Övrigt / 2014 / 0       

Fyra saker om mig

Bilderna ovan föreställer det jag har bloggat om de senaste fem åren. Det har varit kläder, smink, litteratur, fina blommor, mat och bak, katter, träning och vackra saker. Men detta är ju endast en bråkdel av mitt liv. För så här är det, och så är det ju för de flesta bloggare; man kan inte skriva om allt. Man har ju ett liv att leva. I alla fall, här kommer fyra saker om mig, vissa har jag berättat om, andra inte:
 
Jag börjar känna mig stressad över att inte ha ett jobb
Jag jobbade sist i november och jag vill verkligen hitta ett nytt tillsvidarejobb så jag kan börja spara pengar för att flytta hemifrån.
 
Jag är vad man skulle kunna kalla för en planeringsnörd.
Jag för många listor, använder min kalender ofta och tycker om att göra tabeller för att göra saker med överskådligt.
 
Jag älskar choklad.
Plopp, kexchoklad och Marabou mjölkchoklad är favoriterna.
 
Jag sover ganska dåligt och jag börjar bli trött på det nu.
Det tar lång tid att somna, jag vaknar minst tio gånger varje natt och har svårt att somna om.
Vackra saker / 2014 / 0       

Pottermore - för Harry Potter-fans

Jag har skrivit om Pottermore förut, men nu vill jag verkligen tipsa alla som är gillar Harry Potter-böckerna att bli medlem. Efter man har blivit indelad i ett elevhem får man följa med i handlingen i de åtta böckerna, man klickar på saker för att framkalla händelser och samlar på saker i sin koffert. Än så länge finns bara de första fyra böckerna tillgängliga men varje bok har många kapitel att gå igenom så det räcker än så länge.
 
De olika scenerna som man spelar i är illustrerade efter hur J. K. Rowling själv föreställde sig att de skulle se ut, de kan alltså skilja sig från hur de ser ut i filmerna. Man får läsa material om böckerna karaktärer och miljöer som inte finns att läsa någon annan stans. Man kan också träna på trollformler, göra trolldrycker, samla elevhemspoäng och diskutera med andra medlemmar.
Ytliga saker / 2014 / 0       

En ny epilator

För några veckor sedan köpte jag en ny epilator på Webhallen som ganska nyligen öppnat här i stan. Rakhuvudet på min gamla epilator funkar inte längre, epilatorhuvudet fungerar så jag kommer fortsätta använda den tills den går sönder och först då börja använda denna nya. Jag har alltid rakat benen och jag brukar börja med epilatorn och sedan byta till rakhuvudet för att gå över benen igen för att göra dem så släta som möjligt. Det har alltid fungerat bra, visst, det gjorde riktigt ont första gången, men nu känns det knappt något.
 
Jag hittade denna epilator och gillade den eftersom man fick fler tillbehör än bara en epilator. Det var mitt enda krav, att det skulle finnas ett utbytbart rakhuvud med också. Jag såg först att Media Markt hade den, för 590 kr, och det kändes lite väl dyrt. Sedan kom jag ju på att Webhallen hade öppnat, och då upptäckte jag att de sålde den för 200 kr billigare. Jag beställde den över disken i butiken (det är en beställningsvara, finns vanligtvis ej i butiken) en lördag och blev lite orolig på tisdagen eftersom jag ännu inte hade fått en orderbekräftelse på mejlen. Två timmar efter att jag hade mejlat Webhallens Kunstjänst om det så fick jag ett mejl om att jag nu kunde hämta min beställning i butiken. Så jag vet inte om det blev något konstigt när jag beställde, kvinnan i kassan kanske stavade min mejladress fel, men varan kom ju i alla fall till butiken ganska snabbt.
Film & TV / 2014 / 0       

Den trettonde historien

 
 
I julas sände brittiska tv-kanalen BBC denna film, The Thirteenth Tale. Den är baserad på boken med samma namn (Den trettonde historien på svenska) av Diane Sitterfield. Den boken är faktiskt en av mina favoritböcker så när jag fick höra talas om filmen så ville jag se den så fort som möjligt.
 
Den trettonde historien utspelar sig i modern tid och med spännande tillbakablickar till 1940-talet. En ung kvinna reser till den legendariska författarinnan Vida Winter som är döende för att skriva hennes biografi. Vida har hittills vägrat berätta om de mörka hemligheterna som utspelade sig på barndomshemmet Angelfield som brann ner när hon var tonåring. En osannolik delad empati bildas mellan de två kvinnorna, och Vida berättelse tvingar Margaret att äntligen konfrontera sina egna spöken.
 
Egentligen handlar det inte om spöken, som i varelser med vita täcken över sig, utan om tankar och skuld som har förföljt de två huvudkaraktärerna i hela livet. Det handlar om märkliga rödhåriga tvillingar, om en stege som går sönder och orsakar död, om två syskon som älskar varandra mer än de borde, om en brand som dödar en människa och skapar en ny, om en läkare som är otrogen med en barnflicka och om avslöjanden om det förflutna. Filmen (och boken självklart) har en riktig knorr på slutet, det är så smart att jag egentligen inte borde säga något mer.. .Läs boken eller se filmen istället!
Mode & stil / 2014 / 0       

Fina kläder från olika butiker

Hösten och julen är ju över, det är de årstiden då man kan klä sig i lite mörkare färger. Nu är det snart vår och dags för pastellfärger. Men jag gillar faktiskt höstfärgerna bättre, jag tror att jag passar bättre i dem. Här ovan är fem kläderplagg från olika butiker som jag verkligen gillar. Jag funderar på det här med jeansmed hög midja. Jag har aldrig provat sådana men jag gillar verkligen den. De svarta byxorna har jag redan provat på H&M men de satt inte så bra på mig, de är fortfarande fina men inte på mig.
Mat & recept / 2014 / 0       

Smördegstarte med äpple

Det blev en smördelsplatta över från när vi lagade nyårsmaten och någon av de första dagarna på året så gjorde jag då denna smördegstarte med äpple. Jag utgick inte utifrån något speciellt recept, jag ville experimentera lite och så här gjorde jag:
 
Ta ut smördegsplattan från frysen och låt den tina i rumstemperatur i sin egen takt. Sätt ugnen på ca 175 °C. Pensla smördegsplattan med lite flytande margarin och nagga hela plattan med en gaffel. Skala och kärna ur ett äpple, skär i tunna skivor. Lägg äppelskivorna i en bunke med tillhörande lock. Häll över ca 2 msk socker och 1 msk kanel, sätt på locket och skaka så att alla äppelskivor får kanel på sig. Lägg sedan äppelskivorna tätt på smördegsplattan och tryck ned den lite. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt och ställ in i mitten av ugnen tills den fått färg, jag tror det tog ca 30 minuter.
Hälsa & träning / 2014 / 0       

Träning vecka 1 - 4

 
Vecka 1               Vecka 2
Onsdag 1/1
Promenad 3,0- 34:00 min
    Tisdag 7/1
Styrketräning med 2 kg-hantlar - 33:00 min
Torsdag 2/1
Pilates med fokus på mage - 16:00 min
 
Fredag 10/1
Promenad 2,7 km - 30:00 min
Vecka 3   Vecka 4
Tisdag 14/1
Suma Move på Gymmix Västerås - 45:00 min
 
Torsdag 23/1
 Träning i gym med instruktör på Actic - 50:00 min
Lördag 18/1
Body Pump på Gymmix Västerås - 60:00 min
 
Söndag 26/1
Träning i gym på Actic - 50:00 min
 
Ett nytt år. Som många andra så ska jag försöka satsa på träning i år. Jag tycker jag har varit ganska duktig, jag har tränat regelbundet 1 - 3 gånger i veckan sedan i somras när jag och syrran verkligen kom igång med träningen. Nu vill jag fortsätta med det.
 
Jag vill att träningen ska vara en vana, det ska vara en del av min livsstil. För att det ska vara det så vill jag inte börja för hårt. Jag har ju tränat sedan tidigare och jag vill verkligen inte skada mig själv eller gå ut för hårt. Så nu under dessa fyra veckor så har det blivit träning 2 gånger i veckan, vilket har varit precis lagom. När jag har vant mig vid detta kommer jag förmodligen lägga in fler/längre träningspass. Jag har funderat mer på vad mina mål med träningen är och kommer lägga upp träningen efter målen.
 
Jag och syrran har gått på gratis träning. Många gym och dansskolor har prova på-veckor nu när vårterminen börjar och vi vill utnyttja alla möjligheter till gratis träning. Vi har fått fem kostnadsfria träningstillfällen på Actic. Vi tränade där i höstas, ICA hade då ett likadant erbjudande. Det är roligt att träna i gym, det är det faktiskt, men man måste ju betala för det och jag ser främst dessa gratis tillfällena som möjligheter att få inspiration och lära mig hur jag kan träna själv hemma. För det är nog så det blir sedan - när man söker jobb så känns det inte så roligt att lägga pengar på gymkort eller liknande när man faktiskt kan träna gratis hemma.
Skönhet & smink / 2014 / 0       

Min nagelvårdsrutin

Jag har väldigt sällan målade naglar men jag vill verkligen måla naglarna oftare. Problemet är att jag måste ha ganska korta naglar annars skavar de in i ögonen när jag ska ta ut linserna. Förutom att jag filar dem regelbundet för att hålla dem korta så brukar jag också pilla på nagelbandet och det ser inte fint ut alls (det är sällan som de ser ut som på bilden ovan...). Så jag ska nu verkligen försöka hålla naglarna och nagelbanden fina och måla naglarna oftare (jag har precis köpt ett jättesnyggt nagellack som jag vill prova). Så ser i alla fall mina nagelvårdsrutiner ut.
 
Mavala Cuticle Remover
Nagelbandsremover som mjukar upp och avlägsnar övervuxna nagelband. Funkar egentligen inte alls men jag använder den i alla fall ca en gång i veckan och petar ner nagelbanden med träpinnen.
 
E.L.F. Nourishing Cuticle Pen
En penna med olja som ska strykas på och masseras in i nagelbanden och naglarna. Denna gillar jag jättemycket, luktar gott, är jättelätt att använda, har räckt nu i mer än ett halvår och kostade bara 16 kr. Denna använder jag säkert flera gånger varje dag.
 
Depend Avocadoolja
En gång i veckan lägger jag med hjälp av pipetten i flaskan en droppe på varje nagel och masserar in. I oljan finns små molekyler som tränger ner i naglarnas fibrer, ger näring och stärker naglarna.
 
Isadora Second Nail nagellack
Ett ljustbeigerosa baslack som skyddar naglarna mot slitage och gör den starkare. Jag använder denna när jag ska måla med andra nagellack, det gör att lacket sitter kvar längre.
 
Yves Rocher Quick Fluid
En vätska som ska droppas, inte målas (svårt att göra eftersom flaskan innehåller en pensel), på målade naglarna och får nagellacket att torka fortare. Funkar riktigt bra men är svårt att använda då det är lika flytande som vatten, det är lätt att ta för mycket och hela fingret blir blött.

Seche Vite Dry Fast Top Coat
Ett snabbtorkande överlack som anses av många vara det bästa i världen. Ger jättemycket glans, skyddar nagellacket från att flagna och torkar jättesnabbt. Dock luktar det jättestarkt, är väldigt trögflytande i konsistensen vilket gör det svårt att måla och många har klagat på att det stelnar fort i flaskan (dock har jag inte märkt det än).
 
Oliva by CSS Eco Hand Cream
En handkräm som jag alltid använder efter jag målat klart naglarna, luktar jättegott och sjunker snabbt in i huden. Jag fick denna flaska i ett VIP-paket från Tampons For Free, men jag köpte en större flaska när vi var på Gotland att ha när denna tar slut.
 
En nagelfil som är skonsammare för nageln än vanliga pappersnagelfiler. Dock tar det längre tid att fila med denna eftersom den har väldigt fin polerhetsgrad (eller vad det heter). Och det sägs att den går sönder om man tappar den men den har trillat i golvet flera gånger utan att ens fått en spricka.
 
Nagelbandspinne i plast
Denna har jag haft så länge jag kan minnas så jag vet inte var den kommer ifrån. Funkar i alla fall jättebra att peta ner nagelbanden med, viket jag gör varje dag för att hålla nagelbanden i trimm.
 
Nagelbandspinne i trä
Denna använder jag bara när jag använder nagelbandsremovern från Mavala, den är lite hårdare och stadigare och kan dessutom tvättas av.
 


Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Tankar / 2014 / 0       

Lyx eller lyxigt?

Min syster, som pluggar informationsdesign med inriktning textdesign på Mälardalens Högskola, fick för några veckor sedan en uppgift att hitta fotografier som representerar speciella områden, till exempel saknad och lyx. Just lyx tyckte hon var lite krångligt. Om man slår upp ordet "lyx" (substantiv) i Svenska Akademins ordlista så står det: "prakt, yppighet, överflöd, något onödigt".  Enlig Svenska Akademins ordbok så står "lyxig" (adjektiv) däremot för "lyxbetonad, luxuös".
 
Jag själv började fundera lite kring lyx när min syster bad mig om hjälp för skoluppgiften. Det mest självklara, och som de flesta skulle svara på frågan om vad lyx är, är nog dyra saker, som en bil, en diamantring, en stor villa med pool eller liknande. Men så tycker inte jag. Lyx är att ha tid och pengar att spendera men jag ser på det på ett annat sätt.
 
Om man går till jobbet varje dag och helt plötsligt får möjligheten att bli skjutsad, tänk vilken lyx! Att inte behöva ha det jobbigt, svårt, ont, eller tråkigt. Det är lyx! Att efter en lång dag på jobbet eller i skolan byta om till en mjuk pyjamas, krypa ner i sängen och läsa en bra bok, det är lyx! Att äta sin favoritmaträtt, det är lyx! Att göra roliga, bra saker man inte gör så ofta, det är lyx.
 
Är det till exempel lyxigt att ha möjligheten och pengar att kunna gå och gymma varje morgon? Nej, om man gymmar varje morgon så är det snarare lyxigt om man för en gångs skull kan stanna hemma och ha en lång skön sovmorgon. Det handlar väl om perspektiv, antar jag.
 
 
Ytliga saker / 2014 / 0       

Skandinavisk design

Åhlens nya inredningsdetaljer är enkla och funktionella. De har nedtonade färger, avskalad design och material som trä, keramik och bomull. Åhlens beskriver det som saker som är "designade för att spegla vårt skandinaviska ljus i vitt och ljusgrått". Jag gillar verkligen detta, färgerna känns bra och produkterna har enkel design. Det märks kanske inte om man tittar i mitt rum nu, men när jag flyttar hemifrån vill jag ha det nästan så exakt så här.
Vackra saker / 2014 / 0       

Tips på fyra bloggar


Madeleine heter kvinnan bakom bloggen Bonjour Vintage. Hennes blogg handlar om vintage, inredning och fina saker.
 
Idaekw heter en blogg som drivs av coola Ida. Den handlar om mammalivet, hur det är att studera till lärare, ha en katt och helt enkelt vara en familj.
 
 

Emma Barremyr driver bloggen PT by Emma. Hon är personlig tränare och skriver om träning, mat och det vardagliga livet.
 
Den brittiska tjejen Jessi driver bloggen Velvet Daisy. Hon har en speciell stil. Det är coolt, jag skulle aldrig klä mig så, men det är roligt att se en tjej som är så självsäker i sin stil.
 
Alla bilder kommer från de respektive bloggarna.
Litteratur / 2014 / 0       

Berättelsen om Pi

Efter ett tragiskt skeppsbrott guppar en ensam livbåt mitt ute på Stilla havet. Ombord finns en hyena, en zebra, en orangutang, en två hundr a kilo tung bengalisk tiger och så Pi - en sextonårig indisk pojke. Det här är Pis berättelse om de dagar och nätter han tillbringar på havet, så småningom ensam med tigern Richard Parker. Trots att kampen för överlevnad är hård har Pi tid att fundera över livet och Gud, människorna och djuren. Han får uppleva ensamhet i ordets mest grymma betydelse, men lär sig också att uppskatta det sällskap som erbjuds. Genom sin enkla och okomplicerade syn på tillvaron klarar han sig igenom det ena äventyret mer fantastiskt än det andra.
 
Jag fick den här boken i födelsedagspresent i augusti och har läst den nu under julen. Den har filmatiserats, trailern finns att se här. Jag bestämde mig för att läsa boken först och senare se filmen. Först blev jag lite besviken, för den första tredjedelen av boken handlar inte alls om det som står på baksidan av boken. Det handlar inte alls om en liten båt på havet och en pojke. Det är mer bakgrundshistoria, hur Pi tänker om livet, religion och hur livet innan den fruktansvärda båtresan såg ut.
 
Det är nog först i mitten som det blev spännande. Just där finns det knappt några dialoger. Man får följa Pi och tigern, hur de försöker överleva på båten och hoppas hitta land. Ja, det är ju en fantastisk historia, men själva ramberättelsen (som man kan se lite av i början av filmtrailern på Youtube) tycker jag var alldeles för kort. Allt som allt, en helt okej bok, spännande ibland, men inte en av mina favoritböcker.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Film & TV / 2014 / 0       

Tre filmer jag sett i vinter


Cheerful Weather for The Wedding (2012)
I början av trettiotalet ska den unga kvinnan Dolly gifta sig. På bröllopsdagen stänger hon in sig på sitt rum och funderar på om hon är på väg att gifta sig med fel man. På nedervåningen väntar både hennes fästman och före detta älskare, båda lika oroliga. Jag gillar hon som spelar Dolly och tycker att den här filmen var helt okej, inte den bästa jag sett, men helt okej att vila ögonen på medan jag badade bubbelbad. Se trailer här
 
A Woman of Affairs (1928)
En svartvit stumfilm med Greta Garbo och John Gilbert. Tre barn växer upp som vänner, Diana, Neville och David. Diana och Neville blir förälskade och vill gifta sig men hindras av Nevilles far. Diana gifter sig senare med David och när David tar livet av sig på deras smekmånad börjar Dianas värld falla samman. Jag gillar konstigt nog stumfilmer och just denna har ett ganska så allvarligt tema. Hela filmen finns att se på Youtube.
 
Beautiful Cretures (2013)
Ethan har marddrömmar om en ung kvinna, Lena, som senare börjar in hans klass. Lena är en häxa och när hon fyllt 16 år kommer antinget mörkret eller ljuset göra anspråk på henne med otrevliga följder. Hon försöker tillsammans med sin familj att påverka sitt levnadsöde. Nja, det här var inget att se. Påminner om Twilight-filmerna men är inte alls lika bra. Se trailer här.
Mode & stil / 2014 / 3       

Två nya baddräkter

Ett av mina träningsmål inför 2014 är att börja simma. Jag har inte gjort det på flera år så jag kände att det var bäst att köpa nya badkläder tills dess. Jag hade kikat in en fin baddräkt på Cubus hemsida, så jag och syrran åkte till Cubus på Erikslund Shoppingcenter förra helgen. Det fanns inga badkläder ute i butiken, jag fick fråga efter dem och det låg några ute på lagret som de plockade fram åt mig. Jag vet, det är inte riktigt badklädersäsong, men när jag såg den på hemsidan så visste jag att var tvungen att köpa den. Den kostade dessutom bara 199 kr, så jag köpte två, en i svart och en i rött.

Detta inlägg innehåller affiliatelänkar.
Mat & recept / 2014 / 0       

Nyårsmaten

På nyårsafton dukade vi med finporslinen och silverbesticken. Till förrätt blev det toast med avokado, räkor, rom, rödlök och skagenröra - riktigt gott. Till varmrätt blev det smördegsinbakad oxfilé med tomatsås, klyftpotatis och sallad. Riktigt mättande och inte riktigt så god som vi hade hoppats på. Efterätt blev pannacotta med fruktsallad men det gjorde sig inte så bra på bild.
Skönhet & smink / 2014 / 0       

En tidig julklapp

I slutet av november skrev jag om denna ögonskuggepalett från Viva La Diva som jag funderade på att köpa. Lagom till jul så slog jag tillsammans med syrran till, vi köpte den som en gemensam julklapp. Paletten innehåller 12 ögonskuggor - 3 matta och 9 skimriga. När jag först tittade på dem så tyckte jag att den tredje från höger såg finast ut men när jag testade att sminka mig med ögonskuggorna en dag så fastnade jag verkligen för den guldiga, den näst till vänster. Jag tror verkligen att vi kommer få användning av den här paletten, det finns en ögonskugga för varje tillfälle. Och vilket fynd, 149 kr kostade den på Åhlens!
Hälsa & träning / 2014 / 0       

Go athletic

H&M har lanserat en ny kollektion med träningskläder. De beskriver det som "Funktion och mode i perfekt balans - smart designade träningskläder för alla typer av sporter." Kollektioner har designats tillsammans med toppidrotsmän från den svenska OS-truppen och består av plagg som är smart utformade med funktion och komfort i åtanke. Kläderna passar många olika slags träningsformer, allt från löpning till yoga. Jag är just nu på jakt efter ett tajt träningslinne och jag har sett några på H&M:s hemsida som verkar vara riktigt fina.
Ytliga saker / 2014 / 0       

Nintendo Wii

Min syster köpte för några år sedan Nintendo Wii och flera spel till sig själv. Det är alltså ett tv-spel där man håller i sladdlösa kontroller. I december så städade syran bort det från sitt rum och jag fick istället ta över det. Jag har ännu inte installerat det på tv:n i mitt rum men jag ska nog göra det snart. När hon köpte det fick hon med Wii Sport, vilket är precis som det låter, ett spel där man kan utföra sport. Man kan bland annat bowla, spela tennis och golf, allt genom att röra tv-konsoler precis som tennis-racketen eller golfklubban. Jag tänkte att det kan vara ett roligt sätt att röra på sig. Sedan kan jag ju spela de tre spelen på bilden ovan också.
Tankar / 2014 / 0       

Tankar för det nya året

Bildkälla
 
Nu är vi 13 dagar in i det nya året och jag har funderat lite på hur jag vill att det ska se ut. Jag vill inte ge några nyårslöften, det är det där med löften, de är lätta att bryta. Så istället så har jag funderat ut lite mål, visioner och så som jag vill att det ska bli.
 
BLOGG & SKRIVANDE
Det känns som att det är dags att blogga mer här och nu, inte bara tidsinställa inlägg hela tiden. Jag är bra på att planera och förbereda inlägg men jag tidsinställer dem ofta en vecka i förväg och det känns inte alltid så bra. Jag vill också skriva mer, både i dagbok och på min bok. Det har alltid varit ett stort intresse men nu var det ganska länge sedan jag gjorde det sist.
 
FRITID & NÖJE/KULTUR
Jag vill lära mig att utnyttja min fritid bättre. Nu fastnar jag ofta vid datorn, jag känner mig lat som inte gör "riktiga" saker när jag väl har tid. Jag vill läsa många böcker, se många tv-serier och filmer, och jag menar riktiga böcker, tv-serier och filmer. Jag vill ägna tid åt saker med kvalitet.
 
JOBB
Sedan jag slutade arbeta på Länsstyrelsen så har jag sökt jobb aktivt men jag antar att jag kan engagera mig ännu mer. Det är lätt att vänja sig vid arbetslöshet, att gå runt hemma hela dagarna, men det är ju inte så dagarna ska se ut. Jag ska bli aktivare i jobbsökandet, stå på mig mer och förhoppningsvis hitta ett tillsvidarejobb.
 
MAT & TRÄNING
Jag ska träna regelbundet och ha träning som en vana, det ska vara roligt. För att inte ge upp ska det vara varierad träning så det inte blir tråkigt eller för jobbigt. Jag har också funderat på att äta "Clean eating", dvs naturlig mat som inte är processerad eller konstgjord (det kommer ett inlägg om det lite senare på bloggen).
 
UTSEENDE
Av allt innehåll i min garderob så använder jag säkert bara 1/3, det ska det bli ändring på. Jag har rensat i den i flera omgångar så nu är det mindre än tidigare men jag vill börja variera mina kläder mer, använda kläder som egentligen är för fina för att gå runt i till vardags varje dag. Detsamma gäller smycken och smink, att börja variera. Jag ska också klippa mitt hår nu i vår, det är över ett år sedan sist. Efter över ett år med Balsammetoden känns det som att topparna behövs kapas.
Vackra saker / 2014 / 0       

Tiffany Alvord covers

Tiffany Alvord är en amerikansk tjej som sjunger covers på kända låtar på Youtube. Jag tycker inte att hon har en sådär jättejättebra röst men jag gillar att hon inte bara sjunger låtarna som de låter i originalet, utan hon gör de lite annorlunda. Här är hennes tre låtar bästa, enligt min mening, gå in på hennes Youtube-kanal för att höra mer.
 
 
 
Övrigt / 2014 / 0       

En julklapp från R.E.D.D Free

Strax före jul fick jag ett paket från R.E.D.D Free som innehöll en påse med julkaffe från Indiska (som jag gav till mina föräldrar eftersom jag inte dricker kaffe), ett läppbalsam från Burt's Bees, en pillerask  från Pronaxen samt en ask med tamponger. Jag tackar så mycket!
 
Vill du också få hem gratis tamponger? Registrera dig då på R.E.D.D Free!
Skönhet & smink / 2014 / 0       

Tre nya saker från Stockholm

Jag och syrran åkte till Stockholm i mellandagarna för att titta på reorna. Jag hade siktet inställt på vintagebutiken Beyond Retro och Myrorna men när vi kom dit så upptäckte vi att de öppnade först senare på dagen respektive hade stäng just den dagen. Vi gick då vidare till Lush där jag köpte en badbomben Butterball som doftar jättegott av vanilj och kakaosmör.
 
Sedan gick vi in til Monki där jag var på jakt efter en kjol som jag hade kikat in på deras hemsida i förväg. En grön knälång kjol som var nedsatt till mer än halva priset. Efter lunch hade Beyond Retro öppnat så då gick vi dit igen. Där köpte jag en rutig kjol som är från ett officiellt skoluniforms-klädmärke i USA. 169 kr kostade jag den och det var ett väldigt okej pris. Allt som allt, tre nya saker från Stockholm.
Mat & recept / 2014 / 0       

En improviserad lunch

Efter att jag slutade mitt jobb på Länsstyrelsen i slutet av november så var jag ju hemma mycket eftersom jag inte hittat ett nytt jobb. Då dök det där problemet med mat upp igen - vad ska man laga för lunch om man är helt själv? Det är verkligen jättetråkigt att gå till köket när klockan är 12:00 och inte riktigt veta vad man ska äta. En dag i början av december så hade vi i alla fall lite rester av potatismos i kylen. Jag bestämde mig för att improvisera lunchen.
 
Jag tinade upp en bit torskfilé, kokade ett ägg, bredde en skiva hårt bröd med smör och så var jag igång. Jag tog lite smör och smälte det i en kastrull. Sedan tog jag lite ströbröd, sesamfrön, lite kryddor som passar till fisk (typ dill, dragon osv) och blandade med smöret. Jag lade fisken i en ungsäker form, klädde i fisken med ströbrödsblandningen, ställde in i ugnen (jag kommer faktiskt inte ihåg hur varmt jag ställde in den i...) på kanske 20 minuter. Till slut såg det ut så här. Jag lade också på lite bostongurka och lite av Felix färdiga fiskdressing, till det drack jag ett glas juice. Och det var en bra måltid.
Film & TV / 2014 / 0       

Dancing on the Edge

I lördags var det seriestart för den brittiska dramaserien Dancing on the Edge på SVT. I serien, som består av fyra avsnitt, får vi följa ett svart jazzband i trettiotalets London. Deras framgångar leder till en glamourös men också farlig värld där rasismen ständigt gör sig påmind. Den berusande kombinationen av musik, pengar och fest gör att bandet snart dras in i farlig värld. Plötsligt dör en av bandmedlemmarna, något som skapar en katastrofal vändning i samvaron, och deras priviligerade ställning raseras. Vilka är deras vänner, egentligen?
 
Del 1 sändes 4/1 kl. 21:00 i SVT1, avsnittet finns nu att se på SVT Play.
Del 2 sänds 11/1 kl. 22:00 i SVT1.
Del 3 sänds 18/1 kl. 22:40 i SVT1.
Del 4 och sista delen sänds 27/1 k. 21:00 i SVT1.
Skönhet & smink / 2014 / 0       

Ett år med Balsammetoden

Ja, som rubriken lyder så är det ett år sedan jag började med Balsammetoden. När jag började med det så skrev jag om det i två inlägg på min gamla blogg, här är del ett och del två.
 
För att sammanfatta det lite: Jag har alltså slutat tvätta håret med schampo för att sluta utsätta håret för produkter som innehåller främst mineraloljor, silikoner, sulfater och alkoholer. Jag hade tidigare eksem i hårbotten och det såg allmänt riktigt torrt ut så jag ville ha en förändring. Nu har jag inte använt schampo, stylingprodukter eller locktången på över ett år och det är riktigt bra. Jag låter håret självtorka, har det ofta uppsatt i en knut eller fläta och låter det mest bara vara.

Sista vanliga schampot
Jag minns inte vilket schampo jag använde men jag tvättade håret precis som vanligt förutom att jag hoppade över balsam. Jag ville se vad schampo egentligen gjorde för mitt hår. Det gjorde det jätterisigt och fluffigt, inte alls som vanligt.
Sista schampot
Använde ICAs Sensitive Care Schampo som är godkänt enligt Balsammetoden att använda som sista schampo, vilket ska rensa håret på djupet från silikoner och alkoholer som kan ha kommit dit av andra schampon och stylingprodukter.
 
Första balsam
Använde bara Garant Såklart balsam. Tog mycket, masserade in i hårbotten, gnuggade in i hårtopparna och sköljde rent jättenoga. De mest uppenbara förändringen var att det var svårare att kamma ut och inte alls lika fluffigt när det torkat samt att det kliade lite i hårbotten.
 
En månad
Efter en månad bytte jag balsam till  Loreal Elvital Volume Collogen som gjorde att det inte längre kliade i hårbottet. Det var också nu som jag tyckte att lockarna i håret blev mer definierade, se jämförsbild här.
Tre månader
Efter tre månader märkte jag ingen större skillnad. Jag började vänja mig vid bara balsam, det blev en rutin. Efter sex månader började jag använda Garnier Fructis Pure Volume Balsam samt Loreal Elvital Nutri Gloss inpackning, båda luktade jättegott.
Tolv månader
Efter nio månader hade mitt hår vuxit jättemycket. Jag använde samma produkter som efter sex månader och tyckte  att det funkar bra. Jag ser ingen anledning till varför jag inte ska fortsätta med Balsammetoden.
 
Om man vill börja med Balsammetoden så kan jag tipsa om att googla efter godkända balsam innan man börjar. Det finns vissa krav och det finns listor som cirkulerar på Internet med vad som är godkänt, t.ex. över godkända sista-schampo samt balsam. Det lättaste är att helt enkelt bara välja ett balsam från ett märke man känner igen och som är lätt att få tag på (t.ex. i matbutiken). Det kommer behövas med balsam än vad man tror eftersom det är viktigt att man masserar in hela hårbotten samt topparna med det.
Litteratur / 2014 / 0       

Två nya tidningar

I december lånade jag några tidningar från biblioteket för att hitta nya tidningar att börja prenumerera på. Jag har sedan tidigare prenumererat på Allt om Mat i flera omgångar och nu ville jag läsa en ny tidning om mat (annars prenumererar jag på ELLE Mat & Vin som jag tycker börjar bli tråkig). Det blev också Hus & Hem Retro som jag verkligen fastnade för. Tidingen har inredningsfokus med typiska retroprylar.
Hälsa & träning / 2014 / 0       

Mina träningsmål för 2014

Ett nytt år. Jag har funderat lite om hur jag vill träna under 2014. Jag tror att jag behöver mål och utmaningar för att fortsätta hålla det igång. Så här är de, mina träningsmål för 2014:
 
Träna regelbundet
Jag vill inte bestämma hur ofta men minst två gånger i veckan. Under 2013 tränade jag 119 dagar av 365, det är nästan 2,3 dagar/vecka, det är jag rätt stolt över, men det kan bli fler i år.
 
Köpa ett 10-klippkort på Friskis & Svettis och börja träna på gym igen
Nu var det ett tag sedan jag tränade i gym och vill fortsätta med det. Jag börjar med ett 10-klippkort och om det känns bra så kanske jag köper ett årskort.
 
Börja simma i badhus
Det var riktigt länge sedan jag gjorde det sist och jag längtar faktiskt lite till att simma.
 
Gå 4,5 km på under 60 minuter samt 3,0 km på under 30 minuter
Jag har inte haft fokus på att slå tidsrekord när jag varit ute och gått men nu känns det som att det är dags.
 
Springa 2,7 km på under 20 minuter
Mitt rekord är 21:58 min så det borde inte vara så svårt att slå.
 
Springa 4,5 km utan att sakta ner för att istället börja gå
Jag har aldrig gjort det men vissa gånger när jag sprungit kortare har det känts som att jag hade kunnat orka att springa längre.
 
Träna på World Class
Jag har en check på gratis provträning (värde 500 kr) där som jag vill utnyttja.
 
Promenera för att upptäcka min stad lite bättre
Bland annat i områdena Djäkneberget, runt Cityringen och Svartån samt Biskopsängen.
 
Vad vill ni uppnå med träningen under 2014?
Film & TV / 2014 / 0       

Call the Midwife julspecial

Den 25 december sändes julspecialen av tv-serien Call the Midwife i Storbritannien. Här i Sverige får vi säkert vänta rätt länge tills avsnittet sänds på SVT, i alla fall enligt denna kommentar. Men... hela avsnittet finns uppladdat på Youtube men där brukar det dyka upp problem med copyright-regler, så ni som vill se det, kolla på det snarast innan det försvinner. Jag själv tycker faktiskt det var lite mesigt, lite för cheesy.
 
I julavsnittet funderar den före detta nunnan Shelagh om hennes beslut om att lämna klostret och gifta sig med Dr Turner verkligen är det rätta. När doktorns son blir diagnostiserad med polio ställs bröllopet in. Samtidigt försöker den blonda Trixie hjälpa en patiens make som har blivit traumatiserad av sin tid i Koreakriget. En odetonerad bomb upptäckts nära klostret vilket gör att många som bor i närheten måste lämna sina hem.
Tankar / 2014 / 0       

Mitt 2013

Januari
I januari bloggade jag fortfarande på min gamla blogg, Words by Caroline. Året började med att jag började med Balsammetoden, läs mer här och här. Så här fult och rufsigt blev mitt hår efter att jag tvättade det för sista gången med schampo, hädanefter var det bara balsam som gäller. Jag och syrran gjorde sushi för första gången själva hemma, det blev riktigt gott. Andra saker som hände i januari var att jag åkte till Stockholm på en arbetsintervju, jag fick ett återfall av Kristallsjukan och besökte en utställning med kläder som Lars Wallin hade designat.
 
Februari
I februari började designen på min nya blogg bli klar men det var först i slutet av månaden som jag bytte blogg helt. Innan dess hann jag och syrran gå en lång promenad på totalt 7 km till ICA och tog lite bilder i skogen. Ett av de första riktiga inläggen på den här nya bloggen handlade om vilka produkter jag brukar sminka mig med. Annat som hände i februari var att jag började läsa Great Expectations av Charles Dickens och köpte en fin kjol på Monki.
 
Mars
I mars påbörjade jag en tre månaders lång arbetspraktik på proAros, Västerås stad. Nu fick jag för första gången prova på riktiga informatörs-arbetsuppgifter, det var riktigt roligt. Det här är vad som kunde finnas i min väska när jag praktiserade. Innan jag började praktiken funderade jag kring det här med mat, jag ville göra en förändring för jag var trött på att magen protesterade hela tiden. I mars började det dyka upp blommor på mina paprikaplantor, jag hade kommit igång att virka mormorsrutor och jag bakade en god citronkaka.
 
April
I början av april publicerades ett pressmeddelande i Västerås Tidning som jag skrivit under min praktik på kommunen. Det var roligt att se att det jag skrev faktiskt nådde ut till folk. Jag åkte till Stockholm med syrran, gick i vintagebutiker, shoppade och köpte makroner från Ladurée. Jag började läsa boken En dag, som jag tidigare sett på bio och köpte en ny väska. I april månad gick Margaret Thatcher bort och jag gick på arbetsintervju på Westinghouse.
 
Maj
I maj köpte jag ett rödfärgat läppbalsam från ACO som snabbt blev en favorit. Jag och syrran köpte jättegoda frapino från Espresso House, jag hann vara med i en stor krisövning innan min praktik på kommunen tog slut, bläddrade igenom Jamie Olivers kokböcker och hittade inspiration, läste ut boken Vindens skugga samt klappade en gosig katt.
 
Juni
 Vi var ganska sena med att ställa fram utemöblerna på altanen och när vi tänkte äta middag ute för första gången så blev det helt plötsligt väldigt kallt ute, så vi fick sitta inne istället. Vi åt inte det som är på bilden ovan, det var en annan middag senare i månaden. Jag och syrran cyklade till utegymmet på Rocklunda och kom på att det var riktigt bra. Prinsessan Madeleine gifte sig med sin Chris O´Neill, jag rensade bland mina nagellack och tyckte för ett kort ögonblick att det kändes trögt att blogga.
 
Juli
 I slutet av juni åkte vi på en veckas semester till Gotland. Det var riktigt skönt och när vi kom hem skrev jag om resan på bloggen. Jag började äta enligt GI-metoden, för at hålla blodsockret på en jämn nivå och slippa alla problem med magen. Jag läste två dåliga böcker och rensade bland kläderna i garderoben. Den brittiska prins George föddes, det började bli en paprika på mina paprikaplantor och jag började bli intresserad av att gå i vintagebutiker.
 
Augusti
I början av månaden fyllde jag 23 år och vi firade genom att åka till Taxinge slott och äta massor av gott. Det var en av sommarens varmaste dagar och svetten bara rann om oss som körde runt i en bil utan fungerande air-conditioning. Jag och syrran började gå promenader i skogen på mornarna och vi träffade då en fin katt. Jag gjorde egen pizza, granola, havreplättar och jordnötssmörskakor samt läste boken Mississippi. Jag och syrran gjorde en roadtrip från Västerås till Lata Pigan utanför Hummelsta och sedan till Marieberg Galleria i Örebro. Det var under den utflykten som jag köpte min blåa 40-talsklänning, mitt första riktiga vintage-fynd.
 
September
I september fick jag och syrran två gratis nagellack från H&M, jag började jobba på länsstyrelsen dagen efter arbetsintervjun, bakade chokladkakor och en jättegod äppelpaj och började träna riktigt regelbundet, jag var så stolt över mig själv. I september upptäckte jag en knöl på sidan om min hals som växte. Efter ett besök hos läkaren så fick jag veta att det förmodligen var förstorade lymfkörtlar, men jag hade inga andra symptom och den minskade så småningom i storlek.
 
Oktober
I oktober bakade jag bröd och skördade min första paprika. Jag köpte ett nytt läppstift och en ny klocka och fick en skrivmaskin som tillhört min gammelmorfar. Nio månader hade gått sedan jag slutade tvätta håret med schampo och istället började med Balsammetoden och det kändes riktigt bra. I mitten av månaden snöade det lätt och min syster och hennes pojkvän firade fem år tillsammans.
 
November
I november satte de upp ljusslingor på Stora Torget i stan som jag gick förbi varje gång jag gick till jobbet. En dag hade jag på mig ett mörkt läppstift, jag läste ut boken Glaskupan och började läsa Greven av Monte Cristo. Jag var på jobbintervju för ABB, arbetade min sista jobbdag på Länsstyrelsen och gav cellprov för första gången.
 
December
I december köpte jag en ny kappa, nya skinnhandskar och nya vinterkängor. I december gick Nelson Mandela bort och jag mig ut på en joggingtur för första gången på tre månader som gick överraskande lätt. Vi köpte en ny kyl och frys och började bli klara med renoveringen av hallen. Jag hittade också en ny favoritchoklad.
Ytliga saker / 2014 / 0       

Nytt i badrummet

I år provade vi i vår familj något nytt till jul. Jag, syrran och våra föräldrar bestämde oss för att inte köpa julklappar till varandra. Vi kom ändå inte på något att önska oss men det skulle kännas konstigt att bara hoppa över julklappar helt och hållet. Vi kom överens om att köpa presenter som vi alla fyra kunde ha användning. Det här är några av de saker vi köpte till badrummet: en handtvål som luktar jättegott, en personvåg samt nya handdukar. Nu känns det verkligen som att badrummet är klart från renoveringen, jag kan i alla fall inte komma på något som saknas.
Vackra saker / 2014 / 0       

Julkänsla

Bildkälla: We Heart It
 
Det kom ju nästan ingen snö alls till julen så här kommer lite bilder på hur det egentligen skulle ha kunnat sett ut. Det blev ju konstigt när det var julafton, plusgrader och ingen snö alls, det blev ingen julkänsla alls. Men det är så det är, vissa år blir det mycket snö, andra inget alls.

 

Bloglovin Boktipset RSS Tumblr We Heart It