade ett par som stämde in på mina önskemål på Cubus. Det blev ett par jeggins för 199 kr. När jag ändå var där så köpte jag två par, ett som jag kan ha i reserv när det första paret börjar bli slitet.
Hälsa & träning / 2013 / 0       

Träningskläder från H&M för kallade väder

Nu har det blivit lite kallare ute. Att gå ut och jogga i t-shirt känns inte särskilt lockande, nu är det dags för långärmat. Jag fyndade en tröja på H&M:s rea för några veckor sedan, halva priset, och har nu hunnit använda den några gånger. Till det har jag ett par långa leggins. Det känns ändå som att jag inte riktigt är redo för kallare väder. Jag vill inte klä mig för varmt, hellre lite för kallt alltså, men jag hatar verkligen att frysa.
Mat & recept / 2013 / 0       

Kiviks Naturens Bästa frukt- och bärdryck

Jag har fått prova dessa drycker gratis via Smartson. De är Kiviks Naturens Bästa - "en serie smakrika frukt- och bärdrycker där naturens egna nyttigheter står i fokus." Granatäpple-varianten smakar inte granatäpple, det har istället en svag smak av lingon, och blåbärs-varianten smakar som utspädd blåbärssoppa och mer äpple än blåbär. Båda har alltså en mesig smak och smakar inte som de ska smaka. De är dyra (ca 20 kr för 33 cl) och har en vattnig smak. Nej, det här gillade jag inte alls! För att läsa vad andra som provat dryckerna tycker, klicka här!
Skönhet & smink / 2013 / 0       

Tomma produkter #1

Det här med att visa upp produkter som man har använt upp är ett ganska känt fenomen inon blogg- och Youtubevärlden. Det kan till exempel handla om produkter som man inte gillar som man ändå vill använda upp eller om att man vill göra av med lite produkter för att få plats med nya. Nu under sensommaren och början av hösten har jag använt upp dessa sju produkter.
 
1. Nagellack från H&M i nyansen Grey Sky
Fick av min syster för länge sedan, har torkat och går inte att använda. Det är en fin ljusgråbrun färg, och jag har ett annat nagellack i ungefär samma nyans som jag använder istället.

2. Läppbalsam från Nueva
Ett vanligt läppbalsam, inget speciellt med det. Kommer inte köpa igen eftersom jag har andra som jag gillar bättre.
 
3. Under-Eye Concealer i nyansen från Yves Rocher
Har varit min favoritconcealer i flera år men nu är den slut och går inte längre att köpa och jag använder nu en annan concealer istället.
 
4. Compensating Concentrate/Serumfrån Yves Rocher
Ett serum som jag har använt som ögonkräm ett tag. Kände inte att det gjorde något speciellt, jag håller mig till min vanliga ögonkräm hädanefter.
 
5. Sluta-bita-på-naglarna-nagellack från Perfect 10
Det är väl nästan tio år sedan jag slutade bita på naglarna, så jag vet inte varför jag har kvar detta nagellack, det åker i soporna.
 
6. Gentle Eye Make-Up Remover från Nivea
 Sminkborttagningsmedel som man häller på en bomullstuss och tvättar bort smink med. Enkel att använda, min favorit bland sminkborttagningsmedelsprodukter.
 
7. Nordic Hair Care Pure Volume Balsam från Garnier
Ett balsam som luktar gott och är godkänt enligt balsammetoden. Jag gör slut på balsam väldigt fort och önskar att dessa flaskor var större så jag slipper köpa dem så ofta.
Film & TV / 2013 / 0       

På tv på söndagskvällar

Nu för tiden tittar jag väldigt sällan på tv. Jag går och lägger mig tidigt på vardagskvällarna och på helgen vill jag göra annat än att titta på tv. Men det har blivit lite av en rutin att avsluta veckan med att på söndagskvällen sätta mig i sängen och titta på Foyle's War. Nu har den serien slutat sändas och istället är det en mysig brittisk dramaserie, Father Brown heter den, som handlar om en smart präst som löser brott. Sedan sänds ju Morden i Midsomer också på söndagskvällar, men den serien är lite mesig. Men annars så tittar jag väldigt sällan på tv.
Vackra saker / 2013 / 0       

The Winner

Jag och mamma åker ibland tillsammans till våra jobb på stan på morgonen. Vi parkerar bilen några kilometer från jobbet och sedan promenarar jag till jobbet. Totalt, fram och tillbaka, blir det en sträcka på 4,4 km. Medans jag går så lyssnar jag ibland på Morgonpasset i P3 och ibland på musik som jag lagt in i mobilen. Det finns en speciell låt som jag brukar lyssna på repeat, så vacker är den.
 
Låten heter The Winner och artisten är Devotchka. Fösta gången jag hörde den var när jag såg en dansvideo på Youtube, se på den nedan (ja, dansarnas kostymer är konsiga, men försök ignorera dem). Det är olika grupper dansare som representerar de olika instrumentet i låten. När jag går så brukar jag gå i takt med trummorna i låten, det är två killar och två tjejer som representerar det instrumentet i dansen. Kolla särskilt noga på slutet av videon, när alla grupper dansar och alla instrument spelar samtidigt. Eftersom grupperna roterar så hör man nästan bara det instrument vars grupp dansar längst fram, riktigt coolt.
 
Ytliga saker / 2013 / 0       

Olympia De Luxe

Den här skrivmaskinen har tillhört min farmors far och jag fick den för några veckor sedan. Det är en Olympia De Luxe, köpt i Falkenberg i oktober 1963. Jag misstänker att den inte längre går att skriva med men jag tänker ha den i en bokhylla eller så senare, mer som dekoration. Jag kan verkligen ingeting om skrivmaskiner, jag vet inte ens hur man sätter i ett papper eller lägger i ett nytt färgband (de gamla lär ju har torkat) men om jag bara tänker ha den som dekoration så kanske jag inte behöver veta allt det där tekniska.
 
Litteratur / 2013 / 0       

Jamie Olivers kokböcker

Vi har sju av Jamie Olivers kokböcker, han har skrivit totalt 15, tror jag. Hans matlagningsprogram har visats på tv i flera år, nu senast var det Middag på 15 minuter, där Jamie lagar två olika måltider i varje avsnitt. Förra veckan läste jag igenom alla böcker, jag bläddrade förbi recepten och läste mer om vad Jamie egentligen vill med sina böcker. Hans vill inspirera sina läsare att närma sig köket fylld av entusiasm och självförtroende. Om man inte kan laga mat så lär man sig det genom att läsa hans böcker. Han vill göra vardagsmaten enklare, snabbare och nyttigare. Genom att förbereda sparar man mycket tid och det ska vara enkelt mat som man kan laga varje dag.
 
Jag gillar hans sätt att tänka men än så länge så har jag faktiskt inte provat så många av recepten. När man tittar på hans matlagningsprogram så ser det så gott ut och man blir sugen på att laga mat men av någon anledning så har jag ju inte använt recepten särskilt mycket, men jag tror jag ska börja göra det snart.
 
Tips! Jamie har en egen Youtube-kanal där han delar med sig av tips, recept och tankar kring mat. Kika in den HÄR.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Hälsa & träning / 2013 / 0       

Veckans träning - vecka 41

Måndag 7/10
4,4 km promenad - 56:49 min.
 
Tisdag 8/10
4,4 km promenad - 57:43 min
 
Onsdag 9/10
Core-gruppträning på Actic + träning i gym - ca 60:00 min.
Core-passet blev jag besviken på men att träna på gymmet var riktigt roligt!
 
Torsdag 11/10
4,4 km promenad - 55:14 min.
 
Fredag 12/10
2,2 km promenad - 27:51 min.
 
Söndag 13/10
4,2 km promenad - 42:36 min.
 

 
Denna vecka har jag faktiskt funderat på den här med att köpa ett kort på Actic som ger tillgång till badhus, gym och gruppträning. Jag och min syster har tränat där gratis två tillfällen av fem via ett erbjudande med ICA och det är riktigt roligt. Vi provar just nu olika slags träning och försöker hitta det som känns bäst för oss. Vi kände att gymmet var särskilt effektivt och vi vill verkligen gå dit fler gånger. Jag har dock upptäckt att det är svårt att få in träningen i vardagen, när ska jag hitta tid att träna? Jag promenerar fortfarande flera kilometer till från stan till jobbet men jag vill, precis som tidigare veckor, få in tuffare träning. Men frågan är när jag ska få tid med det.
Tankar / 2013 / 0       

Tiden räcker inte till

Nu har jag jobbat i lite mer än en månad på mitt nya jobb. Jag har börjat anpassa mig till ett heltidsjobb vilket är ganska stor skillnad mot att vara hemma och arbetslös. En sak som jag har märkt är att veckorna går så himla fort. De gjorde de redan innan men nu går det för fort. Det känns som att jag inte hinner göra något i veckorna, det är bara på helgen som jag faktiskt hinner göra saker. På vardagarna går jag upp tidigt, går till jobbet, kommer hem, äter middag, har kanske en eller två timmar fritid och sedan går jag och lägger mig. På helgen däremot, två dagar ledig från jobbet, det är först då jag hinner göra saker.
 
Det har automatiskt blivit så att jag längtar lite till fredag, till helgen. Jag har massor av saker som jag vill och måste göra men som jag inte hinner på vardagarna, timmarna räcker inte till, så jag sparar dem till helgen. Det är en stor att-göra-lista med saker, sorterade efter prioriteringsgrad. Men istället för att hela tiden längta till helgen så borde jag försöka ta varje dag som den kommer, koncentrera mig på nuet. Just nu är det söndag och idag hinner jag göra massor av saker. På måndag börjar jobbet igen men om jag försöker koncentrera mig på nuet då också (och inte blicka för långt framåt) så kanske jag kan göra några av de saker jag vill göra och inte spara allt till helgen.
Mode & stil / 2013 / 0       

En ny klocka

Förra veckan köpte jag en ny klocka. Jag hade tidigare två väldigt enkla klockor och kände nu att jag ville ha en som var lite större och lite snyggare. Det blev en från Albrekts Guld. Den är svart/mörkgrå, har en fin slipning runt själva klockan och är enkel att avläsa. Visst, den kanske är lite mörk, men jag har inga problem alls att se vad klockan är. Det känns fortfarande lite annorlunda att ha en större klocka på mig men jag är jättenöjd. Den kostade dessutom bara 249 kr, så det var ett bra kap!
Hälsa & träning / 2013 / 0       

Träningsplaner för hösten

Nu har det blivit höst på riktigt och det är över en månad sedan jag var ute och sprang. Sist jag sprang kändes det riktigt bra, jag hade ökat takten lite och sprang fortare. Nu känns det verkligen som att jag har tappat det. Men det känns inte alls lockande att ge sig ut i kylan och bli andfådd och svettig. Jag har ju köpt varma träningskläder, så jag ska komma igång igen, men det lockar inte så mycket. Däremot har jag märkt att jag går mer promenader nu, jag går en sträcka på 4,4 km från bilen till jobbet flera gånger i veckan.
 
En ny sak som jag gjorde förra veckan var att gå på gym första gången. Jag har ett gratis klippkort på fem tillfällen på Actic, där det både finns badhus, gym och grupträning. Jag har provat på gymmet och det var riktigt roligt så jag vill gå dit flera gånger. Nu planerar jag även att prova på gruppträningen, träna yoga, zumba, core och annan träning i grupp.
 
Jag är verkligen stolt över mig själv. Jag och syrran fick något slags ryck i somras och började träna regelbundet. Sedan dess har det blivit träning minst tre gånger i veckan - mest promenader, joggingturer, yoga och cykelturer - och det här vill jag inte sluta med. Så mina planer för hösten är att ge mig ut i skogen och springa igen, att fortsätta vardagsmotionera genom dagliga promenader, att gå till Actic och gymma, simma eller gå på gruppträning samt att träna mer yoga hemma. Hösten ska inte göra det jobbigt att träna, det ska snarare ses som en utmaning. Hur kan träningen bli rolig och utmanande nu när det blir kallare och mörkare (och nu när jag har fått ett jobb)?
Mat & recept / 2013 / 0       

Skördat en paprika!

För två veckor sedan skördade jag min första paprika. I juli förra sommaren planterade jag kärnor från en gul paprika som jag köpt i mataffären i en bred kruka. När små plantor börjar växa planterade jag om dem till flera krukor. Efter ungefär ett halvår började de blomma och efter ett år kom den första paprikaknoppen. Nu i somras har de börjat bli gula och för två veckor sedan skördade jag den första paprikan (genom att helt enkelt bara klippa av den från plantan med en sax), 1 år och 3 månader efter planteringen.
 
Jag lade paprikan på tre FinnCrisp med smör, ost och rökt skinka. Den smakade precis som vanlig paprika men jag misstänker att jag borde ha väntat någon vecka med att skörda den. Inuti fanns det nämligen väldigt få kärnor, så den kanske skulle behövt någon vecka till på sig. Men smaken var det inget alls fel på. Det finns kvar åtminstone tre stora paprikor som är gula på de resterande plantorna, totalt är de sex stycken plantor, så nu vet jag hur jag ska göra när jag ska skörda dem.
 
Del 1: Juli 2012. Planteringen
Del 2: Augusti 2012. Omplantering
Del 3: Augusti 2012. Börjar växa
Del 3: Oktober 2012. Fortsätter växa
Del 4: Mars 2013. Börjar blomma
Del 5: Juni 2013. Paprikaknopp
Del 6: Augusti 2013. Får flera paprikor
Del 7: Augusti 2013. Paprikor blir gula och ytterligare en omplantering
Skönhet & smink / 2013 / 0       

Ultrabland - ansiktsrengöring från Lush

"Ultraeffektiv och ultrasnäll". Så beskriver Lush deras ansiktsrengöring som heter Ultrabland. Den tar bort smuts, fett och smink från huden utan att påverka hyns naturliga skyddslager. Bland ingredienserna kan man hitta mandelolja, bivax, rosenvatten och honung som ska göra det enkelt att rengöra och lugna huden.
 
Min syster köpte den här rengöringen till sig själv och jag har fått prova den en gång och aldrig mer. Jag använder vanligtvis Niveas sminkborttagningsmedel som jag häller på en bomullstuss och drar bort sminket. Med Ultrabland ska man istället massera in produkten direkt på sminkat ansikte och sedan dra av överflödet med en bomullstuss. Eftersom basen av Ultrabland är oljor och bivax så är den väldigt fet, alldeles fet för min hy som är blandad med fet t-zon. Jag ville skölja av ansiktet med tvål efter, så fett kändes det. Min syster, å andra sidan, har torr hy och hon upplevde inte Ultrabland lika fet, men hon gillar den inte så mycket att hon tänker köpa den igen.
 
Lush Ultrabland ansiktsrengöring 115 kr / 45 gram
Övrigt / 2013 / 0       

Nästan ett år senare

Förra julen började jag virka lite. Jag började virka massor av mormorsrutor i brunt och grönt som till slut ska bli en liten filt. Så här lång hrt jag kommit, nu nästan ett år senare. Jag måste erkänna, nu var det flera månader sedan jag virkade sist, och målet var att bli klar nu i höst, så det kommer inte gå. Men jag kommer fortsätta och strunta i att bli klar till ett visst datum, det blir klart när det blir klart. Det har varit så att jag kommit in i virkningsperioder då jag virkar mycket när jag till exempel tittar på tv, och nackdelen med det är att jag fått blåsor på fingrarna, så egentligen kanske det inte är så bra att inte virka så ofta. Men det kommer  ju bli klart, någon gång i alla fall.
Vackra saker / 2013 / 0       

En promenad i skogen



Igår gick jag och syrran ut på promenad i skogen direkt efter frukosten. Då låg dimman tät men den försvann fort. Skogen verkligen lyste gult, nu är hösten här. Vi gick en sträcka vi inte brukar gå, först var det ett område med bara lövträd, sedan kommer ett område med barrträd och till sist ett blandat område. Det var lite jobbigare att gå denna sträcka än den vanliga, här fanns det stora stenar och grenar på marken, jobbiga backar och krokiga vägar.
Hälsa & träning / 2013 / 0       

Veckans träning - vecka 40

Tisdag 1/10
4,4 km promenad - ?:? min.
Glömde ställa klockan men gissar att det tog ca 55 min.
 
Onsdag 2/9
Provträning i gymmet på Actic - 60:00 min.
Första gången jag tränade i gym, det var riktigt roligt!
 
Torsdag 3/10
2,2 km promenad - 25:49 min.
 
Fredag 4/10
4,4 km promenad - 53:16 min.
 
Söndag 6/10
2,5 km promenad - 42:46 min.
Tog med mig kameran på promenaden i skogen och fotade morgondimman och alla höstfärger.
 

 
Det är fortfarande mycket promenader och nu är det mer än en månad sedan jag var ute och sprang sist men jag orkar inte träna hårdare. Den här veckan tränade jag på ett gym för första gången. Jag har utnyttjat ett erbjudande från ICA-klubben, träna fem gånger gratis på Actic. Det var riktigt roligt och nästa vecka ska jag försöka få in ett till pass där.
Ytliga saker / 2013 / 0       

Halva priset hos Lagerhaus

Till och med den 16 oktober har Lagerhaus 50% rabatt på utvalda produkter. Jag gillar speciellt ljushållaren i trä med ljusblå ovansida och den rosa tvålpumpen. Lagerhaus ger också ut en egen tidning, Happy, och i det senaste numret, som går att hämta i butiken, finns det en 20% rabattkupong med. Ett tips för er som är sugna på att köpa något från Lagerhaus.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mode & stil / 2013 / 0       

Kläder från förra veckan

1. Grå kavaj, mintgrön tröja, brun väska och jeansleggins från H&M. Vita skor från Din Sko. Silverklocka från Ur&Penn. Halsbandet har jag fått.
2. Svartmönstrad klänning från Indiska. Svart klocka från Albrekts Guld. Beige cardigan, bälte och svarta strumpbyxor från H&M.
Mat & recept / 2013 / 0       

Hälsokokboken och bra mat

I somras tänkte jag om lite angående mat, jag har berättat om det flera gånger. Jag var trött på att vara godissugen och ha problem med magen. Jag bläddrade igenom en kokbok som jag har här hemma men som jag egentligen inte använt så mycket. Hälsokokboken tar upp ämnen som ingredienser, hur man kan planera sin mat och självklart bra och nyttiga recept. Det var när jag bläddrade igenom den här boken som jag insåg att jag kanske skulle sluta äta snabba kolhydrater och istället försöka satsa på att hålla ett bra blodsockervärde genom GI-metoden. Den här boken har inget som helst fokus på bantning eller dieter. Här presenteras rå fakta, det här är bra för kroppen och så har kan maten påverka hur man mår. Det är en receptbok men det jag fastnade för var som sagt det här tänkandet kring mat.
 
För jag tror på sådant och inte dieter. Jag tror på att tänka på kroppen som en maskin som behöver ett visst antal kalorier, ingredienser, kolhydrater m.m. för att kunna hålla igång. Jag förstår inte hur folk kan dricka läsk som inte innehåller några kalorier - vad är det då för mening med att dricka den? Istället för att äta så lite som möjlig, varför inte bara äta mat som är bra och gör kroppen glad och som i sin tur gör själen glad? Inga förbjud, inget kaloriräknande, ingen bantning - bara bra och god mat.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Hälsa & träning / 2013 / 0       

Tips på yogavideos på Youtube

Yoga är ett bra sätt att träna upp sin flexibilitet, balans och uthållighet. Trots att man kanske inte tror det så är det även ett bra sätt att träna styrka. Jag tycker att yoga är en bra träningsform om man inte vill träna så hårt, det handlar om att hålla positioner genom att andas igenom dem och koppla av. Här nedan är fyra bra yogavideos och till sist en inspirationsvideo (tänk vad mycket styrka det måste krävas för att kunna stå på händer så som hon gör i videon!).
 
 
 

Skönhet & smink / 2013 / 0       

Hot Plum

Förra veckan köpte jag ett nytt läppstift, Maybelline Color Sensantion Vivids Lipstick i nyansen Hot Plum. Det beskrivs som ett krämigt pigmentrikt läppstift med närande honungsnektar. Jag har egentligen aldrig sett en sådan nyans på läppstift tidigare, det är en kall lilarosa nyans. Jag har försökt redigera bilderna så lite som möjligt så att färgerna återspeglar korrekt men det är fortfarande inte riktigt den färgen som visas på bilderna ovan. Jag kanske visar hur det ser ut på mig någon gång senare. Jag kan tänka mig att den här färgen blir passande att använda senare i höst, den livar nog upp en mörk klädsel.
 
Läppstiftet är i alla fall riktigt pigmenterat och det är en stark färg. Jag har bara använt det några gånger nu och då har jag duttat lite färg på pekfingret och tryckt in färgen på läpparna, snarare än att dra med hela stiftet över läpparna. Bloggen Killer Colers beskriver denna metod som "the wine stain", det ska vara lite färg men inte för mycket. Läppstiftet kostade 119 kr, viket jag tycker är lite för mycket för ett läppstift, men jag använde en rabattkupong när jag betalade så det blir lite billigare.
Film & TV / 2013 / 0       

En smygtitt på The Paradise

Nu finns trailern för nästa säsong av The Paradise ute. Serien sändes på SVT i somras och handlar om varuhusägaren Mr Moray och om hans personal. I det senaste avsnittet verkar det som att Mr Moray ställde in bröllopet med den vackra Katherine och istället följde sitt hjärta vilket ledde till den unga Denise som arbetar i varuhuset. Hur det går för dem får vi inte veta än på ett tag, jag vet inte när serien börjar sändas igen men än så länge får vi titta på trailern.
Övrigt / 2013 / 0       

En uppskattad länkning

Så här såg det ut på Tampons For Frees Facebook-sida för några veckor sedan, de länkade till min blogg och mitt inlägg om det senaste utskicket. Tampons For Free/R.E.D.D. Free är en tjänst där du kan få ett paket tamponger hemskickade i brevlådan helt gratis. Det enda du behöver göra för att få tampongboxen är att utvärdera kampanjens reklam som finns på boxen. Tampons For Free ordnar även erbjudanden från sina samarbetspartners och tävlingar där man kan vinna fina priser.
 
Det kändes roligt att min blogg fick extra uppmärksamhet på det här sättet, jag märkte skillnad i statistiken den dagen. Vill du också bli medlem på Tampons For Free och få gratis tampongen ända hem i brevlådan? Registrera dig då här!

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It